ΑΠΟ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΠΟΥ ΛΑΒΑΜΕ  

ΥΣΤΑΤΟ  ΧΑΙΡΕ  ΣΤΟ  ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ  ΚΑΙ  ΦΙΛΟ ΠΑΥΛΟ ΧΑΡΙΤΟ

Αγαπητέ  φίλε και συνάδελφε  Παύλο,

Σε μένα επιφύλαξε η μοίρα το θλιβερό προνόμιο, να σου απευθύνω το ύστατο χαίρε.

Ατυχώς ανήκεις και εσύ σε εκείνη τη μερίδα των συνανθρώπων μας, που στην πορεία της ζωής των, ο χρόνος  είχε μία διαφορετική διάρκεια, διότι

παρουσίασε μία αδυναμία να ξεπεράσει τη στενή του διάσταση. Όμως, όπως λέει και ο ποιητής, ο χρόνος φέρνει μέσα από τη βαθιά σπηλιά, τα δόντια του θανάτου.

Ανεξάρτητα από την σχετικά μακρά καταπόνηση και σκληρή δοκιμασία της υγείας σου, στοιχεία τα οποία έρχονταν να διαψεύσουν τις όποιες ελπίδες σου και τα όνειρα που έκανες για τη ζωή σου,  για μας η είδηση του θανάτου σου ήταν αιφνίδια  και μας γέμισε με λύπη.

Παύλο σε θλιβερές στιγμές όπως είναι αυτές που ζούμε τώρα, συνηθίζεται να προβάλλονται οι φωτεινές πλευρές της προσωπικότητας του οποιουδήποτε μεταστάντος, αποσιωπώντας και κρατώντας στη  σκιά τυχόν μειονεξίες του. Όμως στη δική σου περίπτωση, οι  διάφορες φάσεις της ζωής σου, επαγγγελματικές, κοινωνικές, οικογενειακές κ.λ.π., παράλληλα με το κύλισμα του χρόνου, δεν μας παρέχουν τα απαιτούμενα αρνητικά στοιχεία για κάποιο κατάλοιπο πικρίας, το οποίο  θα απέρρεε από  την γενικότερη συμπεριφορά σου, με όσο αυστηρά κριτικό πνεύμα και αν τις διερευνήσουμε.

Δεκαπεντάχρονος έφηβος, το έτος 1953, ζώντας στους απόηχους του πολέμου, κάτω από τις δυσκολότερες μεταπολεμικές συνθήκες και ωθούμενος από μία ασυγκράτητη παρόρμηση έκδηλης αγάπης και πίστης, προς τη Πατρίδα, επέλεξες τη σταδιοδρομία σου  στο Πολεμικό Ναυτικό, για να εκτελέσεις το ιερό προς την Πατρίδα καθήκον επί σειρά ετών, παίρνοντας ουσιαστικά εκ παραλλήλου και τη ζωή στα χέρια σου. Όμως μετά την αποφοίτησή σου από τη Σχολή, δεν αρκέστηκες σε μία προσφορά υπηρεσιών ρουτίνας και εφησυχασμού, αλλά αντιθέτως επέλεξες την ένταξή σου στις Ειδικές Δυνάμεις του Π.Ν., (τους Υποβρύχιους Καταστροφείς), διότι σε ενδιέφερε να βρουν  γονιμότερο έδαφος, το θάρρος  που διέθετες και η αυτοπεποίθηση για γνώση, σκληραγωγία και εν συνεχεία δράση και προσφορά, ως Υπαξιωματικός και  ως Αξιωματικός. Αυτό άλλωστε είναι ενδεικτικό και της διαφορετικής αντίληψης της ζωής και της αξίας που δίνουν στα γεγονότα οι άνθρωποι, με εγγενή αισθήματα φιλοπατρίας, στο πέρασμα των αιώνων. ΄Ετσι η εκπλήρωση του χρέους, όταν έρχεται σαν ελεύθερη επιταγή, όπως στη δική σου περίπτωση, είναι γνώρισμα γενναιότητας και μεγαλοσύνης της  ψυχής, γι΄ αυτό το λόγο για την πραγμάτωση ενός τέτοιου σκοπού, ο άνθρωπος δίνει όλες του τις δυνάμεις και μερικές φορές και την  ίδια  τη ζωή του, επιδιώκοντας την  προκοπή, την  επαγγελματική  εντιμότητα, τη συνέπεια και την τελειότητα.

Ευτύχησες  να ζήσεις  με την αφοσιωμένη σύζυγό σου την Καίτη και να αποκτήσετε τις δύο αγαπημένες σας κόρες, (Τη Φωτεινή και τη Μαρία) για τις οποίες πάντα καμάρωνες, μένοντας ιδιαίτερα ικανοποιημένος για την εξασφάλιση της διαδοχής σου στο Ναυτικό με την σταδιοδρομία της κόρης της Μαρίας. Βέβαια η μεγάλη σου αδυναμία, που αλλού, στις τρεις χαριτωμένες  εγγονούλες σου, από τις οποίες θα λείψει το στοργικό χάδι  του παππού τους.

Όμως Παύλο, παράλληλα με το Ναυτικό, την Πατρίδα την οικογένεια και το Χριστιανισμό, αγαπούσες και τη ζωή και τις χαρές της και την απολάμβανες πάντα, με πολύ καλή αίσθηση του χιούμορ, τις παροιμίες σου, το κρασί, τις άριστες χορευτικές σου ικανότητες και με εμφανή την ιδιότυπη, αλλά ωραία έκφρασή σου, κατά την υπεράσπιση των ιδεών σου, χαρίζοντας ωστόσο απλόχερα σε μας τους φίλους και συναδέλφους σου, μία ευχάριστη παρέα και οτιδήποτε μπορούσες και ήξερες ότι θα μας έδινε χαρά.

Παύλο υπήρξες ένα χαρακτήρας ανεξίκακος, ανιδιοτελής, ανυστερόβουλος, υπερήφανος, αξιοπρεπής, αγαπητός συγγενής, πιστός φίλος, σωστός οικογενειάρχης και  απέρχεσαι από τον πρόσκαιρο αυτό κόσμο, με τη συνείδηση ήσυχη, ότι εκπλήρωσες το καθήκον σου στο ακέραιο. Αυτή την ώρα, η οποία είναι ώρα οδύνης  για όλους μας και έχοντας την αίσθηση πως από κάπου μας βλέπεις και μας ακούς, σου κουνάμε το μαντήλι του αποχαιρετισμού με αγάπη, διαβεβαιώνοντάς σε ότι, θα σε θυμόμαστε πάντα με τρυφερότητα και νοσταλγία.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα σε σκεπάσει. Αιωνία σου η μνήμη.

Παπαδάς Στέργιος

Υπόψη κ. Ε. Σφακτού

Ευχαριστώ πολύ για την ευαίσθητη και ουσιαστική βιβλιοπαρουσίαση τού Η  Δικαιοσύνη σου, δικαιοσύνη εις τον αιώνα…

Α.Κακαράς

 ========================

Φάρος ΑΡΜΕΝΙΣΤΗΣ (Μύκονος)     

Η κατασκευή του Φάρου Αρμενιστή απεφασίσθει μετά το ναυάγιο του Αγγλικού Ατμόπλοιου ‘Volta’ το 1887 στα βόρεια παράλια της Μυκόνου. Ο μηχανισμός του φάρου είναι κατασκευής ‘SauterLemonier’ και εξετέθη στη Διεθνή Έκθεση Παρισίων όπου Βραβεύει, τοποθετήθηκε δε στο Φάρο Αρμενιστή της Μυκόνου το 1890 και λειτούργησε έως το 1983. Ο Φάρος αυτός θεωρείτο από τους μεγαλύτερους του Αιγαίου. (Χάρτης: http://www.tripadvisor.com.gr/Attraction_Review-g662620-d2693808-Reviews-Armenistis_Lighthouse-Mykonos_Town_Mykonos_Cyclades.html#MAPVIEW)

Δυστυχώς ο Φάρος είναι πλέον εγκαταλειμμένος. Αυτό το υπέροχο μνημείο παραμένει επί πολλά χρόνια χωρίς συντήρηση, παρόλο που το επισκέπτονται καθημερινά (κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες), πολλοί παραθεριστές, για να θαυμάσουν το υπέροχο τοπίο αλλά και το ιδιαίτερα όμορφο ηλιοβασίλεμα. (Σχόλια και κριτικές στην παραπάνω διεύθυνση).

No12

H εγκατάλειψης εμφανής

Στις 11 Ιουλίου 2009  και έως τις 26 Ιουλίου 2009, πραγματοποιήθηκε μέσα στο Φάρο Αρμενιστή της Μυκόνου, έκθεση με θέμα την Ιστορία του Φάρου.
Μετά από 25 χρόνια εγκατάλειψης και ερήμωσής του λόγω αυτοματοποίησης, ο Φάρος ανοίγει και γίνεται επισκέψιμος, για να υποδεχθεί την έκθεση «Ο Αρμενιστής Φάρος». Η έκθεση περιλαμβάνει ειδικά για την περίσταση την ταινία
«Ο Φάρος Στη Μέση Του Κόσμου» της  Βανέσσας Ζουγανέλη, με ανθρώπινες μαρτυρίες, προβολές οπτικού υλικού με φωτογραφίες, αρχειακό υλικό, και αφήγηση της ιστορίας του Φάρου από τον Νίκο Μπένο-Πάλμερ.
Η έκθεση υποστηρίχτηκε από την Υπηρεσία Φάρων του Πολεμικού Ναυτικού, που παρουσίασε αυθεντικά αντικείμενα από το μουσείο της, τον Δήμο Μυκόνου και τον Πολιτιστικό Λαογραφικό Σύλλογο Γυναικών Μυκόνου.

Η Μύκονος αντιλαμβάνεται την ανάγκη ανάδειξης του Φάρου Αρμενιστή σε αξιόλογο μνημείο της Ναυτικής ιστορίας της και νοιώθει πως η φωτεινή δέσμη του, ενώνει το πολύβουο παρόν της με το τώρα πια σιωπηλό, αλλά πάντα ζωντανό παρελθόν της.

Το Πολεμικό Ναυτικό και ειδικά η Υπηρεσία Φάρων θα πρέπει να επενδύσει στο Φάρο Αρμενιστή, όπως αυτόν της Σαντορίνης, και να επαναλειτουργήσει επανδρωμένα πλέον αυτή την ιδιαίτερη κληρονομιά μας, πριν είναι πολύ αργά από την φθορά του χρόνου.

 Υποπλοίαρχος (Ε) Δημήτριος Τουμπανάκης ε.α. ΠΝ

 =====================

Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος

Αποφοίτων Σχολών Υπαξιωματικών

Πολεμικού Ναυτικού

 ΦΕΙΔΙΟΥ 10 ΑΘΗΝΑ

ΑΘΗΝΑ 10678

Τηλ/Fax. 210-7564526

e-mail: info@xiilas-pn.gr

Αριθμός Πρωτ. : 25/2014

Αθήνα : 8 Δεκεμβρίου   2014

Θέμα : Νέο Δ.Σ. του ΠΜ/ΣΑΣΥ/ΠΝ

Προς:

Επιθυμούμε να σας κάνουμε γνωστό ότι στις αρχαιρεσίες της 30ης   Νοεμβρίου   2014 , εξελέγη το νέο Δ.Σ. του ΠΜ/ΣΑΣΥ/ΠΝ για την προσεχή διετία το οποίο συγκροτήθηκε σε σώμα ως ακολούθως:

Αντιπλοίαρχος (Ε) Π.Ν ε.α. Ζουπαντής Ευστράτιος Πρόεδρος

Σημαιοφόρος (Ε) Π.Ν ε.α Σοφιανός Δημήτριος Αντιπρόεδρος

Πλωτάρχης (Ε) Π.Ν ε.α Βλασοπούλου Ασημίνα Γενική Γραμματέας

Αντιπλοίαρχος (Ε) Π.Ν ε.α Οβσανιάν Παναγιώτης Ταμίας

Αντιπλοίαρχος (Ε) Π.Ν ε.α Φωτιάδης Τριαντάφυλλος Ειδικός Γραμματέας

Σημαιοφόρος (Ε) Π.Ν ε.α Βαπορίδης Σωτήρης Αναπληρωτής Ταμίας

Αντιπλοίαρχος (Ε) Π.Ν ε.α Δέδης Δημήτριος Έφορος εκδηλώσεων

Για το Δ.Σ

Η   Γενική    Γραμματέας

Πλωτάρχης (Ε) Π.Ν ε.α.   Βλασοπουλου  Ασημίνα

Πρόεδρος

                     Αντιπλοίαρχος (Ε) Π.Ν ε.α. Ζουπαντής       Ευστράτιος

 =================

ΑΠΟΝΕΡΑ

Γράφει ο Μιχ. Σακελλαρίδης

Ας ρίξομεν όλοι μία ματιά στα του διανυθέντος βίου μας απόνερα, και ας βαθμολογίσωμεν θετικά ή αρνητικά του εαυτού μας. Εμείς είμεθα υπεύθυνοι δια το τι επράξαμεν για τον εαυτό μας, για τους εαυτούς μας, για τους απογόνους μας, για την κοινωνία και για την πατρίδα μας. Όμως δεν απορίπτομεν την κριτικήν των πλησίων μας.

Δεν είτο εύκολος ο δρόμος μας. Ευτυχώς είχαμεν στεραιάς ρίζας, εκ των γονέων και των διδασκάλων μας. Διατηρήσαμεν ήθη , έθιμα, παραδόσεις πιστεύαμεν στα ιδανικά της φυλής μας, αγάπη προς την πατρίδα, πίστη εις τον Θεόν, και το κυριότερον στην ιστορία αυτού του τόπου και των προγόνων μας που εφώτισαν τον πλανήτη με την σοφία των. Δυστυχώς, η νέα τάξις πραγμάτων προσπαθεί να διαλύσει καθετί που οι κοινωνίες των εθνών επί χιλιετηρίδες εδημιούργησαν. Κλασικό παράδειγμα είναι και η καταστροφή της Κύπρου μας, που απεδείχθη ότι οι ενοικούντες επί της γης, δεν έμαθαν ούτε εσεβάσθησαν την δικαιοσύνη. Ο υλισμός και η λατρεία προς αυτόν κλείνει τα μάτια, και βραβεύεται ο θύτης και όχι το θύμα. Η διατήρησις και η ενδυνάμωσις του συνδέσμου μας, μας δυναμώνει ψυχικά και μας φέρνει εις την  μνήμη μας χιλιάδες αναμνήσεις, άλλοτε γλυκές και άλλοτε πικρές και νοσταλγούμεν τα περασμένα μας. Επιθυμώ να συγχαρώ το Πρόεδρο και το συμβούλιο του συνδέσμου μας, που με τόσους κόπους πολλών ετών μας καλούν εις κλήσιν δι’ αναφορά, που άλλοτε η αναφορά είναι χαρμόσυνη και άλλοτε δυσμενής όταν πρόκειται δια τους απολεσθέντας. Και εμείς τι κάνομεν; Συνεχίζομεν την 270ο πορεία μας μέχρι να φθάσομεν στο ΥΠΗΝΕΜΟ ΛΙΜΑΝΙ.

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: