Η 57η επέτειος παραλαβής του «Α/Τ ΒΕΛΟΣ»

 

Σάββατο 29 Μαΐου 2016, ώρα 12.00 το μεσημέρι και σήμανε για 57η φορά γενική κλήση του Πληρώματος παραλαβής του «Α/Τ ΒΕΛΟΣ», στις φιλόξενες εγκαταστάσεις του Ναυτικού Ομίλου Καλαμακίου.

Η προσέλευση, όπως πάντα, αυθόρμητη και χαρούμενη για όλους όσους μπόρεσαν να ανταποκριθούν στην πρόσκληση αλλά και οι απόντες έδωσαν, με μηνύματά τους, το καθιερωμένο παρόν, δικαιολογώντας την απουσία τους. Παρών και ο Κυβερνήτης, ο τότε Αντιπλοίαρχος Γεώργιος Μόραλης, ο αξιωματικός που οργάνωσε και εκτέλεσε την παραλαβή των τεσσάρων (4) αντιτορπιλικών από τις Η.Π.Α., αλλά ταυτόχρονα ενέπνευσε σε όλο το πλήρωμα την πίστη στην επιτυχία της αποστολής, γεγονός που επιτεύχθηκε  στο ακέραιο, όπως Έλληνες και Αμερικάνοι αναγνώρισαν.

Έκτοτε, στολισμένος με πολύ περισσότερο «χρυσάφι στο μανίκι», που λέει και ο ποιητής, συμμετέχει ανελλιπώς στην ετήσια εκδήλωση-συνάντηση του πληρώματος.

27

Μέρος από τη παρέα της εκδήλωσης

Η φετινή συνάντηση σημαδεύτηκε από την απουσία του Ύπαρχου του πλοίου, του απόλυτου στρατιώτη και του τότε, κατά την παραλαβή, Πλωτάρχη, Γ. Τσιαδή. Σημαδεύτηκε όμως και από ευχάριστες εκπλήξεις που προκάλεσαν οι παρουσίες συζύγων, παιδιών αλλά και εγγονών μελών του πληρώματος.

Το αντάμωμα κράτησε αρκετές ώρες και όπως πάντα, ο χρόνος διετέθη, κατά κύριο λόγο,  στη διατήρηση της μνήμης συναδέλφων που έφυγαν, γεγονότων και περιστατικών που περιλαμβάνουν από ευαρέσκειες για ναυτικές ή/και οργανωτικές επιτυχίες μέχρι κοσμικά γεγονότα, με πρώτο τη συμμετοχή του πληρώματος στα καλλιστεία ομορφιάς στις Η.Π.Α.

Αντί άλλων σχολίων, είναι χρήσιμο να τονισθεί ότι η εκδήλωση αυτή του πρώτου πληρώματος του «Α/Τ ΒΕΛΟΣ» είναι μοναδική στο είδος της στον Ελλαδικό –τουλάχιστον- χώρο και θα έπρεπε να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση. Δυστυχώς, αυτοί που έπρεπε να την αξιοποιήσουν και να τη διευρύνουν, την αγνόησαν. Το γεγονός αυτό ασφαλώς σε καμία περίπτωση δεν μειώνει την αξία αλλά και την γοητεία της εκδήλωσης.

28

κ. Κυβερνήτα να τα … χιλιάσεται
(ο αναριθμητισμός της τούρτας είναι για … κουίζ!!)

Μέσω αυτής άλλωστε καλλιεργούνται και διατηρούνται τα καλύτερα και ευγενέστερα αισθήματα που μπορεί να αναπτύξει ο άνθρωπος, όπως η αγάπη για τον συνάνθρωπο, για την πατρίδα, το Πολεμικό Ναυτικό, ο σεβασμός στους νόμους και την παράδοση, τα ιερά και τα όσια, ο αλτρουισμός, η φιλία, το καθήκον. Κάθε καλόπιστος άνθρωπος  μπορεί να διαπιστώσει τη λειτουργία των προαναφερθέντων κατά το χρόνο της συνάντησης. Ξεπηδούν από κάθε γωνία με τις κουβέντες, τις αναμνήσεις, τις συμπεριφορές των συναδέλφων αλλά ακόμα και από τις συμβολικές τους προσφορές, όπως οι ατελείωτες γαρδένιες.

Ας γυρίσουμε όμως ξανά στη φετινή συνάντηση και ειδικότερα στη λήξη της, που σήμανε και πάλι με τις εγκάρδιες τραγουδιστές ευχές προς τον Κυβερνήτη μας για τα γενέθλιά του, ενώ εκείνος όρθιος, χαρούμενος και αγέρωχος έσβηνε τα κεράκια της τούρτας, που φρόντισε να ετοιμάσει, όπως κάθε χρόνο, ο διοργανωτής της συνάντησης και η οικογένεια του, ο τότε Ανθυποπλοίαρχος  Φ. Ζωιδάκης.

Βασίλειος Ι. Χαρδαλιάς – Μέλος του Πληρώματος

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: