ΕΠΙΚΗΔΕΙΟΣ ΣΗΜΑΙΟΦΟΡΟΥ Α. ΔΑΓΚΛΗ

 

Με μεγάλη συγκίνηση συγκεντρωθήκαμε, συγγενείς, γνωστοί, φίλοι και συνάδελφοι για να αποχαιρετήσουμε τον αξιαγάπητο Τάσο, που τόσο απροσδόκητα έφυγε από  κοντά μας.

  Πριν 56 χρόνια νεαρό αμούστακο παιδί κατατάχτηκε στη Σχολή Ναυτοπαίδων και μετά από  τριετή επιτυχή φοίτηση σταδιοδρόμησε στο Π.Ν. ως Υπαξιωματικός και Αξιωματικός με την ειδικότητα του Ηλεκτρολόγου.

  Σαν μαθητής της Σχολής εκτός από το άριστο ήθος του, διακρίθηκε για τις αθλητικές του επιδόσεις και όλοι οι μαθητές της Σχολής τον περιβάλανε με τα καλύτερα φιλικά αισθήματα, εκτιμούσαν δε ιδιαίτερα τα ευγενικά ψυχικά του χαρίσματα.

   Ήταν αγαπητός από τους Αξιωματικούς της Σχολής και αργότερα ως Υπαξιωματικός και Αξιωματικός του Π. Ναυτικού, από τους συναδέλφους του και από τους κατωτέρους του, είχε δε πάντοτε την εκτίμηση των ανωτέρων του.

    Τα τελευταία χρόνια της 10ετίας του 1970, συνυπηρετήσαμε στη Σχολή Δοκίμων Υπαξιωματικών (ΣΔΥΝ), όπου εκτός από τα

καθήκοντα του Υπολόγου Επιστασίας Ηλ., τα οποία εκτελούσε με μεγάλη επιτυχία ασχολείτο πάντα και με τον αθλητισμό των νεαρών Δοκίμων από αγάπη προς αυτόν.

     Η εκτίμηση που είχα στον Τάσο και στις ικανότητές του, με οδήγησαν να θέσω σαν όρο, όταν ο Διοικητής της Σχολής Αντιπλοίαρχος Νικόλαος Παπαδόγκωνα ,  παράλληλα με τα καθήκοντα του Διευθυντού Σπουδών μου ανέθεσε και τα καθήκοντα του Αξιωματικού Φυσικής Αγωγής – Ψυχαγωγίας (ΦΑΨ) της Σχολής, να αναλάβει καθήκοντα Υπολόγου ΦΑΨ ο Τάσος για να είμαι βέβαιος ότι η εν λόγω Επιστασία θα λειτουργήσει υποδειγματικά. Ο Διοικητής στην αρχή μάλλον αστειευόμενος μου δήλωσε ότι δεν δέχεται τον όρο μου, αλλά τον ικανοποίησε και περιττό να σας πω ότι οι ομάδες της Σχολής, αθλοπαιδιών – στίβου, κωπηλασίας και υγρού στίβου πρώτευαν στους αγώνες των Παραγωγικών σχολών του Π.Ν.

   Παράλληλα με τα παραπάνω καθήκοντα ο Τάσος δεν έπαυσε ποτέ να ασχολείται με το χόμπι και τις ιδιαίτερες κλίσεις που είχε στη ζωγραφική. O πίνακας που είναι τοποθετημένος στην είσοδο του ΚΕΠΟΡΟΣ, εδώ 35 χρόνια, με την κάτοψη όλου του Κέντρου με όλα τα κτήρια και επεξηγηματικό οδηγό είναι έργο του Τάσου, με ακρίβεια τοπογράφου και ο οποίος έχει συμπεριληφθεί σε δύο ιστορικά φωτογραφικά λευκώματα, που έχουν εκδοθεί για το ΚΕΠΟΡΟΣ και  τη Σχολή.

  Το ανεμολόγιο , ο πίνακας με τους ναυτικούς κόμπους αλλά και  άλλα έργα του Τάσου κοσμούν πολλά καταστήματα και σπίτια του Πόρου.

   Ο Τάσος μετά την αποστρατεία του διέμεινε μόνιμα στο Πόρο και θέλοντας να προσφέρει στα κοινά έθεσε υποψηφιότητα ως Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Πόρου και ήλθε πρώτος σε σταυρούς προτίμησης στο Συνδυασμό του. Συνέχισε δε να ασχολείται με τον αθλητισμό ως έφορος και προπονητής ομάδων, αλλά τον απορροφά περισσότερο η κλίση του στη ζωγραφική, διδάσκει τον ανιψιό του Αντώνη στην τέχνη της ζωγραφικής και μαζί παρουσιάζουν τα έργα τους σε εκθέσεις στον Πόρο.

   Οι ικανότητές του και η διάθεση που είχε για προσφορά έγιναν ακόμα αισθητές στην άψογη και υποδειγματική οργάνωση της επετείου των 40 χρόνων της σειράς του στον Πόρο Το 1998.

   Ο Τάσος δεν παντρεύτηκε και δεν απέκτησε οικογένεια, η αγάπη  όμως που είχε για τα παιδιά ήταν μεγάλη και αυτό αποδεικνύεται από τη στοργή που έδειχνε στο βαφτιστήρι του, το οποίο έφερνε

τακτικά στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο ΚΕΠΟΡΟΣ και μαζί κοινωνούσαν των Αχράντων Μυστηρίων και από την απόφαση του  να συνδιοργανώσουμε με το Παράρτημα της ΕΑΑΝ /ΠΟΡΟΥ έκθεση 100 έργων του και τα έσοδα από την πώλησή τους να διατεθούν στα Νηπιαγωγεία του Πόρου για να ζεσταίνονται κυρίως τα παιδιά, η οποία στέφθηκε με επιτυχία και πωλήθηκαν όλα τα έργα.

  Τέλος η αγάπη που είχε ο Τάσος για το Π.Ν. ήταν μεγάλη και όταν του ζητήθηκε πριν 6μήνου από το ΚΕΠΟΡΟΣ να ζωηρέψει τα ονόματα των φιλελλήνων στις μαρμάρινες πλάκες της πλατείας ΑΣΤΙΓΓΟΣ με χαρά και ευχαρίστηση το αποδέχτηκε και το πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία.

   Οι εικόνες που προσέφερε κάθε χρόνο για την πίττα της ΕΑΑΝ/ΠΟΡΟΥ, αλλά και για Αξιωματικούς του ΠΝ ήταν πάντα δωρεάν.

   Ο Τάσος ολοκλήρωσε τον επίγειο κύκλο της ζωής του όπως του άξιζε. Ευχόμαστε να είναι η ψυχή του αναπαυμένη και γαλήνια εκεί που βρίσκεται τώρα, στον επουράνιο κόσμο των δικαίων, όπου ΄΄ουκ έστι πόνος , λύπη και στεναγμός, αλλά ζωή ατελεύτητος΄΄, θα ζει δε πάντα στη σκέψη μας, θα μας λείπει και θα προσευχόμαστε για την ανάπαυση της ψυχής του.

   ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΑΓΑΠΗΜΕΝΕ ΜΑΣ ΤΑΣΟ.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: