Η ΓΩΝΙΑ ΤΩΝ Υ/Β

ΒΙΒΛΙΑ

Επιβεβαιώνεται για άλλη μία φορά, όπως επανειλημμένα έχουμε γράψει, ότι ο άνθρωπος κρύβει μέσα του τεράστιες ικανότητες , οι οποίες οι περισσότερες παραμένουν σε λανθάνουσα κατάσταση, μέχρις ότου ένα κατάλληλο ερέθισμα, ή μία σύμπτωση, τις φέρουν στην επιφάνεια, εντυπωσιάζοντας τους πάντες, ακόμα και αυτόν τον δημιουργό τους. Η έκφραση κάθε είδους συγγραφής στο χώρο του ΠΝ και μας έχει εκπλήσσει και συχνή είναι. Η καθολική αναγνώριση και η βράβευση από πνευματικά ιδρύματα συγγραφικών έργων αποστράτων αιτιολογεί τα πιο πάνω.
Πρόσφατα κυκλοφόρησε το βιβλίο του αποστράτου Αξιωματικού του ΠΝ Αναστασίου Κάρμη με τον πρωτότυπο τίτλο «Όταν η συνείδηση καταδύεται». Αξιωματικός – Κυβερνήτης υποβρυχίων προετοιμάζεσαι ότι θα διαβάσεις μία λογοτεχνική ή με πεζό λόγο, περιγραφή της ζωής σε ένα «βαρέλι» όπως συχνά αναφέρει το Υ /Β, δηλαδή μία αυτοβιογραφία του. Δεν συμβαίνει όμως αυτό, διότι όπως εύστοχα εξηγεί, ποιον θα ενδιέφεραν οι ενέργειες ή κι η δράση ενός ατόμου σε κάποιο πεδίο κοινωνικό ή επαγγελματικό;
Το υποβρύχιο, αυτό το «καταδυόμενο βαρέλι« με τις μοναδικές και οι ακριβείας χειρισμού ιδιαιτερότητές του, σίγουρα ασκεί μία «γοητεία» στους ανίδεους περί τη ναυτική πολεμική τέχνη. Στα δε πληρώματά του, εμπειρίες πολλές και αναλόγου βαθμού ψυχολογικές εντάσεις. Εμπειρίες επίκτητες που σε συνδυασμό με τα κληρονομημένα χαρακτηριστικά σε αποδέχεται ή σε απορρίπτει το ίδιο το όπλο. Σε αποδέχεται αν διακρίνεσαι από «θετικά στοιχεία« (ψυχραιμία, υπομονή, αντοχή, αντίληψη, άμεση ανάλυση – απόφαση και άλλες θετικές «ασθένειες» όπως εύστοχα τις ονομάζει ο συγγραφέας) ή σε απορρίπτει και σε στέλνει στον ελεύθερο ορίζοντα των πλοίων επιφανείας, όταν κουβαλάς αρνητικά στοιχεία, με κυριότερα εκείνα που περιέχουν φοβίες (κλειστοφοβία, βαθοφοβία κ.α. πολλές όπως ο συγγραφέας αναφέρει, ή αν κατέχεσαι από οξύθυμα αντανακλαστικά) και γενικά συμπεριφορές που σε αποτρέπουν να συνθέσεις, αυτό που είναι ο ακρογωνιαίος λίθος προσφοράς – επιβίωσης στο «μαύρο βαρέλι«. «Υποβρύχια συνείδηση».
Οι αναλύσεις και θέσεις του συγγραφέα δοσμένες με συναισθηματικό και λογοτεχνικό ύφος «καταδύουν» τον αναγνώστη, ιδίως τον ανίδεο, στο σκοτεινό βασίλειο του Ποσειδώνα , όπου με εξιστόρηση πλούσιας θαλάσσιας μυθολογίας πολλών λεπτομερειών που αφορούν την διακυβέρνηση του ΄΄Βαρελιού΄΄και πολύ επιστημοσύνη στα περί «συνείδησης« μας «αναδύει» στο τέλος του ταξιδιού, με ένα ερασιτεχνικό πτυχίο Σχολής Υποβρυχίων (για τους ανήξερους στα περί Υ/Β) και με πολύ συναισθηματική φόρτιση και αναμνήσεις για τους πτυχιούχους Υποβρυχίων. Σίγουρα, από τους τελευταίους μπορεί να υπάρξουν ενστάσεις διότι, ο καθένας δικαιούται να έχει τις προσωπικές του απόψεις. όπως και για το παρόν πόνημα, κατά ρητή διευκρίνιση του συγγραφέα.
Τέλος, η αφιέρωση του βιβλίου μαρτυρά και τον πλούσιο συναισθηματικό κόσμο που ένας «κλεισμένος» στο απόκρυφο δώμα του εαυτού του» Κυβερνήτης Υποβρυχίου κρύβει μέσα του.
Διαβάστε το, ιδίως οι μη πτυχιούχοι Υ/Β.
Το βιβλίο είναι εκδόσεις ΑΓΓΕΛΑΚΗ και κοσμεί την δανειστική μας βιβλιοθήκη.
Ε.Σ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: