ΛΟΓΟΙ ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΑΜΒΑΝΟΝΤΟΣ Α/ΓΕΝ

Από τον αξιολογότατο λόγο το παραδιδόντος Α/ΓΕΝ Ναυάρχου Ευγ. Αποστολάκη ΠΝ παραθέτουμε μέρος αυτού (ο περιορισμένος χώρος της εφημερίδα μας δεν μας επιτρέπει τη δημοσίευση των λόγων στο σύνολό τους).

==========================

[..] Σε εκτέλεση σχετικής απόφασης ΚΥΣΕΑ παραδίδω καθήκοντα Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Ναυτικού στον αγαπητό και καταξιωμένο συνάδελφο Αντιναύαρχο Γεώργιο Γιακουμάκη ΠΝ, τον οποίο συγχαίρω και του εύχομαι ολόψυχα να έχει πάντα υγεία και κάθε επιτυχία στη δύσκολη αποστολή του.

[..]Είμαι υπερήφανος που τα τελευταία δυόμισι έτη ηγήθηκα του Πολεμικού Ναυτικού, απολαμβάνοντας κάθε στιγμή μίας θέσης που πρέπει να αποτελεί ανιδιοτελή επιδίωξη κάθε Αξιωματικού. Οι συγκινήσεις, οι παραστάσεις και τα συναισθήματα είναι φυσικό να είναι πολύ έντονα.

 [..]Επικεντρωθήκαμε στην κύρια αποστολή μας, που συνίσταται στη συμβολή στην υπεράσπιση της εθνικής μας ακεραιότητας και στην προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων.

 [..]Στη σκέψη μας, κυρίαρχο ρόλο κατείχε το προσωπικό. Αυτό το οποίο δίνει ζωή στα άψυχα σκαριά και συστήματα. Η αξιοκρατία, η εκπαίδευση, η δικαιοσύνη, η μέριμνα για τα στελέχη, απαίτησαν και απαιτούν συνεχείς δράσεις και ενέργειες, τις οποίες υλοποιήσαμε στο μέτρο του δυνατού, αλλά και καινοτόμες προσθήκες, όπως το Σύστημα Σταδιοδρομικής Εξέλιξης των Αξιωματικών ΠΝ, που τέθηκε σε ισχύ το 2014 και το οποίο ενισχύει τις σταδιοδρομικές επιλογές, σε συνάρτηση με τις απαιτήσεις εκπαιδεύσεως και την αξιοκρατία και βελτιστοποιεί την απόδοση.

Ακολούθως ο παραδίδων Α/ΓΕΝ και νυν Α/ΓΕΕΘΑ αναφέρθηκε στη ποιότητα και ομοιογένεια των στελεχών και στην επαναφορά της επιχειρησιακής εκπαίδευσης των μονάδων μας στα αντίστοιχα επίπεδα του 2009.

[…]Ως απτή και μετρική απόδειξη τα αποτελέσματα των τελευταίων βολών κατευθυνόμενων βλημάτων στο πεδίο βολής Κρήτης. Σε σύνολο τριών βλημάτων, και τα τρία έπληξαν τον στόχο.

[…]Συμβολή στο τεράστιο εθνικό θέμα με τους μετανάστες και τα παράνομα εισερχόμενα πρόσωπα υποβοηθώντας το Λιμενικό Σώμα παρασκευάζοντας φαγητό για τα άτομα στην περιοχή του Βοτανικού.

[..]Στο μέτρο του εφικτού να δρομολογήσουμε και να υλοποιήσουμε διάφορες ενέργειες για την ενίσχυση και εκ-συγχρονισμό του Ναυτικού.

[..]Με την συνδρομή των εργαζομένων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, το Ναυτικό, ανέλαβε την εκτέλεση ολοκλήρωσης και δοκιμών των συστημάτων των Υποβρυχίων τύπου 214 όσο και των υποδομών των Ναυπηγείων, με αποτέλεσμα, τα Υ/Β ΠΙΠΙΝΟΣ, ΩΚΕΑΝΟΣ και ΜΑΤΡΩΖΟΣ να έχουν ουσιαστικά ενταχθεί στον Στόλο, ενώ το τέταρτο στη σειρά Υ/Β ΚΑΤΣΩΝΗΣ, φαίνεται ότι εντός του 2016 θα ενταχθεί κι αυτό.

[..]Παράλληλα, έχει ουσιαστικά ολοκληρωθεί το ΤΠΚ ΡΙΤΣΟΣ, ολοκληρώνεται και η επισκευή της πυραυλακάτου ΜΥΚΟΝΙΟΣ.

[..]Έχει δρομολογηθεί η κάλυψη του ελλείμματος σε αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας, ενώ κατόπιν συμφωνίας με το Ναυτικό των ΗΑΕ έχουμε παραλάβει αδαπάνως πολλά υλικά και ανταλλακτικά των Φρεγατών τ. «S». Η παραλαβή αυτή εξασφαλίζει την ομαλή υποστήριξη των πλοίων με ανταλλακτικά για το υπόλοιπο του επιχειρησιακού τους βίου και βέβαια έρχεται να επισφραγίσει την αποτελεσματικότητα των πολλαπλών διεθνών σχέσεων του ΠΝ.

Απευθυνόμενος δε στον ΥΠΕΘΑ είπε:

[…]Το Πολεμικό Ναυτικό είναι περήφανο για τη σχέση που έχει με τον Έλληνα πολίτη. Οι Έλληνες πολίτες, από τη μεριά τους, πρέπει να είναι σίγουροι ότι το Πολεμικό Ναυτικό της πατρίδας τους είναι ισχυρό και δυνατό, ένα Ναυτικό που πλέει μεθ’ ορμής ακαθέκτου στο Αιγαίο και στη Ανατολική Μεσόγειο, έτοιμο να φέρει σε πέρας την αποστολή του και να υπερασπίσει τα Εθνικά συμφέροντα όπου και όπως διαταχθεί.

Ευχαρίστησε ιδιαίτερα:

[…]Τη πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου ΓΕΕΘΑ, ΓΕΑ, ΓΕΣ και τα Σώματα Ασφαλείας τους Ναύαρχους μέλη του ΑΝΣ, τους Κλαδάρχες και το επιτελείο του ΓΕΝ για την υπερπολύτιμη βοήθεια και συμπαράσταση που του προσέφεραν, κάθε λεπτό. Τη σύζυγο του, τα παιδιά του και γενικά την οικογένεια του για τη στήριξη τους όλα αυτά τα χρόνια.

Και κατέληξε:

[…]Γυναίκες και άνδρες του Πολεμικού Ναυτικού,

Ήταν τιμή μου να υπηρετήσω μαζί σας από τη θέση του Αρχηγού.

Το υψηλό ηθικό και η αγάπη σας για το Ναυτικό και την πατρίδα μου έδιναν ελπίδα και κουράγιο.

Εσείς είστε που διατηρείτε ψηλά το ναυτικό.

Γεμάτος ικανοποίηση και συγκίνηση, σας ευχαριστώ για όλα, προσβλέποντας στη συνέχιση της συνεργασίας μας.

Υποκλίνομαι με σεβασμό στην Πολεμική Σημαία του Πολεμικού Ναυτικού, στους αθάνατους νεκρούς των ναυτικών αγώνων μας και σε αυτούς που έχασαν τη ζωή τους στο βωμό του καθήκοντος την περίοδο της ειρήνης.

Ζήτω το Έθνος.

Ζήτω το Πολεμικό Ναυτικό.

                                                                        Ναύαρχος Ε. Αποστολάκης ΠΝ

                                                                                    Α ρ χ η γ ό ς Γ Ε Ν

=========================

Επίσης από τον λόγο του παραλαμβάνοντος Α/ΓΕΝ Αντιναυάρχου Γ. Γιακουμάκη ΠΝ παραθέτουμε αποσπάσματα αυτού:

 No 20Κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του ΚΕ/ΠΑΛαπό τον αποχωρούντα από το ΠΝ Α/ΓΕΕΘΑ

[…]Έχοντας στο νου τη ρήση του Θεμιστοκλή «Έχουμε γη και πατρίδα όσο έχουμε πλοία στη θάλασσα» προσέρχομαι  με ιδιαίτερη συγκίνηση, υπερηφάνεια και πίστη στο Θεό που με αξίωσε, για να παραλάβω τα καθήκοντα του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Ναυτικού.

[…]Έχω πλήρη επίγνωση της ύψιστης τιμής αλλά και της ευθύνης και των υποχρεώσεων που πηγάζουν από την ανάληψη των καθηκόντων μου, τα οποία και συνιστούν μέγιστη πρόκληση.

[…] Η δύσκολη περίοδος που διανύουμε επιβάλλει περιορισμούς που για να τους αντιπαρέλθουμε οφείλουμε να επιδείξουμε επαγγελματική ευσυνειδησία προσήλωση στην αποστολή, διαρκή ετοιμότητα, χωρίς να απεμπολούμε σκέψεις και δράσεις «οραματικού» περιεχομένου και την υλοποίηση δράσεων σε μεγάλη κλίμακα.

[…]Οι προκλήσεις, οι κίνδυνοι και οι απειλές παραμένουν αμείωτες λόγω του ασταθούς και ευμετάβλητου γεωπολιτικού περιβάλλοντος, στο οποίο ευρίσκεται η χώρα μας. Η προσοχή μας αποτελεί εθνική υποχρέωση να παραμείνει στραμμένη στο Αιγαίο ως κρίσιμη και ζωτική περιοχή αλλά και σε όλες τις ελληνικές θάλασσες και στην Ανατολική Μεσόγειο και όπου αλλού επιτάσσει η υλοποίηση της αμυντικής διπλωματίας.

Απευθυνόμενος στα στελέχη του ΠΝ τόνισε:

[…]α. Η εξασφάλιση της μέγιστης διαθεσιμότητας αξιόμαχων μονάδων και της μέγιστης μαχητικής ικανότητας αυτών.

     β. Η ενάσκηση της διοίκησης, με τρόπο ανθρωποκεντρικό, χρηστό, αξιοκρατικό  και δίκαιο.

    γ. Η επανεξέταση – αναδιοργάνωση των δομών με κριτήριο τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση των πόρων.

    δ. Η βελτίωση της μέριμνας για το προσωπικό.

    ε. Η ποιοτική αναβάθμιση της δια βίου εκπαίδευσης στον ακαδημαϊκό και επαγγελματικό τομέα, στη δημιουργία στελεχών με ηγετικές ικανότητες σε όλα τα επίπεδα της ιεραρχίας.

   στ. Η εξωστρέφεια του Π. Ν. και η ενεργότερη διασύνδεσή του με την κοινωνία.

    ζ. Η διατήρηση και βελτίωση του διακλαδικού πνεύματος με τους λοιπούς κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, δημόσιους φορείς και υπηρεσίες.

    η. Ο απόλυτος και ενσυνείδητος σεβασμός στις παραδόσεις του Πολεμικού Ναυτικού.

Απευθυνόμενος στα στελέχη του ΠΝ είπε:

[…]Γνωρίζω καλά τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε και εκτιμώ ιδιαίτερα τις αξιέπαινες προσπάθειες που καταβάλετε για την εκπλήρωση της αποστολής σας.

[…]Από τη θέση του Α/ΓΕΝ θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω, ότι θα εργάζομαι καθημερινά, προκειμένου οι προσπάθειές σας να επιφέρουν το βέλτιστο αποτέλεσμα.

Προς τον Α/ΓΕΕΘΑ:

[…]Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τις προσπάθειες που καταβάλατε, επί δυόμιση χρόνια, για τη διατήρηση ενός ισχυρού Ναυτικού, την εξαιρετική μέχρι σήμερα συνεργασία μας, την ενδελεχή ενημέρωση και να σας ευχηθώ κάθε επιτυχία στα νέα σας απαιτητικά καθήκοντα.

Προς τον ΥΠΕΘΑ:

[..]Επιθυμώ να σας διαβεβαιώσω ότι το Π.Ν. θα εξακολουθήσει να κάνει τον ελληνικό λαό υπερήφανο, ως θεματοφύλακας της εθνικής μας ανεξαρτησίας, ως πολύτιμο εργαλείο ενάσκησης της εξωτερικής μας πολιτικής και ως πρωτοπόρο στην καινοτομία και τις δομικές αλλαγές, που επιτακτικά απαιτεί η σημερινή κατάσταση.

Και κατέληξε:

[…] Αποτίω  χαιρετισμό στην Πολεμική μας Σημαία και υποκλίνομαι στους ηρωικά πεσόντες νεκρούς των Ναυτικών αγώνων, άλλα και στους ήρωες της ειρηνικής περιόδου, διαβεβαιώνοντας ότι θα αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις, ώστε να πραγματωθούν όλα όσα ονειρεύτηκαν.

Ζήτω το Πολεμικό Ναυτικό.

Ζήτω το Έθνος.

                                                            Αντιναύαρχος Γ. Γιακουμάκης ΠΝ

                                                                         Αρχηγός ΓΕΝ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: