Η ΓΩΝΙΑ ΤΩΝ Υ/Β

 

Κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας

Την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014 στο Ναυτικό Μουσείο Ελλάδας έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του ο Ελληνικός Σύνδεσμος Υποβρυχίων

Την τελετή τίμησαν με την παρουσία τους ο Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος Παναγιώτης Λίτσας, ο Διοικητής Ναυτικής Εκπαίδευσης Υποναύαρχος Σπυρίδων  Δημουλάς και ως εκπρόσωπος του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, ο Διοικητής Υποβρυχίων Πλοίαρχος Ιωάννης Αγγελόπουλος, ο εκπρόσωπος του Δ.Δ.Μ.Ν Αντιπλοίαρχος Σάββας Ηλιόπουλος, ο Επιστολέας Διοίκησης Υποβρυχίων Αντιπλοίαρχος Λεωνίδας Αναγνωστόπουλος, ο Διοικητής Βάσης Υποβρυχίων Πλωτάρχης Νικόλαος Φίλιας, οι κυβερνήτες των υποβρυχίων ΠΡΩΤΕΥΣ – ΠΟΣΕΙΔΩΝ – ΑΜΦΙΤΡΙΤΗ – ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ Πλωτάρχες Εμμανουήλ Μαγκαφουράκης, Δημήτριος Παπαγρηγοράκης, Κωνσταντίνος Καλυγάς και Γεώργιος Καραγιάννης αντίστοιχα, ο πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού Αντιναύαρχος ε.α Σπυρίδων Περβαινάς, ο πρόεδρος των Αποφοίτων Σχολής Ναυτικών Δοκίμων Υποναύαρχος ε.α Αντώνιος Αναστασάκης, ο πρόεδρος του ΣΑ/ΣΜΥΝ Ελευθέριος Σφακτός, ο εκπρόσωπος του ΠΜ/ΣΑΣΥ/ΠΝ Δημήτριος Σοφιανός, ο εκπρόσωπος του συλλόγου Ναυτικής Αεροπορίας Παναγιώτης Μαζαράκης, ο αντιπρόεδρος του συλλόγου καρδιοπαθών Κωνσταντίνος Ξενικάκης ο εκπρόσωπος της Π.Ε.Α.Λ.Σ Γ. Χρυσίνας και βεβαίως η οικοδεσπότης πρόεδρος του Μουσείου Κυρία Αναστασία Αναγνωστοπούλου-Παλούμπη.

Νο25

Στις ενημερωτικές ομιλίες που ακολούθησαν:
α.- Ο Πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Υποβρυχίων Αντιναύαρχος ε.α Ναπολέων Γενοβέλης αναφέρθηκε:
(1).- Στις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο σύνδεσμος με τις συνδρομές των μελών και τους τρόπους που πρέπει να ακολουθήσει ο σύνδεσμος ώστε να ανταποκριθεί τόσο στα έξοδα όσο και στην ενημέρωση των μελών του.

        (2).- Στο επικείμενο παγκόσμιο συνέδριο των συλλόγων υποβρυχίων που θα γίνει στη Αθήνα από 28 έως 31 Μαίου 2014.

    β.- Ο Αντιναύαρχος  Παναγιώτης Ραδίτσας ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους με στοιχεία για την πορεία του Υ/Β ΓΛΑΥΚΟΣ ως τεχνολογικό μουσειακό έκθεμα καθώς και το σημείο που βρίσκονται οι εργασίες για την ανακαίνιση του παλαιού Εξομοιωτή Επιθέσεων (Ε.Μ.Ε) της Σχολής Υποβρυχίων.

     γ.- Ο δημοσιογράφος Λεωνίδας Μπλαβέρης στην ολιγόλεπτη παρουσίαση του βιβλίου «Όταν η συνείδηση καταδύεται» που γράφηκε από τον Αντιπλοίαρχο Αναστάσιο Κάρμη επεσήμανε:

            Καλημέρα σας και καλή χρονιά.

            Κύριε Αρχηγέ του Στόλου, κύριε Διοικητά της Διοικήσεως Υποβρυχίων, κύριοι Κυβερνήτες, Κυρία Πρόεδρε του Ναυτικού Μουσείου, κυρίες και κύριοι.

            Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Κάρμη για την τιμή να μου εμπιστευτεί να διαβάσω το πνευματικό του πόνημα με τίτλο «Όταν η συνείδηση καταδύεται» για να το παρουσιάσω εδώ, σήμερα, ενώπιόν σας.

            Εγώ δεν είμαι «υποβρύχιος», αλλά δημοσιογράφος. Είμαι 25 χρόνια διαπιστευμένος στο Υπουργείο Εθνικής Αμύνης. Στη διάρκεια αυτού του ενός τετάρτου του αιώνα, έχω ταξιδέψει αρκετές φορές με υποβρύχια σε ασκήσεις, έχω ζήσει στο περιβάλλον των υποβρυχίων, όσο μπορεί να το ζήσει κάποιος περαστικός από εκεί, όπως εγώ. Αυτό που μου έχει κάνει τρομερή εντύπωση και είναι αυτό που μου έχει μείνει από αυτή την επαφή με τον κόσμο των υποβρυχίων είναι ασφαλώς οι άνθρωποι των υποβρυχίων και το «δέσιμο» που υπάρχει μεταξύ των ανδρών των υποβρυχίων.

            Θα μου επιτρέψετε να πως – ως μη ειδικός – ότι δύο κατηγορίες ανθρώπων των Ενόπλων Δυνάμεων με έχουν εντυπωσιάσει για το στενό «δέσιμό» τους και την αλληλοϋποστήριξή τους. Οι υποβρύχιοι και οι κομάντος των Ειδικών Δυνάμεων. Πραγματικά αυτό ακριβώς το συναίσθημα του «δεσίματος» και της αλληλοϋποστηρίξεως μεταξύ των ανδρών, ο συγγραφέας το παρουσιάζει στο βιβλίο του με τον καλύτερο και πιο γλαφυρό τρόπο.

            Έχω διαβάσει δεκάδες βιβλία για τη δράση των υποβρυχίων σε όλους τους πολέμους, έχω διαβάσει πολλά βιβλία με αυτοβιογραφίες ηρώων και σπουδαίων κυβερνητών υποβρυχίων, Ελλήνων και ξένων, αν περιμένετε να διαβάσετε κάτι παρόμοιο από το εις τα χείρας σας βιβλίο, απλώς …δεν θα διαβάσετε κάτι τέτοιο!

            Το βιβλίο αυτό παρουσιάζει – ανοίγει θα σας έλεγα καλύτερα – την καρδιά ενός αξιωματικού των υποβρυχίων, ενός ανθρώπου των υποβρυχίων, στον έξω κόσμο. Και επιτρέπει έτσι, με αυτόν τον τρόπο, σε όλους εμάς, τους μη «υποβρύχιους», να κάνουμε μία κατάδυση στις καρδιές των υποβρυχίων.

            Διαβάζοντας το βιβλίο, θα μου επιτρέψετε να σταθώ σε τέσσερα σημεία, που μου έκαναν εντύπωση, που θα ήθελα να σας τα μεταφέρω.

            Αναφέρει κάπου ο συγγραφεύς για τον «υποβρύχιο πολεμιστή».

«Ο υποβρύχιος πολεμιστής όμως χρειάζεται υψηλή νόηση για να ανταπεξέλθει στις πολλές ψυχολογικές απαιτήσεις και στα τεχνάσματα του υποβρύχιου όπλου». Νομίζω ότι σε αυτήν την πρόταση περικλείονται πολλές ιδέες και διδάγματα. Ο «υποβρύχιος πολεμιστής» κατ’ αρχάς σηματοδοτεί την ιδιαιτερότητα του Όπλου. Όλοι όσοι πολεμούν τον εχθρό είναι πολεμιστές. Ο υποβρύχιος πολεμιστής όμως, ο άνδρας των υποβρυχίων, είναι κάτι το ξεχωριστό. Χρειάζεται «υψηλή νόηση» μας λέει ο συγγραφέας, γιατί είναι τελείως διαφορετικό να πολεμάς μέσα στο υποβρύχιο, σε αυτό που σε άλλο σημείο του βιβλίου του αποκαλεί «το βαρέλι», όπως το αποκαλούν οι υποβρύχιοι, γιατί είναι τελείως διαφορετικό να πολεμάς από τα βάθη της θάλασσας μέσα σε ένα «βαρέλι», και τελείως διαφορετικό να πολεμάς μέσα στο χαράκωμα.

            Ένα άλλο σημείο που μου έκανε εντύπωση, στη σελίδα 95, είναι αυτό που ο συγγραφέας αναφερόμενος πάλι στον «υποβρύχιο πολεμιστή» λέει ότι: «καλό μυαλό χρειάζεται και όχι συναίσθημα. Η υπηρεσία στο υποβρύχιο είναι μία προαγωγή από το μεσαιωνικό ιππότη και πολεμιστή σε μία νέα πρακτική της φυσικής ανάγκης και εξέλιξης του πολεμιστή». Κατά την προσωπική μου άποψη, σε αυτήν την φράση έχουμε το μεγάλο χαρακτηριστικό του υποβρύχιου πολεμιστή, που είτε είναι στο πηδάλιο, είτε στα υδρόφωνα, είτε στις μηχανές, είτε οπουδήποτε αλλού μέσα σε αυτό το «βαρέλι», να νοιώθουνε ότι αποτελούν τους συνεχιστές των πολεμιστών, των ιπποτών, του Μεσαίωνα. Αυτό το επιθετικό πνεύμα είναι αυτό που διακρίνει – σύμφωνα με τη δική μου μικρή, ελαχιστότατη εμπειρία, από τα ταξίδια με τα υποβρύχια, που διακρίνει τον υποβρύχιο μαχητή, από όλους τους άλλους συναδέλφους του μαχητές.

            Αναφερόμενος στα πληρώματα, ο συγγραφεύς μας λέει το εξής συγκλονιστικό κατ’ εμέ. «Όχι. Ο επαγγελματισμός των πληρωμάτων δεν το επιτρέπει. Εδώ είναι ένα άλλο Ναυτικό. Η πειθαρχία είναι συνειδητή και όχι επιβαλλόμενη. Οι κατώτεροι συνεργάζονται και αλληλοβοηθούνται. Αξιωματικοί και υπαξιωματικοί όλοι είναι το ίδιο μπροστά στον κίνδυνο, όπως οι άνθρωποι μπροστά στον νόμο. Όλοι ζούμε στο ίδιο βαρέλι». Νομίζω ότι σε αυτήν τη φράση υπάρχει η πεμπτουσία του νοήματος. Δηλαδή ότι οι άνθρωποι που ζουν και συνδέονται μέσα στο υποβρύχιο, πολεμούν μέσα από αυτό, όλοι αυτοί έχουν την ίδια τύχη μέσα σε αυτό. Είτε είναι θετική είτε είναι – ο μη γένοιτο – αρνητική στη διάρκεια της μάχης, η τύχη όλων είναι κοινή. Όλα αυτά τα δυνατά συναισθήματα παρουσιάζονται στο βιβλίο του συγγραφέα.

            Και κλείνω αυτή τη σύντομη παρουσίαση του βιβλίου του κ. Κάρμη με κάτι που διάβασα στη σελίδα 143. «Την ψυχή του υποβρυχίου την καθορίζει το πλήρωμα. Με τη δύναμή του. Αλλά την τελική πινελιά της αξίας της την δίνει ο κυβερνήτης με την ορμή του». Και έχει απόλυτο δίκιο. Και γι’ αυτό νομίζω ότι, σε όλο τον κόσμο, οι κυβερνήτες των υποβρυχίων γίνονται κυβερνήτες σε αυτά σε τόσο μικρή ηλικία. Ώστε να είναι αρκετά μεγάλοι για να αναλάβουν την ευθύνη της διακυβερνήσεως ενός πλοίου όπως είναι το υποβρύχιο, αλλά και τόσο μικροί για να είναι αρκετά «τρελλοί» ώστε να έχουν την τόλμη και την αποκοτιά να φέρουν σε πέρας τις παράτολμες αποστολές τους.

            Σας ευχαριστώ θερμώς.

      δ.- Την εκδήλωση έκλεισε με τον λόγο της, η οικοδεσπότης Πρόεδρος του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος Κυρία Αναστασία Αναγνωστοπούλου Παλούμπη.

Χαράλαμπος Γιακουβάκης

ΣτΣ   Ο περιορισμένος χώρος της εφημερίδας μας δεν μας επιτρέπει την δημοσίευση του λόγου της κ.Προέδρου.

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ….

«Ο Ελληνικός Σύνδεσμος Υποβρυχίων επιθυμεί να ενημερώσει τα μέλη και τους φίλους του συνδέσμου ότι όσοι επιθυμούν να λάβουν μέρος στις εκδηλώσεις του 51ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Υποβρυχίων που θα γίνει στην Αθήνα από 28 έως 31 Μαΐου 2014 πρέπει να απευθυνθούν στον υπεύθυνο δημοσίων σχέσεων Ευστράτιο Μπαιρλή (6937423009) έως την  Δευτέρα  12 Μαΐου, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη ότι ο αριθμός των προσκλήσεων  είναι περιορισμένος για κάθε εκδήλωση. Λεπτομέρειες επί του προγράμματος καθώς και κόστος κάθε πρόσκλησης σε απ’ ευθείας συνεννόηση με τον κ. Ευστράτιο Μπαιρλή. Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητος».

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: