ΝΕΑ ΤΗΣ ΕΑΑΝ

ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΑΑΝ ΣΤΟ ΕΤΗΣΙΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ 

ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΣΤΟ ΚΕΠΑΛ ΤΗΝ 19-11-2012

Κύριε Υφυπουργέ, κύριε Ελευσινιώτη

Είναι μεγάλη μας τιμή που ευρίσκεσθε σήμερα μαζί μας ως προερχόμενος από το Π.Ν.

Κύριε Αρχηγέ του ΓΕΝ

Κύριε Αρχηγέ του Στόλου

Κύριοι εκπρόσωποι των Α/ΓΕΕΘΑ , Α/ΓΕΣ και Α/ΓΕΑ

Κύριοι Ναύαρχοι

Κύριοι Διοικητές

Κύριοι Επίτιμοι Α/ΓΕΝ και ΑΣ

Ενδοξοι Βετεράνοι του Β.΄Π.Π.

Κύριοι Εκπρόσωποι των Ενώσεων Αποστράτων Σ.Ξ., Π.Α. και Λ.Σ.

Κύριοι Πρόεδροι και εκπρόσωποι των ΣΑ/ΣΝΔ-ΕΣΥ-ΣΝΑ-ΠΜ/ΣΑΣΥ/ΠΝ-ΣΑΣΜΥΝ-Καρδιοπαθών

Κύριοι Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί και σπουδαστές των ΣΝΔ και ΣΜΥΝ

Αγαπητοί συνάδελφοι

Κυρίες και κύριοι,

Η σημερινή τελετή πραγματοποιείται, όπως κάθε χρόνο, για να τιμήσουμε την μνήμη και να υποκλιθούμε με ευλάβεια και ευγνωμοσύνη στους ηρωικούς νεκρούς Αξιωματικούς, Υπαξιωματικούς και Ναυτοδιόπους του ΠΝ και του Λ.Σ., που έπεσαν μαχόμενοι κατά την διάρκεια του Β.΄Π.Π., καθώς και στους μετά τον πόλεμο πεσόντες κατά την διάρκεια πολεμικών επιχειρήσεων ή εν καιρώ ειρήνης κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας.

Η προσφορά της ζωής των γενναίων αυτών συναδέλφων προς την Πατρίδα αποτελεί ύψιστο καθήκον και χρέος που υπαγορεύεται από την παράδοση του σύγχρονου Έλληνα μαχητή και απορρέει από τον όρκο για αγώνα μέχρι της τελευταίας ρανίδας του αίματός του.

Μεγαλειώδης και ανυπέρβλητη η προσφορά ζωής και θείο χάρισμα η γενναιότητα και η ψυχική αρετή.

Αψηφώντας τις αντίξοες συνθήκες και έχοντας ως μοναδικό εφόδιο την πίστη στα εθνικά ιδεώδη και στο αγαθό της ελευθερίας, πολέμησαν, τραυματίστηκαν, έπεσαν υπέρ πατρίδας, δίνοντας την ελευθερία στην Ελλάδα και κάνοντας τους Έλληνες απανταχού της γης υπερήφανους.

Τα πληρώματα των Ελληνικών πλοίων του Πολεμικού και Εμπορικού Ναυτικού μεγαλούργησαν στο πλευρό των συμμάχων επιδεικνύοντας απαράμιλλο θάρρος, ναυτοσύνη και πίστη στο αγαθό της ελευθερίας και προκαλώντας τον θαυμασμό και την εκτίμησή τους.

Όταν ο κατακτητής πάτησε τα Ελληνικά ιερά χώματα τον Απρίλιο του 1941, τα Ελληνικά πολεμικά πλοία τα οποία είχαν διασωθεί από την δράση της Γερμανικής αεροπορίας, κατέφυγαν στην Μ. Ανατολή για να συνεχίσουν τον αγώνα στο πλευρό των Συμμάχων.

Ελληνικά πολεμικά και εμπορικά πλοία πλέοντα σε όλες τις θάλασσες και τους ωκεανούς, συνέβαλαν με την αποτελεσματική δράση τους στην απελευθέρωση της Ευρώπης και στην τελική ήττα της ναζιστικής Γερμανίας.

Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθώ και σε όλους εκείνους, στελέχη του Π.Ν. και του Λ.Σ. που στις δύσκολες ημέρες της κατοχής της χώρας μας, εντάχθηκαν σε οργανώσεις και διεξήγαγαν από το εσωτερικό τον αγώνα κατά των κατακτητών. Σημαντικός αριθμός αυτών συνελήφθη και εκτελέστηκε.

Αλλά τα ιδεώδη αυτά διασφαλίσθηκαν και κατά την περίοδο που η χώρα κτυπήθηκε από τα ίδια της τα παιδιά σε χαλεπούς για την μνήμη μας χρόνους μετά την απελευθέρωσή της.

Αναντίρρητα σπουδαία ήταν η συμβολή των στελεχών του Π.Ν. στην παγίωση της εσωτερικής ειρήνης και στη διασφάλιση του Δημοκρατικού μας πολιτεύματος.

Οι δάφνες, όμως, της δόξας δεν ανήκουν μόνο στους ηρωικούς νεκρούς μαχητές. Ανήκουν επάξια και σε όλους τους επιβιώσαντες συμπολεμιστές τους, ορισμένοι των οποίων, ως παλαίμαχοι βετεράνοι μας τιμούν σήμερα με την παρουσία τους. Σε αυτούς θα πρέπει η Πολιτεία να στρέψει περισσότερο την στοργή της και ως ύστατη ευγνωμοσύνη να θεσπίσει Εθνική ημέρα του Βετεράνου, όπως αυτό συμβαίνει σε πολλά Κράτη.

Στους σεβαστούς συναδέλφους που πολέμησαν κατά την διάρκεια του Β΄ Π.Π., κάτω από αντίξοες και ιδιαίτερα σκληρές συνθήκες, μακριά από την Πατρίδα και τα αγαπημένα τους πρόσωπα, υπηρετώντας με την ελεύθερη τους βούληση στις ελεύθερες ναυτικές δυνάμεις της Πατρίδας, εκφράζουμε την απεριόριστη ευγνωμοσύνη και θαυμασμό μας.

Αλλά και στον καιρό της ειρήνης, στελέχη του Π.Ν. που έπεσαν κατά την διάρκεια διατεταγμένης υπηρεσίας στην Κύπρο και στα Ίμια, αλλά και στην εκτέλεση του καθημερινού καθήκοντος, αποτελούν τρανό παράδειγμα αυτοθυσίας και συμβολής των στελεχών των Ε.Δ. στην εθνική ανεξαρτησία σε ειρηνική περίοδο.

Στην σύντομη αυτή ομιλία δεν είναι δυνατόν να περιγραφεί με λεπτομέρειες η ηρωική δράση των Πολεμικών πλοίων και ο τρόπος θυσίας όλων των γενναίων συναδέλφων μας, γιατί είναι τόσα πολλά τα κατορθώματά τους, που θα χρειαζόταν πολύς χρόνος για να αναφερθούν.

Οι νεότεροι πάντα θα διδασκόμεθα από τα κατορθώματά τους και θα είμαστε έτοιμοι να γίνουμε αντάξιοί τους εάν η Πατρίδα το θελήσει.

Φόρος τιμής ανήκει επίσης στις ορφανικές οικογένειες των ηρώων οι οποίες άντεξαν με αξιοπρέπεια και υπερηφάνεια τον χαμό των αγαπημένων τους προσώπων.

Σήμερα τα στελέχη των Ε.Δ. ευρίσκονται πάλι σε πόλεμο , τουλάχιστον όπως ακούεται από επίσημα χείλη , έστω και εάν αυτός είναι οικονομικός . Η διαφορά με τους ήρωες του Β.΄ Παγκοσμίου Πολέμου είναι ότι ο εχθρός που αντιμετωπίζουν δεν είναι ορατός και κυρίως οτι οι οικογένειές τους δεν ευρίσκονται στα μετόπισθεν, αλλά στην πρώτη γραμμή της μάχης. Σε πόλεμο ευρίσκονται και οι απόστρατοι , πολλοί από τους οποίους είναι βετεράνοι και αγωνίζονται πλέον για την επιβίωσή τους. Με την ευκαιρία της σημερινής τελετής και για να δικαιωθούν οι ήρωες που πολέμησαν,  ώστε η Ελλάδα να είναι ελεύθερη και οι πολίτες της να ευημερούν , καλούμε την Κυβέρνηση να επανεξετάσει τις περικοπές των αποδοχών των εν ενεργεία και των αποστράτων

Είναι  όμως βέβαιο ότι σε εποχές όπου χρειάζεται εθνική ομοψυχία για την αντιμετώπιση των εθνικών θεμάτων που άπτονται της εξωτερικής πολιτικής και άμυνας , αλλά και της οικονομίας πρόσφατα, οι Ένοπλες Δυνάμεις θα είναι πάλι στην πρώτη γραμμή και θα συνεισφέρουν στο αίσθημα ασφαλείας που αισθάνεται ο Ελληνικός λαός, αναγκαία προϋπόθεση για να μπορέσει να εργάζεται απερίσπαστος στο έργο ανάταξης της χώρας.

Ας είναι αιωνία η μνήμη των ηρωικών συναδέλφων μας και ας προσευχηθούμε κατά την διάρκεια του προσκλητηρίου, που θα ακολουθήσει, για την ανάπαυση της γενναίας ψυχής τους.

               Αντιναύαρχος Σ.Περβαινάς Π.Ν. ε.α.

     Πρόεδρος Ε.Α.Α.Ν.

====================

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΩΣ ΕΠΕΙΓΟΝ

                                                           ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΝΑΥΤΙΚΟΥ

ΕΝΩΣΗ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΝΑΥΤΙΚΟΥ (Ε.Α.Α.Ν.)

Ν. Π. ∆. ∆.

Γραφεία: Ι. Παπαρρηγοπούλου & Π.Π. Γερµανού

Πλατεία Κλαυθµώνος – 105 61 Αθήνα

Τηλ.: 210 33 10 430 –431 – FAX: 210 33 10 429-e-mail info@eaan.gr και chairman@eaan.gr

Αριθ. πρωτ.: 1007                                                              Ηµερ.: 29-11-2012

ΠΡΟΣ: ∆ιοικητή Τράπεζας της Ελλάδος κον Γ.Προβόπουλο

ΚΟΙΝ : Υπουργό Εθνικής Άµυνας κο Π. Παναγιωτόπουλο

            Υφυπουργό Εθνικής Άµυνας κο ∆. Ελευσινιώτη

            Αρχηγό Γ.Ε.Ν. Αντιναύαρχο Κ. Χρηστίδη ΠΝ

            Υποδιοικητή Τράπεζας της Ελλάδος κα Ε. ∆ενδρινού

            Υποδιοικητή Τράπεζας της Ελλάδος κον Ι. Παπαδάκη

ΘΕΜΑ: Αγορά οµολόγων του ∆ηµοσίου

Αξιότιµε κύριε Πρόεδρε

Με αφορµή την χθεσινή δήλωση του Υπουργού Οικονοµικών κου

Ι. Στουρνάρα στο βραδινό δελτίο του τηλεοπτικού σταθµού MEGA, ότι η συµµετοχή στην επαναγορά οµολόγων από ασφαλιστικά Ταµεία και ΝΠ∆∆ θα είναι σε εθελοντική βάση, σας γνωστοποιούµε ότι η Ε.Α.Α.Ν. ως Ν.Π.∆.∆., του οποίου τα αποθεµατικά διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος  δεν επιθυµεί την συµµετοχή της στο εν λόγω πρόγραμμα

 Με εκτίµηση

 Αντιναύαρχος εα Σπ. Περβαινάς ΠΝ

 Πρόεδρος ΕΑΑΝ

 

=============================

Μετεγκατάσταση ΕΑΑΝ/Πόρου

 Ευχαρίστως γνωρίζεται ότι εγκρίθηκε, υπό προϋποθέσεις, από ΓΕΝ (ΓΕΝ 201135 Νοε. 12), η διάθεση Κατάλληλου χώρου, εντός του ΚΕ Πόρος, μετά από αίτηση της ΕΑΑΝ (ΕΑΑΝ Πόρου) και αποδοχής εκ μέρους του ΚΕ Πόρος (ΚΕ Πόρος 301120 Οκτ. 12), για τη στέγαση του Παραρτήματος της ΕΑΑΝ στον Πόρο.
Η ΕΑΑΝ εύχεται στο ΔΣ και τα Μέλη της στον Πόρο Καλή παραμονή στο νεοαποκτηθέντα χώρο, που τόσο ‘γνώριμος’ είναι σε όλους μας.

===========================

Κοπή πίτας 2013 ΕΑΑΝ & Παραρτημάτων / Βραβεύσεις διακριθέντων

 Σας γνωρίζεται, ότι η κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας της ΕΑΑΝ, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013 και ώρα 10:30, στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΛΑΕΔ), Ρηγίλλης 1 Αθήνα 10 675, όπου είναι καλεσμένοι όλοι οι Απόστρατοι του Πολεμικού Ναυτικού & Λιμενικού Σώματος.
Κατά τη διάρκεια της τελετής θα γίνει, όπως κάθε χρόνο,  Βράβευση Αριστούχων Μαθητών Σπουδαστών και Φοιτητών, τέκνα Αποστράτων ΠΝ & ΛΣ, που δεν περιελήφθησαν στη λίστα προς βράβευση από το ΓΕΝ.

 ======================

ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΑΑΝ

Τα αποτελέσματα αρχαιρεσιών για την ανάδειξη νέου ΔΣ ΕΑΑΝ την 25η Νεομ. 2012 είναι τα πιο κάτω: ψήφισαν συνολικά 2488 μέλη (κεντρική ΕΑΑΝ κ παραρτήματα) έγκυρα 2433, άκυρα 55,  λευκά 0.

Εκλέγησαν: Περβαινάς Σπ. (Πρόεδρος με 1008 ψήφους), Γερούκης Θεοδ. (Αντιπρόεδρος 881). Μέλη: Μάχιμοι- Διδάσκαλοι: Ξύτσας Κων (889), Αγγελόπουλος Ιωαν. (555). Μηχανικοί-Χημικοί: Αποστολάκης Δημ. (863). Οικονομικοί: Τσαπράζης Νικ. (677). Υγειονομικοί: Γρίβας Θεοδ. (784). Λιμενικοί: Τσίρης Αγ. (935). Ειδικότητων (Ε) (πρώην ΠΥ-ΠΤ): Αναγνωστάκης Εμ. (928), Αϊδίνης Χαρ. (777), Γεωργακόπουλος Γρ. (757). Το νέο Δ.Σ. θα παραλάβει καθήκοντα τον Μάρτιο του 2013, όπου και θα γίνει η εκλογή του νέου Διευθύνοντος συμβούλου.

Ο ΣΑ/ΣΜΥΝ εύχεται και πιστεύει ότι, πέρα από τις τυπικές ευχές για καλή επιτυχία, το νέο ΔΣ της ΕΑΑΝ, οφείλει να πετύχει στην επίλυση των προβλημάτων που ταλανίζουν τα μέλη της, διότι ΄΄οι καιροί ου μενετοί΄΄. Επίσης, οφείλει και πρέπει να τολμήσει ριζοσπαστικές αλλαγές-καινοτομίες στο καταστατικό της, οργανωτική τακτική ώστε να προλαβαίνει τα γεγονότα και μην υπερφαλαγγίζεται από αυτά, βελτίωση της επικοινωνιακής της τακτικής (sms, email) και ότι άλλο είναι απαραίτητο ώστε η ΕΑΑΝ, όπως και οι άλλες Ενώσεις ΣΞ, ΠΑ, να αποτελέσουν τον κεντρικό φορέα εκπροσώπησης των αποστράτων. Αλλιώς η πολυδιάσπαση (εθνικό σπορ των Ελλήνων) θα είναι το αποτέλεσμα, με όλες τις αρνητικές δυναμικές που αυτή κουβαλάει μαζί της.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: