ΑΠΟ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΠΟΥ ΛΑΒΑΜΕ

Δ ι κ η γ ο ρ ι κ ά Γ ρ α φ ε ί α

Π Α Υ Λ Α Κ Η – Μ Ο Σ Χ Ο Υ & Σ Υ Ν Ε Ρ Γ Α Τ Ω Ν

Φίλωνος 66 & ΙΙας Μεραρχίας

Πειραιάς 185 35

                                              Τηλ: 210 4180700       Fax: 210 4180770

                                              E-mail: lawoffice@pavlakis-moschos.gr

url: www.pavlakis-moschos.gr

Πειραιάς, 23 Νοεμβρίου 2016

Προς: ΝΕΑ του Σ.Α.Σ.Μ.Υ.Ν.

Παλλάδος 24-26, Αθήνα

Τηλ. 210-3218319

Θέμα: ΑΜΙΑΝΤΟΣ & ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ – ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ

Αξιότιμε κύριε Σφακτέ,

Σε απάντηση του ερωτήματός σας σχετικά με το μείζον θέμα του αμιάντου και τις εξελίξεις στα

δικαιώματα όσων εκτέθηκαν σε αμίαντο κατά την υπηρεσία τους στο Π.Ν., παρακαλώ λάβετε υπόψη σας τα κάτωθι.

Αμίαντος και Πολεμικό Ναυτικό

Είναι πλέον γνωστό ότι στα παλαιά πλοία του Πολεμικού Ναυτικού υπήρξε ευρεία η χρήση, προσθήκη και παρουσία αμιάντου σε μεγάλες ποσότητες, με μεγαλύτερη συγκέντρωση στους χώρους των μηχανοστασίων – λεβητοστασίων. Ο αμίαντος, λόγω των εξαιρετικών θερμομονωτικών ιδιοτήτων του, χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον στις σωληνώσεις, στους λέβητες, στις μονώσεις, κλπ. κατά την ναυπήγηση των πλοίων και κατά την λειτουργία τους. Η πλειονότητα των στρατιωτικών που υπηρέτησαν πάνω στα πλοία αυτά του Π.Ν. έχουν εκτεθεί σε αμίαντο.

Μεταξύ των πλοίων που περιείχαν μεγάλες ποσότητες αμιάντου ήταν και τα παλαιά πολεμικά πλοία που παραχωρήθηκαν ως “αμερικανική βοήθεια” στην Ελλάδα, ήτοι τα: «Θεμιστοκλής» D-120, «Μιαούλης» D-211, «Ασπίς» D-06, «Βέλος» D-16, «Λόγχη» D-56, «Σφενδόνη» D-85, «Θύελλα» D-28, «Ναυαρίνο» D-63, «Κανάρης» D-212, «Κουντουριώτης» D-213, «Σαχτούρης» D-214, «Τομπάζης» D-215, «Αετός» D-01, «Ιέραξ» D-031, «Λέων» D-54, «Πάνθηρ» D-67, «Κριεζής» D-217, «Νέαρχος» D-65, «Κίμων» D-218, «Δόξα» D-20, «Νίκη» D-63, «Νέαρχος» D-219, «Φορμίων» D-220 και «Θεμιστοκλής» D-221.

Βλάβες της Υγείας από έκθεση σε Αμίαντο

Η εισπνοή ή/και κατάποση ινών αμιάντου, σύμφωνα με την ιατρική βιβλιογραφία, προκαλεί ασθένειες όπως το μεσοθηλίωμα υπεζωκότος, ο καρκίνος του πνεύμονα και ο καρκίνος του εντέρου. Η νόσος βρίσκεται σε λανθάνουσα μορφή για αρκετά χρόνια και κατά μέσον όρο μπορεί να εκδηλωθεί από 10 έως και 40 χρόνια μετά την έκθεση στον αμίαντο. Παράλληλα με τις ανωτέρω κακοήθεις ασθένειες, η εισπνοή ή/και κατάποση ινών αμιάντου μπορεί να προκαλέσει και πολλά άλλα αναπνευστικά προβλήματα (όπως αμιάντωση, παχυπλευρίτιδα, πνευμονική ίνωση, παχύνσεις, ασβεστώσεις, κλπ), τα οποία μπορούν είτε να παραμείνουν στάσιμα είτε να αποτελέσουν το προοίμιο εκδήλωσης μιας βαρύτερης μορφής νόσου.

Δικαιώματα των Ζημιωθέντων – Θέματα Αποζημιώσεων

Σημαντικές εξελίξεις έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα σχετικά με τα θέματα αποζημιώσεων εργαζομένων, για βλάβες της υγείας τους λόγω της έκθεσής σε αμίαντο κατά την εργασία τους. Τα Δικαστήρια, αστικά και διοικητικά, έχουν δικαιώσει εργαζόμενους που ασθένησαν από τον αμίαντο (ή τις οικογένειές τους, σε περιπτώσεις θανάτου εξαιτίας της ασθένειας), επιδικάζοντας αξιοσημείωτες αποζημιώσεις. Ειδικά για τους υπηρετούντες και υπηρετήσαντες στο Πολεμικό Ναυτικό, που εκτέθηκαν στον αμίαντο και έχουν υποστεί βλάβη της υγείας τους, έχουν την δυνατότητα πλέον να προσφύγουν ενώπιον των αρμοδίων δικαστηρίων και να διεκδικήσουν αποζημίωσή τους.

Τα δικαιώματα των παθόντων στρατιωτικών είναι δύο ειδών: (α) αποζημίωση από τις ΗΠΑ, από τα ταμεία/καταπιστεύματα πληρωμής χρεών και αποζημιώσεων για αμίαντο, και (β) αποζημίωση από τα ελληνικά διοικητικά δικαστήρια, ήτοι από το Ελληνικό Δημόσιο. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στον κίνδυνο παραγραφής των δικαιωμάτων όσων εκτέθηκαν στον αμίαντο και παρουσιάζουν σήμερα προβλήματα υγείας, καθώς σύμφωνα με το δίκαιο των ΗΠΑ κάθε σχετική αξίωση παραγράφεται τρία έτη μετά την εκδήλωση – διάγνωση της νόσου, ενώ για την Ελλάδα ισχύει η πενταετία.

Τελευταίες Εξελίξεις – Αποζημίωση Αποστράτου Αξιωματικού ΠΝ με Δικαστική Απόφαση

Στα τέλη του έτους 2015, το Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας υποχρέωσε το Ελληνικό Δημόσιο να καταβάλει αποζημίωση σε Απόστρατο Αξιωματικό, ο οποίος ασθένησε από μεσοθηλίωμα υπεζωκότα πνεύμονα. Το Δικαστήριο δέχθηκε και επιβεβαίωσε την ευθύνη της Ελληνικής Πολιτείας, η οποία επί σειρά ετών παρέλειπε να λάβει τα αναγκαία μέτρα και να θέσει τους απαραίτητους κανόνες για την προστασία των υπηρετούντων στο Πολεμικό Ναυτικό. Η ανωτέρω δικαστηριακή εξέλιξη αποτελεί ένα πολύ θετικό βήμα για την δικαίωση των παθόντων από αμίαντο. Διαφαίνεται ότι ανοίγει πλέον ο δρόμος για να διεκδικήσουν αποζημίωση όλοι εκείνοι που υπηρέτησαν την πατρίδα μας με ζήλο και αυταπάρνηση, αλλά η Πολιτεία δεν μερίμνησε αρμοδίως για να τους προστατεύσει από τον θανατηφόρο αμίαντο.

Είμαι στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία χρειαστείτε σχετικά με τα ανωτέρω.

Μετά Τιμής

Γεώργιος Χ. Μόσχος

Μ. Παυλάκης – Χ. Μόσχος & Συνεργάτες Δικηγορικά Γραφεία

 ========================

Αξιότιμε κύριε Σφακτέ,

Σε συνέχεια της σημερινής τηλεφωνικής επικοινωνίας μας, παρακαλώ βρείτε συνημμένη μία κατατοπιστική επιστολή –άρθρο μας σχετικά με το θέμα του αμιάντου στο ΠΝ. Στη διάθεσή σας για περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινίσεις.

Σχετικά με το θέμα της διόρθωσης παλαιότερης ανάρτησής σας (στο διαδίκτυο εμφανίζεται μία αναφορά στα Νέα του ΣΑΣΜΥΝ ως «ΠΕΡΙΠΟΛΩΝΤΑΣ ΣΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ – 25 Ιανουαρίου 2015), παρακαλώ πολύ λάβετε υπόψιν σας ότι έχει γίνει λάθος στους αναφερόμενους αριθμούς αλλά και στα σχόλια επί των αριθμών. Συγκεκριμένα:

–          το ποσό των 70.000$ είναι στην πραγματικότητα 50.000$,

–          το ποσό των 25.000$ είναι στην πραγματικότητα 33.333$,

–          το ποσό που κρατήθηκε από τον Αμερικάνο δικηγόρο (και όχι από τους Έλληνες δικηγόρους) δεν αφορούσε μόνο αμοιβές των εμπλεκομένων δικηγόρων, αλλά ΚΑΙ τα πλήρη έξοδα για την διεκπεραίωση της υπόθεσης. Ο εμπλεκόμενος δικαιούχος δεν κατέβαλε κανένα απολύτως άλλο ποσό έναντι εξόδων ή αμοιβής για ολόκληρη την διαδικασία εκπροσώπησής του.

Παρακαλώ πολύ να γίνουν οι ανωτέρω διορθώσεις άμεσα, καθότι τα υπάρχοντα αναφερόμενα στοιχεία και αριθμοί δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Είναι κρίμα να βγαίνουν προς τα έξω τέτοιες λάθος πληροφορίες, ενώ γίνεται τρομερός αγώνας πάντα με στόχο την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των παθόντων.

Είμαι στη διάθεσή σας για όποια άλλη διευκρίνιση χρειασθείτε.

Μετά Τιμής

George Moschos

 =====================

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

            ΔΗΜΟΣ ΠΟΡΟΥ                        

Πόρος, 25 Νοεμβρίου 2016

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Τηλ.22980 25936 / FAX 22980 25106

 

ΠΡΟΣ:   ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ Σ.Μ.Υ.Ν.

                υπ’ όψη κ. Ελ.Σφακτού

ΘΕΜΑ : Έκφραση  ευχαριστηρίων.

        Σας εκφράζουμε τις θερμές μας ευχαριστίες για τη δωρεά σας στη Δημοτική μας Βιβλιοθήκη, του Ιστορικού φωτογραφικού Λευκώματος Σχολής Ναυτοπαίδων-ΣΔΥΝ-ΣΜΥΝ που εκπόνησε ο κ. Ελ. Σφακτός για λογαριασμό του Συνδέσμου σας.

        Είναι πολύ ενθαρρυντικό το ότι χάρη στην εκάστοτε ευγενική πρωτοβουλία κάποιων, η Βιβλιοθήκη μας εμπλουτίζεται με αξιόλογα βιβλία, που ελκύουν το ενδιαφέρον πολλών αναγνωστών μας και προάγουν το επίπεδο γνώσης και πολιτισμού της μικρής μας κοινωνίας.

       Ιδιαίτερα όμως το λεύκωμα της Σχολής  υπαξιωματικών  ΠΝ, είναι πολύτιμο απόκτημα για τη Βιβλιοθήκη μας, αφού περιέχει πληθώρα στοιχείων παλαιοτέρων εποχών του Ναυτικού  και του νησιού μας του Πόρου με νοσταλγικές αναμνήσεις για πολλούς συμπατριώτες μας  που υπηρέτησαν στο Ναυτικό, αλλά και για όλο  το νησί, η ζωή του οποίου ήταν ανέκαθεν συνυφασμένη με τον πρώτο Ναύσταθμο, και αργότερα με το Προγυμναστήριο και τη Σχολή των Υπαξιωματικών.

        Και πάλι σας ευχαριστούμε.

                                               Με εκτίμηση

                               Ο διευθυντής της Βιβλιοθήκης

                                     ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ

 ===============

 

             ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ & ΠΕΙΡΑΙΕΙ ΤΡΟΙΖΗΝΙΩΝ

                                      ΤΗΛ. & ΦΑΞ  2104186123                               

      Πειραιάς 7 Νοεμβρίου 2016

 

Προς τον τέως Πρόεδρο ΣΑ/ΣΜΥΝ

Κον Ελευθέριο Σφακτόν

Κύριε Σφακτέ,

Ο Πρόεδρος κος Σωτήρης Μπουλντούμης και τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου των εν Αθήναις και Πειραιεί  Τροιζηνίων  θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε για την τιμή που μας κάνατε να μας προσφέρετε ένα αντίτυπο από το τόσο σπουδαίο Λεύκωμα που εκδώσατε για το ΚΕ/ΠΟΡΟΣ.

Το βιβλίο αυτό είναι ανεκτίμητο κομμάτι της ιστορίας του τόπου μας και σας ευχαριστούμε πολύ γι αυτό.

Γιατί ο Πόρος είναι  άρρηκτα συνδεδεμένος με την Σχολή ΄΄ΣΜΥΝ΄΄ και ο Σύνδεσμός μας που υπάρχει πάνω από 120 χρόνια έχει φιλοξενήσει πολλούς ναύτες και  αξιωματικούς  από την Ποριώτικη Σχολή στα μέλη του.

Σπάνια γίνονται τέτοιες εκδόσεις που πρωτίστως αποδεικνύουν την αγάπη που νοιώσατε για την σχολή και για τον τόπο μας.

Και πάλι σας ευχαριστούμε και σας παροτρύνουμε να συνεχίσετε σε κάποια ακόμη πιο ενδιαφέρουσα  και εμπεριστατωμένη έκδοση ίσως κάποιου άλλου κομματιού του

Ένδοξου Πολεμικού μας Ναυτικού.

                                       Για το Διοικητικό Συμβούλιο

               Ο Πρόεδρος                                                         Η Γ.Γραμματέας

     Σωτήρης Μπουλντούμης                                 Νινέττα  Παπαοικονόμου Θεοχάρη

====================

ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ

 

Προς τη εφημερίδα  Νέα του ΣΑΣΜΥΝ

Όπως γνωρίζουμε, ο επικείμενος τρίτος παγκόσμιος πόλεμος ο πλέον καταστρεπτικός στην ιστορία (!) θα σημάνει το τέλος και του ευρώ και της ευρωπαϊκής ένωσης. Αλλά και της παγκοσμιοποίησης γενικότερα.

Ήδη διαπρεπείς οικονομολόγοι και άλλοι έχουν αρχίσει να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα κακά που η παγκοσμιοποίηση επιφυλάσσει στην ανθρωπότητα.

Ο πολύς ΒΕCΚ,, για παράδειγμα, χαρακτηρίζει την κίνηση αυτή <<απερίσκεπτο και φαιδρό εγχείρημα δημοσίας αυτοκτονίας>>, Με την  ίδια δριμύτητα ομιλεί και η πρύτανης στο πανεπιστήμιο της Μακεδονίας και διεθνούς κύρους οικονομολόγος

Κ. Νεγρεπόντη-Δελιβάνη, όπου μεταξύ άλλων λέει: << Η παγκοσμιοποίηση δεν μπορεί πιά τίποτε το κατανοητό να σημαίνει. αφού το σύνολο της υπόστασής της προέρχεται από συνωμοσία. Ολόκληρη λοιπόν η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει τον κίνδυνο βίαιης αποσταθεροποίησής της συνεπεία των πειραματισμών που χαλκεύονται από τις παγκοσμιοποιημένες συνωμοσίες. Είναι ξεκάθαρο πως κάτι πρέπει να γίνει για να σταματήσει μέχρι εδώ ο κατήφορος >>

Ο άκρατος νεοφιλελευθερισμός που προωθείται αδίστακτα, θα επιφέρει:  Οικονομικό μαρασμό στις αναπτυσσόμενες χώρες, μεγάλη ανεργία και συμπίεση μισθών στις πλουσιότερες  σε τέτοιο βαθμό που θα εκλείψει η μεσαία τάξη…

Η κίνηση δε αυτή δεν είναι  άμοιρη των κοινωνικών δεινών που μαστίζουν την ανθρωπότητα. (Ναρκωτικά, Πορνεία, Δουλεμπόριο, Σατανισμός, Θεοποίηση και προβολή της ομοφυλοφιλίας, κ.α.) Πολλές πολιτικές ηγεσίες έχουν οδηγήσει τους λαούς τους σε πρωτοφανή ηθική εξαθλίωση, μολονότι το κύριο μέλημά τους είναι η ηθική διαπαιδαγώγηση αυτών, όπως δίδασκαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι.

Ευτυχώς όμως που πάντα υπάρχει ελπίδα για κάθε τι το αντίξοο, και παίρνουμε κουράγιο και θάρρος. Αυτά απορρέουν από τους σημερινούς ζώντες ορθόδοξους αγίους μας, οι οποίοι προγνωρίζουν  τι μέλλει γενέσθαι  και τι τύχη θα έχει στο εγγύς μέλλον η κίνηση της νέας εποχής του Υδροχόου .Και σίγουρα θα πρέπει να ζητηθούν ευθύνες από τους  πρωτεργάτες της σημερινής μας κατάντιας.

Την Ελλάδα μας ο Θεός θα την φυλάξει και δοξάσει όσο ποτέ άλλοτε στο παρελθόν της. Πάντα μας χαρίζει έναν ηγέτη ως τον εκλεκτόν ΄΄Ιωάννη΄΄ των προφητειών ο οποίος θα μας οδηγήσει και πάλι στον δρόμο της δικαιοσύνης, Θεοσέβειας και αρετής.

                                                   Ιωάννης Θεοδωρόπουλος

                                                  Συνταξιούχος Π.Ν. &  Ε.Ν.

=====================

 

 ΑΝ.Ε.Α.Ε.Δ.

  Ανεξάρτητη Ένωση Αποστράτων   Ενόπλων Δυνάμεων

   www.aneaed.gr    E-mail: aneaed@gmail.com                   Αρ.πρωτ.               21/2016

  Τ/Φ 211-0135611  ΦΑΞ 211-0135612                                Αθήνα  14 Νοεμβρίου 2016

.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ  Νο  08 / 2016

Μεταφορά – Λειτουργία Γραφείων ΑΝ.Ε.Α.Ε.Δ

Με χαρά σας κάνουμε γνωστό ότι :

  1. Τα γραφεία της Ανεξάρτητης Ένωσης Αποστράτων Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΝ.Ε.Α.Ε.Δ) μεταφέρθηκαν.

Η νέα μας διεύθυνση είναι :

Φειδίου 10   5ος όροφος Αθήνα ΤΚ 10678 ( όπισθεν του ξενοδοχείου Τιτάνια)

Λόγω των απαραίτητων διαδικασιών μεταφοράς της ΤΦ γραμμής τις επόμενες ημέρες δεν θα λειτουργούν το τηλέφωνο και το FAX.

Λειτουργούν κανονικά το Κινητό τηλέφωνο της ένωσης με αριθμό 6989 764 762 και το e-mail aneaed@gmail.com

Προσωρινά μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο τηλέφωνο 216 8004777 και στο FAX. 2168004778.

  1. Τα γραφεία της Ένωσης θα είναι ανοιχτά κάθε Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη από τις 10:00 μέχρι τις 13:00.

Για την ΑΝ.Ε.Α.Ε.Δ

Ο Πρόεδρος

 Γιώργος Ροΐδης

Αντιναύαρχος ε.α

 

========================

09 ΔΕΚ 16 ΗΜΕΡΙΣ ΠΕΡΙ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΟΣ (ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ)

Εκλεκτό ακροατήριο

Εκ μέρους του ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ. θα ήθελα να ευχαριστήσω την Ακαδημία Αθηνών και ιδιαιτέρως το Γραφείο Στρατιωτικών και Αμυντικών Θεμάτων αυτής, για την άμεση ανταπόκριση στην ιδέα συνδιοργανώσεως της σημερινής ημερίδος.

Ευχαριστώ τους Κους εισηγητές οι οποίοι με την εγνωσμένη ποιότητα του

λόγου τους θα αναλύσουν σε λίγο τα αντικείμενά τους και ασφαλώς θα ήθελα να ευχαριστήσω το ακροατήριο για την παρουσία του σε αυτή την λαμπρή αίθουσα, γεγονός που δεικνύει ότι παρά την εύλογη τρέχουσα εστίαση της ελληνικής

κοινωνίας σε οικονομικά ζητήματα, παραμένει ζωντανή η δίψα της όπως ενημερωθεί και προβληματισθεί επί ευρυτέρων θεμάτων τα οποία την αφορούν. Ευχαριστώ τέλος ιδιαίτερα τον Πρόεδρο του Δ.Σ. INTERSYS SA Κον Ν. Παπανδρέου για την

ευαισθησία την οποία επέδειξε ως προς την άρτια διοργάνωση της σημερινής ημερίδος με την οικονομική του συνεισφορά.

Η πρώτη σκέψη για το ζήτημα της εθνικής μας ταυτότητος παραπέμπει σε θεωρητικές προσεγγίσεις ιστορικών και φιλοσοφικών διαστάσεων. Ένας από τους σκοπούς της

σημερινής μας ημερίδος είναι να προβάλει την εκδοχή ότι το ζήτημα της εθνικής μας ταυτότητος ενέχει και πολλαπλές πρακτικές προεκτάσεις οι οποίες αφορούν το ήθος μας, το στρατηγικό όραμα και τις επιλογές της εξωτερικής μας πολιτικής, την ποιότητα των πολιτικών αποφάσεων, το επίπεδο της Δημοκρατίας μας, την προσαρμογή και αποτελεσματικότητα του έθνους μας σε σύγχρονες προκλήσεις

όπως η παγκοσμιοποίηση, η αξιοποίηση των συμμαχιών μας, καθώς και η εγρήγορση των εθνικών μας ανακλαστικών έναντι σημαντικών απειλών όπως το δημογραφικό και η αθρόα μετανάστευση αλλοεθνών σε συνδυασμό με το Ισλάμ (όχι ως θρησκεία αλλά ως επεκτατικό ολοκληρωτικό αξιακό σύστημα).

Η ερμηνεία της έννοιας της εθνικής μας ταυτότητος επιδρά επιπλέον στην κατεύθυνση της παιδείας και στην αξιοπιστία διαφυλάξεως της γλώσσας και του πολιτισμού μας. Ο πολιτισμός μας, εκτός άλλων, θα ήταν δυνατόν να αποφέρει

και σημαντικά οικονομικά οφέλη, κυρίως στους τομείς των σπουδών, των τεχνών, της επιστήμης, του τουρισμού και του αθλητισμού. Στην προοπτική αυτή συμβάλλει το γεγονός ότι η διεθνής κοινότητα αναγνωρίζει το μεγαλείο του αρχαίου Ελληνικού πολιτισμού, ειδικότερα δε η Δύση θεωρεί την αρχαία Ελλάδα ως την μακρινή πατρίδα χάρις στην οποία κατόρθωσε να απαλλαγεί τόσο από τον θεοκρατικό

μεσαιωνικό ολοκληρωτισμό όσο και από τον μοναρχικό ολοκληρωτισμό, απολαμβάνοντας σήμερα το αγαθό του κοσμικού κράτους και του Δημοκρατικού κεκτημένου. Το πρόσφατο προσκύνημα του Προέδρου Ομπάμα στην

Ακρόπολη των Αθηνών και οι σχετικές εμπνευσμένες ομιλίες του αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.

Είναι γεγονός ότι η κομβική γεωγραφική θέση της Ελλάδος μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών και η μακρά ιστορία της, πλούσια σε γεγονότα, γεωπολιτικές μεταβολές, εναλλαγές πολιτικών συστημάτων, κατακτητών και συμμάχων, φιλοσοφικές, ιδεολογικές και θρησκευτικές επιδράσεις, ορθολογικές και μεταφυσικές αναζητήσεις, έχουν θολώσει την έννοια της «εθνικής ταυτότητος» και προκαλούν συγχύσεις

στα «πιστεύω» και τις επιλογές των Ελλήνων, καθώς και στην αγωγή και διάπλαση των νέων Ελλήνων πολιτών.

Ενώ η Ελλάς έχει συνδέσει στρατηγικά τις τύχες της με την Δύση, στο εσωτερικό, εδώ και αιώνες, θεσμικοί της φορείς και ομάδες συμφερόντων δηλώνουν ανοικτά την εχθρότητά τους προς αυτήν και απευθυνόμενοι στο θυμικό των Ελλήνων αλλοιθωρίζουν άλλοτε προς Βορράν και άλλοτε προς Ανατολάς, προκαλώντας την γνωστή εθνική σχιζοφρένια και τις ενίοτε επαμφοτερίζουσες εθνικές συμπεριφορές, με τις αντίστοιχες δυσμενείς επιπτώσεις.

Η αποσαφήνιση της εθνικής ταυτότητος θα συνδράμει στην αυτοσυνειδησία, την αυτοκριτική και την ενσυνείδητη εθνική δράση. Η Πολιτεία μέσω της παιδείας και του πολιτισμού οφείλει να συνδράμει σε αυτό.

Σε μία εποχή διεθνιστικών τάσεων και ιδεολογικών ή μεταφυσικών ιδεοληψιών, οι οποίες προκαλούν άμβλυνση των εθνικών ανακλαστικών, τελική επιδίωξη αποτελεί η

επιβίωση, η μακροημέρευση και η ευημερία του ολιγάριθμου Ελληνικού έθνους, ως κοινωνού και θεματοφύλακα ενός, κατά παγκόσμια ομολογία, ανυπέρβλητου πολιτισμού πάντοτε επίκαιρου και στις μέρες μας περισσότερο παρά ποτέ.

Το ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ. ευελπιστεί ότι η σημερινή ημερίδα θα συμβάλει προς την κατεύθυνση αυτή.

09 – Δεκεμβρίου – 2016

Αντιναύαρχος ε.α. Β. Μαρτζούκος ΠΝ

Επίτιμος Διοικητής ΣΝΔ

Πρόεδρος ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: