ΑΠΟ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΠΟΥ ΛΑΒΑΜΕ

 

ΤΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ Η ΣΥΖΥΓΟΣ

ΣΚΕΨΕΙΣ

Στη Χίο την πανέμορφη, στην  ΄Ανδρο τη δροσάτη και σε άλλα νησιά και πόλεις

<< ΣΤΟΝ ΑΦΑΝΗ ΝΑΥΤΗ>>  είναι στημένα μαρμάρινα αφιερώματα. Και εκεί στην κρύα πέτρα του, στεφάνι δάφνης και μυρτιάς, αντάμα με λουλούδια, τιμούμε αυτούς ευλαβικά με μύρια εύγε και ευχαριστίες για όσα έκαναν για μας, όσα έκαναν για την Πατρίδα.

Όμως, ποιος σκέφτηκε κάτι αντίστοιχο και για τη σύζυγο του, που θα ήταν καλό, τίμιο και πρέπων σε αυτή τη δόλια σύζυγο-μητέρα, που μήνες και μήνες μονάχη και έρμη σηκώνει στους ώμους της σπίτι, παιδιά, γέρους γονείς, νοικοκυριό. και χίλιες άλλες δυό ευθύνες ?

Ποιος  σκέφτηκε σ΄αυτήν μνημείο να στήσει; Ποιος σκέφτηκε γι΄ αυτήν δύο λόγια να γράψει: Σε αυτήν που περισσότερο ο ύμνος της ταιριάζει. Σε αυτήν που ξέχασε το ασθενές του φύλλου της και εστάθει  όρθια στης ζωής τις φοβερές δυσκολίες και σαν

στιβαρός άνδρας στη μάχες να παλεύει. Αυτή που έγινε ο στύλος του σπιτιού και των

παιδιών της ο πατέρας, μόνη να τρέχει, μόνη να φροντίζει για όλους και για όλα

Ναι, σε αυτήν της πρέπει ΜΝΗΜΕΙΟ να στηθεί, μνημείο που να το ονομάσουμε όλοι μαζί: << Στου Ναυτικού τη σύζυγο, στην ηρωίδα κόρη>>

Απόστολος Σακκάς

Σχολής Ναυτοπαίδων 1954

Ασυρματιστής  Ε.Ν.

(Στην Ειρήνη μου με αγάπη, που από το 1958, Δίοπος τότε, πιασμένοι  χέρι-χέρι…μέχρι και σήμερα )

 

 ==========================

ΝΑΥΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ – ΕΚΑΤΟ ΕΤΗ     (1917-2017 )

 

Το Τεύχος 598 του περιοδικού Ναυτική επιθεώρηση (Δεκ.2016- Ιαν.Φεβ.2017)  είναι μια επετειακή έκδοση που σηματοδοτεί τα εκατό χρόνια από την πρώτη κυκλοφορία του περιοδικού, τον Μάρτιο του 1917.

Από το ειδικό, αφιέρωμα του Αντιναυάρχου εα Αναστασίου Δημητρακόπουλου Π.Ν., Τα Εκατό Χρόνια του Περιοδικού <<Ναυτική Επιθεώρηση>>  (τεύχος 598), σταχυολογούμε για τους αναγνώστες της εφημερίδας μας, μια πολύ σύντομη ιστορική αναδρομή του εν λόγω περιοδικού. Το αφιέρωμα του κ. Δημητρακόπουλου είναι εκτενές, με πολλές  και ενδιαφέρουσες πληροφορίες ,όχι μόνο για το περιοδικό, αλλά για την αναδιοργάνωση διαφόρων υπηρεσιών του Ναυτικού σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους, και για τα πρώτα Ναυτικά περιοδικά που κυκλοφόρησαν στο Ναυτικό, για την Υπηρεσία Ιστορίας Ναυτικού (ΥΙΝ), και για άλλα ιστορικά δεδομένα. Θα ήταν σημαντικό για όποιον αγαπάει την ιστορία να το διαβάσει. Ίσως  φροντίσουμε να το δημοσιεύσουμε σε προσεχές τεύχος της εφημερίδας μας σε συνεργασία με τον συγγραφέα και την Διεύθυνση της ΥΙΝ.

Το 1915 στα πλαίσια αναδιοργάνωσης του ΓΕΝ συστάθηκε ένα νέο τμήμα το,

΄΄ Ιστορικές Εργασίες ΄΄. Επικεφαλής τοποθετήθηκε ο τότε υποπλοίαρχος Δημήτριος Φωκάς, ο οποίος έχει αφήσει πλουσιότατο ιστορικό συγγραφικό έργο για το Ναυτικό.

Ο Φωκάς εισηγήθηκε την έκδοση ναυτικού περιοδικού με τίτλο ΄΄ Ναυτική επιθεώρηση ΄΄. Σκοπός του ήταν, και παραμένει στην ίδια φιλοσοφία ,η πληροφόρηση των αξιωματικών για << πολεμικού χαρακτήρος >> πληροφορίες και εξελίξεις και την εν γένει << προόδο του κλάδου και των συναφών επιστημών και τεχνών,>> Δυνατότητα αρθογραφίας είχαν οι Αξιωματικοί  του Ναυτικού και του Στρατού Ξηράς. Το πρώτο τεύχος κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 1917. Ξεκίνησε ως μηνιαίο περιοδικό, εν συνεχεία σε δίμηνο και από το 2005 σε τρίμηνο.

Πριν την έκδοση της Ναυτικής  Επιθεώρησης , υπήρξαν προσπάθειες κυκλοφορίας και άλλων ναυτικών περιοδικών. Ο κ. Δημητρακόπουλος αναφέρει τα πιο κάτω.

Πολικός Αστήρ.(1842).Κυκλοφόρησαν μόνο εννέα τεύχη. ΄΄Δημοσιεύσεις Ανακοινούμεναι τοις Αξιωματικοίς του Πολεμικού Ναυτικού΄΄.(1895) Το 1897 οι ΄΄Δημοσιεύσεις΄΄ αντικαταστάθηκαν από την  Ναυτικήν  επιθεώρησιν με την ίδια δομή και ύλη. Λόγω της κρίσης του Κρητικού ζητήματος και του ατυχούς πολέμου το έντυπο δεν επέζησε. Σπουδαίο σε πληροφορίες είναι το ΄΄Ναυτικό  Εγκόλπιον Ημερολόγιο του λογιστή του Ναυτικού Καψαμπέλη, σε τρεις εκδόσεις.(1897,1902,1907) .

Το 1935 δημιουργείται η Ιστορική Υπηρεσία Ναυτικού. Με Β.Δ. της 9ης Ιουλίου 1936 (ΦΕΚ Α΄ 296/1936 ) καθορίζεται  ο Οργανισμός της ΙΥΝ, στην οποία ανατέθηκε και η έκδοση της ΄΄ Ναυτικής Επιθεωρήσεως ΄΄.

Ο πόλεμος που ακολούθησε και η κατοχή ανέκοψαν την εξέλιξη της ΙΥΝ  καθώς και την έκδοση και του περιοδικού Τελευταίο τεύχος  190/Μάρτιος 1941,το οποίον επανήλθε με την απελευθέρωση τον Ιουλ-Αυγ. 1945,τεύχος 191. Η προσφορά της εν λόγω υπηρεσίας περιοριζότανε στη συγκέντρωση και φύλαξη των αρχείων Πλοίων και Ναυτικών Υπηρεσιών. Η φύλαξης του αρχείου σε συνθήκες λειτουργικής αρχειοθέτησης, υγιεινής και ασφαλείας περιορισμένες έως ανύπαρκτες. Επρόκειτο για μία ΄΄αποθήκη΄΄ φύλαξης της γραπτής Ιστορίας του Ναυτικού, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Δημητρακόπουλος.

Με την ανέγερση το 1993-1994 του σημερινού κτιρίου της Υπηρεσίας Ιστορίας Ναυτικού, όπως αυτή μετονομάσθηκε, υπήρξε μια αλματώδης ανάπτυξη της υπηρεσίας σε όλους τους τομείς, με αποκορύφωμα την ψηφιοποίηση του αρχείου της  με ότι αυτό συνεπάγεται ,ιδίως σε προσβασιμότητα ,για κάθε ερευνητή. Αυτό που συμβαίνει σήμερα στην ΥΙΝ μπορεί να χαρακτηριστεί ΄΄ κοσμογονία΄΄  εκσυγχρονισμού σε όλους τους τομείς. Ιδιαίτερη  έμφαση έδωσε στο περιοδικό ΄΄Ναυτική  Επιθεώρηση ΄΄

Μέχρι σήμερα έχουν κυκλοφορήσει 598 τεύχη .Έχουν δημοσιευτεί πάνω από 3,500 άρθρα στρατηγικής και τακτικής περιεχομένου, διεθνών σχέσεων ,διεθνούς δικαίου. Ελληνικής και ξένης Ιστορίας, Διοίκησης-οργάνωσης, Διοικητικής Μέριμνας, τεχνικά, επιστημονικά θέματα Ναυτικού περιεχομένου κ.α. πολλά

Ενδιαφέρων παρουσιάζει το Δελτίο Ενημέρωσης με πληροφορίες για την εξέλιξη της σταδιοδρομίας των στελεχών του  Π.Ν. ( Προαγωγές. Αποστρατείες, Αυτοί που έφυγαν, Εκδηλώσεις-Αποστολές, Κοινωνική προσφορά των Ε.Δ. κ.α.)

Το περιοδικό έχει τιμηθεί με το Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών στην επέτειο των 60 ετών από κυκλοφορίας του (1977) ,επειδή: <<μετ΄ επιμελείας πολλής εκδιδόμενον, .ξυγραφαίς  ποικίλαις τε και δοκίμοις, την τε ναυτικήν ιστορίαν και άλλα τε πολλά του ναυτικού βίου δεξίως προάγει>>.

Τελειώνοντας, η ΥΙΝ .όσο και το περιοδικό της, με τον ζήλο και μεράκι που διακρίνει την σημερινή Διεύθυνση  και όλο το επιτελείο της , σε συνδυασμό δε, με τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας, μας υπόσχονται μια συνεχή αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών της και μεγαλύτερης αναγνωσιμότητας του περιοδικού.

Ο Σύνδεσμός μας, το εύχεται ολόψυχα.

ΣτΣ.

Για όσους ενδιαφέρονται να γίνουν συνδρομητές, ( ο ΣΑ/ΣΜΥΝ το συνιστά ανεπιφύλακτα )  η ετήσια συνδρομή για Στρατιωτικό προσωπικό ε.ε. & ε.α.

πολιτικό προσωπικό Π.Ν. είναι € 10. Αυτή γίνεται με κατάθεση ετήσιας συνδρομής στον λογαριασμό 437.00.2001.000022 Αlpha Bank (χωρίς έξοδα κατάθεσης) .

ΙΒΑΝ GR 061404370437002001000022, δηλώνοντας και τα στοιχεία μας. Εν συνεχεία ενημερώνουμε την υπηρεσία για την κατάθεση στο τηλ.210/3484 243.

                                                                                                           Ε,Σ,

 

Σχολιάστε