ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΣΔΕΠΝ

 

Οι εθιμοτυπικές επισκέψεις του Δ.Σ. του ΣΑ/ΣΜΥΝ σε υπηρεσίες του Π.Ν. συνεχίζονται όπως έχουν καθιερωθεί από ιδρύσεώς του. Οι επισκέψεις αυτές κάθε άλλο παρά τυπικές είναι. Μία πολύ ενδιαφέρουσα επίσκεψη ήταν εκείνη στη Σχολή Διοικήσεως και Επιτελών Π.Ν. γνωστή ως ΣΔΕΠΝ (πρώην Ναυτική Σχολή Πολέμου έως την μετονομασία της το 2004). Η αρχαιότερη Σ.Π. στο χώρο των Ε.Δ. λειτούργησε το 1921, ενώ του Σ.Ξ. και της Π.Α. το 1925 και 1957 αντίστοιχα.

Μέσα από μία φιλόξενη και πολύ φιλική υποδοχή από τον Διοικητή της Σχολής Αρχιπλοίαρχο Ιωάν. Σαμαρά ΠΝ ενημερωθήκαμε για το ιστορικό της Σχολής, την λειτουργική της δομή, τον σκοπό και αποστολή αυτής, τις μελλοντικές προοπτικές της και άλλα στοιχεία που συνθέτουν τη σπουδαία αυτή Σχολή.

No37

To Δ.Σ. του ΣΑ/ΣΜΥΝ με τον Διοικητή ΣΔΕΠΝ

Η ξενάγηση στα καλοσυντηρημένα κτίρια παλαιά και νεότερα, επιβεβαιώνουν τη θέληση των εκάστοτε Διοικήσεων να διατηρήσουν αυτά, καθώς και τον περιβάλλοντα χώρο, σε πολύ ικανοποιητικό επίπεδο.

Εντύπωση προκαλεί η άρτια οργανωμένη βιβλιοθήκη της Σχολής (η μεγαλύτερη του ΠΝ) εμπλουτισμένη με 8794 τίτλους/12329 τόμους βιβλίων. Πολλά από αυτά με ιστορική αξία αφού χρονολογούνται από τον 17ο αιώνα.

Το καλαίσθητο αμφιθέατρο, χωρητικότητας 124 ατόμων, δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα πλέον σύγχρονα του είδους του. Φέρει δε το όνομα του Ναυμάχου «Κουντουριώτης«. Στην ίδια κατάσταση και οι αίθουσες διδασκαλίας «Νικηφόρος Φωκάς«, «Μουμπουλίνα« και «Θεμιστοκλής«.

Στη Σχολή φοιτούν υποχρεωτικά όλοι οι αξιωματικοί του ΠΝ βαθμού Υποπλοιάρχου. Από το Σεπτέμβριο δε του 2010 λειτουργεί και το σταδιοδρομικό σχολείο ΣΔΙΕΠΝ (Ε) για Σημαιοφόρους (Ε).

Στην ίδια καλή εικόνα και η αίθουσα εθιμοτυπικών εκδηλώσεων «Κανάρης« διακοσμημένη με μουσειακά κειμήλια στου τοίχους και στις προθήκες.

Τα αναγραφόμενα δε στους τοίχους αρχαία αποφθέγματα θυμίζουν στους σπουδαστές, αλλά και στους επισκέπτες, ότι βρίσκονται σε μία καλά οργανωμένη στρατιωτική Σχολή.

Από τη πλευρά του Συνδέσμου έγινε στον κ. Διοικητή ένα σύντομο ιστορικό από ιδρύσεώς του, καθώς και οι βασικοί σκοποί που τον διέπουν  όπως και οι επιδιώξεις του. Σαν αναμνηστικό δε της επισκέψεώς μας, του προσφέρθηκε  το «Ιστορικό – Φωτογραφικό Λεύκωμα Σχολής Ν/δων – ΣΔΥΝ – ΣΜΥΝ« που έχει συγγράψει ο Πρόεδρος του ΣΑ/ΣΜΥΝ.

Μία ευχάριστη και χρήσιμη επίσκεψη με πολλές ευχαριστίες στον κ. Διοικητή και τους επιτελείς του για τη φιλοξενία.

Ε.Σ.

«Ο ισχυρός επιβάλλει ότι του επιτρέπει η δύναμή του.

Ο ασθενής παραχωρεί ότι του επιβάλλει η αδυναμία του»

Θουκυδίδης

(Από τα αναγραφόμενα σε περίοπτη θέση στο κεντρικό κτίριο. Διαχρονικά επίκαιρο).

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: