ΕΑΡΙΝΗ ΕΠΙΘΕΣΗ 40/6983884

 

Με τον πιο πάνω τίτλο, η βιβλιοθήκη μας εμπλουτίστηκε με το ομώνυμο βιβλίο που αφιέρωσε στον ΣΑ/ΣΜΥΝ, ο συνταγματάρχης ε.α. Γεώργιος Βαρδάκας.

Ο συγγραφέας με το πόνημά του καθιστά γνωστές τις λεπτομέρειες για την εαρινή επίθεση που εξαπέλυσε ο πολύς Μουσολίνι τον Μάρτιο του 1941 κατά των ελληνικών δυνάμεων. Το αποτέλεσμα γνωστό. Η απαράμιλλη γενναιότητα των Ελλήνων φαντάρων στα υψώματα της περιοχής Μπούμπεση και όρους Τρεμπεσίνα, με επίκεντρο το ύψωμα 731, δεν επέτρεψαν στους επιτιθέμενους να αποκτήσουν σπιθαμή εδάφους από όσα οι Έλληνες είχαν κατακτήσει έως τότε. Και δεν το κατάφεραν διότι, «πολεμούσαν όρθιοι στης ιστορίας το διάσελο», όπως έγραψε ο Βρεττάκος.

Ο πλούτος των ιστορικών στοιχείων του βιβλίου  το καθιστά όχι απλώς ανάγνωσμα, αλλά συλλεκτικό. Χάρτες πολλών ιστορικών υψωμάτων (ο πόλεμος γίνεται από ύψωμα σε ύψωμα) με τις πολεμικές θέσεις των εμπλεκομένων, αναλύσεις των μαχών, ονόματα φονευθέντων, αγνοουμένων, φωτογραφίες ηγετών και απλών φαντάρων επιβεβαιώνουν την τέλεια εργασία που έχει κάνει ο συγγραφέας.

Ευχαριστούμε τον κ. Γ. Βαρδάκα για την προσφορά του. Το βιβλίο είναι ήδη στη δανειστική μας βιβλιοθήκη.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: