ΑΞΙΟΛΟΓΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

 

Μπορεί η οικονομική μας εικόνα  να βρίσκεται σε οικτρή κατάσταση, απόρροια της πολιτικής μας πενίας και διαφθοράς, ο πνευματικός όμως κόσμος ιδίως εκείνος του ιδιωτικού  δικαίου, κρατάει ψηλά τη Σημαία της πνευματικής εγρήγορσης των Ελλήνων με εκδηλώσεις ιστορικής μνήμης, πολιτιστικής δραστηριότητας, στρατηγικών μελετών – αναλύσεων κ.α.

  • Στις 3 Απριλίου 2014 το ίδρυμα «Άλσος Ελληνικής Ναυτικής Παράδοσης ΙΔΑΛΕΝΑΠ ( Δ/ντής ο αντιναύαρχος ε.α. Κυρ.Κυριακίδης πραγματοποίησε ημερίδα με θέμα: «Θάλασσα, πηγή ανάπτυξης και σταθερότητας» που έγινε στο Ίδρυμα Ευγενίδου. Οι πιο κάτω εισηγήσεις κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον του ακροατηρίου, που ως επί το πλείστον προήρχετο από το ΠΝ με επικεφαλής τον Α/ΓΕΝ Αντιναύαρχο Ε. Αποστολάκη κι επίτιμο Α/ΓΕΝ και τ. ΥΦΕΘΑ Δ. Ελευσινιώτη. «Η συνεισφορά της Ελληνόκτητης εμπορικής ναυτιλίας στην εθνική οικονομία και τις διεθνείς σχέσεις της χώρας». Γ. Γράτσος, Πρόεδρος Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. «Η διαχρονική αξία της Ναυτικής Ισχύος» Δρ. Ηλίας Ηλιόπουλος, Καθηγητής Ναυτικής Σχολής Πολέμου., «Ίδρυση – Λειτουργία επισκέψιμων ενάλιων Αρχαιολογικών χώρων, Το Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων στο SILOτου Πειραιά» Δρ. Αγγελική Γ. Σίμωσι, Προϊσταμένη της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων.

  • Κυριακή 13 Απριλίου 2014. Πρώτη Απονομή «Βραβείων Γυναικών ΕΞΑΛΕΙΠΤΡΟΝ» 2014. Σε μια λαμπερή εκδήλωση, στο κατάμεστο από κόσμο Αίθριο της Δημοτικής Πινακοθήκης Πειραιά, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 12 Απριλίου 2014, η απονομή των «ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΞΑΛΕΙΠΤΡΟΝ» 2014, που θεσμοθέτησε το «ΕΞΑΛΕΙΠΤΡΟΝ» Όμιλος Γυναικών Πειραιά για τις Τέχνες, τα Γράμματα, τον Πολιτισμό, τις Επιστήμες.

      Ο Όμιλος «ΕΞΑΛΕΙΠΤΡΟΝ» θεσμοθέτησε τα βραβεία με σκοπό να  αναδείξει γυναίκες πρότυπα, να ενθαρρύνει τις γυναίκες προς τη δημιουργία και να τιμήσει ξεχωριστές προσωπικότητες. Τα Βραβεία έλαβαν (κατά σειρά απονομής): Βραβείο Επιστήμης η κ. Ευαγγελία Τσουκαλά, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παλαιοντολογίας στο Α.Π.Θ για το σημαντικό ανασκαφικό και ερευνητικό της έργο στην Δυτική Μακεδονία. Βραβείο Πολιτισμού η κ. Βίκυ Μπαφατάκη, Αρχαιολόγος – Επικοινωνιολόγος, Γενική Γραμματέας των Διεθνών Βραβείων Giuseppe Sciacca στο Βατικανό, για την εθελοντική προσφορά της στον Πολιτισμό και στις διαπολιτισμικές σχέσεις των λαών και ως διεθνής πρέσβειρα του Ελληνικού πολιτισμού, που συστήνει την Ελλάδα και σπουδαίους Έλληνες στο Εξωτερικό. Βραβείο Λογοτεχνίας η κ. Λένα Μαντά, Συγγραφέας για το συγγραφικό της έργο, σε συνδυασμό με την τεράστια απήχησή του και τη διαδραστική της σχέση με τους αναγνώστες της. Βραβείο Θεάτρου η κ. Μαρία Πρωτόπαππα, Ηθοποιός και Σκηνοθέτης για την συνολική πορεία και προσφορά της. Βραβείο Εικονογράφησης η κ. Έφη Λαδά, Εικονογράφος Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου για τις μαγικές εικόνες που φιλοτεχνεί. Βραβείο Ναυτικής Παράδοσης η κ. Κρίστυ Εμίλιο Ιωαννίδου, Συγγραφέας – Ερευνήτρια Ναυτικής Ιστορίας, για την ιστορική της έρευνα και διάσωση της Ναυτικής μας Παράδοσης και Κληρονομιάς. Το βραβείο έδωσε ο Διοικητής της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων Υποναύαρχος Π.Ν κ. Γιώργος ΛεβέντηςΒραβείο Εθελοντισμού η κ. Έλενα Σερεπίσου, ιδρύτρια του «ΑΓΑΠΩ» (κοινωνικό σπίτι) για την εθελοντική και ανιδιοτελή προσφορά αγάπης στους συνανθρώπους μας. Βραβείο Γυναικείας Επιχειρηματικότητας η κ. Τίνα Κοντάκου-Κόζη, που κατάφερε με πείσμα και μόχθο, να μετατρέψει ένα μικρό ανθοπωλείο στον Πειραιά, σε μια μεγάλη και εξαιρετικά επιτυχημένη επιχείρηση.

 (Επιμέλεια:ΛίναΤσώκου–Νιάρχου, Γ. Γραμματέας «ΕΞΑΛΕΙΠΤΡΟΝ«.

ΣτΣ.   Εξάλειπτρον: Λήκυθος, δοχείον από αλάβαστρο που περιείχε αρωματικές ουσίες με τις οποίες αλείφοντο οι αρχαίοι προ του δείπνου).

  • Στις 27 Απριλίου ο Σύλλογος Στρατιωτικών ΕΔ Μεγαρέων σε συνεργασία με τον Δήμο Μεγαρέων, τέλεσαν την καθιερωμένη κατ’ έτος εκδήλωση μνήμης βύθισης του Α/Τ ΨΑΡΑ που βυθίστηκε μαχόμενο την Κυριακή του Πάσχα τον Απρίλιο του 1941 στην περιοχή του κόλπου των Μεγάρων. Το ΑΤ ΨΑΡΑ με πλούσια πολεμική δράση στο στενό του Οτράντο και αλλού δέχθηκε απανωτά πλήγματα γερμανικών βομβαρδιστικών λίγες ώρες πριν τον απόπλου για την Μέση Ανατολή. Οι απώλειές του ήταν 37 μέλη του πληρώματος (Υπαξ/κοί και Ναυτοδίοποι). Τον πανηγυρικό λόγο εκφώνησε ο Μ. Ξυδιάς εκπαιδευτικός – συγγραφέας. Χαιρετισμούς απηύθυναν οι Α/ΓΕΝ, Δήμαρχος Μεγάρων. Ακολούθησε προσκλητήριο νεκρών, και ρίψεις στεφάνων στο σημείο βύθισης του πλοίου από Α/ΓΕΝ , Δήμαρχο και εκπρόσωπο Συλλόγου Στρατιωτικών. Ακολούθησε μικρή δεξίωση στο παρακείμενο στρατόπεδο.

  • Στις 8 Μαΐου το Ελληνικό Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών (ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ) οργάνωσε ημερίδα με θέμα: «Πολιτικοστρατιωτικές Σχέσεις σε κρατικό πλαίσιο. Διδάγματα για την Ελλάδα». Η εκδήλωση έγινε στο Υπουργείο Εξωτερικών (αίθουσα «Γιάννος Κρανιδιώτης«) και αναπτύχθηκαν τα πιο κάτω θέματα που κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον των ακροατών λόγω της σε βάθος και τεκμηριωμένης ανάλυσης των εισηγήσεων και κύρους των εισηγητών. Αξιοσημείωτο. Από τους προσκληθέντες πολιτικούς και πολιτικές παρατάξεις, ουδείς ανταποκρίθηκε!!! Τα σχόλια περιττεύουν: Θέματα εισηγητών : 1) Θεωρητική προσέγγιση πολιτικοστρατιωτικών σχέσεων. Ιστορική αναδρομή. Ευάνθης Χατζηβασιλείου, Αναπλ. Καθηγητής Ιστορίας – Αρχαιολογίας. 2) Πρακτικές, εμπειρίες και προβλήματα πολιτικοστρατιωτικών σχέσεων στις ΗΠΑ και την Μ. Βρετανία. Παναγιώτης Κατσαρός, Αντιπτέραρχος ε.α., 3) Διδάγματα από τις Πολιτικοστρατιωτικές Σχέσεις σε μη Δυτικές χώρες ενδιαφέροντος. Σωτήρης Ρούσσος, Αναπλ. Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης – Διεθνών Σχέσεων. 4) Πολιτικοστρατιωτικές σχέσεις στην Ελλάδα και Τουρκία. Γεράσιμος Καραμπελιάς, Αναπλ. Καθηγητής Κοινωνιολογίας, Κοινων. Επιστημών. 5) Πολιτικοστρατιωτικές Σχέσεις σε περίοδο Ειρήνης και Πολέμου. Ελληνική πραγματικότητα και προτάσεις βελτίωσης. Κων/νος Αργυρόπουλος, Υπτγος ε.α. , Συγγραφέας. 6) Μελλοντική Εξέλιξη Πολιτικοστρατιωτικών Σχέσεων και ο ρόλος της τεχνολογίας. Ιπποκράτης Δασκαλάκης, Υποστράτηγος ε.α.. 7) Πολιτικοστρατιωτικές Σχέσεις σε Περίοδο Κρίσεως. Απαιτήσεις της πολιτικής από την στρατιωτική ηγεσία. Διδάγματα από ελληνοτουρκικές ή και άλλες κρίσεις άμυνας και ασφάλειας. Χαράλαμπος Παπασωτηρίου. Καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών. 8) Απαιτήσεις της στρατιωτικής από την πολιτική ηγεσία. Διδάγματα από ελληνοτουρκικές ή και άλλες κρίσης άμυνας και ασφάλειας. Βασίλειος Μαρτζούκος , Αντιναύαρχος ΠΝ ε.α. ΠρόεδροςΕΛ.Ι.ΣΣΣ..ΜΕ. Ακολούθησαν ερωτήσεις – συζήτηση.

  • Το ΝΜΕ παραμένει εάν ζωντανό κύτταρο στο χώρο των Μουσείων με αλλεπάλληλες εκδηλώσεις υψηλού ενδιαφέροντος. Στις 25 Μαϊου εγκαινίασε μία σπουδαία έκθεση, σε συνεργασία με το «Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδης« στην οποία μπορεί ο καθένας να θαυμάσει μέρος της Ναυτικής Συλλογής και κειμηλίων του Βρετανού Ναυάρχου Οράτιου Νέλσωνα, ιδιοκτησίας του πιο πάνω ιδρύματος. Περιδιαβαίνοντας την έκθεση, μεταφέρεσαι σε μία άλλη πολυτάραχη, εποχή θαυμάζοντας τα ομοιώματα των τότε πολεμικών ιστιοφόρων πλοίων, σωστά κομψοτεχνήματα φτιαγμένα από Γάλλους αιχμαλώτους με πρώτη ύλη το κόκαλο. Πίνακες με ιστορικές ναυμαχίες, σπάνια βιβλία από την βιβλιοθήκη του Νέλσωνα, ναυτικά όργανα και σκεύη της εποχής, κι ένας πλούτος από προσωπικές επιστολές του Ναυάρχου, μερικές εκ των οποίων απευθύνονται στον μεγάλο και θυελλώδη έρωτα του, την λαίδη Χάμιλτον. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και τον Σεπτέμβριο 2014. Αξίζει τον κόπο να την επισκεφθείτε (τηλ. Μουσείου 210/4286959).

  • Τέλος στις 30 Μαΐου η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος οργάνωσε τριήμερες εκδηλώσεις στην Αθήνα (Παλαιά Βουλή) και στο Ναύπλιο με θέμα: «Ο Ιωάννης Καποδίστριας ως πρότυπο πολιτικού ηγέτου» . Κύριος ομιλητής ήταν ο Πρόεδρος Εταιρείας Μελέτης Έργου Ι. Καποδίστρια, Ανδρέας Κούκος. Απόστρατος Ταξίαρχος, Νομικός και Καθηγητής Νεότερης Ιστορίας στη Σχολή Εθνικής Αμύνης. Ο κ. Κούκος με τον πλούτο των γνώσεών που έχει για την ιστορική προσωπικότητα του Ι. Καποδίστρια αναφέρθηκε στη δυναμική στρατηγική του από την αρχή της πολιτικής του σταδιοδρομίας στην Επτάνησο πολιτεία έως την ίδρυση της φιλόμουσου εταιρείας στη Βιέννη (1800-1814). Ένα σπουδαίο επίτευγμα για τα δεδομένα της εποχής που έθεσε τα θεμέλια αφύπνισης των πάντων για το «ανύπαρκτο» έως τότε ελληνικό ζήτημα. Ακολούθησε εισήγηση του Αιδεσιμολογιώτατου Πρωτοπρεσβύτερου Π. Εμμανουήλ Γιαννούλη της Μητροπόλεως Υδρας – Σπετσών – Αίγινας με θέμα «Η άφιξη του Καποδίστρια στην Αίγινα. Ορκωμοσία και άσκηση εξουσίας και επιτεύγματα από το νησί (1828-1829). Εν συνεχεία αναπτύχθηκε «Η πολιτική θεωρία του Ι. Καποδίστρια « (εισηγητής ο Χ. Μηνάογλου) και «Ο Ελληνορθόδοξος ηγέτης Ι. Καποδίστριας« (ομιλητής ο Δρ. Δ. Μεταλληνός). Χαιρετισμό απηύθυναν οι: Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος και ο Αντιπρόεδρος της Κυβερνήσεως και ΥΠΕΞ κ. Ε. Βενιζέλος. Μελαγχολία αν όχι θυμηδία προκάλεσε στο ακροατήριο η αναφορά ότι ο Ι. Καποδίστριας είχε ως γνωστό, αποποιηθεί την κρατική επιχορήγηση που εδικαιούτο, λόγω των άδειων κρατικών ταμείων. «Μου φτάνουν 6 γρόσια την ημέραςγια να σιτίζομαι» είχε δηλώσει. Και αυτά από την ατομική του περιουσία. Otempora! OMores!

Ε.Σ.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: