ΑΠΟ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΠΟΥ ΛΑΒΑΜΕ

Λίγα λόγια για τον αείμνηστο Θ. Μανωλόπουλο

΄΄Πολλές φορές προσπάθησε

ο χάρος να σε πάρει,

μα εσύ νικούσες πάντοτε

γιατί ήσουν παλικάρι.΄΄

΄΄Μα ο χάρος που σε γέλασε

εφόραγε βελάδα,

ναύαρχε όμως σαν και σε

τίμησαν την Ελλάδα΄΄.

΄΄Πάντα με το χαμόγελο

τα πλοία κυβερνούσες,

και ήσουν πάντα δίκαιος

κι όταν ποινολογούσες΄΄.

΄΄Ήσουν ψηλός, ξεχώριζες

στης γης το περιβόλι,

γι΄ αυτό καλέ μας ναύαρχε

θα σε θυμούμαστε όλοι΄΄.

΄΄Καλό ταξίδι ναύαρχε

θα σε θυμούνται όλοι,

γιατί η ζωή σου ήτανε

όμορφο περιβόλι΄΄.

Παναγιώτης Φλωρόπουλος

Αντιπλοίαρχος (E) ε.α.Ηλεκτρολόγος Π.Ν.

Αθήναι, Δεκέμβριος 2012

==========================

Ιωάννης Μαρτζούκος (Κουντούρης)                                       Αθήνα, 21/01/2013

Απόστρατος Αντιπλοίαρχος (ΠΥ/ΡΕ)

Οδεμησίου 16-20

162 31 Βύρωνας – Αθήνα

Τηλ.: 6946056688

Προς

Τον Υπουργό Υγείας

Κύριον Ανδρέα ΛΥΚΟΥΡΕΤΖΟ

Αριστοτέλους 17

104 33 Αθήνα

ΠΡΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΙΝ:

ΓΕΕΘΑ / Διεύθυνση Υγειονομικού (Γραφείο κ. Διευθυντού)

ΓΕΝ / Διεύθυνση Υγειονομικού (Γραφείο κ. Διευθυντού)

–      ΕΟΠΥΥ (Γραφείο κ. Διοικητού)

–    ΝΝΑ (Γραφείο κ. Διευθυντού)

–      ΕΑΑΝ (Γραφείο κ. Προέδρου)

Με   την   παράκληση   να   δημοσιευθεί   η   παρούσα   στους   ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΥΣ ΑΠΟΗΧΟΥΣ

ΣΑΣΜΥΝ (Γραφείο κ. Προέδρου)

ΘΕΜΑ:   Υγειονομική περίθαλψη αποστράτων στρατιωτικών και των μελών των οικογενειών τους.

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ Υγείας,

Είμαι απόστρατος Αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού, οδεύω προς τας δυσμάς του βίου μου με όλα τα σχετικά προβλήματα υγείας της τρίτης ηλικίας και σας παρακαλώ να  μου  επιτρέψετε να σας μεταφέρω καλοπροαίρετα και χωρίς

υπερβολές μερικά από τα πολλά προβλήματα που ταλαιπωρούν και προβληματίζουν όλους εμάς τους ασφαλισμένους στον χώρο της Υγείας απόστρατους στρατιωτικούς και τα προστατευόμενα μας μέλη και σας παρακαλώ να ενσκήψετε σ’ αυτά αν φυσικά συμφωνείτε σε όσα θα σας αναφέρω.

Συγκεκριμένα

Οι ασφαλισμένοι στον χώρο της Υγείας απόστρατοι στρατιωτικοί και τα μέλη των οικογενειών τους, καλούνται πάμπολλες φορές να καταβάλλουν εξ ιδίων το κόστος των διαφόρων δαπανών που αφορούν την υγεία τους, χωρίς τις περισσότερες φορές να έχουν αυτή την οικονομική δυνατότητα.

Την μία φορά τα φαρμακεία δεν μας χορηγούν φάρμακα γιατί ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει καταβάλλει στους φαρμακοποιούς τα οφειλόμενα ή μέρος αυτών.

Την άλλη φορά οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ δεν εξετάζουν ασθενείς και δεν συνταγογραφούν φάρμακα γιατί ο ΕΟΠΥΥ δεν τους έχει καταβάλλει τα οφειλόμενα.

Την τρίτη φορά το σεβαστό σας Υπουργείο διαφωνεί με τις ηγεσίες των φαρμακοποιών και τις φαρμακευτικές εταιρείες δια διάφορα θέματα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται τεχνητή έλλειψη φαρμάκων στην αγορά με τις σχετικές επιπτώσεις να μεταφέρονται στους ασφαλισμένους. Μέγας κίνδυνος για ελλείψεις σε 147 φάρμακα έγραφε ο ημερήσιος τύπος Αθηνών, την 18/1/2013.

Εάν τώρα ο ασφαλισμένος έχει την οικονομική δυνατότητα να καταβάλλει εξ ιδίων την αξία των φαρμάκων του ή το κόστος κάποιων εξετάσεων, θα πρέπει στην συνέχεια να ταλαιπωρείται ψυχικά και σωματικά μέσα στην δύσκολη καθημερινή ζωή του κέντρου των Αθηνών, προκειμένου να καταθέσει στις αρμόδιες Υγειονομικές Υπηρεσίες τα σχετικά δικαιολογητικά για να λάβει μετά από αρκετό χρονικό διάστημα ένα ποσοστό χρημάτων της όλης δαπάνης που κατέβαλε.

Πέραν όμως από αυτά τα γενικά προβλήματα της καθημερινής μας ζωής που σας ανέφερα και για τα οποία ο ασφαλισμένος καμία ευθύνη δεν φέρει, το σεβαστό σας Υπουργείο υιοθέτησε διάφορες άλλες καινοτομίες προκειμένου να εισπράττει από τον ασφαλισμένο απόστρατο στρατιωτικό ότι του έχει απομείνει στην πενιχρή του σύνταξη.

Κατήργησε το 10% που κατέβαλε ο ασφαλισμένος διά προμήθεια φαρμάκων χρόνιων παθήσεων (καρδιολογικά κλπ), και σήμερα ανεξάρτητα από τις ιδιαιτερότητες της υγείας μας, συμμετέχουμε άπαντες με ποσοστό 25% επί της αξίας των φαρμάκων, είτε έχουμε την οικονομική δυνατότητα είτε όχι.

Εθέσπισε καταβολή ποσοστού 15% επί της δαπάνης των διαφόρων εξετάσεων σε εξειδικευμένα Κέντρα Υγείας ενώ παράλληλα ο ΕΟΠΥΥ που κατευθύνεται και χειραγωγείται από το Υπουργείο σας έθεσε ΕΚΤΟΣ λίστας πλείστες όσες εξετάσεις τις οποίες μπορούμε να εκτελέσουμε στα Δημόσια και στρατιωτικά νοσοκομεία καταβάλλοντας εξ ιδίων το ανάλογο κόστος.

 

Εθέσπισε εισιτήριο 3€ δια τα προστατευόμενα μέλη των αποστράτων στρατιωτικών κατά την διαδικασία αιτήσεως τους για κάποιες εξετάσεις στα στρατιωτικά νοσοκομεία.

Την 11/1/2013 μου ζητήθηκαν από τις οικονομικές υπηρεσίες του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών (ΝΝΑ) όπου τυγχάνω περιθαλπόμενος ως απόστρατος του Πολεμικού Ναυτικού 26€ προκειμένου να εκτελέσω μία εξέταση ΟΠΤΙΚΟΥ ΠΕΔΙΟΥ στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης οφθαλμολογικής εξέτασης, γιατί η ανωτέρω εξέταση ήταν ΕΚΤΟΣ ΑΙΣΤΑΣ ΕΟΠΥΥ. Και όπως στη συνέχεια πληροφορήθηκα ο ΕΟΠΥΥ έχει θέσει ΕΚΤΟΣ λίστας και την οφθαλμολογική εξέταση OCT, σχέση έχουσα με την ωχρά κηλίδα, η οποία στο Ναυτικό Νοσοκομείο έχει κοστολογηθεί εις τα 60€. Δεν γνωρίζω το κόστος αυτής της εξέτασης σε άλλα Δημόσια και στρατιωτικά νοσοκομεία.

Και να αναλογισθεί κανείς ότι αυτές οι εξετάσεις απασχολούν ίσως χιλιάδες ασφαλισμένους της τρίτης ηλικίας αφού τα οξυμένα προβλήματα οράσεως παρουσιάζονται σ’ αυτήν την ηλικία.

Και φυσικά ο ΕΟΠΥΥ δεν σταματά εδώ,γιατί προφανώς εξυπηρετείται από τις εύκολες λύσεις που υιοθέτησε; θέτοντας ΕΚΤΟΣ λίστας πληθώρα άλλων εξετάσεων που εκτελούνται σε άλλες κλινικές στα Δημόσια και στρατιωτικά νοσοκομεία.

Δι’ αυτού του τρόπου ο ΕΟΠΥΥ απαλλάσσεται της υποχρέωσης του να καταβάλλει το κόστος των διαφόρων εξετάσεων δια τους ασφαλισμένους του, μεταφερομένης της μερικής ή ολικής δαπάνης στους ασφαλισμένους.

Οι συντάξεις μας περικόπησαν κατά 50% τον χρόνο που μας πέρασε και το μέλλον είναι άγνωστον και αβέβαιον λαμβανομένων υπ’ όψιν των επιπτώσεων από το ενιαίο μισθολόγιο – το οποίον καθόλου ενιαίο δεν είναι — αλλά και από το νεοψηφισθέν φορολογικό νομοσχέδιο. Μέχρι πού άραγε θα αντέξουμε;

Υποβάλλω πρόταση αλλά και παράκληση Κύριε Υπουργέ όπως το σεβαστό σας Υπουργείο και ο ΕΟΠΥΥ επανεξετάσουν όλες αυτές τις λίστες που δημιουργούν πρόσθετες δαπάνες δια τους ασφαλισμένους, γιατί οι καιροί είναι πολύ δύσκολοι και δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης για όλους εμάς τους απόστρατους συνταξιούχους στρατιωτικούς και τις οικογένειες μας, αλλά και για τους λοιπούς συνανθρώπους μας ασφαλισμένους.

Λυπούμεθα ειλικρινά διά την όλη συμπεριφορά της Πολιτείας προς όλους εμάς του απόστρατους των Ε.Δ. που δώσαμε τα καλλίτερα χρόνια της ζωής μας και τον καλλίτερο μας εαυτό για την πατρίδα που αλλιώς την οραματιστήκαμε και αλλιώς μας προέκυψε από τις ενέργειες κάποιων επίορκων πολιτικών. Και δεν θα παραλείψω να αναφέρω ότι ανάμεσα μας βρίσκονται ακόμη εν ζωή, βετεράνοι πολεμιστές του Β.Π.Π. αλλά και αγωνιστές του Κυπριακού αγώνα που πολλοί απ’ αυτούς έμειναν ακρωτηριασμένοι και ανάπηροι κατά την εκτέλεση του καθήκοντος.  Δεν είναι

ΝΤΡΟΠΗ σήμερα για όλους αυτούς αλλά και για εμάς να περιθαλπτόμεθα με λίστες μέσα από τα στρατιωτικά νοσοκομεία, τα οποία από κάποια ηλικία και μετά τα θεωρούμε δεύτερη μας κατοικία.

Σας ευχαριστώ Κύριε Υπουργέ αν λάβατε γνώση των ανησυχιών μου και σας εύχομαι ΥΓΕΙΑ.

Μετά τιμής

Ιωάννης Μαρτζοΰκος Απόστρατος Αντιπλοίαρχος (ΠΥ/ΡΕ)

 ======================================

FΙNANCIALTEAM

Κύριε Πρόεδρε και μέλη του συλλόγου ΣΑ/ΣΜΥΝ όπως γνωρίζετε με την ψήφιση του νέου φορολογικού νομοσχέδιου έχουν επέλθει σημαντικές αλλαγές στην φορολογία εισοδήματος τόσο για μισθωτούς-συνταξιούχους όσο και για ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες, αλλαγές που επηρεάζουν την καθημερινότητα μας.

Η FΙNANCIALTEAM μέσω των συνεργατών της θα σας ενημερώνει με μικρά κείμενα για τις κυριότερες αλλαγές του νέου φορολογικού νομοσχεδίου. Η σημερινή μας δημοσίευση αφορά το θέμα της συλλογής αποδείξεων που χρειάζονται μισθωτοί και συνταξιούχοι για να κατοχυρώσουν το αφορολόγητο των 2.100€ για τα εισοδήματα του έτους 2013.

Ποιες αποδείξεις είναι χρήσιμες για μισθωτούς και συνταξιούχους προκειμένου να διατηρηθεί το ακέραιο από την μείωση του φόρου. Η διαδικασία συλλογής αποδείξεων που περιλαμβάνεται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο και αφορά το έτος 2013 έχει αλλαγές σχετικά με αυτά που γνωρίζαμε για το έτος 2012. Η διαδικασία αφορά μισθωτούς και συνταξιούχους ( όχι ελευθέρους επαγγελματίες, αγρότες, επιτηδευματίες κλπ. ) και μόνο για τα εισοδήματα που προέρχονται από μισθούς και συντάξεις δηλ. μισθωτός που έχει 18.000€ εισόδημα από μισθούς και 4.000€ από ενοίκια πρέπει να συγκεντρώσει αποδείξεις μόνο για το ποσόν των 18.000€ που προέρχεται από τον μισθό του, ισχύει όπως και πέρσι το ποσοστό του 25% αλλά για εισοδήματα μέχρι και 42.000€ και όχι για 60.000€ που ίσχυε και αφορούσε όλες τις πηγές εισοδήματος.

Οι αποδείξεις που πρέπει να συγκεντρώνουν μισθωτοί και συνταξιούχοι αφορούν τις ίδιες δαπάνες που γνωρίζαμε με την προσθήκη δαπανών που αφορούν δίδακτρα για φροντιστήρια και ιδιαίτερα μαθήματα καθώς και δαπάνες που πραγματοποιούνται για αγορά ή λήψη υπηρεσιών στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν περιλαμβάνονται αποδείξεις για πετρέλαιο θέρμανσης, φυσικού αερίου για θέρμανση, των υπηρεσιών κοινής ωφελείας, ασφάλιστρα κάθε είδους, αγορά αυτοκινήτου, αγορά αντικειμένων άνω των 10.000€, εισιτήρια που αφορούν μέσα μεταφοράς, τέλη κυκλοφορίας, τυχερά παιχνίδια, ιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες, φάρμακα και θεραπευτικές συσκευές καθώς και νοσοκομειακή περίθαλψη. Οι αποδείξεις για δαπάνες υγείας θα πρέπει να φυλάσσονται γιατί καταχωρούνται στην φορολογική δήλωση και μειώνουν τον φόρο.

Σε επόμενη δημοσίευση μας θα σας παραθέσουμε αναλυτικά ποιες δαπάνες εκπίπτουν και ποιες όχι. Σας θυμίζω και πάλι ότι η ανωτέρω διαδικασία δεν αφορά τις αποδείξεις που χρειαζόμαστε για τα εισοδήματα του 2012, σχετικά με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για το οικονομικό έτος 2013( εισοδήματα 2012 ) θα βρείτε σύντομα στην ιστοσελίδα σας τις υπηρεσίες που η FΙNANCIALTEAM θα προσφέρει σε σας και τα μέλη του συλλόγου σας.

Στην διάθεση σας για οιαδήποτε πληροφορία.

Με εκτίμηση

Κωνσταντίνος Τσώνος

Λογιστής-Φοροτεχνικός

Financialteam

Λογιστικές – Φοροτεχνικές-Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες

Δαρδανελλίων 15 Βύρωνας ΤΚ. 16231

Τηλ. 210-7644762

Κιν. 6979-980749 & 6988-117947

e-mail.ktsonosgr@yahoo.gr

ΥΓ. Γραφεία μας επίσης θα βρείτε Καλλιθέα Ελ.Βενιζέλου 120, Γλυφάδα

Ευαγγελιστρίας 11, Ρέθυμνο Χορτάντζη 47, Σπάρτη Ευαγγελιστρίας 49 & Κων/νου Παλαιολόγου , Φωκίδα Λιδωρίκι.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: