Ο «ΠΟΛΕΜΙΣΤΗΣ»

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΟΥ Π.Ν.

 Με το σημερινό φύλλο εγκαινιάζουμε την εξιστόρηση άγνωστων ή ξεχασμένων γεγονότων που εντυπωσίασαν ,συγκλόνισαν συγκίνησαν έγραψαν ιστορία.

Αρχίζουμε μ΄ένα συμβάν που έγινε κατά την διάρκεια της ένοπλης δράσης των Ανταρτών στη Πελοπόννησο το 1948 με πρωταγωνιστή το πλοίο ‘Πολεμιστής’ Πρίν το κυρίως θέμα. γίνεται μια σύντομη εισαγωγή για την τότε επικρατούσα Γεωπολιτική ,μετά τον πόλεμο, κατάσταση  και τις συνέπειες αυτής.

===============================

Ο «ΠΟΛΕΜΙΣΤΗΣ»

με το Πλωτάρχη Π. Σπυρομήλιο στο Φωκιανό

ΜΙΑ ΣΥΝΤΟΜΗ, ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ

ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΜΟΙΡΑΣΑΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΟΥ ΧΑΡΙΣΑΝ ΕΙΡΗΝΗ

Απόσπασμα από την ιστορία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου του Τσώρτσιλ

Μόσχα Οκτώβριος 1944.

Στη Γιάλτα, στη Μ. Θάλασσα, στο ανάκτορο Λεβάδια, του Λάμπρου Κατσώνη, οι 3 μεγάλοι Στάλιν, Ρούσβελτ και Τσώρτσιλ συμφώνησαν εν τέλει πως μοιράστηκε ο κόσμος επάνω σε μία χαρτοπετσέτα. Ουσιαστικά την κατανομή την έκανε ο Στάλιν με τον Τσώρτσιλ γιατί ο Ρούσβελτ, βαριά άρρωστος, δεν είχε το κουράγιο να μπει στη μοιρασιά.

Έκρινα κατάλληλη τη στιγμή για να δράσω. Εδήλωσα: Ας ρυθμίσωμε τις υποθέσεις μας στα Βαλκάνια. Τα στρατεύματά σας ευρίσκονται στη Ρουμανία και στη Βουλγαρία. Έχομε συμφέροντα, αποστολές, πράκτορες σ΄ αυτές τις χώρες. Ας αποφύγωμεν την σύγκρουση για ζητήματα ασήμαντα. Σχετικώς προς την Μεγάλη Βραταννία και την Ρωσία, τι θα ελέγατε για μία υπεροχή κατά 90% υπέρ υμών στη Ρουμανία, υπεροχή κατά 90% υπέρ ημών στην Ελλάδα, και ίση συμμετοχή κατά 50% στην Γιουγκοσλαβία;». Ενώ μετεφράζοντο οι λόγοι μου, έγραψα σε μισό φύλλο χαρτιού:

Ρουμανία
Η Ρωσία 90%
Οι άλλοι 10%
Ελλάς
Η Μεγάλη Βρεταννία(εν συμφωνία με τις ΗΠΑ) 90%
Η Ρωσία 10%
Γιουγκοσλαβία 50% και 50%
Ουγγαρία 50% και 50%
Βουλγαρία
Η Ρωσία 75%
Οι άλλοι 25%

Έσπρωξα το χαρτί μπροστά στον Στάλιν στον οποίον είχαν δώσει εν τω μεταξύ την μετάφραση. Έγινε μία μικρή παύσις. Έπειτα, ο Στάλιν πήρε το μπλε μολύβι του, εχάραξε μια χρονδρή γραμμή σαν είδος επιδοκιμασίας, και μου επέστρεψε το σημείωμα. Τα πάντα ερρυθμίσθησαν σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, όσο εχρειάσθη για να γράψω το σημείωμα αυτό. Επηκολούθησε μακρά σιωπή. Το χαρτί με την μπλε γραμμή περέμενε στο τραπέζι. Τελικά, είπα: «Δεν θα έκριναν κάπως κυνικό εκ μέρους μας να ρυθμίζωμε αυτά τα προβλήματα, από τα οποία εξαρτάται η τύχη εκατομμυρίων υπάρξεων, κατά τρόπον τόσο υπεροπτικό; Ας κάψωμε αυτό το χαρτί». «Όχι, φύλαξέ το», είπε ο Στάλιν.

Μέσα στα πλαίσια αυτής της μοιρασιάς, η Ελλάς εγνώρισε το 1945 τις πρώτες μέρες της απελευθερώσεως. Οι συμφωνίες της Βάρκιζας έδωσαν στον ελληνικό λαό την ελπίδα ότι μετά τον τρομερό Δεκέμβριο του 1944 και τα μαύρα χρόνια και τις φρικαλεότητες της κατοχής θα έβλεπε επιτέλους την ειρήνη που θα της επέτρεπε να ελπίζει στο μέλλον. Δυστυχώς, ύστερα από λιγότερο από 1 χρόνο, το αντάρτικο του ΕΛΑΣ-ΚΚΕ έδωσε τα πρώτα σημεία της θύελλας που επρόκειτο να ακολουθήσει.

Η επίθεση στις 30/3/1946 κατά του Αστυνομικού Σταθμού Λιτόχωρου και το Σεπτέμβριο του 1946 κατά του πλοίου του Πολεμικού Ναυτικού ΑΚ 483, εσήμανε πλέον την έναρξη του εμφυλίου.

Το τι επηκολούθησε είναι λίγο πολύ γνωστό. Η Ελλάς εκινδύνευσε, παράλληλα με τη Μακεδονία των Σκοπίων της Σερβίας να χάσει και την ελληνική Μακεδονία, για τη Μακεδονία της KOMINTERN.

Με τη στήριξη της Δύσεως και τον αγώνα των παιδιών του ελληνικού λαού, η Ελλάς επέτυχε να ζήσει εις τα πλαίσια του δυτικού κόσμου, χρόνια σχετικής ευημερίας και δημοκρατικής διακυβερνήσεως.

Η ανάξεση παλαιών πληγών, οδυνηροτάτων για όλους, δεν είναι ούτε σκόπιμος ούτε ωφέλιμος αλλά ακόμα χειρότερο είναι η απώλεια της μνήμης και της οφειλής. Της θυσίας εκείνων, που με τη ζωή τους, εχάρισαν στις νεότερες γενιές που αυτό το αγνοούν, την Ελευθερία, τη Δημοκρατία και γιατί όχι την Πρόοδο.

Η δίκαιη αντιμετώπιση των γεγονότων θα σημειώσει θλιβερά περιστατικά και από τις δύο πλευρές. Αν η Μακρόνησος ήταν αναπόφευκτο κακό, το παιδομάζωμα θα μείνει ασυγχώρητο στη συνείδηση των Ελλήνων.

Ευχή μία και μόνη. Να μην ξεχάσουμε και να μην επαναλάβουμε.

Η ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ «ΠΟΛΕΜΙΣΤΗΣ» 1948

6 Σεπτεμβρίου 1948

Το Πολεμικό Ναυτικό έχει αναλάβει, μέσα στα πλαίσια της στηρίξεως του Εθνικού Στρατού, την απαγόρευση από θαλάσσης εφοδιασμού των ανταρτών και όπου απαιτείται τη στήριξη του Αγώνος του Στρατού με το πυροβολικό των Πλοίων.

Η Πελοπόννησος έχει κατά κάποιο τρόπο επιτυχώς αποκλειστεί ούτως ώστε ο Δημοκρατικός Στρατός να αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα κυρίως πυρομαχικών. Ο «Πολεμιστής», Ναρκαλιευτικό Ανοικτής Θαλάσσης, στο μέγεθος Κορβέτας, την 6η Σεπτεμβρίου 1948, παραπλέει τις ανατολικές ακτές της Πελοποννήσου.

Ώραν 09:20, νοτίως της πόλεως του Λεωνιδίου, εις τον όρμον του Φωκιανού, κάτω από τις πλαγιές του Πάρνωνα, εντοπίζει ύποπτο πετρελαιοκίνητο σκάφος με αριθμό ανταρτών επί της ακτής.

Επί τη θέα του πλοίου, αριθμός συμμοριτών εκδηλώνει τη διάθεση να παραδοθεί, ενώ υπόλοιποι βάλλουν κατά του πλοίου.

Ώραν 11:15, αιτείται η ενίσχυση στρατιωτικής δυνάμεως από Λεωνίδιο. Τόσο ο «Πολεμιστής», όσο και τα δύο Αεροσκάφη που υπερέπτησαν, εβλήθησαν υπό των ανταρτών, οπότε περί ώραν 12:25 ο Κυβερνήτης αποφασίζει να βληθεί το ύποπτο σκάφος.

Ακολουθεί τρομερή έκρηξη και στήλη καπνού άνω των 1500 μέτρων. Επρόκειτο περί πετρελαιοκίνητου άνω των 300 τόνων, προφανώς έμφορτο πυρομαχικών. Πέντε εκ των ευρισκομένων στην ακτή, έτοιμοι να παραδοθούν καθ΄ όν χρόνον οι υπόλοιποι αντάρτες τρέπονται προς την ορεινή περιοχή.

Καταφθάνει η στρατιωτική δύναμη και ο «Πολεμιστής» αποβιβάζει άγημα υπό Αξιωματικό. Το άγημα αναφέρει ότι η παραλία είναι διάσπαρτη νάρκες και όπλα. Επίσης ότι ανευρέθησαν στοιχεία αποδεικνύοντα την εθνικότητα του πετρελαιοκίνητου.

Διαπιστώνεται ότι δεν επρόλαβαν να εκφορτώσουν πυρομαχικά, η δε στρατιωτική δύναμη περισυλλέγει τα εις καλήν κατάστασην όπλα.

Την επομένη ημέρα, 7 Σεπτεμβρίου, έρευνες επί της ξηράς αλλά και εις τον βυθόν υπολογίζουν τα εντοπισθέντα όπλα στις 5000. Από το βυθό περισυνελέγησαν 3 χαρτοκιβώτια πλήρη χαρτονομισμάτων των 20 χιλιοδράχμων.

Το ΓΕΣ αιτείται την ανέλκυση κατά το δυνατόν των ποικίλων πυρομαχικών.

Απογευματινές ώρες της 8ης Σεπτεμβρίου ο «Πολεμιστής» αναφέρει ότι:

α. Ανευρέθη ο στροφαλοφόρος άξονας της μηχανής του πετρελαιοκινήτου σκάφους μετά της έλικος και του πηδαλίου και ανελκύσθησαν.

β. Μεγάλος αριθμός όπλων, ναρκών και βαρέων πολυβόλων καλύπτουν τον βυθόν.

γ. Επτά βαρέα ιταλικά πολυβόλα μεταφέρονται στο Ναύσταθμο.

Σαν συμπέρασμα, ο τεράστιος αριθμός των όπλων και των ναρκών που μετέφερε το πετρελαιοκίνητο σκάφος θα έδιναν εις τους αντάρτες της Πελοποννήσου τη δυνατότητα να συνεχίσουν τον αγώνα επί σημαντικότατο διάστημα.

Ακολουθούν τα διαμειφθέντα σήματα.

(Τα σήματα που ακολουθούν διεσώθηκαν από τον Ναύαρχο ε.α. κ. Π. Μανάκο με την ευγενή παραχώρηση του οποίου και αναδημοσιεύονται:)

——————————————————————————————————-\

6 Σεπτεμβρίου

Σ-3δ (Ιανουάριος 1936)                      ΣΗΜΑ                                     Αύξ. αριθ. Α31

Επιχειρήσεων

            Προς: ΥΝ                                                                    Από ΠΟΛΕΜΙΣΤΗΝ

(Κ) ΝΔΝΑ ΑΣ

Εις όρμον ΦΩΚΙΑΝΟΥ ευρίσκομαι εις επαφήν με ανταρτικόν    Κ

βάλλομαι από τα γύρω υψώματα// Θα παραμείνω μέχρι πλήρους εκκαθαρίσεως της καταστάσεως

ΩΛ 060939/9/48                                                                     ΩΠ 060920/9/48

ΓΕΝ/Γ

——————————————————————————————————-

6 Σεπτεμβρίου

Σ-3δ (Ιανουάριος 1936)                      ΣΗΜΑ                                     Αύξ. αριθ. Α52

Επιχειρήσεων

            Προς: ΓΕΝ /Γ                                                              Από ΠΟΛΕΜΙΣΤΗΝ

Διαταχθέν αεροπλάνον άνωθεν εμού/////////

ΩΛ 061145/9/48                                                                     ΩΠ 061140/9/48

ΓΕΝ/Γ

——————————————————————————————————

8 Σεπτεμβρίου

Εμπιστευτικόν

ΕΠΕΙΓΟΝ

Προς: ΝΔΝΑ                                                                           Από ΠΟΛΕΜΙΣΤΗΝ

Μεταφέρω 17 συλληφθέντας προς ανάκρισιν και ένα ……..   συνοδεύοντα τας σύο συλληφθείσας αδελφάς/// Παρακαλώ διατάξατε που θα τους αποβιβάσω///

ΓΕΝ/Γ-ΓΕΝ/Δ                                                                                     081500/9

————————-

Αναμνήσεις του Αντιναυάρχου ε.α. κ. Α. Μ. Δαμιράλη

Ανατίναξη του Π/Κ των ανταρτών υπό του «Πολεμιστή» στον όρμο Φωκιανού

Το 1948 υπηρετούσα στο Α/Τ «ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ», με κυβερνήτη τον Αντιπλοίαρχο Α. Ράλλη.

Το βράδυ της 6/9/1948 ο «ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ» διετάχθη να πλεύσει στον όρμο Φωκιανού. Μετά τον είσπλου του «ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗ» στον όρμο Φωκιανού την 7/9/48 είδαμε ότι στη γύρω ακτή και στα αβαθή ήταν διάσπαρτο κατεστραμμένο πολεμικό υλικό από την ανατίναξη του Π/Κ.

Το εν λόγω Π/Κ των ανταρτών έκανε μεταφορά του πολεμικού υλικού στο Φωκιανό από το Δυρράχιο της Αλβανίας για να εφοδιάσει τους αντάρτες της Πελοποννήσου.

Διετάχθη η αποβίβαση αγήματος υπό τους Ανθυπλοιάρχους Σ. Νικολαράκο και Δ. Παπασηφάκη και τους σημαιοφόρους Χ. Κοντογιάννη, Μ. Περιστεράκη και Α. Δαμιράλη.

Το άγημα συγκέντρωσε, κατέγραψε και φόρτωσε μικρό μέρος του παντοειδούς πολεμικού υλικού που ήταν διεσπαρμένο στη γύρω περιοχή μετά την ανατίναξη του Π/Κ.

Ο οπλισμός, τα πυρομαχικά και τα υλικά που μετέφερε το Π/Κ ήταν:

  1. Μεγάλος αριθμός ιταλικών, γερμανικών και ρωσικών όπλων.

  2. Εκατοντάδες ρωσικά και ιταλικά πολυβόλα.

  3. Δεκάδες υποπολυβόλα ιταλικά, γερμανικά

  4. Μικρός αριθμός όλμων.

  5. Μικρός αριθμός ναρκών ξηράς.

  6. Κιβώτια με ιταλικές χειροβομβίδες

  7. Ελληνικά χαρτονομίσματα.

  8. Πυρομαχικά παντός τύπου και προελεύσεως.

  9. Στρατιωτικός ιματισμός και τρόφιμα (κονσέρβες).

Μετά τη διαλογή και τη φόρτωση μέρους του υλικού στο «ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ» καταπλεύσαμε στο λιμάνι του Πειραιά και πρυμνοδετήσαμε μπροστά στο Παλαιό Ρολόι.

Στο πλοίο ήρθε ο τότε υπουργός Ναυτιλίας Ναύαρχος Α. Σακελλαρίου και μεγάλος αριθμός Ελλήνων και ξένων δημοσιογράφων που φωτογράφισαν το πολεμικό υλικό. Για πολύ καιρό το κατόρθωμα του «Πολεμιστή ήταν το πρώτο  θέμα στο Τύπο, γιατί οι πάντες διαπίστωσαν ότι η κατά της Ελλάδος επιδρομή των ανταρτών ήταν από το παραπέτασμα, με την αμέριστη συμπαράσταση του Τίτο, Αλβανών και λοιπών κρατών της τότε ΕΣΣΔ.

Το κατόρθωμα του Πλωτάρχου Π. Σπυρομήλιου είχε ως αποτέλεσμα να στερήσει τους αντάρτες της Πελοποννήσου από αυτόν το μεγάλο αριθμό οπλισμού, πυρομαχικών και εφοδίων.

Το καλοκαίρι του 1950 υπηρετούσα στο Ν/Α «ΠΑΤΜΟΣ», με κυβερνήτη τον Α. Χειμαριό (έφεδρο Υποπλοίαρχο). Αρχιεπιστολέας της τότε Α.Δ.ΠΑΔ. ήταν ο Αντιπλοίαρχος Πύρρος Σπυρομήλιος. Ένα Σάββατο διετάχθη το «ΠΑΤΜΟΣ» μετά επιβίβαση του Αρχιεπιστολέα να πλεύσουμε στον όρμο Φωκιανού. Καταπλεύσαμε το πρωί της Κυριακής και παρ΄ όλο που είχαν περάσει δύο χρόνια, στα ρηχά του όρμου Φωκιανού υπήρχε ακόμη σε δεκάδες κατεστραμμένο υλικό οπλισμού και υλικό των ανταρτών γενικότερα.

Από τότε έχουν περάσει 60 χρόνια και δεν ξεχνώ με πόση σεμνότητα ο Αντιπλοίαρχος Π. Σπυρομήλιος μας περιέγραφε, επί του «ΠΑΤΜΟΣ», κατά τον πλου της επιστροφής, τα του εντοπισμού και καταστροφής του Π/Κ των ανταρτών.

One Response to Ο «ΠΟΛΕΜΙΣΤΗΣ»

  1. Kώστας Δρούζας says:

    Ήρωες. Εσωσαν την πατρίδα από τη χειρότερη μοίρα. Να γίνει Χοτζική Αλβανία. Τιμή και στους έξι νεκρούς καταδρομείς του Αγίου Βασιλείου. Αγιασμένα και μυρωμένα τα οστά τους. Ψυχούλες.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: