Η ΑΛΛΗ ΕΛΛΑΔΑ

Πίσω από την βουρκώδη εικόνα που καθημερινά επιμένουν να μας παρουσιάζουν οι κάθε είδους φορείς που θέλουν να νέμονται αυτόν τον τόπο, υπάρχει μία άλλη Ελλάδα που αντιστέκεται. Είναι εκείνη του πνεύματος και των αξιών. Αμέτρητες οι εκδηλώσεις σε μία προσπάθεια να διατηρηθεί υψηλά το φρόνημα των Ελλήνων. Οι περισσότερες γίνονται γνωστές μόνο στο στενό χώρο που ανήκουν. Τα ΜΜΕ αδιαφορούν και στο ελάχιστο  για ενημέρωση-προβολής των. Δεν φείδονται όμως να μας βομβαρδίζουν καθημερινά με εμετικές εκπομπές για ότι πρόστυχο , χυδαίο ή ανώμαλο συμβαίνει σε αυτόν τον τόπο. «Η ειλωτεία του πνεύματος» πρυτανεύει για αυτούς.

Ο ΣΑ/ΣΜΥΝ αναφέρει μερικές από τις αξιόλογες εκδηλώσεις που είχε την τιμή να προσκληθεί και παρευρεθεί.

Ε.Σ.

 ==================

18 Οκτ.: Η Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών  (ΕΕΛ) στο πνεύμα ενθάρρυνσης και επιβράβευσης κάθε προσπάθειας σχετικής με το Λόγο, τη Τέχνη και τον Πολιτισμό, τίμησε τους «Έλληνες Στρατιωτικούς Συγγραφείς-Λογοτέχνες» εν ενεργεία και εν αποστρατεία.

Η εκδήλωση έγινε στην Αίθουσα Συνεδρίων «Μιχαήλας Αβέρωφ» και την προλόγισαν οι Π. Ναθαναήλ Πρόεδρος της ΕΕΛ. Χαιρετισμό απηύθυναν οι: Α. Τσουκαράκης Πρόεδρος ΣΥΣΜΕΔ. Κύριοι ομιλητές οι: Αντ. Κακαράς μέλος της ΕΕΛ., Ν. Παπαναστάσης μέλος της Γραμματείας ΚΕΘΑ και Λ. Μπλαβέρης Δημοσιογράφος στρατιωτικός συντάκτης.

Η ηθοποιός κ. Μπέσυ Μάλφα διάβασε-απήγγειλλε αποσπάσματα από τα έργα των : Παντελή Χόρν, Ανδρέα Καρκαβίτσα, Τάσο Κόρφη (λογοτεχνικό ψευδώνυμο του Τάσου Ρομποτή), Στέφανο Παπαγιάννη, Γήση Παπαγεωργίου όλοι του προερχόμενοι από τον ΣΞ και ΠΝ.

Στην εκδήλωση είχαν εκτεθεί έργα στρατιωτικών συγγραφέων-λογοτεχνών. Ο όγκος και ο πλούτος των θεμάτων που αυτά διαπραγματεύονται εντυπωσίασε τους πάντες. Το ΠΝ κατείχε ένα μεγάλο ποσοστό από την έκθεση των βιβλίων. Μεταξύ αυτών και το «Ιστορικό Φωτογραφικό Λεύκωμα Σχ. Ναυτοπαίδων – ΣΔΥΝ – ΣΜΥΝ 1946-2000» που έχει συγγράψει ο Πρόεδρος του ΣΑ/ΣΜΥΝ Ελ. Σφακτός κι έχει εκδόσει το ΓΕΝ το 2007.

Συγχαρητήρια σε όσους συνέλαβαν και υλοποίησαν την ιδέα της εκδήλωσης αυτής.

  ====================

22 Νοεμ.: Στο Μουσείο Πόλεως Αθηνών – Ίδρυμα Βούρου Ευταξία, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στη μνήμη του Ναυάρχου Σοφοκλή Δούσμανη, Κυβερνήτου ΘΚ ΑΒΕΡΩΦ κατά τις ιστορικές Ναυμαχίες ΕΛΛΗΣ-ΛΗΜΝΟΥ. Ομιλητής ο Αντιναύαρχος Κων. Μαζαράκης-Αινιάν ΠΝ, Αρχηγός Στόλου, ο οποίος αναφέρθηκε εκτενέστατα στην στρατιωτική σταδιοδρομία του Σοφ. Δούσμανη, στην καθοριστική του συμβολή στην αίσια έκβαση των ναυμαχιών, καθώς και στη μετέπειτα πορεία του όταν και ξέσπασε ο διχασμός. Η ιστορία όσο και η αντικειμενική τοποθέτηση σε αυτή, όσων δεν έζησαν τα γεγονότα  που γράφουν ιστορία,  αποτελείται από μικρές άγνωστες λεπτομέρειες, καθοριστικές όμως στην συνολική ραφή του ιστορικού γεγονότος. Ο ομιλητής Αρχηγός Στόλου, έχοντας αυθεντικές πηγές για το γενεαλογικό δέντρο του Σοφ. Δούσμανη, ΄΄φώτισε΄΄ την προσωπικότητά του, η οποία είχε την ατυχία να βρίσκεται υπό τη σκιά του Παύλου Κουντουριώτη. Μία πολύ ενδιαφέρουσα από ιστορικής πλευράς,  ενημερωτική εκδήλωση που την παρακολούθησε μεγάλος αριθμός ακροατών. Η παρουσία ε.α.

ανωτάτων στελεχών του ΠΝ εμφανής.

========================

26 Νοεμ.: Στη κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του Πειραματικού Μουσικού Γυμνασίου-Λυκείου Παλλήνης, το νεανικό χορωδιακό σύνολο «Έμπνευσις» υπό την διεύθυνση χορωδίας και ορχήστρας κ. Έλενας Καντάρη-Κούκου, έδωσε μία παράσταση «Η Ελλάδα μας κατά Ξαρχάκον» που σε τίποτα δεν υστερούσε από μία άκρως επαγγελματική εκδήλωση. Εκτός από την τέλεια οργάνωση στο όλο πρόγραμμα της, όχι απλώς εντυπωσίασε, αλλά ενθουσίασε το ακροατήριο η τέλεια ερμηνεία της νεανικής χορωδίας με το πλούσιο ρεπερτόριο της σε ποίηση των: Νικ. Γκάτσου, Ιακ. Καμπανέλη, Λ. Παπαδόπουλου, και Βυρ. Λεοντάρη. Το δε μικρό αφιέρωμα «90 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή» συγκίνησε αφάνταστα. Οι μικροί μας αυτοί φίλοι, «σωστοί επαγγελματίες στην εμφάνιση, στάση κι εκτέλεση», μας πέρασαν δύο σπουδαία μηνύματα. Μη ξεχνάμε το παρελθόν διότι η ιστορία δεν αποτελεί απλή καταγραφή γεγονότων, αναμνήσεων ή αποτιμήσεων. Η ιστορία διδάσκει ποικιλοτρόπως με σημαντικότερο το να μην επαναλαμβάνονται τα ίδια λάθη. Και δεύτερο μήνυμα αυτό της αισιοδοξίας. Από τέτοια πνευματικά καλλιεργημένη γενιά δεν μπορεί παρά να προκύψει ένα καλύτερο αύριο για την χειμαζόμενη πατρίδα μας. Οι διάφορες ερμηνείες από την ευγενική συμμετοχή των: ηθοποιού Κατερίνας Χέλμη («Η Χοντρομπαλού» του Ν. Γκάτσου και «Το σπίτι κοντά στη θάλασσα» του Γ. Σεφέρη) και του ηθοποιού Χρήστου Καλαβρούζου (αποσπάσματα από τα «Απομνημονεύματα του Μακρυγιάννη») εμπλούτισαν την ποιότητα της παράστασης. Η δε ευγενής επίσης, συμμετοχή του τραγουδιστή Βασίλη Λέκκα ΄΄ξεσήκωσε΄΄  τον κόσμο, όπως επίσης και του κ. Καντάρη, πατέρα της κ. Καντάρη-Κούκου.

Η παράσταση τελούσε υπό την αιγίδα της Εταιρείας Μελέτης Έργου Ιωάννη Καποδίστρια, όπου Πρόεδρος αυτής κ. Ανδρέας Κούκος, Νομικός Καθηγητής Σχολής Εθνικής Αμύνης, Ταξίαρχος ε.α., έκανε την εισαγωγή στην παράσταση. Χαιρετισμό απηύθυναν οι: κ. Μανιάτης Κων. Αντιπεριφερειάρχης   Βορ. Τομέα Αθηνών, κ. Ζούτσος Αθ. Δήμαρχος Παλλήνης, κ. Φλεβοτόμου Ελένη Λυκειάρχης Πειραματικού Μουσικού Γυμνασίου-Λυκείου Παλλήνης. Την τιμητική πλακέτα του κ. Ξαρχάκου παρέλαβε εκ μέρους του η αδελφή του.

Ειλικρινά αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους διοργανωτές.

=======================

Επίσης, ο Δήμος Παπάγου (Δήμαρχος Βασ. Ξύδης) πραγματοποίησε δύο πολύ αξιόλογες εκδηλώσεις στο αμφιθέατρο ΄΄ Μίκης Θεοδωράκης΄΄ του Δημαρχείου Παπάγου-Χολαργού. Η πρώτη την 24 Οκτ. 2012 με θέμα «28η Οκτ., κοινωνικές κρίσεις, παιδεία και θεσμοί». Ομιλητής ο ομότιμος Καθηγητής Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, πρ. Πρύτανης κ. Πέτρος Γέμπτος.

Η δεύτερη εκδήλωση την 25η Νοεμβ. με θέμα «100 χρόνια από την έναρξη Βαλκανικών Πολέμων 1912-13» με ομιλητές: Σαράντο Καργάκο (Ιστορικός) και Ιωάν. Παλούμπη (Αντιναύαρχο ε.α.). Επίσης, λειτούργησε έκθεση κειμηλίων των Βαλκανικών Πολέμων που προσέφεραν τα: Πολεμικό Μουσείο Ελλάδος και Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος.

Η επιτυχία και των δύο εκδηλώσεων στο γεμάτο πάντα αμφιθέατρο, έφεραν την ποιοτική σφραγίδα του Δήμου Παπάγου. Πάντα οι εκδηλώσεις του ικανοποιούν απόλυτα τους προσκεκλημένους.

Ε.Σ.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: