ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΤΟΥ ΜΑΪΟΥ 1973

 

Ομιλία Αντιναυάρχου Γρ. Δεμέστιχα Επιτίμου Αρχηγού Στόλου

19 Μαΐου 2014

(παραθέτουμε τα κυριότερα σημεία από τον αξιόλογο και λεπτομερή λόγο του ομιλητή)

Το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου ’67 εκδηλώθηκε όταν η λειτουργία της Δημοκρατίας είχε μεν ορισμένα προβλήματα αλλά που ασφαλώς ο λαός και μόνον μπορούσε να βρει λύσεις με την ετυμηγορία του.

Από τις πρώτες ημέρες και μετά την αρχική έκπληξη απλώθηκε μέσα στο ΠΝ η δυσαρέσκεια εναντίον της επιβληθείσας δικτατορίας με αποτέλεσμα να αρχίσουν, άλλοτε δειλά και άλλοτε έκδηλα συζητήσεις εναντίον του καθεστώτος. .

Η πρώτη αντίδραση του Ναυτικού εκδηλώθηκε στις 13 Δεκεμβρίου ‘ 67 με το Κίνημα του τέως Βασιλέως Κωνσταντίνου. Το Πολεμικό Ναυτικό στην συντριπτική του πλειοψηφία ετάχθη υπέρ του Κινήματος γιατί επίστευε στην αποκατάσταση της Δημοκρατίας. .

Σχέδιο σύλληψης του Παπαδόπουλου

Το καλοκαίρι του ’67 θα πραγματοποιείτο μία άσκηση του συνόλου του Στόλου και θα επέβαιναν των πλοίων οι πρωτεργάτες του πραξικοπήματος . Με πρωτοβουλία του τότε Πλοιάρχου Σ. Σούλη (Διοικητού Ταχέων Σκαφών) έγιναν διάφορες επαφές προκειμένου να οργανωθεί η σύλληψη των. Η σύλληψη θα γινόταν είτε στο Αντιτορπιλικό Α/Τ ΛΟΓΧΗ είτε στην Τορπιλάκατο Τ/Α ΑΣΤΡΑΠΗ .

Το σχέδιο δεν πραγματοποιήθηκε καθόσον:

  1. Στο Αντιτορπιλικό  επέβησαν πολλά μέλη της ασφαλείας του Παπαδόπουλου.

  2.  Είχαν περιορισθεί στο 50% τα καύσιμα των τορπιλακάτων με την δικαιολογία ότι η άσκηση θα γινόταν στο Σαρωνικό.

Το Κίνημα του Ναυτικού του Μαΐου ‘73

Άρχισε από το 72 με  την τοποθέτηση μυημένων αξιωματικών σε καίριες θέσεις . .

Η αρχική ημερομηνία εκδηλώσεως ορίσθηκε η 3η Απριλίου ’73, καθόσον εκείνη την ημέρα γινόταν η μεταφορά του ΓΕΝ από την πλατεία Κλαυθμώνος στις σημερινές εγκαταστάσεις. Το κίνημα  και τελικώς ως οριστική ημερομηνία απεφασίσθη η νύχτα 22 προς 23 Μαΐου.

Την 22 Μαΐου ’73 υπήρξαν σοβαρές ενδείξεις ότι η κίνηση είχε προδοθεί.  Ο  Ναύσταθμος ήτο κυκλωμένος από μονάδες του στρατού ξηράς και από μία προκήρυξη που ερρίφθη σε οικία μυημένου αξιωματικού. Απεφασίσθη η αναβολή του κινήματος .Σε αυτό το σημείο πρέπει να αναφερθεί η μεγάλη συμβολή του

ΑΤ  ΒΕΛΟΣ.  Το πλοίο εγκατέλειψε την Νατοϊκή άσκηση στην οποία συμμετείχε και κατέπλευσε στην Ρώμη, όπου ο Κυβερνήτης και 31 ακόμη μέλη του πληρώματος (αξιωματικοί, υπαξιωματικοί , ναύτες) αποβιβάσθηκαν.  Έγινε κυριολεκτικά πάταγος και τραντάχθηκε συθέμελα η δικτατορία. Το Κίνημα του Ναυτικού έγινε γνωστό παγκοσμίως. Μέχρι και σήμερα δεν έχει αποκαλυφθεί πως προδόθηκε η κίνηση/Το Κίνημα του Ναυτικού βέβαια δεν προβλήθηκε μετά την μεταπολίτευση . Αντίθετα η αξία του υποβιβάστηκε ώστε να αναδειχθούν άλλες κινήσεις ως υπερπατριωτικές και σωτήριες .Με εξαίρεση τον Στρατιωτικό Σύνδεσμο του 1909, είναι το μόνο κίνημα στην σύγχρονη ιστορία της χώρας μας, που οι κινηματίες δεν επεδίωκαν την κατάκτηση της εξουσίας.

Πάντως  εάν είχε  επιτύχει η Δημοκρατική Κυβέρνηση που θα προέκυπτε δεν θα προκαλούσε την καταστροφή της Κύπρου.

Τότε  οραματιζόμαστε μία Δημοκρατία που το Κοινοβούλιο θα εψήφιζε δικαίους νόμους για όλους τους Έλληνες, και  θα προάσπιζε τα Εθνικά και μόνον συμφέροντα.

Αυτές οι επισημάνσεις με προτρέπουν να εκφράσω την γνώμη ότι, στα πλαίσια των συζητήσεων για την αναθεώρηση του Συντάγματος, οι αρμόδιες επιτροπές να ασχοληθούν και να προτείνουν το ουσιαστικό θεσμικό πλαίσιο που αφορά τις ΕΔ.  Εκτιμούμε ότι , 40 χρόνια μετά την μεταπολίτευση, αξίζει να τύχει της δέουσας προσοχής.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: