ΑΠΟ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΠΟΥ ΛΑΒΑΜΕ

                                           

Κύριε  πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι.

Χρόνια Πολλά στους άνδρες και στις γυναίκες του Πολεμικού Ναυτικού μας, ακοίμητους φρουρούς των Ελληνικών θαλασσών. Χρόνια Πολλά σε σας τους βετεράνους του ΠΝ μας.

Ο Άγιος Νικόλαος προστάτης του ηρωικού Ναυτικού μας, να έχει υπό την σκέπη του τα όπλα τα ιερά, τους άνδρες και τις γυναίκες του Πολεμικού Ναυτικού μας.

Ευχόμαστε να μην απαιτηθεί ποτέ η χρησιμοποίησή τους, αλλά αν οι στιγμές το επιβάλλουν από κακούς γείτονες, να είναι εύστοχα τα πυρά τους για την προστασία, την τιμή των Ελλήνων και την ακεραιότητα της φίλτατης Πατρίδας μας.

Με εκτίμηση

Γιώργος Τσακίρης

Αντιπρόεδρος

                   =====================                        

 ΔΥΟ ΑΦΑΝΕΙΣ ΗΡΩΕΣ

Δίοπος τορπ.  Γ. ΚΑΡΑΜΑΛΗΣ – Ναύτης Τορπ.  Κ. ΧΡΥΣΟΚΕΦΑΛΟΣ

 

Υπηρετούσα στο Α/Τ ΠΙΝΔΟΣ ως αξ/κός Πυροβολικού. Ήμασταν αγκυροβολημένοι στον Τάραντα της Ιταλίας το απόγευμα της 8-6-1944. Είχα τελειώσει την εκπαίδευση της ομοχειρίας του σταθμού διαταγών του πυροβολικού και επήγα στην ΠΜ  του πλοίου να βεβαιωθώ ότι η Β/Ζ ήταν έτοιμη για την έξοδο του πληρώματος στον Τάραντα. Από την ΠΜ γύρισα από το δεξιό κατάστρωμα για να πάω στην πλώρη. Ήμουν στην μέση του πλοίου περίπου όταν ακούω ένα τρομακτικό κρότο από έκρηξη, γυρνάω πίσω βλέπω αρκετούς τραυματίες και νεκρούς. Τι είχε γίνει; Επρόκειτο την άλλη ημέρα να κάνουμε ασκήσεις με με Υ/Β και ο υπόλογος ΄΄Τ΄΄ ΚΑΡΟΣ  είχε  ετοιμάσει ένα κιβώτιο με ελαττωμένες γομώσεις – υπονομεύσεως για να τις χρησιμοποιήσουμε , σε συνεννόηση με τα Υ/Β της ασκήσεως. Ήλθε ένας Υπ/κος άγγλος να επιθεωρήσει κάτι στους τορπιλοσωλήνες, και ο ΚΑΡΟΣ έστειλε τον βοηθό του να του φέρει κάτι εργαλεία. Ο βοηθός του επειδή τον εμπόδιζε το κιβώτιο με τις γομώσεις, το έβγαλε έξω από την αποθήκη και το άφησε από έξω. Η αποθήκη βρισκόταν στο ΠΜ χώρο, άνω του ΠΜ καταστρώματος, δίπλα ήταν η   κουζίνα και απέναντί η καντίνα. Ήταν παύση εργασίας. Στην καντίνα υπήρχαν ναύτες που αγόραζαν διάφορα πράγματα,  ενώ στην κουζίνα καθάριζαν διάφορα χορταρικά για το φαγητό. Σε μία διαδρομή ο  βοηθός του υπολόγου ΄΄Τ΄΄, Γ. Καραμαλής, βλέπει το κιβώτιο να καπνίζει και αντί να φωνάξει «έξω όλοι το  κιβώτιο θα εκραγεί,  διερωτάται ,΄΄ βρέ  ποιος έβαλε φωτιά ; ΄΄ και ζητάει από τον  διπλανό του ν.τορπ. Κ.                                       Χρυσοκέφαλο να τον βοηθήσει. . Επήραν το κιβώτιο, βγήκαν έξω για να το πετάξουν στην θάλασσα αλλά ατυχώς  από κάτω κολυμπούσε ένας Υπαξ/κός , Επήγαν πιο πρύμα, για να το πετάξουν. Τότε οι γομώσεις εξερράγησαν, φονεύονται και οι δύο και οι: Αρχ/της Μηχ. Δ. ΠΗΛΙΟΥΡΑΣ, Κελ. Μηχ. Γ. ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ που εργαζόντουσαν στο ΠΜ κατάστρωμα. Επίσης τραυματίστηκαν σοβαρά και οι,Κελ.Ηλεκτρ.Λ. Χριστόπουλος, οι  Δίοποι πυρ.Π.Βαλλιάνος και Δ.Πασχαλάκης ν. θαλ. Α.Κούφαλης,  ν.πυρ,Δ.Μαραγκός και Χ.Γεντίδης, ν.μηχ.Α.Μπόλιας και ο ν.θερμ. Ν.Σκουμπουρδής που εργαζόντουσαν  επίσης στο ΠΜ κατάστρωμα.

Εάν το κιβώτιο εκρήγνετο στον κλειστό χώρο που ήταν θα εφονεύοντο πολλοί που ευρίσκονταν την ώρα εκείνη στο χώρο της αποθήκης και της καντίνας και θα προξενούσε μεγάλες ζημιές στο ΠΜ μέρος του πλοίου. Ο Κυβ/της της ΠΙΝΔΟΥ Πλωτ. ΦΟΥΦΑΣ επρότεινε την μεταθανάτια  ηθική αμοιβή στον Δίοπο Τορπ. Γ.ΚΑΡΑΜΑΛΗ και στον Ναυτ. Τορπ.  Κ.ΧΡΥΣΟΚΕΦΑΛΟ.

Τους νεκρούς τους ενταφιάσαμε στο κοιμητήριο του Τάραντα. Δεν γνωρίζω τι απέγιναν τα οστά τους ή ο τάφος τους μετά τον πόλεμο. Ήμουν στις ανακρίσεις. Το κιβώτιο με τις γομώσεις ήταν κλειστό. Το φυτίλι δεν εξείχε από το κιβώτιο, αλλά και εάν ήταν  έτσι αυτό δεν έφτανε στο πάτωμα, ώστε να άναβε από πεταμένο τσιγάρο. Δεν βρέθηκαν στοιχεία που να δικαιολογούσαν τυχόν δολιοφθορά. Η Βρετανική Υπηρεσία του Τάραντα  την απέκλεισε . Πιθανότερη αιτία θεωρούσε την τυχαία ανάφλεξη από τσιγάρο. Για εμένα όπως και σε όλους που ζήσαμε την ανωτέρω ιστορία, οι άνθρωποι αυτοί που με τη ζωή τους, έσωσαν αρκετούς συναδέλφους τους θα μου είναι δύο ήρωες που θα πρέπει όσοι ζήσαμε εκείνες τις εποχές να μην τους ξεχνάμε, αλλά με κάθε δυνατό ΄τρόπο να τιμάμε την μνήμη τους. Το ατύχημα αναφέρεται και στη σελίδα 713  του βιβλίου του Αντιναυάρχου Δ. ΦΩΚΑ «Έκθεση σχετικά με τη δράση του Ναυτικού κατά τον Πόλεμο 1940-1944>>

=========================

ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΗ ΤΑΞΗ ΤΟΥ 1961  ΤΗΣ  ΣΧΟΛΗΣ   ΤΕΧΝΙΤΩΝ   ΠΝ

Οκτώβρης  μήνας   ήτανε του 61 όταν ξενιτευτήκαμε  στο Ναυτικό να πάμε

Στη Σαλαμίνα ήρθαμε  την κολλαρίνα βάλαμε Έφηβοι όλοι ήμασταν και άλλαξε η ζωή μας Σιόλος , Κοτάκης και λοιποί μας μάθανε τη δουλειά μας  , το μέλλον μας εφάνταζε σαν   λιόλουστο  περβόλι Ήμασταν  τάξη σύμβολο απ’ όλους ζηλευτή  που έδειξε σε όλους τη σήμαινε πυγμή .Τα στόματα μας  , φίμωναν  καμπάνες    και φοβέρες μα οι ιδέες μας έμεναν εμβόλιμες σαν σφαίρες .Οι φυλακίσεις έρχονταν η μια μετά  την άλλη  , απ’ τα ψηλά στα χαμηλά με θέα την  Ψυττάλη .

Τρανός  μας πόθος ο Αγών γροθιά μπρος στο μαχαίρι  μέλλον  παρόν και παρελθόν  αιώνιο καλοκαίρι .

Ήμασταν τάξη  ξεχωριστή  όλοι μας  πρώτο  μπόι   σ’ άγημα  σε  παρέλαση πάντα μπροστά απ’ όλους Ήμασταν  τάξη δύναμη όλοι σαν μια γροθιά και τα μυαλά μας σκέφτονταν απ’ όλους  ποιο ορθά .

Όλη μας   η ζωή   φόρος τιμής  σε  ιδανικά και γνώση  ,  ιδέες πλέον  περιττές ο κόσμος  έχει στεγνώσει   και οι  αρχές  που μας  γαλούχησαν  και αφήσανε εποχή  σήμερα  είναι  λείψανα  στη νέα εποχή.

Τάξη μεγάλη ήμασταν  καμιά εκατοσταριά   σήμερα   απομείναμε καμιά πενηνταριά   .

Πενήντα τόσα   χρόνια πέρασαν  και άσπρισαν τα μαλλιά μας  στηΣαλαμίνα και στο Ναυτικό θυμούνται τη σειρά μας . Ήμασταν άξια σειρά  που θα θυμούνται οι παλιοί  και θα  ζηλεύουν  οι νέοι .

Πλατανιάς Χαράλαμπος

Οκτώβριος 2015

                

============================    

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ

 Προσφάτως έκανα εγχείριση στην καρδιά μου , στο 401 Γ​ΣΝ Αθηνών .

Έχω την ανάγκη να εκφράσω την ικανοποίηση μου από τις υπηρεσίες υγείας που μου παρασχέθηκαν από την Καρδιοχειρουργική   Κλινική του 401 Γ​ΣΝ Αθηνών .  Εισήχθην στην Καρδιοχειρουργική   Κλινική την 28/09/ 2015 για να χειρουργηθώ στην καρδιά . Το Ιατρικό και Νοσηλευτικό προσωπικό της Καρδιοχειρουργικής  Κλινικής με την εμπειρία που διαθέτει, εκτελώντας κατά γράμμα όσα προστάζουν τα πρωτόκολλα της υγείας αλλά και με αγάπη για το έργο που επιτελούν, με χειρούργησαν και με περιέθαλψαν και όλα πήγαν άριστα.

Θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μου πρώτα απ όλους στον καρδιοχειρουργό ​Λοχαγό {ΥΙ} ΔΑΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟ ΣΤ.  ο οποίος με ενεθάρρυνε και με χειρούργησε και θεωρώ πως η ζωή μου πλέον οφείλεται σ αυτόν. Επίσης να ευχαριστήσω  όλη την ομάδα των γιατρών που έλαβαν μέρος στην χειρουργική επέμβαση και κατά την παραμονή μου στην Μ.Ε.Θ. Πλοίαρχο {ΥΙ} ΜΩΡΑΙΤΗ Σ. , Αντισυνταγματάρχη {ΥΙ} ΣΠΥΡΙΔΑΚΗ ΕΜΜ. , Ταγματάρχη {ΥΓ} ΤΣΙΠΑ ΠΑΝΤ/ & Ανθυποπλοίαρχο {ΥΝ} ΚΑΡΑΝΑΣΙΟ ΧΑΡ. ​και το νοσηλευτικό προσωπικό που ήταν παρόντες οπότε τους είχα ανάγκη. Ιδιαιτέρως ευχαριστώ την προϊσταμένη της κλινικής  η οποία φροντίζει να λειτουργεί το νοσηλευτικό προσωπικό στην εντέλεια και ιδιαιτέρα την Υπολοχαγό {ΥΓ} ΤΣΟΡΔΑ ΦΩΤ.   που μου παρείχαν  την φροντίδα τους και τις υπηρεσίες τους με χαμόγελο και αγάπη .                                     ​

Για εμένα ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία δεδομένου ότι πρώτη φορά μπήκα σε χειρουργείο και εισέπραξα ανθρωπιά και ιδιαίτερο ενδιαφέρον από άγνωστους σε μένα ανθρώπους και θα τους είμαι πάντα υποχρεωμένος Επίσης δε τον Αντισυνταγματάρχη {ΥΙ} ΠΑΝ.  ΤΖΕΡΑΚΗ του Ναυτικού Νοσοκομείου  Κρήτης για την γρήγορη  και  σωστή αντιμετώπιση του προβλήματος μου .

Ευχαριστώ εκ βάθους καρδίας

Αντιπλοίαρχος {Ε}

Ε.Τζοτζολάκης  ΠΝ

=====================

ΝΝΑ

Νέα ιατρεία και επί πλέον χειρουργικές επεμβάσεις.

Το ΝΝΑ αναβαθμιζόμενο, παρά τις δυσκολίες των καιρών, προσφέρει τις  πιο κάτω υπηρεσίες.

  1. Λειτουργία εξωτερικού ιατρείου Υπογονιμότητας στο εξωτερικό Γυναικολογικό Ιατρείο (Νέα Πτέρυγα Ιατρείων 4Δ. Λειτουργούν κάθε Τρίτη και Τετάρτη. Τ/Φ προσυννενόησης στα 210/7261613,4,5 και 210/7261606-0.

  2. Λειτουργία Ιατρείου Πόνου. Κάθε Δευτέρα, ώρα 15:00 έως 17:00. Τ/Φ για προσυννενόηση, όπως τα πιο πάνω.

  3. Δυνατότητα Γυναικολογικών Υστεροσκοπικών Επεμβάσεων στο χειρουργείο του ΝΝΑ. Τ/Φ προσυννενόησης τα ίδια όπως πιο πάνω.

==========================

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Με την επιστολή μου αυτή θέλω να εκφράσω δημόσια την ευγνωμοσύνη μου στους: Διευθυντή του ΝΝΑ Αρχιπλοίαρχο (ΥΙ) A. Σπανό, στον Αντιπλοίαρχο (ΥΙ) Γ. Κατσιμακλή, στον Αντιπλοίαρχο (ΥΙ) Β. Μπέκο και σε όλους τους γιατρούς της ΜΕΘ., τη προϊσταμένη και όλο το νοσηλευτικό προσωπικό της αυτής μονάδας, για την άψογη συμπεριφορά τους, την ευγένειά τους, την συχνή ενημέρωση και προ πάντων για ότι προσέφεραν στο παιδί μου με τις άοκνες επιστημονικές  τους προσπάθειες που κατέβαλαν στις τελευταίες 22 ημέρες της ζωής του στη ΜΕΘ.

Τους ευχαριστούμε από βάθους καρδιάς εγώ, η σύζυγός μου και όλη μου η οικογένεια, ευχόμενοι ο Θεός να τους έχει καλά.

Επίσης, ευχαριστούμε τους συμμαθητές μου της 6ης σειράς Ναυτοπαίδων (1951), τον κ. Ε. Σφακτό, τους συγγενείς μας και όλους εκείνους που με την αμέριστη συμπαράστασή τους προσπάθησαν να απαλύνουν το βαρύ μας πένθος.

Με εκτίμηση

Αντιπλοίαρχος (Ε) ε.α. Ευστρ. Κακάμπουρας ΠΝ

==========================

ΥΙΝ

Σε κάθε ζωντανό κύτταρο με πληθώρα και ποικιλόμορφη οργάνωση, όπως το Π.Ν. υπάρχουν ορισμένες υπηρεσίες που, μολονότι, παράγουν σπουδαίο έργο, κινούνται στη σκιά του όλου μηχανισμού του. Η υπηρεσία αυτή είναι η «Υπηρεσία Ιστορίας Ναυτικού« γνωστή με το αρκτικόλεξο ΥΙΝ. Και είναι γνωστή σε όσους αντιλαμβάνονται τι γίνεται στο κοινωνικό και ευρύτερο εθνικό γίγνεσθαι, η ιστορία δεν είναι μία απλή καταγραφή γεγονότων, αναμνήσεων ή αποτιμήσεων, αλλά ένας χώρος που βοηθάει τη κρίση, διαμορφώνει τη βούληση, και το κυριότερο διδάσκει αν θέλουμε να έχουμε μέλλον. Η ΥΙΝ είναι εκείνη που φροντίζει να διασώσει την ιστορία του ΠΝ, και από τη πρωτόγονη διαδικασία συλλογής και διαφύλαξης αρχείων σε φακέλους, η αλματώδης εξέλιξη στους Η/Υ τις έδωσε την δυνατότητα να γίνει μία σύγχρονη υπηρεσία.

Με μία εκδήλωση που έγινε στις 19 Οκτωβρίου 2015 στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών παρουσίασε την υλοποίηση ενός σπουδαίου έργου. «Ψηφιοποίηση Τεκμηρίωση και Ανάδειξη Ιστορικού Αρχείου Υπηρεσίας Ιστορίας Ναυτικού». Το έργο ανέπτυξε ο Διευθυντής της ΥΙΝ Πλοίαρχος Λ. Τσιαντούλας ΠΝ τη δε λειτουργικότητά του ο κ. Γ. Βλάχος (Intrasoft Intl.) υπεύθυνος έργου. Το υλικό που ψηφιοποιήθηκε αποτελείται από:

  • 200 βιβλία με 200 σελίδες κατά μέσο όρο ανά βιβλίο

  • 000 σελίδες εγγράφων

  • 5000 σχέδια μεγέθους έως και Α2

  • 50 χάρτες μεγέθους έως και Α2

  • 1565 μικροφίλμ 35 mm

Η πιο πάνω ιστορική-  εθνική πολιτιστική προσφορά της ΥΙΝ και κατ’ επέκταση του ΠΝ είναι διαθέσιμη ηλεκτρονικά στους απλούς πολίτες, για εγκυκλοπαιδική ενημέρωση, αλλά και σε κάθε φορέα που θα ήθελε, να επωφεληθεί από των πλούτο των ιστορικών δεδομένων, όπως επιστημονικός κόσμος, εκπαιδευτικοί – ακαδημαϊκοί φορείς, φοιτητές, σπουδαστές, φορείς ευρύτερου δημοσίου τομέα, ειδικές κοινωνικές ομάδες, ερευνητές, μελετητές κ.α.

Ειδικά στην εποχή της λεγόμενης παγκοσμιοποίησης όπου τα εθνικά μας χαρακτηριστικά όπως και κάθε άλλου έθνους αλλοιώνονται ή αποσιωπούνται, είναι αναγκαίο η ανατροφοδότηση της ιστορικής μας μνήμης, ιδίως στις επερχόμενες γενιές.

Συγχαρητήρια σε όσους συνετέλεσαν στην ολοκλήρωση του σπουδαίου έργου, η τελική του μορφή στοχεύει στη δημιουργία ψηφιακής βιβλιοθήκης, ελπίζοντας ότι πολλοί θα επωφεληθούν από την προσφορά αυτή, και σίγουρα θα βγάλει από το «περιθώριο» την αξιόλογη αυτή υπηρεσία του ΠΝ φέρνοντάς τη  σε άμεση επαφή με τον Έλληνα πολίτη και όχι μόνο.

Επισκεφτείτε λοιπόν την ΥΙΝ στο : www.yin.gr ή www.yin.hellenicnavy.gr και αναζητήστε το ιστορικό γεγονός του ΠΝ που σας ενδιαφέρει.

Ε.Σ.

=================

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: