ΒΙΒΛΙΑ

 

 

Έχει σωστά ειπωθεί ότι το βιβλίο είναι ένα παράθυρο στον κόσμο.  Δεν ξέρεις όμως

σε τι κόσμο θα σε ΄΄ξεναγήσει΄΄ πριν το διαβάσεις. Πολλές φορές δε, ενώ άλλα περιμένεις να περιδιαβείς , εκείνο σε ταξιδεύει σ΄ένα κόσμο που δεν τον περίμενες.

Αναζητώντας ιστορικό υλικό για το υπό συγγραφή βιβλίο «Ιστορία Σχολών Μονίμων Υπαξιωματικών Πολεμικού Ναυτικού 1828-2000», ο κ. Διαμαντίδης μεταξύ των άλλων μου αφιέρωσε το βιβλίο « ΣΤΟΥΣ  ΧΤΥΠΟΥΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ, ΣΤΟΥΣ  ΗΧΟΥΣ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ» των Αριστείδη Γ. Διαμαντή και Εμμανουήλ Ν.Μαγιορκίνη.

Ο κ.Διαμαντής είναι ο γνωστός μας Πλοίαρχος (ΥΙ) , που διευθύνει το κυτταρολογικό

Εργαστήριο και  Εργαστηριακό τομέα του  Ν.Ν.Α., όπως και το γραφείο Μελέτης Ιστορίας Ελληνικής Ναυτικής Ιατρικής. Ο κ.Μαγιορκίνης με πολλές περγαμηνές στον ιδιωτικό χώρο της ιατρικής, ειδικός στη Βιοπαθολογία.

Το βιβλίο αναφέρεται στη βιογραφική πορεία μιας  σπουδαίας προσωπικότητας στον χώρο της ιατρικής επιστήμης και έρευνας, τον γεννημένο στη Νυρεμβέργη της Βαυαρίας  Richard Bing. Στον  ιατρικό κόσμο ο Richard Bing θεωρείται μια σπουδαία προσωπικότητα  διότι με την προσφορά του στην έρευνα επηρέασε και επηρεάζει την υγεία, άρα και τη ζωή, χιλιάδων ανθρώπων. Θεωρείται ο πατέρας του μεταβολισμού της καρδιάς που βοήθησε στην κατανόησης των συγγενών ανωμαλιών της καρδιάς  ( σύνδρομο Taussig-Bing) , πρωτοπόρος του καρδιακού καθετηριασμού, εμπνευστής της τομογραφίας και άλλα πολυάριθμα επιτεύγματα στον τομέα της ιατρικής. Επίσης υπήρξε και σπουδαίος μουσικός, ( έγραψε δικές του κλασσικές συνθέσεις, που μερικές έχουν ερμηνευθεί από μεγάλες χορωδίες και ορχήστρες) , εξ ου και ο τίτλος του βιβλίου. Επίσης ασχολήθηκε και με την λογοτεχνία.

Εκείνο όμως που το βιβλίο « κάνει την διαφορά » είναι ότι παρακολουθώντας την ιατρική- ερευνητική πορεία του R.Bing , μπαίνεις σ΄ ένα  κόσμο ενός  μεγάλου  αριθμού ερευνητών με τους οποίους ο R.Bing συνεργάστηκε, μαθαίνοντας για τους πρωτοπόρους στον βηματοδότη, στη θεραπεία της μηνιγγίτιδας , στη ταξινόμηση των τεσσάρων ομάδων του αίματος ( Α,Β,ΑΒ, Ο ), μελέτες για τον καρκίνο, πρωτοπόρους  της χειρουργικής  ανοικτής καρδιάς, καρκίνου παγκρέατος , και άλλες πρωτοποριακές μέθοδοι και εφευρέσεις που μετέπειτα συνάδελφοί τους τελειοποίησαν. Οι περισσότεροι από αυτούς κάτοχοι βραβείου Νόμπελ Ιατρικής.

 Αξίζει τον κόπο να αναφέρουμε μια γνωριμία-συνεργασία με ένα , εξ ίσου ιστορικό πρόσωπο. Πρόκειται για τον πρωτοπόρο Αμερικανό πιλότο Charles August Lindbergh  (1902-1974), o οποίος ως γνωστόν έκανε την πρώτη υπερατλαντική πτήση από Νέα Υόρκη στη Γαλλία στις 20 Μαϊου  1927, χωρίς ενδιάμεσο σταθμό, με το μονοπλάνο « Το πνεύμα του Αγίου Λουδοβίκου». Προσγειώθηκε στο Μπουρζέ μετά από 33,5 ώρες. Γνωστή επίσης και η οικογενειακή τραγωδία του Lindbergh.

 Ο μικρός του γιός  απήχθη από απαγωγείς, μετά τον θρίαμβό της πτήσης, οι οποίοι και το φόνευσαν.

Τον Αύγουστο του 1936 ο R.Bing που γνώριζε την Δανέζικη γλώσσα, συνάντησε τον  Lindbergh με τον συνεργάτη του Alexis Carrel σε ένα Διεθνές ιατρικό συνέδριο στη Κοπεγχάγη,  και τούς βοήθησε να παρουσιάσουν μια συσκευή που είχαν επινοήσει για την αιμάτωση των ιστών, η οποία μπορούσε να κρατήσει ζωντανά ανθρώπινα όργανα έξω από το σώμα παρέχοντάς τους αίμα και αέρα.

Ο Lindbergh  δεν είχε σχέση με την ιατρική, αλλά θέλοντας να βοηθήσει συγγενικό του πρόσωπο που έπασχε από στένωση της μιτροειδούς ενδιαφέρθηκε για την ιατρική επιστήμη. Προφανώς ο χειρούργος  Al.Carrel ( Νομπελίστας ) χρησιμοποίησε τις μηχανικές γνώσεις του Lindbergh και έφτιαξαν τη πρωτοποριακή  μηχανική συσκευή που αναφέραμε πιο πάνω, η οποία τελειοποιήθηκε στις αρχές του 1950 από τον John Gibbon, jr.

Αυτός ήταν εν ολίγοις ο Richard Bing, ένας από τους δεκάδες αφανείς ήρωες που ανάλωσαν τη ζωή τους για καλύτερη ποιότητα ζωής των συνανθρώπων τους, και οι οποίοι πραγματικά πίστεψαν ότι προσφέρουν έργο στην ανθρωπότητα και δεν ασκούν απλά ένα βιοποριστικό επάγγελμα. Αλήθεια ποιος τους γνωρίζει ; . Ο ίδιος σχολίασε με αφορμή δημοσίευση βιβλίου του.

«…πολύ λίγοι γνωρίζουν πόσο κουραστική και συνάμα πόσο συναρπαστική είναι η διαδικασία της επιστημονικής ανακάλυψης και πολύ λίγοι γνωρίζουν σε ποιους χρωστούν ευγνωμοσύνη ».

Για το τελευταίο, αρμόδιοι μα και υπεύθυνοι είναι οι διοικούντες την Παιδεία.

Την Παιδεία της μάθησης και όχι εκείνης του μελλοντικού βιοπορισμού.

«Η αξία της ανάγνωσης αυτού του βιβλίου έχει ιστορική και συγχρόνως ηθική διάσταση», όπως αναφέρει στον πρόλογό του ο Καθηγητής Καρδιολογίας

Λάμπρος Ανθόπουλος.

                                                                                                              Ε.Σ

=============================

ΒΥΘΟΜΕΤΡΗΣΕΙΣ

Ο συνάδελφος και πολυγραφότατος  στον χώρο της ποίησης, Λεωνίδας Γιανναράκος

κυκλοφόρησε τη νέα του ποιητική συλλογή με τον ευρηματικό τίτλο

« Βυθομετρήσεις».

Ο Λεωνίδας, που είναι μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών (ΕΕΛ), με την καυστική του ποιητική πέννα, όταν χρειάζεται , στιγματίζει καταστάσεις και γεγονότα, είτε αυτά είναι κοινωνικά ή πολιτικά προβλήματα.

Γίνεται όμως και τρυφερός νοσταλγός όταν θέλει να αναφερθεί σε αναμνήσεις άλλων

εποχών που  σημάδεψαν τη ζωή μας, όπως ο έρωτας, οι νεανικοί προβληματισμοί

το πέρασμά μας από τον Ναυτικό κ.α. Και οι εμπειρίες του Λεωνίδα από το τελευταίο είναι σύντομες μεν, πολύ έντονες δε. Ο Λεωνίδας υπήρξε από τους πρωτεργάτες της δυναμικής κίνησης της τάξης των  Ναυτοπαίδων του 1949 που απαίτησαν αναβάθμιση της σχολής σε βασικά της σημεία, που οι αντίστοιχες σχολές

Στρατού Ξηράς και Πολεμικής Αεροπορίας απολάμβαναν.

Το νέο Βιβλίο ΄΄Βυθομετρήσεις΄΄ έτυχε πολύ καλής κριτικής από τους παρουσιαστές

στην αίθουσα  Ε.Ε.Λ. και τους φίλους του Βιβλίου που παραβρέθηκαν στη παρουσίαση.

     Το θέλω ολόκληρο

Μη με αφήνεις

Στο μισοσκόταδο φοβάμαι

Τ΄αβέβαια με τρομάζουν

Το μισό ποτέ δε με καλύπτει

Το μάλλον το αμφιβάλλω

Το περίπου δε με γιομίζει

Με το ίσως δεν πείθομαι

Ούτε με το σχεδόν εφησυχάζω

Το θέλω ολόκληρο

Και το δίνω ολόκληρο

Συγνώμη, αλλά ζω στο απόλυτο

Των διαισθήσεων

Για σένα και για μένα.

       Η διαθήκη μου

 

Ό,τι στη ζωή μου έφτιαξα

Φρόντισα να μην είναι δικά μου.

Φεύγοντας από τα εγκόσμια

Θ ΄αφήσω από την καρδιά μου

Ότι κατέγραψα στο Φως

Από το πέρασμά μου.

(Από τη συλλογή «Βυθομετρήσεις»

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: