ΒΙΒΛΙΑ

ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΟΠΩΣ ΔΕΝ ΓΡΑΦΤΗΚΕ……60 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Του Λεωνίδα Γιανναράκου

Την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου στην Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών (ΕΕΛ), έγινε η παρουσίαση του έβδομου βιβλίου του Λεωνίδα Γιανναράκου (Ναυτόπαιδος τάξεως 1949) με τίτλο «Μία ιστορία όπως δεν γράφτηκε, 60 χρόνια μετά».

Το βιβλίο αναφέρεται στο χρονικό της ομαδικής απείθειας των ναυτοπαίδων το 1952, γεγονός που συνετάραξε το πανελλήνιο. Ο Λεωνίδας από τους πρωταγωνιστές της ιστορίας αυτής εξιστορεί με κάθε λεπτομέρεια τα γεγονότα, τα οποία η εφημερίδα μας ΄΄Τα Νέα του ΣΑ/ΜΥΝ΄΄ (φύλλο 66 Μάρτιος – Απρίλιος 2002) πρώτη έφερε στο φως της δημοσιότητας το πώς και γιατί έγινε η ΄΄στάση΄΄ όπως έμεινε γνωστή. Η περιγραφή είχε γίνει κυρίως από τον Νίκο Ματό  Επστή ε.α. μαθητή της Σ.Ν. του 1949 .

Έγινε επαναδημοσίευση το 2005 (φύλλο81 Μάρτιος – Απρίλιος) και στο επόμενο φύλλο (Νο 82 Μάιος – Ιούνιος 2005) δημοσιεύτηκαν οι λεπτομέρειες με τίτλο «Η επόμενη ημέρα» όπως μας τα περιέγραψε γραπτώς ο Λεων. Γιανναράκος. Στο κεφάλαιο αυτό περιγράφονται τα μετά. Οι κατηγορίες, προφυλακίσεις, δίκες, καταδίκες, φυλακίσεις , αποτάξεις των φερομένων ως πρωταίτιοι της ομαδικής απείθειας. Το όλο συμβάν αποτελεί ξεχωριστό κεφάλαιο στο «Ιστορικό – Φωτογραφικό Λεύκωμα Σχ. Ναυτοπαίδων ΣΔΥΝ-ΣΜΥΝ 1946-2000»του Προέδρου Ελ. Σφακτού, εκδοθέν από το ΓΕΝ το 2007. Το βιβλίο του κ. Γιανναράκου με περισσότερες λεπτομέρειες για το συμβάν, με περιγραφές από τη ζωή στη σχολή πριν αυτό συμβεί και το μετά και με πλήθος φωτογραφιών της τάξεώς του, το καθιστούν μία πραγματική πηγή πληροφοριών για τη ταραγμένη τότε εποχή όχι μόνο στη σχολή, αλλά και σε όλη την Ελλάδα. Η γνωστή πένα του Λεωνίδα βοηθάει και διαβάζεται ευχάριστα και με ενδιαφέρον.

Στη λογοτεχνική αυτή εκδήλωση έγινε και η παρουσίαση του λογοτέχνη Λεωνίδα Γιανναράκου του οποίου το έργο αναγνωρίστηκε από την ΕΕΛ της οποίας και έγινε μέλος. Ο Λεωνίδας παρουσίαζε τον κύριο όγκο των έργων του μέσα από το λογοτεχνικό περιοδικό ΄΄Κορινθιακοί Ορίζοντες΄΄ . Η παρουσίαση έγινε από τον κ. Δημ. Καραμβάλη επίτιμο μέλος της ΕΕΛ, ποιητή – δοκιμογράφο. Παρακολουθώντας διαχρονικά τον Λεωνίδα ο κ. Καραμβάλης χαρακτήρισε το περιεχόμενο του λόγου του ως «τραγική επικαιρότητα, γεμάτα ρομαντισμό, μνήμες που γίνονται παρών, λόγος καλίλεκτος και καλίτεχνος , πένα συμπαγής χωρίς να πλαταγιάζει, δίνει στα έργα του μία αμεσότητα, συγκινησιακή ατμόσφαιρα»κ.α. Και κατέληξε. «Ο Γιανναράκος είναι ένας άνθρωπος με οράματα και ανθρωπιά».

Απήγγειλαν ποιήματά του οι Αλεξάνδρα Βαΐτση-Βάκρου ποιήτρια, μέλος της ΕΕΛ (΄΄Νενικήκαμεν΄΄ και ΄΄Ω Ελλάδα΄΄) και ο Χάρης Μελέτης ποιητής, μέλος της ΕΕΛ (΄΄Μαρία΄΄ ποίημα αφιερωμένο στη γυναίκα του, ΄΄Υπαρξιακό΄΄ ποίημα που ανήκει στον εσωτερικό μονόλογο).

Το ζεστό χειροκρότημα και τα συγχαρητήρια του ακροατηρίου ήταν η επιβράβευση για το όλο έργο του Λεωνίδα Γιανναράκου. Ήταν δε εμφανής η παρουσία πολλών συμμαθητών του και φίλων από το ΠΝ.

Ο ΣΑ/ΣΜΥΝ συγχαίρει τον Λεωνίδα και νοιώθει υπερήφανος που είναι μέλος του. Το δε βιβλίο του διατίθεται από τα γραφεία μας με κόστος 15€.

Ε.Σ.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: