ΒΙΒΛΙΑ

Η δανειστική μας βιβλιοθήκη εμπλουτίστηκε με ένα θαυμάσιο πόνημα του κ. Χαρίτων Γιωτάκη με τίτλο «ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ ΟΙ ΣΚΛΑΒΟΙ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ».

Ο κ. Γιωτάκης, ελεύθερος επαγγελματίας στο στίβο της ζωής, μας χάρισε ένα βιβλίο που λίγοι θα τολμούσαν, διότι η μυθιστορηματική πλοκή των ηρώων του βιβλίου που είναι δοσμένη με έναν αξιόλογο λογοτεχνικό επίτευγμα, είναι επενδυμένη με τόσες πραγματικές- ιστορικές λεπτομέρειες της περιόδου 520-480 π.χ. που μόνο ένας ιστορικός που εντρυφεί στη σπουδή της ιστορίας θα μπορούσε να αποδώσει. Τελειώνοντας το βιβλίο γίνεσαι γνώστης ενός σπουδαίου τμήματος ιστορίας της αρχαίας Σπάρτης.

Μέσα λοιπόν από σύγχρονες-τεκμηριωμένες μελέτες όσο και των αρχαίων πηγών, μαθαίνουμε την διαδρομή του Σπαρτιάτη από τη στιγμή που έρχεται ανυποψίαστος στη ζωή μέχρι τη στιγμή για την οποία γαλουχείται σε όλη του ζωή. Να θυσιαστεί για τη «Δόξα της Λακεδαίμονος». Ζεις την αγωνία των γονέων μήπως το νεογνό τους οι Φυλέτες το καταλήξουν στους αποθέτες, αλλά και τη, δια νόμου, απαγόρευση στους γονείς να προσφέρουν στοργή στο βρέφος μέχρι και τα εφτά του χρόνια που παύει να ανήκει στην οικογένεια. Ο γάμος για την Σπαρτιάτισσα έχει ένα σκοπό. Να γεννήσει, μεγαλώσει (μέχρι τα 7), να δημιουργήσει πολεμιστές. Γίνεται σκληρή, ανελέητη, ψυχρή, αδιάφορη. Ακολουθεί η αγωγή (5-12 ετών), όπου ο μικρός Σπαρτιάτης μαθαίνει να καταπνίγει τα αισθήματά του. Το μόνο συναίσθημα που του καλλιεργείται είναι ο φόβος στο Νόμο. Η φρικιαστική στρατιωτική εκπαίδευση (12-20 ετών) τους προετοιμάζει να γίνουν, όσοι αντέξουν, πολεμιστές. Να πολεμούν για να είναι ελεύθεροι από τους ξένους, μα «σκλάβοι των σκληρών νόμων της Σπάρτης, σκλάβοι του πολέμου». Το «άμμες δε γ΄ εσσόμεσθα παλλώ κάρρονες» πρυτάνευε παντός κόστους, ακόμα και αυτής της ζωής κατά τη διάρκεια της εκπαίδευση.

Για τους ικανότερους, το επόμενο στάδιο τυχόν επιλογής τους για τη ΄΄Κρυπτεία΄΄  επέτυναι το μαρτύριο. Ψυχικό και σωματικό. Εκεί νέκρωναν κάθε ψήγμα καλοσύνης, αισθήματος, νέκρωση κάθε ευαίσθητου νευρώνα αν ήθελαν να επιβιώσουν, διότι δεν τους γέννησε μάνα, αλλά Σπαρτιάτισσα. Το μόνο ευχάριστο διάλειμμα για τους Σπαρτιάτες πολεμιστές ήταν ο πόλεμος. Κι εκεί όμως δεν μετρούσε η προσπάθεια αλλά το αποτέλεσμα. Η εντολή της Σπαρτιάτισσας ήταν σαφής: «Ή ταν ή επί τας».

Οι αρχαίοι Σπαρτιάτες ασκούσαν και ασκούν μία ακαταμάχητη γοητεία που έρχεται από τα βάθη των αιώνων. Η εξήγηση είναι απλή. Τη γοητεία δεν την ασκεί το επεξηγημένο, το λογικό, αλλά το ανεξήγητο, το παράλογο.

Αν αγαπάτε τα βιβλία που δεν σας στέλνουν για ύπνο, αλλά σαν κρατούν άγρυπνους, διαβάστε το.

Ε.Σ.

ΣτΣ: Κεντρική διάθεση του βιβλίου. Αθανάσιος Π. Χριστάκης Α.Ε.

Ιπποκράτους 10-12 τηλ. 210/3639336.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: