ΠΕΡΙΠΟΛΩΝΤΑΣ ΣΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

 

*Κατά την επίσκεψή μας στον νέο Διοικητή της ΣΜΥΝ (λεπτομέρειες στη στήλη της ΣΜΥΝ σελ.2), μεταξύ των άλλων του εκφράσαμε τις ανησυχίες μας για τον μικρό αριθμό εισακτέων μαθητών στη σχολή, σε σύγκριση πάντα με τις ανάγκες ενός σύγχρονου και αναπτυσσόμενου στόλου. Βέβαια, οι έχοντες τα ηνία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας,  γνωρίζουν τι μελλοντικό ναυτικό και γενικά Ένοπλες Δυνάμεις προγραμματίζουν για την Ελλάδα, (μέσα στα πλαίσια της συμμαχίας πιστεύουμε) και  πράττουν αναλόγως. Μακάρι να είναι έτσι και ας μείνει σ΄εμάς η ανησυχία, αν και είναι γνωστό ότι από τον εχθρό σου εύκολα φυλάγεσαι, και όχι όμως από τον φίλο ή σύμμαχο που εμπιστεύεσαι. Ιστορικά, η Ελλάδα έχει υποστεί εθνικές συμφορές, διότι την κρίσιμη στιγμή, φίλοι ή  σύμμαχοι (;) ολιγώρησαν ή ερμήνευσαν τις εξελίξεις ανάλογα με τα συμφέροντά τους, εκμεταλλευόμενοι βέβαια και τα δικά μας λάθη που «εντέχνως» υποθάλπουν. Ας μη το ξεχνάμε, και ας φροντίσουμε να έχουμε «τα δικά μας νύχια».

*Η συμπεριφορά των γειτόνων και  «συμμάχων» Τούρκων όσο πάει και γίνεται, φραστικά,  επιθετικότερη ιδίως μετά την πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου της. Διότι συνήθως μετά από μία τόσο πολυσυζητημένη συνάντηση των δύο ηγεσιών, Ελλάδας-Τουρκίας, αν μη τη άλλο, προσδοκάς αποτελέσματα, έστω και μικρά, ύφεσης και μακριά από προκλήσεις. Εδώ έγινε τελείως το αντίθετο. Ευθύς αμέσως  με την άφιξή του, η συμπεριφορά του φιλοξενούμενου, δεν κράτησε  ούτε τα στοιχειώδη μιας διπλωματικής τακτικής, θέτοντας ωμά και «άξεστα» τις θέσεις του,  αν όχι απειλές του. Αυτές  συνεχίστηκαν εντονότερες, και από πολλά στόματα, ευθύς αμέσως με την επιστροφή του στην πατρίδα του. Σε κάθε επίσημε συνάντηση, οι δηλώσεις μπροστά στους δημοσιογράφους είναι ευχές σε δυνητική ερμηνεία και μόνο και για τις ανάγκες της καθιερωμένης φωτογραφίας. Τα δύσκολα και σημαντικά λέγονται  όταν « οι πόρτες κλείνουν για τις κατ΄ιδίαν συζητήσεις», όπου λαμβάνονται δεσμεύσεις ή απορρίπτονται απαράδεκτες αξιώσεις εκατέρωθεν. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα έχουν δοθεί υποσχέσεις ή ληφθεί  δεσμεύσεις εις βάρος των εθνικών μας θεμάτων. Η εξελίξεις πολλών εξ αυτών που προβάλλονται, σύντομα θα δείξουν αν θα  πρέπει να νοιώσουμε υπερηφάνεια ή ντροπή για την ηγεσία μας. Ελπίζουμε να είναι το πρώτο.

*Διότι η μεταπολιτευτική συμπεριφορά των περισσοτέρων κυβερνήσεων σε θέματα εθνικά και εξωτερικής πολιτικής, κάθε άλλο παρά ενθαρρυντική ήταν. (Κυπριακό, Σκοπιανό  Οτσαλάν, Ίμια, Μειονότητα Θράκης, Μετανάστες-Πρόσφυγες κ.α.). Και αυτό συμβαίνει διότι δεν υπάρχει πάγια «Εθνική πολιτική» που να έχει συνέχεια. Η κάθε πολιτική παράταξη, αλλά και ο κάθε αρμόδιος υπουργός της αυτής παράταξης, έχει το δικό του ΄΄μπαϊράκι΄΄ για τα πιο πάνω θέματα. Το λεγόμενο πολιτικό κόστος βαραίνει περισσότερο προκειμένου να μη χαθεί η εξουσία. Και όπως έχει πει για τους πολιτικούς ο αγράμματος μεν, θυμόσοφος δε, Στρατηγός Μακρυγιάννης,  «Και την Πατρίδα δεν την θέλουν Μητέρα κοινή. Αμορόζα(1)  εις τα κρεβάτια τους την θέλουν» Πραγματικός πολιτικός, με ότι αυτό σημαίνει, είναι μείζον αγαθό εν ανεπαρκεία. Πλεονάζουν οι καιροσκόποι, μακρυχέρηδες, αλαζόνες και οι πολιτικάντηδες.

  1. Αμορόζα: (Ιταλ.) ερωμένη, αγαπητικιά.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: