ΠΕΡΙΠΟΛΩΝΤΑΣ ΣΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

 

  • «Άλλο να κάνεις ιστορία, άλλο να ξέρεις ιστορία, και άλλο να κάνεις ιδεολογία». Πλήρης και πληρωμένη απάντηση της Ε. Γλύκατζη-Αλβερέλ όταν ρωτήθηκε για τις παρεμβάσεις της βουλευτού του ελληνικού κοινοβουλίου κ. Μ. Ρεπούση.

Οι ανεκδιήγητες, συνεχείς, ακραίες τοποθετήσεις της τελευταίας, μονίμως αναδύουν άρωμα ιστορικής διαστρέβλωσης και μίσους, θα έλεγες, για κάθε τι που έχει σχέση με την πολιτιστική και θρησκευτική παρακαταθήκη της Ελλάδος. Και η απορία (μέσα στις τόσες άλλες): Ποιοι την προστατεύουν; Γιατί την προωθούν σε σημαντικές κρατικές θέσεις; Από πού αντλεί το πολιτικό θράσος μια βουλευτής που εκλέχθηκε με μόλις 1600 ψήφους; Ο καθένας δικαιούται να πιστεύει ότι θέλει.

  • Φαίνεται ότι οι συνεχείς, ακραίες προτάσεις της εν λόγω βουλευτού έχουν αρχίσει να ενοχλούν ή να ανησυχούν τον πνευματικό κόσμο. Έτσι, τον περασμένο Μάρτιο, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, πραγματοποιήθηκε τριήμερο συνέδριο με θέμα «Η ελληνική γλώσσα, χθες, σήμερα, αύριο». Συμμετείχαν αξιόλογοι Έλληνες και ξένοι ομιλητές (φιλόλογοι, γλωσσολόγοι, πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, ακαδημαϊκοί κ.α.). Επί κεφαλής των ξένων οι: Francisco Adrabos, ελληνιστής του Πανεπιστημίου της Μαδρίτης,  K. Crnkovic, ελληνίστρια κλασσική φιλόλογος Ζάγκρεμπ Κροατίας. I. Darchia. Καθηγήτρια κλασσικής φιλολογίας Πανεπιστημίου Τιφλίδας. O. Panagl, ακαδημαϊκός, καθηγητής γενικής και συγκριτικής γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο Σάλτσμπουργκ. Οι διοργανωτές οδηγήθηκαν στο συνέδριο από την ανησυχία τους για τη «μεθοδευμένη επιχείρηση αποδόμησης της ελληνικής γλώσσας στο χώρο που γεννήθηκε» σε αντίθεση με τον υπόλοιπο πολιτισμένο κόσμο, όπου τα ελληνικά γράματα αναγεννώνται. Συμπέρασμα του συνεδρίου.

«Η διαφύλαξη του υψίστου αγαθού της πολιτιστικής κληρονομιάς μας, της ελληνικής γλώσσας, είναι εθνική υπόθεση».

Οι 15 Έλληνες ομιλητές και όχι μόνο, σάλπισαν πνευματική αφύπνιση όλων των υπευθύνων φορέων της χώρας, ώστε να αντιμετωπιστεί σθεναρά η σοβαρή υποβάθμιση της ελληνικής γλώσσας που οδηγεί στον αφελληνισμό. Ζητήθηκε δε από τον Πρόεδρο Ακαδημίας Αθηνών κ. Κοντόπουλο με επιστολή στον Υπουργό Παιδείας την απόσυρση της Νέας Γραμματικής Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού. Και πολύ σωστά. Η έκδοση σχολικών βιβλίων πρέπει να είναι η απαρχή της αφύπνισης. Αρκεί να εφαρμοστεί ο νόμος 4398/1929 περί οργανισμού της Ακαδημίας Αθηνών ΝΠΔΔ, όπου μεταξύ άλλων ορίζει «…μελετά και κανονίζει τα της Εθνικής ημών γλώσσας, παρασκευάζει και συντάσση και δημοσιεύει την Γραμματικήν, το Συντακτικόν και τα Λεξικά αυτών…».

Η σύνταξη των σχολικών βιβλίων είναι πολύ σοβαρή εργασία για να αφήνεται σε χέρια τυχαίων θολής προοδευτικότητας και προπάντων φανατικών ιδεολόγων. Οι Ιούνιος-Ιούλιος δεν λέγονται Γιούνης και Γιούλης και άλλα λεκτικά τερατουργήματα που εκτοξεύονται καθημερινά ιδίως από τα ΜΜΕ.

  • Η τραγωδία που ζει ο Συριακός άμαχος πληθυσμός είναι αδιανόητη και για την πιο απλή λογική σκέψη. Η απληστία της ολιγάριθμης παγκόσμιας ολιγαρχίας που θέλει να κυριαρχήσει σε κάθε σημείο του πλανήτη που παρουσιάζει γαιοπολιτικό-οικονομικό συμφέρον, την έχει αποθρασύνει και παρουσιάζει τον πιο απάνθρωπο και κτηνώδη τρόπο επικράτησης-επιβολής της, αδιαφορώντας για τα ερείπια που αφήνει πίσω της. Αναμφισβήτητα και στην πιο άγρια ζούγκλα του πλανήτη, επικρατούν νόμοι ισορροπίας στην διατήρηση της βιολογικής ζωής και οικοσυστήματος. Ο άνθρωπος αφήνει πίσω του ερείπια και μίσος. Το τελευταίο αναγεννά με την σειρά του νέα ερείπια και ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: