ΕΝΑΣ ΕΙΔΙΚΟΣ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Γρίπη. Ο επισκέπτης του χειμώνα.

Γράφει η Μαριάνθη Συμεωνίδου-Αρμενιάκου

Ταξίαρχος Υγειονομικού ε.α.

Η γρίπη είναι μία οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος, που προκαλείται από διάφορους ιούς, οι οποίοι μπαίνουν στον οργανισμό μας με την εισπνοή σταγονιδίων που εκπέμπονται με την ομιλία, τον βήχα ή το πτάρνισμα.

Υπάρχουν 3 βασικοί τύποι ιών που προκαλούν την γρίπη. Ο Α, ο Β και ο C. Ο τύπος Α προκαλεί τις πιο σοβαρές λοιμώξεις. Ο τύπος C  τις πιο ελαφρές.

Έξαρση της γρίπης παρουσιάζεται μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαρτίου.

Κάθε 2-3 χρόνια συνήθως έχομε εμφάνιση επιδημιών γρίπης, ενώ κάθε 10-15 χρόνια έχομε πανδημίες, όπου μεγάλο μέρος του πληθυσμού μίας χώρας προσβάλλεται, νοσεί. Μεγάλες πανδημίες γρίπης είχαμε το 1918, 1957, 1968 και 1977. Η πιο σοβαρή ήταν του 1918 όπου θρηνήσαμε 21.000.000 θανάτους.

Ο χρόνος επώασης της γρίπης είναι 1-3 ημέρες και ο πάσχων την μεταδίδει 1 ημέρα πριν και 3-7 ημέρες μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Τα κύρια συμπτώματα είναι: πονοκέφαλος, πόνοι στις αρθρώσεις και την πλάτη, ζάλη και ίλιγγος, αδυναμία, καταβολή δυνάμεων, πυρετός υψηλός που έρχεται συνήθως απότομα, συνοδεύεται από ρίγη και διαρκεί 3-4 μέρες, έντονοι ιδρώτες. Επίσης, μπορεί να υπάρχει και βήχας, πτάρνισμα, ανορεξία, ναυτία, έμετος.

Τα έντονα συμπτώματα διαρκούν 4-6 ημέρες, ενώ πλήρη αποκατάσταση της υγείας έχουμε σε 7-10 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.

Μερικές βαρειές περιπτώσεις μπορεί να κρατήσουν και μερικές εβδομάδες, ενώ σε μερικά άτομα ένα βήχα και ένα αίσθημα αδυναμίας που κρατά μερικές εβδομάδες.

Η γρίπη εξαπλώνεται ταχύτατα και μερικές φορές οι επιπλοκές είναι βαρύτατες. Οι επιπλοκές που είναι τα κύρια αίτια θανάτου, αφορούν κυρίως το αναπνευστικό σύστημα και εκδηλώνεται κυρίως, με πνευμονία και βρογχίτιδα.

Η γρίπη δεν πρέπει να συγχέεται με το κοινό κρυολόγημα, που προκαλείται από διαφορετικούς ιούς, είναι πολύ πιο συχνό και εκδηλώνεται με ελαφρότερα συμπτώματα.

Η θεραπευτική αντιμετώπιση τόσο του κοινού κρυολογήματος, όσο και της γρίπης γίνεται συμπτωματικά. Δηλαδή, προσπαθούμε με διάφορα πρακτικά ή φαρμακευτικά μέσα να ανακουφίσουμε τον πάσχοντα από τα συμπτώματά του.

Στις περισσότερες φορές η ανάπαυση σε θερμό, ήρεμο περιβάλλον και τα ζεστά ροφήματα αρκούν για να δώσουν την ευκαιρία στην νόσο να κάνει τον κύκλο της και να περάσει. Σπανιότερα,  θα χρειαστεί κάποιο αντιπυρετικό, παυσίπονο, αντιβηχικό ή αποσυμφορητικό της μύτης. Τα αντιβιοτικά δεν έχουν καμία δράση στις ιώσεις, άρα και στην γρίπη. Κάνει μεγάλο λάθος πολύς κόσμος που καταφεύγει στα αντιβιοτικά.

Για την πρόληψη της γρίπης υπάρχει εμβόλιο, που είναι όμως αποτελεσματικό στο 75% των περιπτώσεων.

Το εμβόλιο δεν συνιστάται για όλα τα άτομα, αλλά μόνο για αυτά που βρίσκονται σε κίνδυνο, π.χ. υπερήλικες, άτομα που πάσχουν από πνευμονοπάθεια, καρδιοπάθειες, νεφροπάθειες, διαβήτη, και άτομα που εργάζονται σε υγειονομικές υπηρεσίες.

Το εμβόλιο αποτελείται από αδρανοποιημένους ή εξασθενημένους ιούς.

Συνιστάται να γίνεται το φθινόπωρο, ώστε το άτομο να είναι ανοσοποιημένο την εποχή της έξαρσης, δηλαδή, τον χειμώνα. Μία 2η δόση, κυρίως τον Ιανουάριο, ολοκληρώνει την ανοσία.

Μοναδική αντένδειξη για τον εμβολιασμό είναι η υπερευαισθησία (αλλεργία) του ατόμου στο αυγό.

Απαγορεύεται και στις εγκύους.

Προσοχή λοιπόν και καλό χειμώνα.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: