Η ΓΩΝΙΑ ΤΩΝ Υ/Β

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ Υ/Β ΚΑΤΣΩΝΗΣ

Σκιάθος 13 Σεπτ. 2015. Από την 72η επέτειο βύθισης του Υ/Β ΚΑΣΤΩΝΗΣ. Κατάθεση στεφάνου στο μνημείο πεσόντων από τον εκπρόσωπο του Α/ΓΕΝ Αντιναύαρχο Ε. Αποστολάκη ΠΝ, Διοικητή Υποβρυχίων Πλοίαρχο Βασ. Κάτσικα ΠΝ.

Επίσης, το Σάββατο 12 Σεπτ. 2015 το Υ/Β ΩΚΕΑΝΟΣ κατέπλευσε στη νήσο Σκόπελο, για τις εκδηλώσεις στη μνήμη το Ανθυπασπιστή Νικολάου Καπαδούκα, ο οποίος έπεσε υπέρ πατρίδος την 8η Αυγούστου 1964 στη Κύπρο από τουρκικά πυρά.

No 32

Kατάθεση στεφάνου από τον Διοικητή Υ/Β Πλοίαρχο Β. Κάτσικα ΠΝ

No 34

Mνημείο Πεσόντων Υ/Β Kατσώνης

======================================

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΜΝΗΜΕΙΟΥ Υ/Β ΠΡΩΤΕΥΣ (Υ-3)

Με μια σεμνή και λιτή τελετή έγιναν την Κυριακή 14 Ιουνίου 2015 τα αποκαλυπτήρια του μνημείου του Υ/Β ΠΡΩΤΕΥΣ (Υ-3) που βυθίστηκε αύτανδρο από Ιταλικό τορπιλοβόλο ανοιχτά της νήσου Ορθωνός (Οθωνοί) την 29η Δεκεμβρίου 1940.

Η επιμνημόσυνη δέηση για την ανάπαυση των ψυχών των 48 μελών του πληρώματος και το τελετουργικό της εκδήλωσης έγιναν στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδας του μικρού νησιού παρουσία εκκλησιαστικών – πολιτειακών – πολιτικών και στρατιωτικών αρχών, πρωτοστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Κερκύρας – Παξών και Διαποντίων νήσων κ. Νεκταρίου.

Ακολούθησε ομιλία του Διοικητή Υποβρυχίων και εκπροσώπου του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, Πλοιάρχου Βασιλείου Κάτσικα Π.Ν ο οποίος αναφέρθηκε περιληπτικά στις περιπολίες και στα γεγονότα στα οποία έλαβε μέρος το υποβρύχιο ΠΡΩΤΕΥΣ (Υ-3) την περίοδο του πολέμου και έκλεισε την ομιλία του λέγοντας:
«Κυρίες και κύριοι,
Οι άνδρες του Υ/Β ΠΡΩΤΕΥΣ (Υ-3) εδώ σε αυτά τα νερά πολέμησαν ηρωικά για την πατρίδα ενάντια στον κατακτητή. Η ελευθερία απαιτεί θυσίες και δημιουργεί ήρωες στο πάνθεον της ιστορίας. Έτσι παραμένουν αθάνατοι στην μνήμη μας όσοι θυσιάστηκαν με το Υ/Β ΠΡΩΤΕΥΣ (Υ-3) και κοσμούν τις χρυσές ιστορικές σελίδες της Διοικήσεως των Υποβρυχίων, του Στόλου μας, του Πολεμικού Ναυτικού, των Διαποντίων Νήσων, της Ελλάδος μας».

No 6

Στον λόγο του ο Πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Υποβρυχίων Αντιναύαρχος ε.α Παναγιώτης Ραδίτσας Π.Ν, αναφέρθηκε στα πολλαπλά προβλήματα που αντιμετώπιζαν τα Υ/Β μας και στον ηρωισμό των πληρωμάτων τους κατά τον Β! Παγκόσμιο Πόλεμο, την απώλεια του Υ/Β ΠΡΩΤΕΥΣ (Υ-3) και κλείνοντας την ομιλία του επεσήμανε: «Όμως θα ήταν παράλειψη να μην επισημάνω ότι χωρίς την πρωτοβουλία οκτώ κατοίκων του νησιού, οκτώ Οθωνιτών, ούτε αυτό το μνημείο θα υπήρχε ούτε και εμείς θα είμαστε εδώ. Αυτή λοιπόν η ομάδα των οκτώ, χωρίς να έχει καμία σχέση με Υ/Β, αποφάσισε το 2007 να υλοποιήσει μια ιδέα και με υπομονή και επιμονή ξεπέρασε όλες τις δυσκολίες και τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν. Με συντονισμένες ενέργειες, με προσωπική εργασία, με σύμπνοια και με εμμονή στο σκοπό, έκαναν εδώ και ένα χρόνο πραγματικότητα αυτήν την ιδέα. Την ανέγερση ενός μνημείου προς τιμήν και αιώνια ανάμνηση των 48 ηρωικών νεκρών του Υ/Β ΠΡΩΤΕΥΣ Υ-3. Όμως, δεν ήταν μόνοι τους σε αυτή την πολυετή προσπάθεια. Είχαν και την οικονομική υποστήριξη, του ταμείου της εκκλησίας του νησιού, του Πολιτιστικού Συλλόγου Οθωνών και πολλών εκ των κατοίκων των Οθωνών που συνέδραμαν από το υστέρημά τους ώστε να συγκεντρωθεί το απαιτούμενο ποσό και να καλυφθούν τα έξοδα για την ολοκλήρωση του έργου. Αυτό όμως που προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση είναι ότι στην προσπάθεια αυτή συνέδραμαν οικονομικά και Οθωνίτες που ζουν στο εξωτερικό. Αναφέρομαι στον σύλλογο Οθωνιτών Αμερικής. Παράλληλα το Πολεμικό Ναυτικό συνέβαλλε στην διαμόρφωση του χώρου του μνημείου, με την παραχώρηση μιας τορπίλης και ενός τορπιλλοσωλήνα. Το αποτέλεσμα είναι αυτό που βλέπετε. Είναι πραγματικά αξιοθαύμαστο, το πώς η πρωτοβουλία πολιτών, μπορεί και πετυχαίνει πράγματα που για το κράτος, την πολιτεία, θα ήταν πρόβλημα. Κυρίες και Κύριοι, εκλεκτοί παριστάμενοι, τελειώνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσοι συνέβαλαν και συνέδραμαν για την οργάνωση αυτής της σεμνής αλλά ιδιαίτερα σημαντικής εκδήλωσης όχι μόνο για εμάς τους υποβρύχιους, ή τους κατοίκους του όμορφου αυτού νησιού, ή για όλους τους Έλληνες που αναγνωρίζουν θυσίες και τιμούν ήρωες, αλλά κυρίως για έναν από τους εδώ παριστάμενους, τον γιό του Μιχαήλ Χατζηκωνσταντή Κυβερνήτου του Υ/Β ΠΡΩΤΕΥΣ Υ-3, τον Κύριο Νικόλαο Χατζηκωνσταντή”.

Στην συνέχεια ο Πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Υποβρυχίων, υλοποιώντας ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου επέδωσε αναμνηστικά στους πρωτεργάτες κατασκευής του μνημείου κ.κ Αντώνη Λάμπρο, Αυλωνίτη Ξενοφών (ιερέα του νησιού), Αυλωνίτη Σπύρο (ήταν 7 ετών κατά την βύθιση του υποβρυχίου – εμπνευστή της ιδέας του μνημείου), Κασίμη Αλέξανδρο (Αντιπλοίαρχο Π.Ν ε.α), Κασίμη Αναστάσιο (πρώην αντιδήμαρχο Διαποντίων νήσων), Κατέχη Ιωάννη (πρώην μηχανικό στην Microsoft), Κατέχη Σπύρο (πλοιοκτήτη του Ε/Γ-Ο/Γ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ), Κατέχη Χρήστο (πρώην πρόεδρο κοινότητας Οθωνών). Αξίζει να σημειωθεί η συνεισφορά του Πολεμικού Ναυτικού με την χορηγία μιας τορπίλης και ενός τορπιλοσωλήνα προς διακόσμηση του περιβάλλοντος χώρου του μνημείου.

Μετά το τρισάγιο έγιναν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου από τον Δήμαρχο Κερκύρας κ. Κωνσταντίνο Νικολούζο και τον Νικόλαο Χατζηκωνσταντή γιό του Μιχάλη Χατζηκωνσταντή κυβερνήτη του Υ/Β ΠΡΩΤΕΥΣ (Υ-3) ο οποίος στάθηκε αγέρωχος καθ’ όλη την διάρκεια της εκδήλωσης «κλέβοντας» το χειροκρότημα όταν εκλήθη να πει δυο λόγια και αρκέστηκε στο να πεί «Να τους θυμάστε». Στη δε συνέντευξή του στο τοπικό Κερκυραϊκό κανάλι, μια πρόταση του τα περιελάμβανε όλα: «αυτοί (οι νεκροί του ΠΡΩΤΕΥΣ), θα είναι πάντα εκεί, όπως και αυτό το μνημείο, όσο υπάρχει Ελλάδα».

Κατάθεση στεφάνου έγινε από τους: βουλευτές Φ. Βάκη, Στ. Σαμοίλη, Στ. Γκίκα, Δήμαρχο Κερκύρας κ. Κωνσταντίνο Νικολούζο, Διοικητή Υ/Β και εκπρόσωπο του Α/ΓΕΝ Πλοίαρχο Β. Κάτσικα Π.Ν, Αντιπεριφεριάρχη Κα Ν. Πανδή, Πρόεδρο Ελληνικού Συνδέσμου Υποβρυχίων Αντιναύαρχο ε.α Π. Ραδίτσα Π.Ν, τοπικό πρόεδρο της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού Υποναύαρχο ε.α Δ. Κουτσοδόντη Π.Ν, Πρόεδρο δημοτικής ενότητος Οθωνών Γ. Αργυρό και τον κ. Ν. Χατζηκωνσταντή.

Ακολούθησε προσκλητήριο των υπέρ πίστεως και πατρίδος 48 πεσόντων Αξιωματικών – Υπαξιωματικών – Ναυτοδιόπων και εθελοντών του πληρώματος του Υ/Β ΠΡΩΤΕΥΣ (Υ-3) από το μέλος του Δ.Σ του Ελληνικού Συνδέσμου Υποβρυχίων Αντιπλοίαρχο ε.α Δημήτριο Δέδη ο οποίος με την στεντόρεια φωνή του σκόρπισε ρίγη συγκίνησης στους παριστάμενους. Ακούστηκε ο ύμνος των Υποβρυχίων που τραγουδούσαν τα πληρώματα κατά την αναχώρησή τους για πολεμικές περιπολίες και η τελετή έκλεισε με τον Εθνικό ύμνο από τη φιλαρμονική του Δήμου Κέρκυρας η οποία αποτελείτο από νεαρά παιδιά ηλικίας 12-14 ετών.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν έξι μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Συνδέσμου Υποβρυχίων (Ραδίτσας Π. – Γιακουβάκης Χ. – Πρωιμάκης Μ. – Φουντουλάκης Ρ. – Δέδης Δ. – Στεφόπουλος Γ.) και οι εν αποστρατεία συνάδελφοι (Χατζηκωνσταντής Α.- Κουτσοδόντης Δ. – Μέξας Σ. – Γεωργάτος Β. – Στεφόπουλος Στ. – Μωυσιάδης Βλ. – Μέξας Ν. – Κανταρέλης Κ. – Κανταρέλης Χ. – Βέργης Σπ. – Κολοβός Σπ. – Δρεπανιώης Ι. – Κοντογιώργης Αρ.).

Η εκδήλωση έκλεισε με την παράθεση μικρής δεξίωσης στους συμμεθέξαντες εκ μέρους των γυναικών της τοπικής κοινωνίας του ακριτικού νησιού των Οθωνών.

Ο Ελληνικός Σύνδεσμος Υποβρυχίων επιθυμεί να ευχαριστήσει τον ιδιοκτήτη του γραφείου τελετών Νικόλαο Ταβουλάρη (γιό του συναδέλφου Βασιλόνικου Ταβουλάρη) για την ευγενή δωρεά/προσφορά του.

ΕΛ.Σ.ΥΒ

Επιιμέλεια:Χ.Γιακουβάκης

===============================

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

 

ΕΤΗΣΙΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

Ο Ελληνικός Σύνδεσμος Υποβρυχίων επιθυμεί να ενημερώσει έγκαιρα τα μέλη του ότι το καθιερωμένο ετήσιο μνημόσυνο εις μνήμη των αποβιωσάντων εν καιρώ πολέμου και εν καιρώ ειρήνης συναδέλφων αποφοίτων της Σχολής Υποβρυχίων προγραμματίστηκε να τελεσθεί το ΣΑΒΒΑΤΟ 14 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2015 και ώρα 10:30 στο φουαγιέ του Πολεμικού Μουσείου.

Θα ακολουθήσει παράθεση καφέ – αναψυκτικών και στην πορεία στην αίθουσα του αμφιθεάτρου, ενημέρωση και η προβλεπόμενη από το καταστατικό ετήσια συνέλευση.

Να είμαστε ΟΛΟΙ εκεί.

ΕΤΗΣΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

Ο Ελληνικός Σύνδεσμος Υποβρυχίων επιθυμεί να ενημερώσει έγκαιρα τα μέλη του ότι η προβλεπόμενη απο το καταστατικό Ετήσια Γενική Συνέλευση  θα γίνει το Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015 και ώρα 12:00 στην αίθουσα διαλέξεων (αμφιθέατρο) του Πολεμικού Μουσείου (οδός Βασιλίσσης Σοφίας) αμέσως μετά το ετήσιο αρχιερατικό μνημόσυνο.

ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ

Ο Ελληνικός Σύνδεσμος Υποβρυχίων επιθυμεί να ενημερώσει έγκαιρα τα μέλη του ότι η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας και ανταλλαγή ευχών για το νέο έτος,  θα γίνει στο φουαγιέ του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών (οδός Βασιλίσσης  Σοφίας) την Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2016 και ώρα 10:00.

Να είμαστε ΟΛΟΙ εκεί.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: