ΑΠΟ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΠΟΥ ΛΑΒΑΜΕ

Σειρά του 1953

 

Προς: ΣΑ/ΣΜΥΝ

Παλλάδος 24-26 Αθήνα 10554

15/4/2013

Αγαπητέ Πρόεδρε,

Έλαβα το γράμμα και την εφημερίδα του Συνδέσμου σας και ευχαριστώ.

Ναι, θυμήθηκα την υπόθεση ΦΩΚΙΑΝΟ του 1948 και διάβασα και την επιστολή του συμμαθητού μου Αντιναυάρχου Α. Δαμηράλη. Προσθέτω και εγώ την προσωπική μου συμμετοχή στην συνέχεια του γεγονότος. Αφού το μικρό μας άγημα συγκέντρωσε και κατέγραψε και φόρτωσε μέρος του υλικού, ο κυβερνήτης του ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ, Αντιπλοίαρχος Α. Ράλλης, με διέταξε να επιβιβαστώ σε μικρό ρυμουλκό που ήτο εκεί, και να μεταφέρουμε εις Πειραιά πενταμελή ομάδα παραδοθέντων ανταρτών που εφυλάσσοντο από δύο οπλισμένους ναύτες ως φρουρούς.

Καταπλεύσαμε εις Πειραιά ενωρίς το πρωί 06:00 και δέσαμε μπροστά στο παλαιό ρολόι που ήτο η Ν. Διοίκηση για να παραδώσω τους αντάρτες. Ο Διοικητής όμως δεν ήτο εκεί και επήρα την πρωτοβουλία και τους επήγα σε ένα καφενείο απέναντι και τους κέρασα καφέδες. Ξαφνικά ακούω φωνές πίσω μου και ο Διοικητής ένας ευτραφής Πλοίαρχος, Παπαδιαμαντόπουλος, μου έκανε αυστηρές παρατηρήσεις για την πράξη μου αυτή, αλλά όταν πληροφορήθηκε ότι ήμουν υιός του προσφάτως αποστρατευθέντος Υποναυάρχου Κ. Κοντογιάννη, με συγχώρησε. Επέστρεψα στο ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ που και αυτός είχε πρυμνηοθετήσει εμπρός από την Ν. Διοίκηση. Αισθανόμουνα ήρωας -ετών 18.

Χρήστος Κοντογιάννης

Αντιπλοίαρχος Π.Ν. ε.α.

====================================

Επιστολή επιτίμων Α/ΓΕΝ

 

Αθήνα 23 Απριλίου 2013

Προς τον Πρόεδρο της Κυβερνήσεως

Κύριον Αντώνιο Σαμαρά

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ

Την 14η Απριλίου του 2011 με αφορμή την σταδιακά αποκαλυφθείσα δεινή οικονομική κατάσταση της χώρας,  συνεπεία της επί σειράν ετών κακής διαχειρίσεως των δημοσίων πραγμάτων με τις γνωστές οδυνηρές συνέπειες για τον Ελληνικό λαό, επτά τον αριθμό Επίτιμοι Α/ΓΕΝ απέστειλαν προς τον τότε Πρωθυπουργό ανοικτή επιστολή,  δια της οποίας υπέβαλλαν ορισμένες σκέψεις, που τους απασχολούσαν, σχετικά με την ΑΜΥΝΑ της χώρας στο πλαίσιο της καλπάζουσας οικονομικής κρίσεως.

Ετόνιζαν τότε οι Επίτιμοι Αρχηγοί στην επιστολή τους ότι δεδομένων των διεθνών προβλημάτων στην περιοχή μας και των εξ΄αυτών αυξανόμενων εθνικών απειλών, που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας, οι Ένοπλες Δυνάμεις επιβάλλεται με κάθε θυσία να διατηρηθούν ακμαίες στο πρέπον επίπεδο ισχύος, ως βασικού υποβάθρου στήριξης των απαιτουμένων λεπτών χειρισμών της εξωτερικής μας πολιτικής επί των ζητημάτων αυτών δια της αποτροπής, αλλά και αποτελεσματικής ενεργούς αντιμετωπίσεως εάν εκ των πραγμάτων παραστεί τέτοια ανάγκη .

Ετονίζετο επίσης στην επιστολή ότι το ηθικό του στρατεύματος αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της μαχητικής του ικανότητος.

Δυστυχώς, φάνηκε έκτοτε εκ των πραγμάτων, ότι οι σκέψεις και οι προβληματισμοί, εκείνοι των Επιτίμων Α/ΓΕΝ ουδόλως επηρέασαν τις κυβερνητικές επιλογές σε ότι αφορά τις περικοπές των δαπανών για τις Ένοπλες Δυνάμεις, είτε αυτές αφορούσαν στο υλικό, είτε αφορούσαν στις αποδοχές του προσωπικού, οι οποίες με τις αλλεπάλληλες περικοπές και προσαρμογές ήχθησαν στις έσχατες βαθμίδες των ειδικών μισθολογίων του δημοσίου, κατέστησαν ανεπαρκείς και βεβαίως δυσανάλογες και άδικες σε σχέση με το είδος, τους όρους και τις συνθήκες προσφοράς υπηρεσιών εκ μέρους των στρατιωτικών.

Στο προκείμενο διερωτόμεθα ευλόγως, άραγε τι είδους ηθικό διαμορφώνει στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων η από οικονομικής πλευράς αναφερόμενη μεταχείρισή τους, η οποία ευκόλως θα μπορούσε να εκληφθεί και ως απαξίωσή τους.

Επί του ερωτήματος αυτού νομίζουμε ότι δεν χρειάζεται και πολλή σκέψη προς απάντησή του.

Κύριε Πρωθυπουργέ μείς οι υπογράφοντες την παρούσα και σε σχέση με τα όσα ως άνω επιγραμματικά για το θέμα που πραγματευόμεθα αναφέρουμε, πιστεύουμε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις μας θα πρέπει να τυγχάνουν ιδιαιτέρας προσοχής σε ότι αφορά στο ζήτημα των περικοπών των δημοσίων δαπανών λόγω της οικονομικής κρίσεως.

Οι όποιες στον τομέα τους περικοπές θα πρέπει να αποφασίζονται με περίσκεψη και προσοχή, ώστε αντί πάσης θυσίας να μην υπερβαίνουν τα όρια διατηρήσεως του αμυντικού δυναμικού της χώρας, το οποίο επιβάλλεται κάθε φορά εκ των πραγμάτων να διατίθεται.

Η πατρίδα μας, αν εξαιρέσουμε τα πρόσφατα χρόνια της ασυδοσίας, ανέκαθεν δεν ήταν πλούσια και τα οικονομικά της ήταν πάντα μίζερα.

Φρόντιζε όμως κατά προτεραιότητα την άμυνά της ώστε να πορεύεται κάθε φορά με ασφάλεια και αξιοπρέπεια.

Με ιδιαίτερη τιμή

Ναύαρχος ε.α. ΛεωνίδαςΒασιλικόπουλος ΠΝ,ΕπίτιμοςΑ/ΓΕΝ

Ναύαρχος ε.α. ΕυάγγελοςΛαγάρας ΠΝ,Επίτιμος Α/ΓΕΝ

Ναύαρχος ε.α. Ιωάννης Στάγκας ΠΝ, ΕπίτιμοςΑ/ΓΕΝ

Ναύαρχος ε.α. Γεώργιος Ιωαννίδης ΠΝ, ΕπίτιμοςΑ/ΓΕΝ

Ναύαρχος ε.α. Δημήτριος Γούσης ΠΝ, Επίτιμος Α/ΓΕΝ

Ναύαρχος ε.α. Κοσμάς Χρηστίδης ΠΝ, Επίτιμος Α/ΓΕΝ

 ============================

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

Κύριε Διευθυντά,

Προχθές ενημερώθηκα για το «δημοσιογραφικό» σχολιασμό, του συνεργάτη σας Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΥ που αφορούσε στη συνέντευξη των πρώην και νυν Αρχηγών του Πολεμικού Ναυτικού, για τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης στην επιχειρησιακή ικανότητα του ΠΝ, στο πλαίσιο αντίστοιχης έρευνας της εκπομπής «Νέοι Φάκελοι» του SKAI TV (http://www.onalert.gr/stories/xespasma-verykiou-kata-nautaion-me-aformi-ti-synenteyxi-xristidi-mazaraki).

Ο ευπρεπής χαρακτηρισμός μου, ως «δημοσιογραφικός σχολιασμός», στα λεγόμενα του συνεργάτης σας, προφανώς δεν αντιστοιχεί ούτε δεοντολογικά, ούτε ρεαλιστικά στα όσα «ατάκτως ειρημμένα» αναφέρει ο συνεργάτη σας, στο γνωστό και κατά εργολαβία επαναλαμβανόμενο «παραλήρημα» του, ενάντια των στελεχών του ΠΝ.

Το «ποιόν» του συνεργάτη σας, προφανώς δεν αφορά εμένα αλλά ειδικά εσάς, ως διευθυντή – επιχειρηματία του σταθμού και γενικότερα τους φορείς ελέγχου των ΜΜΕ, το δημοσιογραφικό κόσμος και ενδεχομένως τις δικαστικές αρχές.

Τον κο Βερύκιο δυστυχώς τον ξέρουμε περισσότερο απ’ ότι αυτός ισχυρίζεται ότι γνωρίζει εμάς τους «ναυταίους». Τον γνωρίσαμε δεχόμενοι επί δεκαετίες τις συνέπειες των «δημοσιογραφικών» συμπεριφορών και των «επαγγελματικών» διασυνδέσεων του με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου μας.

Είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα των ανάρμοστων σχέσεων, της εξουσίας με τα «παράκεντρα» της, που μας οδήγησε σ’ αυτό το ολίσθημα και το οδυνηρό Εθνικό αποτέλεσμα. Εξασφαλίζοντας προνομιακό καθεστώς επαγγελματικών σχέσεων και ενδεχομένως στενών προσωπικών σχέσεων, με δύο τουλάχιστον τέως Υπουργούς Άμυνας (που σήμερα, τόσο οι ίδιοι αλλά και ο περίγυρος τους, είναι υπόδικοι και απασχολούν με τη διαφθορά τους το Πανελλήνιο), εκμαύλιζε τις συνειδήσεις φιλόδοξων, αλλά επιρρεπών και ανασφαλών συναδέλφων, τους οποίους χρησιμοποιούσε για να αναπτύξει το δικό του επαγγελματικό προφίλ.

Με βάση αυτή ακριβώς την ετερόφωτη «εξουσία» των προσωπικών του σχέσεων, ο εν λόγω κυκλοφορούσε προνομιακά στα κέντρα και τους διαδρόμους της πολιτικο-στρατιωτικής εξουσίας και με το υπεροπτικό ύφος και την εκρηκτική αμετροέπεια του απόλυτου τιμητή των πάντων, συναλλάσσονταν με τους «ολίγους» ….. τους οποίους και ασφαλώς γνωρίζει και πολύ σωστά περιγράφει.

Το τραγικό λάθος όμως του κου Βερύκιου (που κατ’ επάγγελμα τον χαρακτηρίζει), είναι ότι : γενικεύει σε «γνώση», τη δική του αποσπασματική και υποκειμενική «αντίληψη». Δεν μπορώ να αντιληφθώ πιο φασιστική και αντιδημοκρατική συμπεριφορά, από τη γενίκευση σπίλωσης μιας ολόκληρης κοινωνικής ή επαγγελματικής τάξης, με βάση ανάρμοστες συμπεριφορές των ολίγων, που σε κάθε χώρο υπάρχουν και καθημερινά διαπιστώνονται.

Εάν η ανωτέρω συμπεριφορά του συνεργάτη σας, δεν είναι απλά μια επαγγελματική επιπολαιότητα, τότε ασφαλώς είναι μια ενσυνείδητη «επαγγελματική» τακτική και ως τέτοια είναι επικίνδυνη, αν όχι ποικίλως επιζήμια και εμπλέκει άμεσα και αυτούς που εκ της θέσεως τους, του παρέχουν βήμα προβολής, την αποδέχονται και την υποθάλπουν. Ειδικότερα :

– Από την εποχή της ασυδοσίας Τσοχατζόπουλου, ο κος Βερύκιος ασχολείται κατ’ αποκλειστικότητα με το Πολεμικό Ναυτικό, επί παντώς επιστητού (επιχειρήσεις, οργάνωση, προσωπικό και εξοπλισμούς). Έχει λόγο για τα πάντα (με την εγκυρότητα σκόρπιων πληροφοριών και κουτσομπολιών) και με το βάρος της παροπολιτικής εξουσίας και της δύναμης του μικροφώνου που διαθέτει, ασκεί ουσιαστική επήρεια στις εξελίξεις.

– Με τη στοχευμένη διαβολή του ΠΝ, σε σχέση με τους άλλους Κλάδους των Ε.Δ., δυναμιτίζει μια προσπάθεια πολλών ετών, για ομοψυχία, ενιαίο πνεύμα και μια διακλαδική αναδιοργάνωση του στρατεύματος.

– Απαξιώνει οικτρά το ΠΝ, την εμπροσθοφυλακή της Εθνική μας Άμυνας, χαρακτηρίζοντας το με υποτιμητικούς και αναξιοπρεπείς χαρακτηρισμούς, στέλνοντας έτσι τα «κατάλληλα» μηνύματα στο εξωτερικό και υποκινώντας θέματα ανασφάλειας στους πολίτες.

– Εν αγνοία του ή και σκοπίμως, διαρρέει διαβαθμισμένες πληροφορίες των κινήσεων, των σχεδίων ετοιμότητας και των εξοπλιστικών προγραμμάτων του ΠΝ, που θα έπρεπε να έχουν καταστήσει, αυτόν και αυτούς που τον συνδράμουν κοινοποιώντας τις, υπόλογους έναντι του νόμου.

– Πλήττει βάναυσα το ηθικό των στελεχών του Ναυτικού, υποτιμώντας εργολαβικά τις Ηγεσίες του και διαμορφώνοντας επικοινωνιακά, ένα χάσμα «τάξεων» εντός του : δηλαδή, μιας ελίτ ανωτάτων (με ορτινάτσες, δεξιώσεις, παπιγιόν, κλαμπ και ρόλεξ) και τους υποτελείς κατώτερους ναύτες του, διασαλεύοντας έτσι τόσο το ηθικό όσο και την πειθαρχία εντός του.

Με τις παραπάνω συμπεριφορές του, αλλά και από το γεγονός ότι ο κος Βερύκιος, κατηγορεί το ΠΝ, ως «… προσηλωμένο στις παραδόσεις του …», δείχνει ότι ζει σε άλλο κόσμο ή άλλα επιδιώκει.

ΝΑΙ, εμείς οι «ναυταίοι» είμαστε όλοι υπερήφανοι και αγωνιζόμαστε να διατηρήσουμε τις λαμπρές παραδόσεις του Ναυτικού μας, περισσότερο ακόμα και από τις βιοποριστικές και επαγγελματικές μας ανάγκες, ως το μόνο εχέγγυο να διατηρήσουμε τα καράβια εν πλω. Τις συμπεριφορές μας, τις αντικατοπτρίζουν τα έμπρακτα αποτελέσματα, οι διακρίσεις και οι επιδόσεις μας διεθνώς, αλλά και κυρίως, η αγάπη, η αναγνώριση και η εμπιστοσύνη του λαού μας.

Αλλά αυτό θέλει νου και καρδιά, για να το αντιληφθείς !!!

Κανείς δεν αμφισβητεί το δικαίωμα και την αναγκαιότητα του δημοσιογράφου να αναδεικνύει τα προβλήματα και να κρίνει έτσι την εξουσία, αρκεί αυτό να γίνεται τεκμηριωμένα και με θεμιτό τρόπο, όχι με υπονοούμενα, μισόλογα και κουτσομπολιά, που χαρακτηρίζουν άλλες εποχές και καταστάσεις.

Σε μια περίοδο όπου, «η σιωπή σημαίνει και αποδοχή», σας καλώ να πάρετε θέση, για να αποκαταστήσετε το κύρος του καναλιού σας, την ακεραιότητα και την αξιοπιστία της ενημέρωση σας, με κάτι περισσότερο του τύπου «… οι απόψεις των δημοσιογράφων μας, εκφράζουν τους ιδίους και δε δεσμεύουν / απηχούν …. τη διεύθυνση» !!

Με εκτίμηση

Υποναύαρχος ε.α. Κ. Βουλγαράκης ΠΝ

ΣτΣ: Η επιστολή εστάλη στον ALFA TV με κοιν.: ΣΑ/ΣΜΥΝ

===============================

ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΜΑΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΗΣ

ΓΕΝΙΚΟΝ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟΝ ΝΑΥΤΙΚΟΥ

Αριθμ. 20374/6/59

ΠΡΟΣ: Β. ΠΛΟΙΑ και Ν. ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ                                              25η Απριλίου 1959

ΘΕΜΑ: Κοινοποίησις Νόμου 3951/59

Κοινοποιείται κατωτέρω ο δημοσιευθείς εις το υπ΄ αριθμ. 71Α/59 ΦΕΚ Νόμος 3951/59 ΄΄περί τροποποιήσεως του Α.Ν. 1391/1938 ΄΄περί καταστάσεως διόπων, ναυτών και ναυτοπαίδων΄΄ και ετέρων τινών διατάξεων΄΄ προς ενημέρωσιν και εφαρμογήν.

Υποναύαρχος Γ. Μπάκας Β.Ν.

Α.Α/ΓΕΝ

            Ο

      Δ.Γ.Γ.Ε.Ν.

(Πλοίαρχος (Ο) Α. Βώκος Β.Ν.

Νόμος υπ΄ αρίθμ. 3951

Περί τροποποιήσεως του Α.Ν. 1391/1938 περί καταστάσεως διόπων, ναυτών και ναυτοπαίδων και ετέρων τινών διατάξεων.

ΠΑΥΛΟΣ

ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Ψηφισάμενοι ομοφώνως μετά της Βουλής, αποφασίζομεν και διατάσσοομεν:

Άρθρον 1:

Αι παράφραφοι 4,5,και 6 του άρθρου 9 του Α.Ν. 1391/1938 ΄΄περί καταστάσεως διόπων, ναυτών και ναυτοπαίδων΄΄ ως αυταί ετροποποιήθησαν μεταγενεστέρως υπό των Ν. 1680/1951, Ν. 2802/1954, Ν. 3256/1955 και Ν. 3647/1956 αντικαθίστανται υπό των ακολούθων:

4. Άμα τη κατατάξει των εις σάγονται εις την Σχολήν Ναυτοπαίδων εις ην η διάρκεια της εκπαιδεύσεώς των είναι περίπου τριετής.

5.Τα του τρόπου κατατάξεως των ναυτοπαίδων η λειτουργία της Σχολής ναυτοπαίδων και τα αδορώντα την εκπαίδευσιν και απόλυσιν αυτών ρυθμίζονται δια του οικείου Οργανισμού της Σχολής κατά τας διατάξεις του περί της εν τω Β.Ν. Εκπαιδεύσεως νομοθεσίας.

6.α. Οι ναυτόπαιδες επιτυχώς αποφοιτώντες εκ της Σχολής Ναυτοπαίδων κατανέμονται υπό Συμβουλίου Επιλογής προβλεπομένου υπό του Οργανισμού της Σχολής εις ειδικότητας ορισθησομένας δια Β.Δ. και ονομάζονται ακολούθως δίοποι εθελονταί αναλαμβάνοντες δωδεκαετή υποχρέωσιν παραμονής εις τας τάξεις Β.Ν.

   β. Οι ούτως ονομαζόμενοι δίοποι εθελοντάι αποστέλλονται εις τας οικείας σχολάς προς απόκτησιν πτυχίου Β΄. Η διάρκεια της φοιτήσεως δεν δύναται να είναι μεγαλυτέρα των εξ μηνών.

7. Μετά το πέρας της φοιτήσεως κατανέμονται επί Πλοίων εν ενεργεία προς συμπλήρωσιν δεκαοκταμήνου θαλασσίας υπηρεσίας.

Άμα τη συμπληρώσει του πρώτου εξαμήνου θαλάσσίας υπηρεσίας υποβάλλεται ιεραρχικώς ειδική έκθεσις του Κυβερνήτου του Πλοίου προς τον Α.Ν.Ε. επί της αποδόσεως εκάστου.

γ. Εν περιπτώσει δυσμενούς εκθέσεως υποβάλλεται μετά την συμπλήρωση δευτέρου εξαμήνου θαλασσίας υπηρεσίας νεωτέρα έκθεσις του Κυβερνήτου επί της σημειωθείσης αποδόσεώς του Διόπου δια το εξάμηνον τούτο.

ΣτΣ.: Με τον πιο πάνω Νόμο ήρθη μία αδιανόητη αδικία, όπου οι αποφοιτούντες Ναυτόπαιδες, μετά από τριετή πολυμαθή όσο και σκληρή φοίτηση νομάζοντο…..ναύτες Β΄.

==========================

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΥΠΟΒΡΥΧΙΩΝ 20-24 ΜΑΙΟΥ 2013

50th INTERNATIONAL SUBMARINES CONVENTION.

    Αποστολή: Σικελία

Νιώθω τον εαυτό μου πολύ τυχερό που ήμουν ένας από τους πέντε (5) συμμετέχοντες και σε αυτό το συνέδριο.

Με τους δύο από αυτούς, (παλιοί γνώριμοι από το Παγκόσμιο Συνέδριο στην Κωνσταντινούπολη), είχα την ευκαιρία να ζήσουμε μία ακόμα θαυμάσια εμπειρία.

Άψογη η παρουσίαση της Ελληνικής Αποστολής. Απλή, λητή αλλά πολύ  ουσιαστική η ομιλία του Αρχηγού της Αποστολής (Κου Ρ. ΦΟΥΝΤΟΥΛΑΚΗ).

Καλή η διοργάνωση των Ιταλών, που είχαν προγραμματίσει τις εκδρομές, που αλλού;

Τόσο στην Κατάνια, στο Αρχαίο Ελληνικό Θέατρο, όσο και στην Ταορμίνα στο επίσης Αρχαίο Ελληνικό Θέατρο. (Δηλαδή όπου κι αν πας η Ελλάδα είναι μπροστά σου). Φυσικά είχε προγραμματιστεί και επίσκεψη στην Αίτνα!

Ενθουσιώδης και φανταχτερή η τελευταία βραδιά κατά το Gala Dinner στο Seraton Hotel. Εντυπωσιακή η παράδοση του σκήπτρου του Συνεδρίου των Υποβρυχίων, στον Αρχηγό της Ελληνικής αποστολής, που του επέδωσε ο πρόεδρος του αντίστοιχου Ιταλικού Συνδέσμου Υποβρυχίων και φυσικά ανανέωση του ραντεβού των Υποβρύχιων για το επόμενο συνέδριο τον Μάιο του 2014 στην Αθήνα.

Συγχαρητήρια στον κ. ΕΥΣΤΡ. ΜΠΑ’Ι’ΡΛΗ και κ. Μ. ΠΡΟ’Ι’ΜΑΚΗ για την επιτυχία τους.

Χαιρετιστήριες ευχές στον κ. Δ.ΕΞΑΡΧΟΥ όπου παρευρέθη στο συνέδριο, αφήνοντας πίσω τις επιχειρησιακές του δραστηριότητες από το Μικρό Πάπιγκο όπου διαμένει.

Παράκληση σε όλους να βοηθήσουν για να πετύχει το δικό μας Συνέδριο, ωστε να είναι το καλύτερο που θα έχει γίνει μέχρι σήμερα.

Είναι υποχρέωσή μας.

Ο γράφων και έτερος Σύνεδρος, Απόστρατος Αξιωματικός του Πολεμικού μας Ναυτικού.

Δ. ΤΟΥΜΠΑΝΑΚΗΣ

 

===================================

ΕΠΙΚΗΔΕΙΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΤΗΣ ΤΑΞΕΩΣ ΤΟΥ 1955

ΑΝΔΡΕΑ ΑΝΥΦΑΝΤΗ

Στις αρχές της δεκαετίας του 1952 που η ιδιαιτέρα πατρίδα σου η Ελευσίνα «δεν έκανε στάρι» πήρες τον δρόμο για να καταταγείς στο αγαπητό σου σώμα το Π.Ν.

Δύσκολη εποχή για όλους τους νέους της πατρίδος μας που κοιτάγαμε όλοι να βρούμε μία ευκαιρία για το μέλλον μας.

Έτσι κι εσύ αγαπητέ Ανδρέα έγραψες την δική σου ιστορία και μάλιστα ήσουν πρώτος μεταξύ των πρώτων στον αγαπημένο σου χώρο των Υ/Β.

Το 1953 σε γνώρισα μία τάξη πιο μπροστά από μένα και το 1955 όταν η δική σου σειρά ήταν Διοικούσα τάξη ήσουν αρχηγός. Η προσφορά σου, η απόδοσή του στο Π.Ν. ήταν άριστη. Προσέφερες πολλά στο αγαπημένο σου Ναυτικό. Η Πατρίδα τίμησε και σε προήγαγε στον ανώτερο βαθμό της εξέλιξής σου. Οι συμμαθητές σου και οι άλλοι συνάδελφοι των άλλων σειρών θα σε θυμόμαστε και ως Πρόεδρο του ιστορικού μας συνδέσμου για το διάστημα που βοήθησες.

Τώρα είσαι σε άλλους κόσμους εκεί στην αιωνιότητα. Συνάδελφοι από το Π.Ν. και φίλοι σου ευχόμαστε δύναμη και κουράγιο στην οικογένειά σου.

Αιωνία η μνήμη και καλό ταξίδι. Ελαφρύ το χώμα που σε σκέπασε.

Δημ. Αναστ. Σταματέλλος

Σειρά του 1953

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: