ΒΙΒΛΙΑ

ΛΕΞΙΚΟ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΟΡΩΝ

Η συγγραφέας και ερευνήτρια ναυτικής ιστορίας κ. Κρίστυ Εμίλιο Ιωαννίδου μας προσέφερε ένα σπουδαίο Ερμηνευτικό – Ετυμολογικό -Εγκυκλοπαιδικό Λεξικό Αρχαίων Ελληνικών Ναυτικών όρων.

Στις 250 περίπου σελίδες του ενημερώνεσαι για κάθε λέξη από την αρχαία ελληνική απόδοσή τους, στην κοινή καθομιλουμένη ναυτική γλώσσα και την αντίστοιχη επίσημη αγγλική. Αποσπάσματα δε αρχαίων κειμένων συνοδεύουν τους ναυτικούς όρους. «Αμφιμήτριος» (αμφί & μήτρα) ο πυθμένας του πλοίου, τα μέρη του πλοίου παρά την τρόπιδα, τα εγκοίλια» . « ….και το μεν έδαφος της νεώς κύτος και γάστρα, και αμφιμήτριον ονομάζεται». (Πολυδεύκους, ονομαστικόν Α87). Σημειωτέων, είναι η πρώτη προσπάθεια δημιουργίας ενός επιστημονικά μελετημένου παρόμοιου λεξικού στην νεώτερη ιστορία της Ελλάδος μετά από την πρώτη που πραγματοποιήθηκε το 1858 (Υπουργός Ναυτικών Αθ. Α. Μιαούλης, συντάκτης ο Πλωτάρχης Λεων. Παλάσκας με τον τίτλο «ονοματολόγιον Ναυτικόν».

Το βιβλίο παρουσιάστηκε στις 9/11/15 στον πολυχώρο του Δήμου Π. Φαλήρου. Είναι εκδόσεις «HISTORICAL QUEST« και δεν πρέπει να λείπει από κανένα που έχει χρηματίσει «ναύπορος»  (ναυς + πόρος)Αυτός που πορεύεται, έχει πορευθεί (διαπλέει) με πλοίο, ο πλωτός ναυσίπορος.

Ανεκτίμητος θησαυρός η Ελληνική γλώσσα.

=====================

ΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΟ ΠΟΣΕΙΔΩΝΑ

Ο Συνάδελφος Μιχάλης Μέντης μαθητής της ΣΝ τάξεως 1957, επιβεβαίωσε αυτό που λέγεται, ότι ο άνθρωπος κρύβει μέσα του απεριόριστες ικανότητες, οι περισσότερες σε λανθάνουσα κατάσταση. Κάποιο ερέθισμα, μια αφορμή ¨ξύπνησαν¨ το συγγραφικό ταλέντο του Μιχάλη και μας χάρισε ένα ¨βιωματικό βιβλίο, μία κατάθεση ψυχής που κάθε αναγνώστης, ιδίως της γενιάς του Μιχάλη, θα δει ένα μέρος και από την δική το πορεία στο Ναυτικό και στη ζωή.

Στο προηγούμενο φύλλο της εφημερίδας μας (Νο 130) είναι δημοσιευμένη στις σελίδες 6,7,μία εκτενής ανάλυση από την παρουσίαση του βιβλίου στο «cafe Αθηναίων Πολιτεία» την οποία επιμελήθηκε ο κ. Χ. Γιακουβάκης. Κάθε πτυχή δε του βιβλίου παρουσιάζεται όπως ακριβώς τη βίωσε ο συγγραφέας μας. Διαβάστε το.

Το βιβλίο είναι εκδόσεις « ΑΓΓΕΛΑΚΗ« και κοσμεί ήδη την βιβλιοθήκη του Συνδέσμου μας.

Μιχάλη πολλά και θερμά συγχαρητήρια και καλή πορεία στο ωραίο σου βιβλίο/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: