ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΟΡΟΥ

Η διάσωση και διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς αποτελεί δείγμα πολιτισμού, υψηλού πνεύματος και αγάπης για το τόπο σου.

Εάν σε αυτά προσθέσεις και το ¨μεράκι¨, τότε δικαιολογείται απόλυτα το έργο που παρουσίασαν – προσέφεραν στη μικρή κοινωνία του Πόρου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών η ¨Ποριώτισσα¨ .

Η συλλογή αντικειμένων μίας εποχής που πέρασε ανεπιστρεπτί,  εντυπωσιάζει όσο και συγκινεί. Περιδιαβαίνοντας την καλά στημένη έκθεση, γυναίκα γαρ ο δημιουργός, οι μεν μεγάλοι σε ηλικία επισκέπτες αναπολούν την εποχή τους, όπου τα πάντα γινόντουσαν χειρονακτικά και είχαν το μεράκι του κατασκευαστή τους. Οι δε νεότεροι μαθαίνουν, οπτικά, πως δούλευε και τι εργαλεία χρησιμοποιούσε ο τσαγκάρης της γειτονιάς, ο αγρότης στο χωράφι, η νοικοκυρά στο σπίτι, κι ένα πλήθος από τις τότε κοινωνικές και επαγγελματικές δραστηριότητες. Ο πλούτος δε των παλαιών φωτογραφιών, μερικές δε σπάνιες, ζωντανεύουν την ζωή του παλαιού Πόρου, τότε που η ζωή, παρά τις ελλείψεις και τις στερήσεις της κυλούσε ήρεμα χωρίς άγχος και ¨μανία¨ κατανάλωσης.

Η Ναυτική γωνιά.

Ο ΣΑ/ΣΜΥΝ ανταποκρινόμενος στο αίτημα του πιο πάνω συλλόγου προσέφερε ικανό αριθμό φωτογραφιών σχετικές με το ΚΕ/ΠΟΡΟΣ – Σχολή Ναυτοπαίδων – ΣΔΥΝ, μικρά ναυτικά ενθυμήματα, μία μεγάλη πανοραμική φωτογραφία σε κάδρο της Σχολής (έτους 1946, προσφορά του Κ. Νυχτάκη) και το Ιστορικό – Φωτογραφικό Λεύκωμα ΣΝ -ΣΔΥΝ -ΣΜΥΝ 1946 – 2000 του Ελ. Σφακτού. Τα πιο πάνω ¨βρήκαν¨ την θέση τους στη ΄΄Ναυτική Γωνιά΄΄ που το Μουσείο δημιούργησε.

H γωνιά του αργαλιού.

Συγχαρητήρια στο Δ.Σ. του εν λόγω Συνδέσμου όπου με επικεφαλής την Πρόεδρο κα Ελ. Καρλαγκίνη και Αντιπρόεδρο κ. Χριστίνα Ρόη δημιούργησαν μία πολιτιστική κληρονομιά για την κοινωνία του Πόρου. Από τα δραστήρια και ιδρυτικά μέλη (και πρώην Πρόεδρος) ήταν η κα Νάγια Μακρή, σύζυγος του συναδέλφου Κώστα Μακρή. Τα εγκαίνια του Μουσείου έγιναν την 27/7 και παραβρέθηκαν από το ΠΝ ο Πρόεδρος παραρτήματος ΕΑΑΝ Αρχιπλοίαρχος Γ. Αλιφέρης και από τον ΣΑ/ΣΜΥΝ οι Ελ. Σφακτός και Γ. Κόκορης.

Ε.Σ.

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: