ΝΑΥΑΡΧΟΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΝΘΗ

ΝΑΥΑΡΧΟΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ

Μέλη του ΔΣ του ΣΑΣΜΥΝ αποχαιρετίσανε με θλίψη τον εκλιπόντα αξ/κό ε.α. Θεόδ. Μανωλόπουλο ΠΝ, τον άνθρωπο Μανωλόπουλο, τον φίλο Μανωλόπουλο όπως ήθελε να τον θεωρούμε και αποκαλούμε στις αμέτρητες προσκλήσεις – συγκεντρώσεις στο σπίτι του ή αλλού.

Σπουδαίος αξιωματικός έγραψε τη δική του ιστορία στο ΠΝ. Φυγή στη Μ. Ανατολή το 1943, με πλείστες συμμετοχές στον συμμαχικό αγώνα κατά του Άξονα. Μέλος του αγήματος εμβολής το 1944.

Με την απελευθέρωση Κυβερνήτης της Α/Κ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ (483), του πλοίου που δεν ήθελε να πεθάνει, καθαρίζοντας τα διάσπαρτα ναρκοπέδια κατά μήκος των δυτικών ακτών του Θερμαϊκού αλλά και βαλλόμενο θανάσιμα από αντάρτικες ομάδες στις παρυφές του Κίσαβου το 1946 (Νέα του ΣΑ/ΣΜΥΝ φύλλο 99 Νοε – Δεκ 2008)

Ανήκε στη παλαιά γενιά αξ/κών και ενδιαφερόταν έμπρακτα για κάθε πρόβλημα του προσωπικού που διοικούσε. Αυστηρός αλλά δίκαιος και ποτέ εξοντωτικός. Δυναμικός με πνεύμα ανήσυχο και έργο εντυπωσιακό και καινοτόμο από όπου πέρναγε. Το πέρασμά του από τη Σχολή Ναυτοπαίδων (1963-65) άφησε τη σφραγίδα του. Κατεδάφισε τα περισσότερα παμπάλαια κτίρια του 1843-46 και αναμόρφωσε τα πάντα με σύγχρονα αντίστοιχα. Χαρακτηριστικό το παμπάλαιο εστιατόριο των Ν/δων. Κτίσμα του 1843 με αρχική χρήση ΄΄σταύλοι οθωνικής περιόδου΄΄.

Αφού πρώτα το «κατακρήμνισε» κατά δική του έκφραση, εν συνεχεία ζήτησε με έγγραφο άδεια….κατεδάφισης!!! Δείγμα αποφασιστικότητας, θέλησης αλλά και με αξιοθαύμαστη εγκαρτέρηση, όταν έχασε τον μονάκριβο γιό του Αλέξανδρο (Πλοίαρχο ΠΝ αρχηγό τάξεώς του) κι εν συνεχεία την αγαπημένη του σύζυγο.

Αγαπούσε την Ελλάδα, αγαπούσε το Ναυτικό. Παρών σε όλες τις εκδηλώσεις του όπως και στις εκδηλώσεις του ΣΑ/ΣΜΥΝ. Ανησυχούσε για τα σημερινά χάλια, όπως έλεγε. Το διαπιστώναμε στις πολλές «κλήσεις» του για ένα ποτό για να θυμηθούμε τα παλιά. Και θυμότανε τα πάντα . Για το πόλεμο , για τα μετέπειτα. Και με το γνωστό σε όλους τους παλαιούς χιούμορ που τον διέκρινε, αυτοσάρκαζε πολλές ιστορίες που είχαν την σφραγίδα «Μανωλόπουλος» ή «Τοτός» για τους συμμαθητές του.

manolo

Για τη γενιά τη δική μας, που τον γνωρίσαμε στα μέσα της δεκαετίας του ΄50, υπήρξε ένα ξεχωριστό κομμάτι του Ναυτικού που υπηρετήσαμε. Γι΄ αυτό δεν θα τον ξεχάσουμε ποτέ.

Καλό ταξίδι Ναύαρχε Μανωλόπουλε στα ήρεμα νερά της αιωνιότητας.

Ελ. Σφακτός 

 

========================

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑΡΑΤΑ

Με πολύ θλίψη κατευοδώνουμε κατά καιρούς σπουδαίους και αγαπημένους Αξιωματικούς και συναδέλφους που γνωρίσαμε, συνυπηρετήσαμε κατά την διάρκεια της καριέρας μας στο Π.Ν.

Πρόσφατα αποχαιρετίσαμε τον Θεόδ. Μανωλόπουλο Αντιναύαρχο ε.α. Π.Ν. Βετεράνος Β΄ Π.Π.

Οι φάροι ένας ένας σβύνουν.

Κώστας Νυχτάκης

Σημ. (Ε) ε.α. Π.Ν.

One Response to ΝΑΥΑΡΧΟΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ

  1. ΚΑΝΤΡΗΣ ΚΩΝΝΟΣ says:

    ΑΠΛΑ ΥΠΕΡΟΧΟΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΟΥ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: