ΤΕΛΕΤΗ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ………..

ΤΕΛΕΤΗ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ, ΠΡΟΣΤΑΤΟΥ ΤΟΥ ΠΝ. & ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΝΙΚΗΦΟΡΩΝ ΝΑΥΜΑΧΙΩΝ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΠΟΛΕΜΩΝ

Οι παραδόσεις είναι ένας από τους σημαντικότερους κρίκους στη συνοχή και συνέχιση μιας ιστορικής διαδρομής. Το ΠΝ ξέρει και τις τιμά. Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και παρουσία πολιτικής ηγεσίας, δημοτικής αρχής, στρατιωτικής ηγεσίας όλων των σωμάτων, σύσσωμου του εε ΠΝ και πλήθους αποστράτων, τελέστηκε στους χώρους της ΣΝΔ η εορτή του προστάτου του ΠΝ Αγίου Νικολάου και η επέτειος των Ναυμαχιών ΈΛΛΗΣ και ΛΗΜΝΟΥ.

Η κατάνυξη στο θρησκευτικό της σκέλος και η εθνική ανάταση και υπερηφάνεια στο υπόλοιπο τελετουργικό της μέρος ήταν εμφανής. Στην ημερήσια δε διαταγή του ο Α/ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ μεταξύ των άλλων αναφέρθηκε: Στην ξεχωριστή σχέση που έχει ο Άγιος Νικόλαος με τον Έλληνα , γενικά, ναυτικό και ο οποίος δεν είναι μόνο για τους θαλασσινούς, αλλά και παράδειγμα, με τη στάση ζωής του, για όλους, δείχνοντας ότι, η ζωή είναι μία θάλασσα που πρέπει να την διαπλεύσουμε, όσες φουρτούνες και αν συναντήσουμε.

Αναφέρθηκε στην ιστορική επέτειο των Βαλκανικών Πολέμων, όπου το ελληνικό Έθνος μετά την ταπεινωτική συνθήκη του 1897, ανασυντάχθηκε, συσπειρώθηκε σε ένα κοινό σκοπό, και με υψηλό φρόνημα και τρομερή ψυχοσύνθεση έγραψε το Βαλκανικό Έπος 1912-13 υπό την πολιτική καθοδήγηση του Ελευθέριου Βενιζέλου και την ναυτική ιδιοφυΐα του Παύλου Κουντουριώτη. Τόνισε τις παρακαταθήκες που μας άφησε ο μεγάλος εκείνος ναυμάχος, παρακαταθήκες που μας εμπνέουν μέχρι και σήμερα. Το τηλεγράφημα δε του Τούρκου Υπουργού των Ναυτικών, Μαχμούν Μουκτάρ, προς τον Ναύαρχο Αρχηγό του Τούρκικού Στόλου, άγνωστο στους πιο πολλούς σήμερα, σκιαγραφεί το μέγεθος του Έλληνα ναυάρχου.

«Επί του ΑΒΕΡΩΦ θα επιβαίνει όπως πληροφορούμαι, ως γενικός αρχηγός του Ελληνικού Στόλου, ο Κουντουριώτης, άριστος αξιωματικός, με πείρα, με θάρρος, με πατριωτισμό και πλείστες άλλες ναυτικές αρετές. Ο Κουντουριώτης είναι εκ των αρίστων Αξιωματικών». Αναφερόμενος δε ο Α/ΓΕΝ στο σημερινό Πολεμικό Ναυτικό και με πυξίδα τις ρήσεις των Θουκυδίδη, Θεμιστοκλή, Πλάτωνα κ.α. διαβεβαίωσε προς κάθε κατεύθυνση ότι το Ναυτικό μας έχει ΄να επιδείξει υψηλή διαθεσιμότητα μονάδων, άριστη επιχειρησιακή και επισκευαστική  ικανότητα και κατέχει μία υψηλή ποιότητα στο περιφερειακό γεωπολιτικό μας χώρο. Στάθηκε όμως με ιδιαίτερη αναφορά στον ανθρώπινο παράγοντα, πέραν του κατάλληλου υλικού, διαβεβαιώνοντας την πολιτική ηγεσία και τον ελληνικό λαό, ότι τα στελέχη του ΠΝ επιδεικνύουν υψηλό ηθικό κι εργάζονται με καρτερικότητα, με αξιοθαύμαστη ωριμότητα, αίσθημα ευθύνης κι εμμονή στο σκοπό. Μνημόνευσε τιμώντας την παρουσία των παλαιών συναδέλφων, τονίζοντας ότι η παρουσία τους συμβολίζει και στη πράξη ότι το ΠΝ είναι μία μεγάλη οικογένεια που έχει συνέχεια. Και κατέληξε: Τιμώντας με βαθύ σεβασμό τους ήρωες προγόνους μας που πολέμησαν για την Ελλάδα, αυτούς που δημιούργησαν τη μεγαλειώδη  παράδοση του ΠΝ και που πρέπει εμείς να συνεχίσουμε , κάλεσε όλους να αναφωνήσουν «Ζήτω το Έθνος, Ζήτω το Πολεμικό Ναυτικό».

Νο25

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: