ΑΠΟ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΠΟΥ ΛΑΒΑΜΕ

Ανοικτή επιστολή Προς τον

Υπουργό Εθνικής Άμυνας

κ.κ. Πάνο Καμμένο

Αξιότιμε κ. υπουργέ,

Με μεγάλη μου ανησυχία και έκπληξη βλέπω σε δημοσιεύματα στον τύπο και  στο διαδίκτυο, να χρησιμοποιείτε το στρατιωτικό προσωπικό και μηχανήματα των Ε.Δ. για καθαρισμό, επισκευή, μεταφορά υλικών, στα hot spot, στρατόπεδα υποδοχής προσφύγων-μεταναστών.

Η ανικανότητα της πρώτης φοράς κυβέρνησης  της αριστεράς  που συμμετέχετε  και Εσείς με τους  ΑΝΕΛ, να συντονίσει και να προσφέρει λύσεις μέσω των κρατικών δομών και Ευρωπαϊκών κονδυλίων στο προσφυγικό,  δεν είναι δικαιολογία για να χρησιμοποιείτε  το στρατιωτικό προσωπικό σε εργασίες που δεν εμπίπτουν στα καθήκοντά τους.

Είναι εντελώς διαφορετικό να συνδράμουν οι Ε.Δ. σε θεομηνίες, πλημμύρες  σεισμούς και μεγάλης έκτασης πυρκαγιών και άλλο σε οικοδομικές εργασίες και καθαρισμούς χώρων υποδοχής προσφύγων που μπορούν εύκολα να πράξουν ιδιωτικές εταιρίες με τα ευρωπαϊκά κονδύλια για το προσφυγικό.

Θα πρέπει κάποιος να Σας υπενθυμίσει διότι ασφαλώς και ως ΥΕΘΑ, γνωρίζετε,  ότι η κύρια αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων είναι να εξασφαλίζει την άμυνα της Χώρας, να υπερασπίζει την Εθνική ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Πατρίδας.

Δεν είναι δυνατόν η χρησιμοποίηση των στρατιωτικών, για εργασίες εκτός της  καθορισμένης αποστολής τους  (ως «Φιλιππινέζες των προσφύγων»).

Ναι μεν Εσείς ως πολιτικός μπορεί να δέχεσθε εκφράσεις και πράξεις «στα τέσσερα», όμως οι Έλληνες Αξιωματικοί των Ε.Δ. ως γνωστόν «είναι μαχητές μέχρι της τελευταίας ρανίδος του αίματός τους» και το έχουν  διαχρονικά αποδείξει με τις πράξεις τους πολλαπλώς.

Σας παρακαλώ, σεβόμενος τις αξίες και την τιμή των στελεχών των Ε.Δ. να αποφεύγεται την χρησιμοποίηση τους σε έργα που δεν συνάδουν των καθηκόντων τους.

Με εκτίμηση

Πλωτάρχης ΠΝ ε.α.

Παναγιώτης Δ. Σταμάτης

======================

Κύριε Υπουργέ,

Εμείς οι στρατιωτικοί, έχουμε αποδεχτεί το θάνατο!! Αυτό το γνωρίζουμε πολύ καλά, από τα πρώτα μας βήματα, ότι το «λειτούργημα» μας (και όχι δουλειά ή εργασία), είναι συνυφασμένο με τη θυσία, για την Πατρίδα, την Πίστη και τα Ιδανικά του Έθνους, των Ελλήνων!!

Κατά συνέπεια, ο θάνατος κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, των τριών (3) νεαρών μελών της Οικογένειας μας, των πιλότων του μοιραίου Ε/Π ΑΒ212 του Πολεμικού Ναυτικού, μας γεμίζει θλίψη, πολύ μεγάλη θλίψη για την απώλεια τους, αλλά παράλληλα ….. και μας πεισμώνει και μας κάνει υπερήφανους!!

Μας πεισμώνει, να αποδείξουμε ξανά, ότι παρά τον πόνο και τα χτυπήματα που δεχόμαστε, συνεχίζουμε να αντέχουμε στη φουρτούνα, συνεχίζουμε να πολεμάμε καθημερινά μόνοι μας, ….. έστω όλο και πιο λίγοι, αλλά όλο και καλύτεροι!!

Μας κάνει υπερήφανους, διότι μάθαμε να πονάμε ….. χωρίς να μεμψιμοιρούμε για τη θυσία μας. Μας κάνει να δοκιμάζουμε και συνεχώς να επιβεβαιώνουμε, την πίστη μας σε αρχές, την αγωγή και την τιμή μας στην παράδοση και στην Ιστορία μας, την αταλάντευτη προσήλωση μας, στο Καθήκον μας και στην Αποστολή μας, την πίστη μας στον Όρκο, που δώσαμε ως 20χρονα παιδιά, μπροστά στο Ευαγγέλιο και στη Σημαία μας!! Όμως πιο πολύ απ’ όλα, η θυσία αυτή μας κάνει υπερήφανους, γιατί με το αίμα μας, συνεχίζουμε να χαράζουμε και να φωτίζουμε τα σύνορα μας, τα οποία προασπίζουμε καθημερινά, για μην επιτρέψουμε σε ΚΑΝΕΝΑΝ να τα αμφισβητήσει!!

Αυτά όμως, τα αντιφατικά για τους πολλούς, συναισθήματα «πόνου, πείσματος και περηφάνιας», για τη θυσία των συναδέλφων μας, όπως και για τον ιδιαίτερο «Ρόλο» του Στρατιωτικού και του «Λειτουργήματος» του, κατανοώ το να μη τα αντιλαμβάνονται οι απλοί συμπολίτες μας!!

Αυτό όμως που ΑΠΑΙΤΩ, είναι να τα αντιλαμβάνεται πλήρως και σαφώς, η Πολιτική Ηγεσία της Χώρας μου και ειδικά ο αρμόδιος Υπουργός Άμυνας, για να μπορεί έτσι, να υπάρχει αρμονική συνεργασία, ομοψυχία, αλληλοσεβασμός και αμοιβαία εμπιστοσύνη, για το καλό της Πατρίδας μας!!

ΕΣΕΙΣ όμως κύριε Υπουργέ, με τη δήλωση σας, ότι «αφιερώνετε στους τρεις πεσόντες συναδέλφους μας, τη Συμφωνία σας, με την οποία αναθέτετε, τη φύλαξη των συνόρων μας στο Αιγαίο, στο ΝΑΤΟ», δείχνετε ότι δεν έχετε αντιληφθεί τίποτα, ούτε κατ’ ελάχιστο, απ’ την Αποστολή μας, απ’ την ψυχή μας και απ’ την προσφορά μας!!

Δεν κρίνω την «Πολιτική» αυτή Απόφαση σας, ούτε και τη σκοπιμότητα που (καλώς ή κακώς) την επέβαλλαν!! Όμως, μ’ αυτή τη δήλωση-αφιέρωση σας, αντί να τιμήσετε και να σεβαστείτε τους νεκρούς μας, εσείς ΠΡΟΣΒΑΛΛΕΤΕ τη μνήμη τους και απαξιώνετε τη θυσία τους!! Την ίδια ώρα δηλαδή, που ΑΥΤΟΙ έπεσαν προασπιζόμενοι την ακεραιότητα της Πατρίδας μας και τη φύλαξη, την ασφάλεια των συνόρων μας, ΕΣΕΙΣ, όλα αυτά τα εκχωρούσατε στο ΝΑΤΟ και μάλιστα, τους «αφιερώνατε» αυτή σας την πράξη!! Με τον τρόπο σας αυτό, είναι σαν να τους ασκείτε μομφή, για την ικανότητα και την αποφασιστικότητα τους, να επιτελέσουν την Αποστολή τους, είναι σαν να τους λέτε ότι …… «άσκοπα έπεσαν», σ’ ένα καθήκον, που εσείς ήδη, το έχετε ΑΝΑΘΕΣΕΙ σε ξένους!!

Για οποιονδήποτε άλλον, μια τέτοια ατυχή δήλωση, θα τη θεωρούσα …. ως αφέλεια ή και ως απρέπεια!! Όμως για τον Υπουργού Άμυνας, μια τέτοια δήλωση, είναι βαριά προσβολή της μνήμης και απαξίωση της θυσίας τους!! Είναι δηλαδή βεβήλωση, στα άταφα ακόμη πτώματα των πεσόντων συναδέλφων μας και ακόμα ένα ισχυρό πλήγμα, στα όνειρα και στο ηθικό των στρατιωτικών γενικότερα!!

Μ’ αυτή την άστοχη συμπεριφορά σας, θεωρώ ότι πλέον χάσατε κάθε ψυχική επαφή, με την Οικογένεια Στρατιωτικών, το έργο και τη θυσία των οποίων, δείχνετε να μην αντιλαμβάνεστε, ως άλλος ένας …. κοινός πολίτης!!

Υποναύαρχος ε.α. Κ. Βουλγαράκης ΠΝ

 

=====================

Προς:   ΕΑΑΝ/ΣΑΣΜΥΝ                                                          27/01/16                     Θέμα:   Α/Γ ΛΕΣΒΟΣ

   Κύριοι,                                                                                                                              Με έκπληξη και ικανοποίηση διαπίστωσα ότι έπειτα από 42 χρόνια, αναγνωρίσθηκε ο ρόλος του τότε Πλωτάρχη  Ε.Χανδρινού,  Κυβερνήτη του    Α/Γ Λέσβος  κατά τα γεγονότα της Κύπρου το 1974.Πρόκειται για μία οφειλόμενη Τιμή της Πολιτείας απέναντι σον Κυβερνήτη.                                 Υπηρέτησα ως Ύπαρχος στου Α/Γ Λέσβος από 28/07/1972  έως 12/10/1974. με Κυβερνήτες τους Πλωτάρχες  Παναγάκη, Μουστάκα και Ε, Χανδρινό, και ως αντιλαμβάνεσθε έχω πλήρη εικόνα, τόσο της αποστολής όσο και των δράσεων του πληρώματος καθ΄ όλη την υπηρεσία. Σας επισυνάπτω μέρος του προσωπικού μου ημερολογίου, σχετικά με όλη εκείνη την ταραχώδη αλλά και περήφανη για το Π.Ν. περίοδο. Στο ημερολόγιο αυτό, αναφέρεται με λεπτομέρειες, όλη η πορεία του ΛΕΣΒΟΣ  προς την ηρωική Κύπρο και η επιστροφή μας.   Ως Ύπαρχος του σκάφους αισθάνομαι ότι η προσφορά των Αξιωματικών, Υπαξιωματικών και Στρατεύσιμου Προσωπικού παραγνωρίσθηκε όλα αυτά τα χρόνια, που ιδιαίτερα στην περίοδο των επιχειρήσεων δώσαμε με θάρρος και αυταπάρνηση τον καλύτερό μας εαυτό. Χαίρομαι ιδιαίτερα για την αναγνώριση της προσφοράς και των υπηρεσιών του Κυβερνήτη  μου  Ε.Χανδρινού, του οποίου την άριστη συνεργασία μας ακόμη αναλογίζομαι, καθώς εκατέρωθεν υπήρξε αμοιβαίος σεβασμός και εκτίμηση.Ευελπιστώ να βρείτε τις σημειώσεις του Προσωπικού μου Ημερολογίου ιδιαίτερα χρήσιμες ώστε να φιλοξενηθούν στις σελίδες του περιοδικού της ΕΑΑΝ και εφημερίδας του ΣΑ/ΣΜΥΝ. Θέλω να πιστεύω ότι η παράληψη απόδοσης Τιμής στο σύνολο του πληρώματος από την επίσημη Πολιτεία είναι τυχαία.

Με  Τιμή

Αχιλλέας Βουτσάς

 Υποπλοίαρχος (Ε) ε.α.

===================

Από το προσωπικό ημερολόγιο του Υποπλοιάρχου Αχ.Βουτσά, που καλύπτει μια περίοδο 14 ημερών (12/7/74-25/7/74) ,λόγω περιορισμένου χώρου, δημοσιεύουμε τις πλέον ενδιαφέρουσες κινήσεις του πλοίου.

Παρασκευή 12/7/74. Βρισκόμαστε εις ΑΜΦΙΑΛΗ για φόρτωση υλικών Στρατού Ξηράς.  Πέρας φορτώσεως ώρα 13,00. Αναμένομε διαταγή απόπλου για ΚΕΧΡΙΕΣ, προς επιβίβαση δύναμης  ΕΛΔΥΚ.                                 Σάββατο 13/7/74. Απόπλου για ΚΕΧΡΙΕΣ .Επιβίβαση ΕΛΔΥΚ. Απόπλους για ΚΥΠΡΟ.  (1)                                                                                                                    ( 13-16/7 Εν πλω προς ΚΥΠΡΟ,  ΠΟΚ  εις ΑΜΜΟΧΩΣΤΟ Τετάρτη πρωί 17/7. 10 ν.μ. από ΠΑΦΟ λαβαίνουμε σήμα να πλεύσουμε εις ΡΟΔΟ λόγω πραξικοπήματος  εις ΚΥΠΡΟ. Αναστροφή-πορεία προς ΡΟΔΟ. Νέο σήμα μας διατάσει να πλεύσομε εις ΑΜΜΟΧΩΣΤΟ.)                                            Παρασκευή 19/7 . Κατάπλους εις ΑΜΜΟΧΩΣΤΟ. Τεταμένη ατμόσφαιρα.           Ώρα 10,00 οι  Τουρκοκύπριοι τοποθετούν πολυβόλα στραμμένα προς το πλοίο από το φρούριο της ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ. Δίνεται άμεσα διακριτικός εξοπλισμός των πυροβόλων. Ώρα 17,00 απόπλους (2).

  Σάββατο  20/7. Ώρα 05,00 .( Από ραδιοφώνου ενημερωθήκαμε  για την Τουρκική Απόβαση στην  ΚΥΠΡΟ. Συναγερμός, άμεσος  ετοιμότης  πυροβολικού. Ώρα 10,00 διαταγή πλεύσης εις ΠΑΦΟ, για αποβίβαση τμήματος της ΕΛΔΥΚ που επέστρεφε εις ΕΛΛΑΔΑ. Ώρα 14,00  άρχισε αποβίβαση με  ΑΒΑΚ. Με αίτημα  Αξ/κού  του Στρατού Ξηράς από ΠΑΦΟ  ζητήθηκε  να βάλομε εναντίον θέσεων Τουρκοκυπρίων που έβαλε κατά κυπριακών δυνάμεων. Εβάλαμε  επιτυχώς. Οι  Τουρκοκύπριοι εγκαταλείπουν τις θέσεις τους. Η απόβαση  έγινε επιτυχώς με απόλυτη πειθαρχία και ενθουσιασμό των πάντων. Ώρα 18,30 αναχώρηση προς Νότο. (3)                                                              

Κυριακή 21/7.Πορεία προς αφρικανικές ακτές. Ώρα 03,00 θάνατος πολιτικού υπαλλήλου από καρδιακή προσβολή. (ήταν χειριστής γερανού). Πορεία για ΚΡΗΤΗ,  υπό πολεμικές συνθήκες. Μαθαίνουμε  για βύθιση τουρκικού  Α/Τ από τουρκική αεροπορία. Συνάντηση  με 6Ο Στόλο, αναγνώριση με σήμανση.             

 Τρίτη 23/7 Κατάπλους εις ΣΗΤΕΙΑ. Παράδοση  θανόντος υπαλλήλου.  Πορεία για    Ν.Σ.                                                                                                           Τετάρτη  24/7  Κατάπλους εις Ν.Σ. Επιβίβασης εφέδρων. Πλήρης επάνδρωση Σκάφους για πολεμική  αποστολή. Εντατική εκπαίδευσης εφέδρων.                           

 Πέμπτη 25/7/74. Παραμονή εις Ν.Σ. Βρισκόμαστε  επί ποδός πολέμου από  Σάββατο 20/ 06,00/ Ιουλίου 1974….έως και σήμερα.         

Παραπομπές: (1). Σκόπιμη καθυστέρηση απόπλου  την 12/7 προκειμένου να έχει ολοκληρωθεί το πραξικόπημα (2). Αρχικό πρόγραμμα προέβλεπε παραμονή  μας στο νησί ημέρες δύο (2).       

  (3). Προτάθηκε να παραμείνουν στο πλοίο δέκα (10) στρατιώτες  για φύλαξη υλικών ΕΛΔΥΚ και προσωπικών ειδών. Ουδείς  δέχθηκε. Αποβιβάστηκαν όλοι. Μετά την αναχώρηση από ΠΑΦΟ  το πλήρωμα , μέχρι και τον κατάπλου στη ΣΗΤΕΙΑ, παρέμενε σε πολεμική έγερση, παρά την κόπωση όλων.

=====================

Σ Υ Λ Λ Ο Γ Ο Σ Α Π Ο Φ Ο Ι Τ Ω Ν Σ.Τ.Υ.Α

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ

Η σύνθεση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Αποφοίτων Σ.Τ.Υ.Α (Σ.Α.Σ) μετά τις αρχαιρεσίες της 23 Ιανουαρίου 2016 έχει ως εξής:

Α/Α

ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ

ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ

1

ΦΑΛΤΑΪΤΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ

2

ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ

3

ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΑΝΑΠΛ. ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ

4

ΤΣΙΓΓΑΡΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ  ΓΕΝ.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

5

ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΤΑΜΙΑΣ

6

ΜΑΡΙΟΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΚΟΣΜΗΤΟΡΑΣ

7

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ Σ.Ε

8

ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΜΕΛΟΣ Σ.Ε

9

ΕΥΤΥΧΙΔΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ

ΜΕΛΟΣ Σ.Ε

10

ΤΡΕΣΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΜΕΛΟΣ Σ.Ε

11

ΜΑΧΑΙΡΑΣ ΠΕΤΡΟΣ

ΔΙΑΧ/ΣΤΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ

Ο Γεν. Γραμματέας                                                            Ο Πρόεδρος

Κων/νος Τσιγγάρης                                                      Δημήτριος Φαλτάιτς

Σμήναρχος ε.α.                                                             Σμήναρχος ε.α.

 

====================

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ  ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΝΑΥΤΙΚΗΣ  ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ

Κατά τις αρχαιρεσίες της 24ης Ιανουαρίου 2016 για την ανάδειξη του νέου

Δ.Σ του  ΕΣΝΑ εξελέγησαν και έλαβαν τις αντίστοιχες θέσεις οι κάτωθι:

1) Ανδρέας  Ξενάκης                  Αντιναύαρχος (ε.α) . . . .Πρόεδρος Δ.Σ

2) Χρήστος Δίπλας                     Αντιναύαρχος (ε.α). . . . Α’ Αντιπρόεδρος

3) Φώτιος  Βασιλειάδης              Αντιπλοίαρχος (ε.α) .     Β’ Αντιπρόεδρος

4) Γεώργιος Μπεκιαρίδης           Αντιπλοίαρχος (ε.α)       Γεν.  Γραμματέας

5) Θεόδωρος Καρακώστας         Πλωτάρχης (ε.α)  . . .     Ταμίας

6) Βασίλειος Ταγκούλης             Υποπλοίαρχος (ε.α).      Έφορος Δημ. Σχέσεων

7) Παναγιώτης Μαζαράκης        Πλωτάρχης (ε.α)  . .       Βοηθός. Γεν. Γραμματέας

8) Ματθαίος Δημητρίου             Αρχιπλοίαρχος (ε.α) .     Μέλος

9) Κωνσταντίνος Κροκόδειλος  Ανθυπασπιστής (ε.α)      Μέλος

 

 

====================

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

2 Μαρτίου 2016

Την Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2016, διεξήχθησαν αρχαιρεσίας για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ.). Στις 2 Μαρτίου 2016 το νέο Δ.Σ. συγκροτήθηκε, σύμφωνα με το καταστατικό, σε σώμα, που έχει ως ακολούθως:

Πρόεδρος:                                   Βασίλειος      Μαρτζούκος,    Αντιναύαρχος ε.α. Π.Ν.

Αντιπρόεδρος                              Αναστάσιος   Μπασαράς,       Σμήναρχος ε.α.

Γενικός Γραμματέας:                  Σάββας           Αργουζής,        Ταξίαρχος ε.α.

Ταμίας:                                                    Αχιλλέας        Σαραντινός,      Υποστράτηγος ε.α.

Διευθυντής Μελετών:                Ιπποκράτης    Δασκαλάκης,    Υποστράτηγος ε.α.

Υπεύθυνος Εκδόσεων:                Κων/νος         Αργυρόπουλος, Υποστράτηγος ε.α.

Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων: Γεώργιος       Δουδούμης     ,  Οικονομολόγος

Μέλη:                                                      Παύλος   Φωτίου, Ειδικός Επιστήμων Διεθνούς Δικαίου

Ιωάννης          Βορριάς,           Αντιναύαρχος ε.α. Π.Ν.

Νικόλαος       Δενιόζος,           Αρχιπλοίαρχος Λ.Σ. ε.α.

Ιωάννηςς        Μπαλτζώης,      Αντιστράτηγος ε.α.

Κων/νος         Βουτσινάς,        Πλοίαρχος ε.α. Π.Ν.

Αναπληρωματικά μέλη:              Απόστολος  Σταβέλας, Ερευνητής της Ακαδημίας Αθηνών

Παναγιώτης   Κατσαρός,         Αντιπτέραρχος ε.α.

Δημήτριος     Κουτρουμάνης    Υποστράτηγος ε.α.

Το  Δ.Σ. και τα μέλη του ΣΑ/ΣΜΥΝ  συγχαίρουν τα νέα Δ.Σ. των πιο πάνω φορέων ,ευχόμενοι καλή επιτυχία στα καθήκοντά τους.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: