Η  ΣΤΗΛΗ ΤΗΣ ΣΜΥΝ

 

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ  ΓΙΑ ΤΗ ΣΜΥΝ

Μετά το πέρας των πανελλαδικών εξετάσεων επελέγησαν οι υποψήφιοι σπουδαστές ΣΜΥΝ ακαδημαϊκού έτους 2017-2018,προκειμένου  να υποστούν τις προκαταρκτικές κατατακτήριες εξετάσεις (ΠΚΕ) στο Σκαραμαγκά Αττικής.

Οι εξετάσεις των υποψηφίων θα διαρκέσουν από τις 7 Ιουλίου έως και τις 18 Ιουλίου 2017, κατανεμημένοι σε τρεις ομάδες.

Το σύνολο των υποψηφίων ανέρχεται στους 356 εκ των οποίων οι 70 θα καταλάβουν

τις θέσεις όπως η προκήρυξη  ορίζει.

Σπουδαστές ΣΜΥΝ σε άσκηση από εκπαιδευτικό ταξείδι

Οι υποψήφιοι θα εξεταστούν σε: Ψυχομετρικά (γραπτά), Υγειονομικές εξετάσεις,

Ψυχομετρικά (συνέντευξη), ΑΝΥΕ, Αθλητικά

Επίσης 15 υποψήφιοι ενώ πέρασαν τις πανελλήνιες εξετάσεις απορρίφθηκαν από τις

ΠΚΕ  για: Ελλιπή δικαιολογητικά ή πλημμελή  συμπλήρωση αυτών, Όριο ηλικίας,

Ιθαγένεια, Εκπρόθεσμη υποβολή δικαιολογητικών, και λόγοι Διαγωγής(από Λύκειο).

ΕΠΙΣΚΕΨΗ  ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΣΜΥΝ ΣΤΟ ΔΙΣΤΟΜΟ

 

Στις 25 Μαϊου σπουδαστές της ΣΜΥΝ επισκέφτηκαν το Δίστομο και απότησαν φόρο τιμής στα θύματα που θανατώθηκαν από τα στρατεύματα των Ναζί.

Οι σπουδαστές κατάθεσαν στεφάνι στην αναθηματική πλάκα των εκτελεσθέντων και εν συνεχεία ξεναγήθηκαν στο Μαυσωλείο των πεσόντων και στο Μουσείο του Ναζισμού.

Ως γνωστόν στις 10 Ιουνίου 1944, λίγο πριν χαράξει η λευτεριά από τα στρατεύματα κατοχής, φάλαγγα από Γερμανούς στρατιώτες από την Λεβαδειά, έκανε κατά του Ε.Λ.Α.Σ .,  αναγνωριστική –εκκαθαριστική εξόρμηση  στην ευρύτερη περιοχή με τελικό προορισμό την Αράχωβα. Περνώντας  και από το Δίστομο και μετά από ανακρίσεις και κάποιες λεηλασίες κατευθύνθηκαν προς το χωριό Στείριον ( όπου και η Μονή του Όσιου Λουκά) .Στη διαδρομή  δέχτηκα επίθεση από ενεδρεύοντας αντάρτες του Ε.Λ.Α.Σ. με σημαντικές,  εκατέρωθεν, απώλειες. Μετά από αυτό οι Γερμανοί οργισμένοι  επέστρεψαν στο Δίστομο και άρχισαν ένα κτηνώδες όργιο καταστροφών και θηριώδης κακοποιήσεις. Η κωμόπολης πυρπολήθηκε απ΄ άκρου εις άκρον, και όσοι κάτοικοι , αδιακρίτως φύλλου και ηλικίας,  ευρίσκοντο εκεί δολοφονήθηκαν εν ψυχρό. Τα αθώα άμαχα θύματα ήταν: 20 βρέφη, 45 παιδιά, 111 ενήλικοι, και 42 υπερήλικες. Σύνολον 218 κάτοικοι. !!!

Σπουδαστές ΣΜΥΝ στο μνημείο εκτελεσθέντων στο Δίστομο

Και το αποκορύφωμα της τραγωδίας: Ο επί κεφαλής της κτηνώδους πράξεως Υπολοχαγός Χανς Ζάμπελ,  μετά τον πόλεμο εξεδόθη από τους Γάλλους στην Ελλάδα για να δικαστή για το έγκλημά του. Λίγο πριν την δίκη ζητήθηκε από την τότε Δυτική Γερμανία να εκδοθεί εκεί … για να ανακριθεί !!!

Και εμείς τον στείλαμε, (!!!) και ποτέ δεν ανακοινώθηκε η κατάληξη των…ανακρίσεων.

                                           Η ΣΜΥΝ ΣΤΟΝ ΠΟΡΟ

Υλοποιώντας απόφαση του Ναυτικού, μαθητές της Σχολής θα μεταβούν στον Πόρο

όπου θα παραμείνουν στις εκεί εγκαταστάσεις για μία εβδομάδα, ασχολούμενοι κυρίως με ναυταθλητικές ασχολίες και φυσικά να γνωρίσουν τον χώρο όπου προκάτοχοί τους σπούδασαν.

Σπουδάστρια της ΣΜΥΝ προσφέρει αίμα,
στην παγκόσμια ημέρα αιμοδοσίας

Μια πολύ καλή κίνηση με θετικές μόνο δυναμικές προς κάθε κατεύθυνση.

                                            ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ

Διάχυτη είναι η απορία μα και ο προβληματισμός όσων παρακολουθούν τα δρώμενα στο Πολεμικό Ναυτικό. Αιτία αυτών είναι ο μικρός αριθμός ( μικρότερος κατά τι από πέρυσι) των νέων σπουδαστών της ΣΜΥΝ. Πώς είναι δυνατόν να καλυφθούν οι  ανάγκες του στόλου ,όταν στατιστικά μόνο ένα ή δύο στελέχη που αποφοιτούν από τη Σχολή ,αντιστοιχούν για κάθε μάχιμη μονάδα ; Η ΣΜΥΝ τα τελευταία χρόνια έχει μείνει η μόνη παραγωγική πηγή Υπαξιωματικών. Όλες οι άλλες πηγές, ως γνωστόν , δεν λειτουργούν.(ΕΠΟΠ κ.α.). Εξαίρεση ένας πρόσφατος μικρός αριθμός ΄΄ ΟΒΑ΄΄         ( Οπλίτης Βραχείας Απασχόλησης), που σημειωτέον  δεν κάλυψε τον επιθυμητό αριθμό που η προκήρυξη προέβλεπε, και οι οποίοι βέβαια δεν καλύπτουν ανάγκες Υπαξιωματικού.

Στόλος χωρίς πλήρη οργανική κάλυψη  με « νέο αίμα», δηλαδή  Υπαξιωματικούς, είναι ένας γερασμένος στόλος όσο σύγχρονος και αν είναι. Η αύξηση των εισακτέων σπουδαστών στη ΣΜΥΝ την θεωρούμε επιβεβλημένη, εκτός και αν…προβλέπεται μελλοντική μείωση των μάχιμων μονάδων του Ναυτικού μας. Ρίχνοντας όμως μια ματιά προς ανατολάς, κάθε άλλο παρά εφησυχασμένοι είμαστε. Για αυτό προκαλεί μια κάποια ικανοποίηση η δραστηριότητα που παρατηρείται με τις πολλές και ποικίλες Εθνικές ,Διασυμμαχικές, Διακρατικές Ασκήσεις που ο Στόλος μας πραγματοποιεί.

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: