Η Σ Ε Λ Ι Δ Α Τ Η Σ Σ Μ Υ Ν

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΝΑΥΤΙΚΟΥ

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΥΠΟΥ

Αρ. Πρωτ.  061

Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

Από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοινώνεται ότι   την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015, πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού (ΣΜΥΝ) στο Σκαραμαγκά, η τελετή ορκωμοσίας της 36ης Εκπαιδευτικής Σειράς Δόκιμων Υπαξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού.   Στην τελετή παρέστη ο Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Γεώργιος Γιακουμάκης ΠΝ συνοδευόμενος από το Διοικητή Ναυτικής Εκπαίδευσης, Υποναύαρχο Κωνσταντίνο Καραγιώργη ΠΝ, καθώς και συγγενείς και φίλοι των νέων Δοκίμων Υπαξιωματικών.  Συνολικά ορκίστηκαν 83 Δόκιμοι Υπαξιωματικοί διαφόρων ειδικοτήτων (48 άνδρες και 35 γυναίκες), εκ των οποίων 10 από Κύπρο (7 άνδρες και 3 γυναίκες) και 2 από Σενεγάλη.

Αντιπλοίαρχος Αδαμάντιος Χριστοδούλου ΠΝ

Εκπρόσωπος Τύπου ΓΕΝ

 =========================

No 3

No 5

Αντιπροσωπίες από την ορκομωσία των νέων μαθητών ΣΜΥΝ

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗ ΣΜΥΝ

Μέλη του Δ.Σ. του ΣΑ/ΣΜΥΝ  επισκέφθηκαν  τη Σχολή στη καθιερωμένη. ετήσια,εκδήλωση –ομιλία των πρωτοετών μαθητών  με θέμα. την ιστορική διαδρομή του θεσμού των Υπαξιωματικών  και  των παραγωγικών Σχολών Υπαξ/κών Πολεμικού Ναυτικού από δημιουργίας του νεότερου Ελληνικού Κράτους. Αρχικά ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Επστής ε.α. Ελ.Σφακτός συνεχάρη τους νέους μαθητές για την  επιλογή και επιτυχία εισαγωγής τους ,τονίζοντάς ότι πρέπει να είναι υπερήφανοι που επέλεξαν ένα επάγγελμα που προσφέρει σπουδαίο έργο στο κοινωνικό  σύνολο γενικά. Για να πετύχουν δε, δεν θα πρέπει να το δουν ως ένα απλό βιοποριστικό επάγγελμα, αλλά ως αποστολή που απαιτεί αγάπη και μεράκι στην άσκησή του. Τούς τόνισε να είναι φιλόδοξοι, να βάλλουν στόχους στη ζωή τους ,να φροντίσουν για την επιμόρφωσή τους ,πέρα από ότι τους προσφέρει η υπηρεσία, και άλλους παραινετικούς λόγους.

Εν συνεχεία και παρουσία των: Αρχηγού Στόλου Αντιναυάρχου Κ. Καραγεώργη, Διοικητού ΔΝΕ Υποναυάρχου Αλ.Διακόπουλου, Διοικητού ΣΜΥΝ  Πλοιάρχου Β. Σταματόπουλου , Υποδιοικητού  Αντιπλοιάρχου Αγ.Δούκα ,Διευθυντού σπουδών Αντιπλοιάρχου Π.Μαρκομιχάλη , Αντιναυάρχου ε.α. Αντ. Ρίζου  (τ.Διοικητού ΣΜΥΝ 1988-1991)εκπροσώπου και μέλος του Δ.Σ.  ΠΜ/ΣΑΣΥ/ΠΝ Σημ.(Ε) ε.α. Δ.Σοφιανού,  Αξιωματικών-Υπαξιωματικών επιτελών της Σχολής , των Αγ. Γαλανού (Αντιπροέδρου Δ.Σ.) Π.Μπουρβάνη (Μέλους Δ.Σ.)  Χ. Σχοινά (Ταμία),  των μελών του ΣΑ/ΣΜΥΝ    Ι. Αποστολάκη  και Στ. Αδάμη,  ο ομιλητής με προβολή εικόνων έκανε μια ιστορική αναδρομή στους πρωτοετείς μαθητές για το θέμα της ομιλίας. Πρώτη  ήταν η Σχολή Παίδων (1988-1910) και οι διάδοχες καταστάσεις αυτής έως και σήμερα.(Σχολή Ναυτοπαίδων 1910-26,με ενδιάμεση διακοπή 1916-16 λόγω του διχασμού, Σχολή Δοκίμων Υπαξιωματικών 1926-36,Σχολείο Ναυτοπαίδων 1936-38. Σ.Ν.1938-41.επαναλειτουργία αυτής 1946-69. Σχολή Δοκίμων Υπαξ/κών Ναυτικού- ΣΔΥΝ -1969-79,και Σχολή Μονίμων Υπαξ/κών Ναυτικού – ΣΜΥΝ -1981 έως και σήμερα.)Επίσης  ενημερώθηκαν και για τη παράλληλη λειτουργία και άλλων σχολών Υπαξ/κών όπως,  Σχολή ΄΄Η΄΄ (1915). Σχολή Τεχνιτών (1920), Σχ. Μηχανικών Υπαξ/κών (ΣΜΥ) και σχολή Γραφέων (1925), και των μεταπολεμικών θεσμών: Υπαξιωματικοί πενταετούς κατατάξεως,(Μηχ.Τηλ.Διαχ.Πυρ.Αρχ.), απευθείας κατατάξεως Διόπων (Διαχ., αρχ. Τηλ. Σχολή ΗΝ-ΗΤ), ΣΔΥΤΕΝ, (1970), με κατάληξη τη σημερινή ενιαία ΣΜΥΝ. Η ομιλία περιείχε σύντομο ιστορικό  εκπαίδευσης,  εξέλιξης, διαβίωσης ,σημαντικά γεγονότα που ΄΄σημάδεψαν΄΄τις  σχολές, και άλλα αξιόλογα περιστατικά. Η ωραία εκδήλωση έκλεισε με παράθεση μικρής δεξίωσης από τον κ. Διοικητή  σε μια ευχάριστη ατμόσφαιρα ανταλλαγής αναμνήσεων από το ΠΝ της εποχής μας ,και  απόψεων για την, αναβαθμισμένη σημερινή Σχολή και πώς αυτή θα γίνει καλύτερη.

                                                                                                                           Ε.Σ.

No 45

Από την ομιλία του Ελ. Σφακτού στους μαθητές ΣΜΥΝ

No 46

Από αριστερά: Ι. Αποστολάκης, Αρχηγός Στόλου,
Πρόεδρος ΣΑΣΜΥΝ , Αντινάυαρχος ε.α. Αντ. Ρίζος, Διοικητής ΔΝΕ,
Διοικητής ΣΜΥΝ, Χ. Σχοινάς και Στ. Αδάμης (Μέλη ΣΑ/ΣΜΥΝ).
Πίσω σειρά: Aγ. Γαλανός, Π. Μπουρβάνης, Δ. Σοφιανός.

======================

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Πολιτιστική Ομάδα “Αρχιπέλαγος στο πλαίσιο συνεργασίας της με το Π.Ν., παρουσίασε ιστορικό αφιέρωμα – ντοκυμαντέρ , στις Σχολές του Πολεμικού Ναυτικού Σ.Δ.Ε.Π.Ν. , Σ.Ν.Δ. και Σ.Μ.Υ.Ν.

Το αφιέρωμα με τίτλο “Το τελευταίο ταξίδι του Θ/Κ Αβέρωφ στα Δωδεκάνησα” , το οποίο είναι αποτέλεσμα ιστορικής έρευνας μεγαλύτερης των δύο ετών, βασίζεται στο ταξίδι του Θωρακισμένου Καταδρομικού “Γεώργιος Αβέρωφ” που έκανε τον Μάϊο του 1945 στην Ρόδο με τον τότε Αντιβασιλέα Αρχιεπίσκοπο Δαμασκηνό και υπήρξε στην ουσία ο προάγγελος της Ενσωμάτωσης των Δωδεκανήσων που ακολούθησε τον Μάρτιο του 1947.

Στο ντοκυμαντέρ , διάρκειας 30 λεπτών περίπου, εμπεριέχονται σκηνές από πρωτογενές κινηματογραφικό υλικό με την κατάληψη της Σύμης από δύναμη του Ιερού Λόχου και τωνS.B.S.(Special Boat Services) , την υπογραφή της παράδοσης των Γερμανών στην Σύμη, το ταξίδι του Θ/Κ Αβέρωφ με τον Αντιβασιλέα & Αρχιεπίσκοπο Δαμασκηνό στη Ρόδο, την ανάληψη της Στρατιωτικής Διοίκησης Δωδεκανήσου από τον Αντιναύαρχο Περικλή Ιωαννίδη και ολοκληρώνεται με στιγμιότυπα από την επίσημη Ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων.

Το αφιέρωμα αυτό πρωτοπροβλήθηκε επί του Θ/Κ Αβέρωφ, τον περασμένο Μάϊο, με την ευκαιρία συμπλήρωσης 70 ετών από αυτό το ταξίδι !

Αξίζει να σημειωθεί ότι η προβολή του στην Σχολή Ναυτικών Δοκίμων (ΣΝΔ) έγινε στο πλαίσιο του εορτασμού των 170 ετών από την Ίδρυση της Σχολής (1845-2015) με την παρουσία πολλών εν ενεργεία και εν αποστρατεία Ανώτατων Αξιωματικών του ΠΝ.

Τα μέλη της Πολιτιστικής Ομάδας “Αρχιπέλαγος”, εκφράζουμε τις θερμότερες ευχαριστίες μας στον Διευθυντή Εθιμοτυπίας και Δημοσίων Σχέσεων/ΓΕΝ Πλοίαρχο κ. Μιχέλη (ΠΝ) , τον Κυβερνήτη του Θ/Κ Αβέρωφ Πλοίαρχο κ. Χαραλαμπόπουλο (ΠΝ), τους Διοικητές των σχολών ΣΔΕΠΝ Αρχιπλοίαρχο κ. Αγραφιώτη (ΠΝ), ΣΝΔ Υποναύαρχο κ. Λεβέντη (ΠΝ), ΣΜΥΝ Πλοίαρχο κ. Σταματόπουλο (ΠΝ), τους αντίστοιχους Διευθυντές Σπουδών και κάθε Αξιωματικό που συνέβαλε στην πραγματοποίηση αυτών των παρουσιάσεων. Είναι ιδιαίτερη τιμή για μας η εμπιστοσύνη που μας δείχνει η Διοίκηση του Π.Ν. και μας δίνει την ευκαιρία να προβάλλουμε σημαντικές στιγμές της Ιστορίας των Δωδεκανήσων μας !

 

2 Responses to Η Σ Ε Λ Ι Δ Α Τ Η Σ Σ Μ Υ Ν

 1. ΒΑΓΓΕΛΗΣ says:

  Δεν μπορείτε να τα κοινοποιείται όλα στην ώρα τους και όχι μετα απο4-6 μήνες????Δεν έχετε κάποιον να κοινοποιεί τα πάντα της ΣΑΣΜΥΝ στην ώρα τους και όχι όλα μαζεμένα …

  • El.Sfaktos says:

   Aγαπητέ ΒΑΓΓΕΛΗ,
   Σχετικά με την ερώτησή σου για έγκαιρη δημοσίευση των γεγονότων ,είναι και για εμάς επιθυμητή,αλλα όχι προς το παρόν εφικτή. Η εφημερίδα βγαίνει με εθελοντική προσφορά απο πολύ μικρό αριθμό ατόμων,κι΄επειδή το γράψιμο είναι μια πολύ σοβαρή και υπεύθυνη υπόθεση,μας πέρνει πολύ χρόνο μέχρι την τελική συλλογή της ύλης. Όπως καταλαβαίνεις ,ασχολούμαστε με την εφημερίδα συγκεκριμένο χρόνο για κάθε έκδοση,και όχι επι καθημερινής βάσεως. Το ίδιο και ο χειρισμός της ιστοσελίδας. Εθελοντικά κι΄ευγενώς προσφερόμενος,συνάδελφος ε.α. χειρίζεται την ανάρτηση,διαθέτοντας συγκεκριμένο χρόνο απο τις προσωπικές του ασχολίες. Τα οικονομικά μας δεν είναι ανθηρά,ώστε να έχουμε ΄΄επαγγελματία δημοσιογράφο΄΄ ή αποκλειστικό χειριστή της ιστοσελίδας.
   Εαν οι συνθήκες βελτιωθουν και μας επιτρέψουν βελτιώσεις,σίγουρα θα πραγματοποιήσουμε τις σωστές υποδείξεις σου.
   Φιλικά
   Ελ.Σφακτός
   Υπεύθυνος έκδοσης εφημερίδας
   ΤΑ ΝΕΑ Του ΣΑ/ΣΜΥΝ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: