ΠΕΡΙΠΟΛΩΝΤΑΣ ΣΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

 

* Η δυστοκία που το Ελληνικό κράτος παρουσιάζει, προκειμένου να συμμορφωθεί σε δικαστικές αποφάσεις, και μάλιστα ανωτάτων δικαστηρίων, είναι μάλλον μοναδική στο κόσμο. Είτε περιστασιακοί πολιτικοί ,είτε κατ΄ επάγγελμα, μόλις αναλάβουν έναν υπουργικό θώκο συμπεριφέρονται ωσάν άλλοι Λουδοβίκοι: « Το Κράτος είμαι εγώ»,

και αγνοούν προκλητικά την εφαρμογή των αποφάσεων, ή τις υλοποιούν κατά το ήμισυ, και το συνηθέστερο τις παραπέμπουν στις \καλένδες.

Στην τελευταία κατηγορία είναι και η αναγνώριση πιστοποιητικού ναυτικής ικανότητας σε αποστράτους αξιωματικούς του ΠΝ ,όπως αυτό προβλέπεται από την Διεθνή Σύμβαση STCW 1978, αλλά και από τον  Ν.4150/2013 (ΦΕΚ 102   Α΄.29/04/2013).  Μολονότι έχουν περάσει ήδη τέσσερα χρόνια , ακόμα δεν έχει εκδοθεί το σχετικό Π.Δ. εφαρμογής του νόμου παρά τις συνεχείς οχλήσεις της ΕΑΑΝ

προς κάθε εμπλεκόμενο φορέα, πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας.

Τελευταία ενέργεια της Ένωσης (πρακτικά ΔΣ/ΕΑΑΝ 22/2/17 υπ΄αριθ.34 Θέμα 5)

αποφάσισε και συνέταξε σχέδιο Π.Δ. ( σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και νομολογία) και ζητάει τις άμεσες ενέργειες των αρμοδίων αρχών για την έκδοση του προτεινόμενου Π.Δ. !!

Θα είναι πολύ ενδιαφέρουσα η τελική κατάληξη της πιο πάνω πρότασης, μοναδικής στο είδος της , να υποδεικνύει ο αδικούμενος τι και πώς πρέπει να ενεργήσει ο αδικών. Ίδωμεν.

* Η πνευματική και πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας δεν είναι μόνο ο  πλούτος που μας άφησαν οι πρόγονοί μας φιλόσοφοι , ιστορικοί, κωμωδιογράφοι ,τα  επίγεια μνημεία κ.α. αλλά και ο ενάλιος πλούτος που οι θάλασσές μας είναι γεμάτες.

Και για μεν τα ναυάγια προγενέστερα του 1830 εμπλεκόταν η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, για μετά το 1830 για τα ναυάγια στις Ελληνικές θάλασσες υπήρχε ένα ερωτηματικό το που ανήκουν π.χ. τα ναυάγια πολεμικών πλοίων και αεροσκαφών  του Β΄ ΠΠ και πού των Εμπορικών; Πολλές  υπηρεσίες ή φορείς του Δημοσίου εμπλέκονται στην περίπτωση αυτή.

Τον Αύγουστο του 2016 παρουσιάστηκε  μία εμπεριστατωμένη μελέτη, η οποία θα πρέπει να ήταν πολύ κουραστική, του Αντιπλοιάρχου Παναγιώτη Τριπόντικα ΠΝ  (Τμηματάρχης μελετών στη ΣΔΙΕΠΝ και μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων ICOM και του Ναυτικού Μουσείου Έλλαδος), με τίτλο «Ναυάγια στις Ελληνικές Θάλασσες», εμπλουτισμένο με φωτογραφίες από ναυάγια στις Ελληνικές Θάλασσες.

Μέσα από μια πλούσια βιβλιογραφία, πολλούς νόμους και τι εφαρμόζουν σε ανάλογες περιπτώσεις τα Ναυτικά των ΗΠΑ και Ηνωμένου Βασιλείου, καταλήγει σε ορισμένα συμπεράσματα και κάνει τις προτάσεις του για τα χιλιάδες ναυάγια που βρίσκονται στου Ελληνικούς βυθούς. Θεωρεί δε επιτακτική την ανάγκη καταγραφής των ναυαγίων στα περουσιολόγια των Μ.Τ.Ν. και Ν.Α.Τ. προκειμένου αυτά να μην γίνονται αντικείμενα εκμετάλλευσης και αφαίρεσης εξαρτημάτων των για ιδιωτικές συλλογές, ή και εμπόριο.

Μια σπουδαία, όσο και χρήσιμη μελέτη,  για τον θησαυρό των ναυαγίων που έχουν χαρακτηριστεί «Πολιτιστικά αγαθά»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: