ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΑΑΝ

 

Παρουσία μικρού αριθμού αποστράτων (60-70 άτομα) ο Πρόεδρος της ΕΑΑΝ, Αντιναύαρχος ε.α. Σ. Περβαινάς ΠΝ ενημέρωσε τα ε.α. μέλη της Ένωσης για τα θέματα που τους ενδιαφέρουν άμεσα. Συνοπτικά αναφέρουμε:

  • Μετά από συνεχείς παρεμβάσεις του Συντονιστικού των Ενώσεων στους αρμόδιους φορείς, με πρώτον τον Πρωθυπουργό, ακυρώθηκε η προγραμματισμένη επιπλέον περικοπή 172 εκ. για τα έτη 2014-16.

  • Σχετικά με τον νόμο 4093/12 που η ολομέλεια του ΣτΕ με την απόφασή του 2193/14 θεώρησε αντισυνταγματικές τις διατάξεις του, βρισκόμαστε σε αναμονή. Η απόφαση αυτή (2193/14) ενισχύθηκε με νεότερη απόφαση τριμελούς επιτροπής που ορίζει οι μισθοί να επανέλθουν στα επίπεδα του Ιουλίου 2012.

  • Με διάφορα τεχνάσματα οι αρμόδιοι προτίθενται να χορηγήσουν το 40 – 50% των δικαιουμένων. Οι Ενώσεις απαιτούν το 100%. Πάντως, σε οποιοδήποτε ποσοστό επιστροφής αυτό θα υποστεί όλες τις υφιστάμενες κρατήσεις και ίσως μεγαλύτερους αν υπάρξει αλλαγή φορολογικής κλίμακας.

  • Η πιλοτική απόφαση για όσους είχαν προσφύγει στο ελεγκτικό συνέδριο είναι ενθαρρυντική για το σύνολο των προσφυγόντων. Για όσους δεν προσέφυγαν θα μπορέσουν να προσφύγουν όταν και εφόσον εκδοθεί υπουργική απόφαση για το σύνολο των ε.α. με σκεπτικό το περιεχόμενο της πιο πάνω πιλοτικής απόφασης.

  • Μετοχικά Ταμεία: Παραμένουν υπό την Διοίκηση των Στρατιωτικών Ηγεσιών, αλλά λόγω απαίτησης της Τρόικας θα ελέγχονται και από το Υπουργείο Εργασίας. Θα υποχρεούνται να υποβάλλουν αναλογιστικές μελέτες. Το Μέρισμα δεν γίνεται επικουρικό (όχι ένταξη στο ΕΤΕΑ). Τα Μετοχικά Ταμεία θα διανέμουν ότι εισπράττουν. Οι κρατήσεις στο Μέρισμα και ΕΚΟΕΜ δεν αποδίδονται πουθενά. Θεωρούνται έσοδα των Ταμείων και αποδίδονται πάλι στους δικαιούχους.

  • ΝΝΑ. Εξακολουθεί η ίδια οικονομική στενότητα. Οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς το Νοσοκομείο δίνονται με πολύ αργό ρυθμό. Είναι μεγάλος ο αριθμός επισκεψιμότητας από ασθενείς άλλων ταμείων. Το ΓΕΝ καλύπτει τα νοσήλια μόνο των ε.ε. Όλο το προσωπικό του Νοσοκομείου καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες για την εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου. Η ΕΑΑΝ έχει συμβάλλει έμπρακτα στις προσπάθειες αυτές με υλικό εξοπλισμού μονάδων (ΜΕΘ κλπ.) και θα είναι πάντα αρωγός και στο μέλλον.

Ακολούθησαν ερωτήσεις – τοποθετήσεις από τους παρευρισκόμενους, άλλες εύστοχες για διευκρινήσεις ή παραγωγικές για ανάπτυξη μελλοντικού σχεδιασμού και δράσης. Άλλες, όπως συμβαίνει παντού σε τέτοιους χώρους, για το θεαθήναι κι για εντυπωσιασμό. Σε περίπτωση αθέτησης ή κωλυσιεργίας εφαρμογής της απόφασης του ΣτΕ έχει αποφασισθεί νέος κύκλος επαφών αρχής γενομένης από τον Πρωθυπουργό, ΥΕΘΑ, κόμματα, επιστολές διαμαρτυρίας προς κάθε αρμόδιο φορέα, κοινή συνέντευξη τύπου Συντονιστικού και άλλων φορέων ΕΔ και Σ.Α. , πορείες διαμαρτυρίας και ότι άλλο χρειαστεί. Όλα με μεθοδευμένα βήματα, χωρίς πολεμοχαρείς κραυγές και κινήσεις. Σημαντική ήταν η επισήμανση του Προέδρου ΕΑΑΝ ότι, τα προβλήματα των ε.ε. και ε.α. στελεχών των ΕΔ και ΣΑ δεν τυγχάνουν, όχι της υποστήριξης, αλλά ούτε και της στοιχειώδους αναφοράς από τα μεγάλα ΜΜΕ. Τουναντίον, επικρατεί ένα αντιμιλιταριστικό πνεύμα που στρέφει τη κοινή γνώμη εναντίον μας. Δεν υπάρχει υποστήριξη από καμία πολιτική παράταξή ή κόμμα. Εκείνο δε που θεωρείται ΄΄εν δυνάμει΄΄ κόμμα εξουσίας (σύμφωνα με τις σφυγμομετρήσεις) ουδέποτε πήρε θέση επί των προβλημάτων μας!! Γεγονός γνωστό για όσους παρακολουθούν τα δρώμενα στο χώρο της πολιτικής. Η συγκέντρωση έληξε προβληματίζοντας τον κάθε σκεπτόμενο, και όχι αιθεροβάμονα, ακροατή για το τι μας επιφυλάσσει το μέλλον.

ΣτΣ: η μικρή παρουσία αποστράτων στην ενημέρωση (συνήθως οι ίδιοι , όπως πάντα) μόνο απογοήτευση προκαλεί, εκτός και αν οι μονίμως απουσιάζοντες έχουν πληροφόρηση από άλλες πιο επίσημες πηγές.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: