ΑΠΟ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΠΟΥ ΛΑΒΑΜΕ

ΠΡΟΣ: Σ.Α.Σ.Μ.Υ.Ν.

ΑΠΟ: ΚΑΡΜΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

Κύριε Σφακτέ,

Ευχαριστώ εσάς προσωπικά και το Δ.Σ. του Συλλόγου σας, για την αναδημοσίευση στα «ΝΕΑ ΤΟΥ Σ.Α.Σ.Μ.Υ.Ν.» αποσπασμάσματος του βιβλίου μου «ΌΤΑΝ Η ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΚΑΤΑΔΥΕΤΑΙ», καθώς και για την προπροπή της εφημερίδα σας να διαβαστεί το βιβλίο μου από τους αναγνώστες σας.

Έυχομαι πάντα επιτυχία στο έγο σας και τα «ΝΕΑ ΤΟΥ Σ.Α.Σ.Μ.Υ.Ν.» , να αποτελούν την έγκυρη ενημέρωση των συναδέλφων μας και να μας υπενθυμίζουν την Ιστορία του Ναυτικού μας.

Καλό καλοκαίρι.

Με φιλικούς χαιρετισμούς,

Κάρμης Αναστάσιος

===================================

Αγαπητέ μας Λευτέρη,

Πάντοτε χαιρόμαστε τα ωραία και ενδιαφέροντα γραπτά σου, αλλά σήμερα ιδιαίτερα μας χαροποίησε ο αληθέστατος αφορισμός σου:«Ο σκόπιμος οικονομικός στραγγαλισμός που μας έχουν επιβάλλει ξένα κέντρα συμφερόντων«. Σχετική είναι και η επιστολή μου στην Καθημερινή στις 8.7.14. Σου εύχομαι πάντοτε καλά γραπτά και κάθε εκ Θεού αγαθό.

Με πολλή εκτίμηση

Ιωάννης Θεοδωρόπουλος.

=================================

Φοροδιαφυγή

Κύριε διευθυντά,

Ο εκλεκτός συνεργάτης σας κ. Πάσχος Μανδραβέλης στο εμπεριστατωμένο άρθρο του «Το πρόβλημα του ΣΔΟΕ» («Κ», 17/6/2014) τονίζει κατηγορηματικά και προς έπαινό του- ότι η φορολογική διοίκηση του υπουργείου Οικονομικών έχει στόχο ¨την εξυπηρέτηση των πελατειακών ομάδων και δια της φορολογικής ανοχής». Προς επίρρωση μάλιστα των απόψεών του, αναφέρει ότι το ΣΔΟΕ δεν έχει ακόμη υπαχθεί στη Γραμματεία που είναι επιφορτησμένη για τη συλλογή εσόδων, επειδή η κυβέρνηση προσπαθεί να την υπονομεύσει. Ποιος λοιπόν θα σώσει την Ελλάδα, αφού το κυριότερο πρόβλημά της είναι η τεράστια φοροδιαφυγή; Το φανερώνουν αυτό και οι αριθμοί: στις χώρες της Ευρωζώνης τα φορολογικά έσοδα αποτελούν περίπου το 40% του ΑΕΠ, ενώ στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό είναι μόνο 33%. Παρά τη δραματική αυτή απώλεια εσόδων, ποτέ δεν ακούσαμε την τρόικα και γενικότερα τους Δυτικούς οικονομολόγους να επιμένουν στην πάταξη της φοροδιαφυγής στη χώρα μας. Όλο το βάρος το ρίπτουν στην βαρύτατη φορολογία και δραματική μείωση μισθών κα συντάξεων, με αποτέλεσμα ο λαός μας να έχει αποκάμει και ακόμη να έχει παραβιασθεί η εθνική μας κυριαρχία. Και γεννάται το ερώτημα: μήπως κάποιοι θέλουν να εξοντώσουν δια της φορολογίας την Ελλάδα; Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τη Ρωσία, που με κάθε τρόπο οι Δυτικοί, με πρόσχημα την Ουκρανία, επείγονται να την χτυπήσουν, επειδή αντιστέκεται ως ορθόδοξη χώρα, στα σχέδια της παγκοσμιοποίησης. Μήπως είναι στόχος τους και η Ελλάδα, το κέντρο της Ορθοδοξίας; Ανέκαθεν η Δύση αντιπαθούσε Ορθοδοξία και Ελληνισμό. Η Ιστορία δεν παύει να επαναλαμβάνεται.

Ιωάννης Θεοδωρόπουλος

Απόστρατος ΠΝ, συγγραφέας

=======================================

Αναμνήσεις μιας ζωής

1-4-2014

Μέρα με την μέρα ο καιρός πέρναγε Απονος ο χρόνος ζύμωσε τις ψυχές των δεκαπεντάχρονων.

Οι υποψήφιοι της Σχολής Ναυτοπαίδων ορκίστηκαν Ναυτόπαιδες.

Γυμνάσια και σπουδέςέγιναν ένα σώμα στο σώμα τους.

Μπορούσαν καθημερινώς να διακρίνουντην βελτίωσή τους και τρελενόντουσαν.

Αλύγιστοι με οδηγό την σιωπήκαι την πειθαρχία προσπαθούσαν να μάθουν πολλά.

Αγάπησαν τις τρικυμίες και με τις δεκαεξακόπους έβγαιναν για κωπηλασία – ιστιοπλοΐα στα ευρύτερα νερά του Πόρου.

Στην επιστροφή τους στο Λεμβανρχείο κάτω από τους ίσκιους των ευκαλύπτων έτρεχαν και κρατούσαν

στην καρδιά τους την σπίθα της προόδου και της αναγνώρισης!

Τα βράδια στις αίθουσες για μελέτη και τα πρωινά στις τάξεις για μαθήματα.

Οι μέρες και τα χρόνια έτρεχαν!!!

Τελείωσαν την Σχολή και πήγαν στα πλοία , στις υπηρεσίες .

Στα πρόσωπα τους έβλεπες την χαρά της καινούργιας ζωής του.

Πήραν ειδικότητες,πήραν τον βαθμό του Υπαξιωματικού,του αξιωματικού.

Διέπρεψαν και γράφτηκαν εγκώμια,ύμνοι για την προσήλωσηκαι την αγάπη του,για το ένδοξο Πολ. Ναυτικό,για τη θάλασσα.

Καλογυμνασμένοι, καλοπροαίρετοι- ώριμοι φτάνουν στα μέτωπα και στις αποστολές που τους στέλνουν οι υπηρεσίες τους.

Τώρα;

Μεγαλωμένοι άφησαν παρακαταθήκη την φλόγα της φωτιάς να μεταλαμπαδεύσει στις νεότερες γενιές.

Κι εκείνοι, συναντιώντε στις ταβέρνες για ένα μεζεδάκι, λίγο κρασάκι,πολλή συζήτηση για τα περασμένα!!

Μέσα στην έκσταση της χαράς κάποιο δάκρυ κυλάει από τα μάτια τουςπου βλέπουν θολά,τους άλλοτε συναδέλφους και να τους αγκαλιάζουν σαν αδέλφια τους.

Εβίβα στο χθες, εβίβα στο αύριο.

Δημ. Αναστ. Σταματέλλος

=================================

ΝΑΥΤΙΚΟΝ ΜΟΥΣΕΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΜΟΥΣΕΙΩΝ (ICMM)

ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΣ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ

ΑΚΤΗ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ – ΦΡΕΑΤΤΥΣ – 185 37 -ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 2104286430-2104516 264 -21042 86 959 & 2104516822. FAX: 2104512277.

E-mail: nme@ath.forthnet.gr & hellenicmaritimemuseum(S)qmail.corn

Το Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος, από την αρχή της ιδρύσεως του, στηρίχθηκε στην εθελοντική προσφορά τόσο των μελών και των φίλων του όσο και αυτών που αποφάσισαν και οργάνωσαν τη λειτουργία και δράση του. Τα αιρετά Διοικητικά του Συμβούλια αποτελούνταν πάντοτε από εθελοντές, άτομα αξιόλογα και ευαίσθητα: επιστήμονες, Ναυάρχους του Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος, εφοπλιστές, επιχειρηματίες, Πλοιάρχους του Εμπορικού Ναυτικού, ανθρώπους της θάλασσας, με κοινό γνώρισμα τη διάθεση προσφοράς και την αγάπη για τη χώρα και την ιστορία της.

Πολλοί ήταν εκείνοι που συμπαραστάθηκαν στο Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος κατά την εξηνταπεντάχρονη πορεία του. Αυτή η προσφορά, εκτός από την έμπρακτη ανάδειξη του εθελοντισμού, εκτιμούμε ότι αναδεικνύει παράλληλα και την αγάπη για τη ναυτική ιστορία και παράδοση, που το Ναυτικό Μουσείο αντιπροσωπεύει. Η αρμύρα φαίνεται να έχει σταλάξει στα γονίδια των προγόνων μας.

Η εθελοντική προσφορά, μέσω της οποίας το άτομο ενεργοποιείται και ολοκληρώνεται, συμβάλλει επίσης στη γενική ευημερία, συνεχίζεται δε έως σήμερα και είναι αυτή που καθιστά δυνατή τη λειτουργία του Ιδρύματος. Από την αρχή της δράσεως του και πάντοτε μέλη του Μουσείου και του Διοικητικού του Συμβουλίου προσέφεραν και συνεχίζουν να προσφέρουν ανιδιοτελώς τον χρόνο, την εργασία, τις γνώσεις και τον οβολό τους, με μοναδικό κίνητρο την αγάπη για τη θαλασσινή Ελλάδα, την πλούσια ναυτική της παράδοση και κληρονομιά.

Στους εθελοντές αυτούς προστίθεται τώρα η εκλεκτή μας φίλη και μέλος του Μουσείου Μαρίνα Ζωγραφάκη, η οποία δώρισε στο Μουσείο σαράντα πίνακες, αποτέλεσμα πολύχρονης δουλειάς, με σκοπό να ενισχυθεί η λειτουργία του. Η παρούσα έκθεση είναι γέννημα αυτής της εθελοντικής προσφοράς της ζωγράφου, την οποία ευχαριστούμε θερμά για την εξαιρετική της ευαισθησία. Τον σχεδιασμό και την επιμέλεια της έκθεσης και του καταλόγου ανέλαβε ο ιστορικός της τέχνης Σωκράτης Λούπας, στον οποίο εκφράζουμε ιδιαίτερες ευχαριστίες για την ενθουσιώδη και ανιδιοτελή συμμετοχή του.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλουμε στον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κύριο Κωνσταντίνο Τασούλα που υποστήριξε με θέρμη την έκθεση και την έθεσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου.

Η θεματική των έργων δεν θα μπορούσε να έχει πηγή παρά τη θάλασσα, βίωμα και μνήμη κάθε Έλληνα. Το Ιόνιο, το Αιγαίο, το Κρητικό Πέλαγος, οι ατελείωτες δαντελωτές ακτές, τα περίπου 6.000 νησιά, νησίδες και βραχονησίδες συνθέτουν ένα εξαίσιο καλειδοσκόπιο που σαγηνεύει τις αισθήσεις και ταξιδεύει την ψυχή, ενώ αποτελεί πηγή καλλιτεχνικής έμπνευσης στους θεράποντες της γραφίδας, της σμίλης και του χρωστήρα. Το πανάρχαιο αυτό θέμα η Μαρίνα Ζωγραφακη το αποδίδει κατά το πνεύμα των καιρών, αφήνοντας το δικό της προσωπικό στίγμα. Ζωγραφίζει τη θάλασσα όπως η ίδια την έχει βιώσει, δίπλα στον Ναύαρχο σύζυγο της, άλλοτε γαλήνια και νωχελική, άλλοτε φουρτουνιασμένη και άγρια. Τα θαλασσινά της έργα μας ταξιδεύουν σε τόπους μακρινούς αλλά συνάμα γνωστούς και οικείους.

Καλούμε τους επισκέπτες αυτής της έκθεσης να γίνουν συνεπιβάτες μας σ’ αυτό το ταξίδι…

Η παρουσία σας θα αποτελέσει για εμάς ιδιαίτερη τιμή και θα συμβάλλει στην επίτευξη των σκοπών του Μουσείου.

Αναστασία Αναγνωστοττούλου-Παλούμττη Πρόεδρος Ν.Μ.Ε.

ΣτΣ:  Διάρκεια έκθεσης 1 Οκτ. – 12 Νοεμ. Ώρες: Τρίτη – Σάββατο: 9:00 – 14:00.

==========================================

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ Ή ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑΡΑΤΑ

Εισαχθείς στο ΝΝΑ 8 χρόνια μετά από την τελευταία μου νοσηλεία, νοιώθω την ανάγκη να εκφράσω τα συγχαρητήριά μου για την άψογη λειτουργία και ανθρώπινη συμπεριφορά των πάντων. Οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες που η χώρα μας περνά, με αρνητικό αντίκτυπο και στο χώρο υγείας, δεν έχουν επηρεάσει στο ελάχιστο την καλή οργάνωση του Νοσοκομείου σε όλους τους τομείς. Τα δε κυκλοφορούντα κατά διαστήματα παράπονα δεν πρέπει να έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Ιδιαιτέρως ευχαριστώ τον Διευθυντή της Α! Χειρουργικής κλινικής Πλοίαρχο (ΥΙ) κ, Γ. Πεχλιβανίδη ΠΝ και την ομάδα αυτού για την επιτυχή και πολύωρη αντιμετώπιση της παθήσεώς μου. Επίσης, ευχαριστώ τον Υποναύαρχο (ΥΙ) ε.α. Γρ. Νούση ΠΝ για την επιστημονική του συμπαράσταση και όλο το νοσηλευτικό προσωπικό της εν λόγω κλινικής  για  την άψογη και ανθρώπινη προσφορά τους.

Το ΝΝΑ εξακολουθεί να παραμένει ένα κόσμημα για το ναυτικό μας.

Κων. Νυχτάκης

Σημ. (Ε) ε.α. ΠΝ

====================================

ΒΙΒΛΙΑ

«Η Δικαιοσύνη σου, δικαιοσύνη εις τον αιώνα…» είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου που κυκλοφόρησε πρόσφατα ο πολυγραφότατος συγγραφέας Αντ. Κακαράς (Αρχιπλοίαρχος (Μ) ε..α ΠΝ).

Ο τίτλος του βιβλίου, δανεισμένος από τον ψαλμό  ΡΙΗ΄ (118), στίχος 142 του Προφήτου και Βασιλέως Δαυίδ «ντύνει» απόλυτα την πλοκή του όλου έργου, γραμμένο με το εκφραστικό- λογοτεχνικό ύφος του συγγραφέα. Η πλούσια χρήση της ελληνικής γλώσσας σε ΄΄κυκλοφορεί΄΄ σε όλα της τα επίπεδα. Από το savoir vivre των «καθώς πρέπει», στη λιμανήσια φρασεολογία εκείνων που χρειάστηκαν πλέον της δεκαετίας προκειμένου να «φτάσουν το μαχαίρι στο κόκαλο» για αποδεδειγμένα ηθικά και ποινικά αδικήματα του κεντρικού προσώπου της ιστορίας μας. «Διαδικασίες που δεν εφαρμόζονται, όργανα που δεν λειτουργούν, πολιτική κάλυψη στα δικά μας παιδιά, ΕΔΕ που μουχλιάζουν σε συρτάρια και χίλια δύο συγκρουόμενα συμφέροντα ή νομικά κενά κάνουν τους μηνυτές να μοιάζουν Δον Κιχώτες καταλήγοντες στο τέλος και μηνυόμενοι»

Η μη αναφορά της τελευταίας φράσης του πιο πάνω ψαλμού …. «και ο νόμος σου αλήθεια» δεν πρέπει να είναι τυχαία από τον συγγραφέα. Δύσκολο να είσαι ένας αισιόδοξος πολίτης σε ένα τόπο που βραβεύει με κάθε τρόπο την ανικανότητα, μετριότητα και καπηλευτές κάθε αξίας, όπως ο ήρωας της ιστορίας. Το τέλος του ενδιαφέρον. Διαβάστε το. Είναι εκδόσεις ΠΑΠΑΖΗΣΗ.

=============================

ΑΠΛΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΑΛΛΑ ΣΟΦΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΑΓΧΟΥΣ

Μία ψυχολόγος περπατούσε ανάμεσα στο κοινό της όση ώρα τους μιλούσε για την διαχείριση του άγχους. Την στιγμή που ύψωσε ένα ποτήρι με νερό, όλοι σκέφτηκαν ότι θα έκανε την κλασική ερώτηση «είναι μισογεμάτο ή μισοάδειο;« Αντί για αυτό όμως, εκείνη με ένα χαμόγελο στο πρόσωπό της, έκανε την ερώτηση: «Πόσο βαρύ είναι ένα ποτήρι με νερό;«. Διάφορες απαντήσεις ακουστήκαν με διακύμανση από 100 έως 300 γραμμάρια. Εκείνη απάντησε: «Το απόλυτο βάρος του δεν έχει σημασία. Εξαρτάται από το πόση ώρα το κρατάμε. Αν το κρατήσω για ένα λεπτό, δεν είναι πρόβλημα. Αν το κρατήσω για μία ώρα, θα πονέσει ο ώμος. Αν το κρατήσω για μία ημέρα, θα μουδιάσει ο ώμος μου και θα παραλύσω. Σε κάθε περίπτωση, το βάρος του ποτηριού δεν αλλάζει, αλλά όσο περισσότερο το κρατήσω τόσο πιο βαρύ θα γίνεται«. Και συνέχισε: «Τα άγχη και οι ανησυχίες στη ζωή είναι ακριβώς όπως αυτό το ποτήρι νερό. Αν τα σκέφτεστε λίγο δεν θα συμβεί τίποτε. Αν τα σκέφτεστε κάπως παραπάνω, θα αρχίζουν να σας ενοχλούν. Και αν τα σκέφτεστε συνεχώς, θα αισθανθείτε παράλυτοι – ανίκανοι να κάνετε οτιδήποτε«.

Να θυμάσαι να αφήνεις το ποτήρι κάτω, το άγχος έξω από την καρδιά σου και να λύνεις γρήγορα τα προβλήματά σου.

Μας το έστειλε ο συνάδελφος Κυριάκος Βασιλειάδης Αντιπλοίαρχος (Ε) ε.α.

==========================

ΝΕΟ Δ.Σ. Μ.Τ.Ν.

Με απόφαση του ΥΕΘΑ διορίστηκε νέο Δ.Σ. στο ΜΤΝ (ΦΕΚ 528 29 Αυγ. 2014).

Η επιλογή του νέου ΔΣ προήλθε μετά και από εισηγήσεις των: Α/ΓΕΝ, ΑΝΣ/ΟΛΟΜ, Αναπληρωτή Υπ. Οικονομικών, ΕΑΑΝ, ΕΑΑΛ.

 • Αντιν/ρχος ε.α. Νικ. Βαζαίος ΠΝ Πρόεδρος

 • Υποναύ/ρχος ΛΣ ε.α. Γεώρ. Καλαρώνης  Τακτικό Μέλος

 • Υποναύ/ρχος ΛΣ ε.α. Παν. Καλογείτονας Αναπληρωματικό μέλος

 • Αρχιπλοίαρχος Στυλ. Πετράκης Τακτικό Μέλος

 • Αρχιπλοίαρχος Ιωάν. Κορακάκης Αναπληρωματικό Μέλος

 • Αρχιπλοίαρχος (Ο) Χαρ. Παπαδόπουλος ΠΝ Τακτικό Μέλος

 • Αρχιπλοίαρχος (Ο) Γεώρ. Πούλιος ΠΝ Αναπληρωματικό Μέλος

 • Υπάλληλος Δ! Βαθμού ΠΕ/Δημοσιονομικών Ευστρ. Μιχαηλέλλη  Εκπρ. ΓΛΚ Τακτικό Μέλος

 • Υπάλληλος Β! Βαθμού Ευθαλία Καπλάνογλου Αναπληρωματικό Μέλος

 • Αρχιπλοίαρχος (Ο) Νικ. Πέτσος ΠΝ (Δ/ντης ΜΤΝ) Τακτικό Μέλος

 • Πλοίαρχος (Ο) Ιωάν. Λόντος ΠΝ Αναπληρωματικό Μέλος

 • Πλοίαρχος (Ε) ε.α. Χαρ. Αϊδίνης ΠΝ Τακτικό Μέλος

 • Αρχιπλοίαρχος (Ε) ε.α. Εμ. Αναγνωστάκης Αναπληρωματικό Μέλος

Διάρκεια θητείας Δ.Σ. τριετής.

Αθήνα 8/8/14

Ο Υπουργός

Δημ. Αβραμόπουλος

ΣτΣ. Καινοτομία στο νέο Δ.Σ. Η παρουσία εκπροσώπου του Υπουργείου οικονομικών.

Ο ΣΑΣΜΥΝ εύχεται
κάθε επιτυχία στο νέο Δ.Σ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: