ΠΑΥΛΟΣ   ΓΑΒΡΑΣ – ΑΦΙΕΡΩΜΑ

 Η Μεγάλη  και ηρωική σειρά των βετεράνων του Β΄Π.Π., ορφάνεψε με την απώλεια ενός ακόμη μέλους του. Ο πανδαμάτωρ χρόνος συνεχίζει την καθορισμένη πορεία του. Ο Πλωτάρχης (Ε) ε.α  Παύλος Γαβράς, έφυγε για το τελευταίο του ταξίδι, εκεί που θα συναντήσει παλαιούς συμμαχητές του από την ένδοξη πορεία τους στο Π.Ν. Ο Παύλος Γαβράς, γεννήθηκε στο Σαγκρί της Νάξου το 1924. Κατετάγη ως ναυτόπαις το 1939 και την 23η Απριλίου, ως ναύτης πρότακτος πυροβολητής, μετέβη στη Μέση Ανατολή με το Α/Τ ΑΕΤΟΣ. Η πλούσια πολεμική του δράση στα Α/Τ ΑΕΤΟΣ και ΣΠΕΤΣΑΙ (1941-44), καλύπτουν 12 σελίδες στη σπουδαία έκδοση του Αντιναυάρχου Π.Ν. ε.α. Αναστ.Δημητρακόπουλου  ¨Β’ Παγκόσμιος πόλεμος, Οι Πολεμιστές του Ναυτικού Θυμούνται…¨     (τ. Α΄ σελ.318-330).  Χαρακτηριστικό της μεγάλης του αγάπης για τη Πατρίδα είναι η στιγμές, όπως μου τις αφηγείτο (καθ΄ότι γειτόνοι στο Μοσχάτο), το δίλημμά του να φύγει ή μη με το στόλο, όταν έβλεπε γύρω του τα πάντα να καταρρέουν, ανώτεροί του, μ΄επικεφαλής τον κυβερνήτη, να εγκαταλείπουν το πλοίο,(1) και κανείς να μη τον κατευθύνει στις αγωνιώδεις ερωτήσεις του τι να κάνει. Ήταν μόλις 16-17 ετών!!! Και πήρε την απόφαση μόνος του. Θα ακολουθούσε το πλοίο του. Και με τη συμβουλή του Ανθυποπλοιάρχου Μ. Σταυρίδη κλείστηκε μαζί με τον συμμαθητή του από τη Σχολή Χρ. Μεταξά στο μπαλαούρο, μήπως και τους πάρουν μαζί τους οι πολλοί που έφευγαν.  Όταν τους άνοιξε ο Ανθυποπλοίαρχος , στο πλοίο είχαν μείνει 7 Αξιωματικοί,  3 Υπαξιωματικοί και 24 ναυτοδίοποι!!. Και έμεινε και πολέμησε. Γύρισε στην ελεύθερη Ελλάδα και συνέχισε την προσφορά του στο ναυτικό. Αλησμόνητη  έχει μείνει η ομιλία που έκανε στους μαθητές της ΣΜΥΝ, επί τη ευκαιρία της  28ης Οκτ.1940, που έγινε στη σχολή στις 23/10/15. Αναφερόμενος για τις προσωπικές του εμπειρίες στη κατάμεστη αίθουσα διαλέξεων της σχολής, μετέφερε τη συγκίνησή του στο ακροατήριο με τη συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία του, όταν αναφερότανε στα στούκας των Γερμανών που σφύριζαν δαιμονισμένα πάνω από τα πλοία μας στο κόλπο των Μεγάρων, ανήμερα το Πάσχα του 1941, αφήνοντας τις δέσμες των βομβών τους. «Θυμάμαι με πόση ¨Μανία με πόση Λύσσα¨  πατούσα τη σκανδάλη του αντιαεροπορικού μου, βλέποντας το ΨΑΡΑ δίπλα μας να βυθίζεται και αιμόφυρτους συναδέλφους μου να κολυμπούν και να καλούν για βοήθεια. Και εμείς καταφέραμε και ρίξαμε μερικά εχθρικά αεροπλάνα. Δεν ξέρω, ίσως και μερικά δικά μου πυρά να πέτυχαν στο στόχο τους. Το χρωστούσα στους απολεσθέντας συναδέλφους μου που χάθηκαν δίπλα μου από τις Γερμανικές βόμβες. Και ήμουνα μόλις 16 ετών». Και κατέληξε. Υπηρέτησα το Ναυτικό για 35 χρόνια και το αγάπησα όσο τίποτε άλλο στο κόσμο. Για τις θυσίες που κάναμε δεν ζητήσαμε ανταλλάγματα,  Σας συγχαίρω και να είστε υπερήφανοι που επιλέξατε να σταδιοδρομήσετε στο Π.Ν. το οποίο χαίρει εκτιμήσεως από όλους και μη ξεχνάτε ότι, το Ναυτικό δεν υπέστειλε ποτέ την σημαία. Ο Πλωτάρχης Π. Γαβράς αποστρατεύθηκε το 1974 και είχε τιμηθεί με 3 Μετάλλια και 3 Παράσημα.

 Σ.τ.Σ. Παραθέτω δύο αποσπάσματα από τα τραγικά γεγονότα της περιόδου εκείνης, που δείχνουν το ψυχικό μεγαλείο του Παύλου Γαβρά.

 1). «Όταν τα ελληνικά αντιτορπιλλικά…έσπευδαν δια να συμμετάσχουν εις την ναυμαχίαν εκείνην (εννοεί του Ματαπά) ο ΑΕΤΟΣ δεν τα ηκολούθησε όχι λόγω τυχαίας βλάβης των ψυγείων του, όπως ανακριβώς ανεφέρθη, αλλά διότι ο τότε πρώτος μηχανικός πλωτάρχης Μπαλούμης, δειλιάσας και θέλων να αποφύγη την ναυμαχίαν, αυτοβούλως και εθελουσίως ανέμειξε θάλασσα εις τα ψυγεία..»        ( Βλ. Δημ.Φωκάς  ΄Εκθεσις επί της δράσεως του ΒΝ κατά τον πόλεμο 1940-44 τομ.Α΄ /1953σελ.416). Ο εν λόγω αξιωματικός (εξ απευθείας κατατάξεως το 1914) αποχώρησε του πλοίου, και κατά τον Καββαδία εντάχθηκε στις δυνάμεις του ΕΑΜ και εκτελέστηκε από τους ομοϊδεάτες του τον Δεκέμβριο του 1944. (βλ. Αν.Δημητρακόπουλος Β΄Π.Π., Οι Πολεμιστές Θυμούνται. Τομ. Α΄σελ.331)                 Επίσης, « Ο ναύκληρος του ΑΕΤΟΥ, κελευστής αρμένων Σαββίδης, ο οποίος ήρπασε βιαίως τα χρήματα, τα οποία μετέφερεν επί του πλοίου ο οικονομικός αξιωματικός Κανσταντινίδης, συνελήφθη, παρεπέμφθη αμέσως εις ανάκρισιν και αυθημερόν εις το εν Πειραιεί Διαρκές Ναυτοδικείον. Κατεδικάσθη εις θάνατον και εξετελέσθη δια τυφεκισμού την Κυριακήν του Πάσχα 20 Απριλίου».   (βλ. ο.π. Δημ. Φωκάς σελ.417)

 Σε προφορική του εξιστόρηση για το πιο πάνω συμβάν ο αείμνηστος ¨Οπλονόμος¨ που γνωρίσαμε στο ΚΕ/ΠΑΛ το 1956-58 μου ανέφερε:  « Όντως ο Σαββίδης, αποβιβαζόμενος στα Μέγαρα συνάντησε τυχαία τον επιστρέφοντα στο πλοίο οικονομικό αξιωματικό Ανθ/ρχο Κωνσταντινίδη και του πήρε τα χρήματα που ήταν για το ταμείο του πλοίου, εν όψει του απόπλου. Από τα χρήματα αυτά, πάντα κατά τον Π. Γαβρά, λέγεται ότι μοίρασε και στο υπόλοιπο πλήρωμα  που είχε εγκαταλείψει το πλοίο, έναντι χρωστούμενων  μισθών. Η δε εκτέλεσης, έγινε στον μαντρότοιχο του Ναυστάθμου.

 ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΑ

Η Οικογένεια του Παύλου Γαβρά ευχαριστεί θερμά όλους τους συγγενείς, φίλους και συναδέλφους και ιδιαιτέρως τον τ. Πρόεδρο του Συνδέσμου Αποφοίτων ΣΜΥΝ κ. Ελευθέριο Σφακτό, που συμμετείχαν στο βαρύ πένθος μας για την απώλεια του αγαπημένου μας πατέρα και παππού, Παύλου Γαβρά. Και εις μνήμη του προσφέρει στο Ταμείο Αρωγής του Συνδέσμου, το ποσόν των 100 ευρώ.                           Τα τέκνα του, Νικόλαος και Ιωάννα Γαβρά, τα εγγόνια του Στεφανία, Παύλος και Θεοδώρα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: