ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Ε.Ε. & Ε.Α. ΦΟΡΕΩΝ

ΚΟΙΝΗ ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΕΝΣΤΟΛΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ Ε.Δ.

 Μεγάλη ήταν η συμμετοχή στη κοινή πορεία διαμαρτυρίας των ε.ε. και ε.α. στελεχών των Ε.Δ. την 12 Σεπτ. 2012 που πραγματοποιήθηκε από Συντονιστική επιτροπή φορέων ε.ε. και ε.α. Συλλόγων – Συνδέσμων.

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή ένστολων από το Π.Ν. (υπερτερούσαν οι ΄΄Ε΄΄) και λιγότεροι οι του Στρατού. Ακόμα λιγότεροι οι της Π.Α.

Με μία ειρηνική πορεία, οι συγκεντωθέντες ξεκίνησαν από το άγαλμα του Κολοκοτρώνη και κατέληξαν στο Υπουργείο Οικονομικών (Πλ. Συντάγματος) όπου επιτροπή επέδωσε ψήφισμα διαμαρτυρίας στο Δ/ντή Γραφείου του Υπ. Οικονομικών (κωλυομένου του τελευταίου να δεχτεί την επιτροπή).

Το ψήφισμα δήλωνε ρητά το ανυποχώρητο όλων στα μέτρα που εξαθλιώνουν όλο και περισσότερο τους πάντες, στη διαφύλαξη της εθνικής μας κυριαρχίας, στα δίκαια αιτήματα που οι ε.ε. και ε.α. απαιτούν από την πολιτεία.

Πριν την έναρξη της πορείας, χαιρετισμό απηύθυναν προς τους συγκεντρωμένους οι εκπρόσωποι των συμμετεχόντων φορέων αναφερόμενοι στους λόγους της συγκέντρωσης – διαμαρτυρίας.

Ο πρόεδρος του ΣΑ/ΣΜΥΝ απευθυνόμενος στο πλήθος είπε:

«Συνάδελφοι – Συναδέλφισες, ένστολοι κα απόστρατοι,

Η σημερινή κοινή συγκέντρωση στέλνει ένα δυνατό μήνυμα στα κέντρα αποφάσεων, ότι ο ομφάλιος λώρος που πολλοί αμφισβήτησαν είναι πολύ ισχυρός και δεν κόβεται εύκολα. Ενωμένοι θα πετύχουμε πολλά. Ο χρόνος λίγος. Κάθε απουσία , κάθε ολιγωρία δεν δικαιολογείται. Δεν εκλιπαρούμε, δεν ζητιανεύουμε. Απαιτούμε αυτά που δικαιούμαστε. Το οφείλουμε στον εαυτό μας, για αυτά που έχουμε προσφέρει στη πατρίδα, το οφείλουμε για ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά μας».

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

(13 Σεπτ. 12)

Εν ενεργεία και εν αποστρατεία συνάδελφοι,

Σαν συντονιστικό όργανο των φορέων που συνδιοργάνωσαν την χθεσινή κοινή κινητοποίηση των εν ενεργεία και εν αποστρατεία στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων σας ενημερώνουμε για τα παρακάτω:

Μετά την πορεία, επιδόθηκε το κοινό ψήφισμα στο Υπουργείο Οικονομικών, σε συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου. Στην συνάντηση αυτή τόσο απ’ τους εκπροσώπους των ε.ε όσο και απ’ τους αντίστοιχους των ε.α, έγινε διεξοδική ανάλυση των συσσωρευμένων προβλημάτων και της αδιέξοδης κατάστασης που έχουν οδηγηθεί τα ε.ε και ε.α στελέχη, απ’ την εφαρμοζόμενη πολιτική.

Ο Γ.Γ του υπουργείου μας έκανε σαφή την απόφασή του Υπουργείου, για περικοπές στο ειδικό μισθολόγιο της τάξης του 6,5 έως 7 %  και για το χρονικό διάστημα έως και το 2014. Τόνισε ότι οι αναίρεση των περικοπών αυτών δεν είναι δυνατή γιατί εντάσσεται στις απαιτήσεις της τρόικας.  Μας κατέστησε απολύτως σαφές και μάλιστα πέραν της μιας φοράς, ότι το ΥΠ.ΕΘ.Α στο αίτημα του ΥΠ. ΟΙΚ για υποβολή προτάσεων για ισοδύναμα μέτρα, το μόνο που κατέθεσε ήταν η μετακύλυση πληρωμών του 2012, στο μέλλον, γνωρίζοντας όπως και έγινε, ότι θα απορριφθούν απ’ την τρόικα.

Μετά τα παραπάνω, έγινε απολύτως σαφής η πρόθεση του Υπουργείου Οικονομικών, με την σύμφωνη γνώμη του ΥπουργεουΆμυνας, για την εφαρμογή της ξενόφερτης απαίτησης για παραπάνω περικοπές στα ήδη πετσοκομμένα εισοδήματά μας. Η επίκληση, απ’ την πλευρά του Υπουργείου Οικονομικών, του μικρού ποσοστού περικοπής του ειδικού μισθολογίου των στρατιωτικών, είναι απατηλή καθ’ ότι οι αμοιβές των άλλων κλάδων εργαζομένων που αμείβονται με  ειδικά μισθολόγια, είναι πολλαπλάσιες. Δεν είναι δυνατό να ικανοποιηθούμε στη λογική του μικρότερου κακού.

Εμείς σαν συντονιστικό όργανο των φορέων που συνδιοργάνωσαν την χθεσινή κοινή κινητοποίηση των εν ενεργεία και εν αποστρατεία στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, δηλώνουμε ξεκάθαρα, ότι :

 • Καταγγέλλουμε την πρακτική του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας διαχρονικά, να αγνοεί την παρουσία μας, σημειώνοντας την θετική ανταπόκριση του αντίστοιχου της Οικονομίας, στο σχετικό αίτημα μας.

 • Δεν αποδεχόμαστε καμία απολύτως περικοπή στις αμοιβές των ε.ε. και ε.α στελεχών των Ε.Δ., αρνούμενοι να συνηγορήσουμε,  μέσω της κλοπής του ιδρώτα μας, στην λύση του δημοσιοοικονομικού προβλήματος, γιατί για την δημιουργία του δεν ευθυνόμαστε εμείς. Απαιτούμε να πληρώσουν αυτοί που δεκαετίες ολόκληρες ξεζούμισαν τον Ελληνικό λαό.

 • Αρνούμαστε να συμμετάσχουμε στην συνδιαμόρφωση προτάσεων «ισοδύναμων μέτρων», εργαλείων της μνημονιακής λογικής μείωσης των εισοδημάτων μας, υπογράφοντας στη συνέχεια για παράδειγμα ένα μικρότερο πιθανόν ποσοστό μείωσης ανάλογο των «ισοδυνάμων» που θα κατατεθούν.

 • Ζητάμε όμως την συνεργασία των διευθύνσεων των επιτελείων και του ΥΠΕΘΑ, στην παροχή στοιχείων, που θα μας δώσει την δυνατότητα, μακριά από κάθε μνημονιακή πρακτική, να διαμορφώσουμε και να καταθέσουμε ρεαλιστικές προτάσεις μείωσης του λειτουργικού κόστους των ΕΔ και την ροή των εξοικονομούμενων πόρων στην βελτίωση των οικονομικών των στελεχών.

Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΦΟΡΕΩΝ ε.ε. & ε.α ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ

Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ Ε.Δ. ΚΑΙ Σ.Α.

Στην Αθήνα σήμερα την 19η Σεπτεμβρίου 2012 , τα εν αποστρατεία Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ.) και Σωμάτων Ασφαλείας (Σ.Α.), συγκεντρωθήκαμε για να διαδηλώσουμε μαζικά και ενωτικά, την οργή μας, αλλά και να εκφράσουμε την ανησυχία μας, για την Εθνική Άμυνα και τη Δημόσια Τάξη.

ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΟΤΙ

– Συμπαραστεκόμαστε στα δίκαια αιτήματα των εν ενεργεία συναδέλφων μας και παλεύουμε για να μην περάσουν τα μέτρα περαιτέρω μείωσης των αποδοχών τους, που έχουν ενταχθεί στο πλαίσιο της μείωσης των ειδικών μισθολογίων, τα οποία σε ότι αφορά τα στελέχη των Ε.Δ. και των Σ.Α., ούτε ειδικά είναι, ούτε προνομιακά. Τα εν ενεργεία στελέχη των Ε.Δ. και των Σ.Α. είναι τα χαμηλότερα αμειβόμενα εκ των ειδικών μισθολογίων, ενώ παράλληλα προσφέρουν σε καθημερινή βάση ακόμη και την ίδια τους τη ζωή για να μπορεί ο Ελληνικός Λαός να αισθάνεται ελεύθερος και να είναι ανεμπόδιστος στις καθημερινές του δραστηριότητες.

-Είμαστε κομμάτι του σκληρά δοκιμαζόμενου Ελληνικού Λαού, συμπάσχουμε με αυτόν, έχουμε νεκρούς που έπεσαν κατά την εκτέλεση του καθήκοντος εν ειρήνη και κάθε διεκδίκησή μας δεν στρέφεται κατά του γενικού συνόλου.

-Επειδή καθημερινά βιώνουμε την βάσανο των ισοδυνάμων μέτρων είμαστε αντίθετοι στην περαιτέρω μείωση του αξιόμαχου των Ε.Δ. και των Σ.Α. και την υποβάθμιση της οικονομικής  καταστάσεώς των στελεχών τους.

-Εφόσον οι δανειστές απαιτούν μείωση των αμυντικών δαπανών, θα πρέπει πριν από όλα να εγγυηθούν την ακεραιότητα της χώρας μας από κάθε απειλή και επιβουλή, που εμείς ως Έλληνες βιώνουμε καθημερινά.

-Με τις μέχρι τώρα μειώσεις των συντάξεών μας που ξεπερνούν το 50%, με την διάλυση των Μετοχικών Ταμείων μας και με την πρωτοφανή επιδρομή στα εναπομείναντα εισοδήματά μας, λόγω της άκριτης φορολόγησης, η επιβίωσή μας είναι πλέον προβληματική.

-Ειδικά για τους βετεράνους , οι οποίοι έθεσαν τη ζωή τους σε κίνδυνο για την ελευθερία της Πατρίδας, πολλοί δε από αυτούς φέρουν τραύματα, η περικοπή των προς το ζην που η Πατρίδα όφειλε να τους παρέχει και η νοσοκομειακή και φαρμακευτική δοκιμασία που βιώνουν καθημερινά, αποτελεί ντροπή και παγκόσμιο φαινόμενο αγνωμοσύνης.

Α Π Α Ι Τ Ο Υ Μ Ε

-Την μη περαιτέρω μείωση των αποδοχών των εν ενεργεία συναδέλφων.

-Την ενίσχυση της Εθνικής Άμυνας και της Δημόσιας Ασφάλειας με την μη περικοπή του προϋπολογισμού των Ε.Δ., με την ανακήρυξη της ΑΟΖ και την μη εισαγωγή αλλογενών στις παραγωγικές Σχολές των Ε.Δ.

-Την κατάργηση του ηλικιακού ρατσισμού που αφορά στη μείωση των συντάξεων για τους κάτω των 55 και κάτω των 60 ετών αποστράτους.

-Την κατάργηση των περιορισμών στο αναφαίρετο δικαίωμα εργασίας των αποστράτων.

-Την μη περαιτέρω μείωση των συντάξεων και των μερισμάτων μας και την κατάργηση των αλχημειών με τις οποίες υπολογίζονται οι μειώσεις στις συνταξιοδοτικές πράξεις.

-Την εξυγίανση και εξασφάλιση της βιωσιμότητας των Μετοχικών Ταμείων.

-Την επιστροφή των ληστευθέντων χρημάτων, λόγω P.S.I, που εμείς έχουμε καταβάλει και ανήκουν στα Μετοχικά  Ταμεία και τις Ενώσεις μας.

-Την αποκατάσταση της υποβαθμισμένης φαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης μέσω των Στρατιωτικών Νοσοκομείων και του ΝΙΜΙΤΣ, στην κατασκευή και λειτουργία των οποίων οι απόστρατοι έχουν συνεισφέρει και συνεχίζουν ακόμη να συνεισφέρουν με την ειδική εισφορά.

-Την εξαίρεση των ειδικών επιδομάτων επικινδυνότητας από το σύνολο των αποδοχών που περικόπτονται, γιατί με την ακολουθούμενη πολιτική στην ουσία αυτά έχουν μηδενισθεί.

Κ Α Λ Ο Υ Μ Ε

Την Ελληνική Κυβέρνηση και την Ελληνική Βουλή να λάβουν υπόψη τα ανωτέρω και δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας, μέχρι την δικαίωση των αιτημάτων μας.

Τα κόμματα της Αντιπολίτευσης να στηρίξουν τα δίκαια αιτήματά μας.

Οι μετέχοντες Φορείς

 • Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού(ΕΑΑΣ)

 • Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού(ΕΑΑΝ)

 • Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας(ΕΑΑΑ)

 • Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος(ΕΑΑΛΣ)

 • Πανελλήνια Ομοσπονδία Αποστράτων Αξιωματικών Σωμάτων Ασφαλείας (ΠΟΑΑΣΑ)

 • Ανεξάρτητη Κίνηση Στρατιωτικών(ΑΚΙΣ)

 • Πανελλήνια Ομοσπονδία Στρατιωτικών (ΠΟΣ)

 • Σύλλογος Αποφοίτων Σχολής Ναυτικών Δοκίμων(ΣΑ/ΣΝΔ)

 • Ελληνικός Σύλλογος Ναυτικής Αεροπορίας(ΕΣΝΑ)

 • Ελληνικός Σύλλογος Υποβρυχίων(ΕΣΥ)

 • Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αποστράτων Αξιωματικών ΕΔ και ΣΑ (ΠΣΑΑΕΔ και ΣΑ)

 • Σύλλογος Αποφοίτων Σχολής Αποφοίτων Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού(ΣΑ/ΣΑΜΥΝ)

 • Σύλλογος Αποφοίτων Σχολής  Τεχνικών Υπαξιωματικών Αεροπορίας(ΣΑΣ)

 • Σύνδεσμος Αποστράτων Α/κών Τεχνικού Σώματος (ΣΑΑΤΧΕ)

 • Σύλλογος Αποφοίτων Σχολής Διοικητικών Αεροπορίας(ΣΑΣΥΔΑ)

 • Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Αποφοίτων Σχολών Υπαξιωματικών Πολεμικού Ναυτικού(ΠΜ/ΣΑΣΥ/ΠΝ)

 • Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αξιωματικών Πεζικού (ΠΣΑΠ)

 • Σύλλογος Αποφοίτων Ιπταμένων Ραδιοναυτίλων (ΣΑΙΡ)

 • Σύλλογος Αποστράτων Αξιωματικών και Υπαξιωματικών Στρατού (ΣΑΑΥΣ)

 • Πανελλήνια Ένωση Οικογενειών εκλιπόντων Αξ/κών Στρατού (ΠΕΟΕΑΣ)

 • Πανελλήνιος Σύλλογος Οικογενειών πεσόντων Αεροπόρων (ΠΑΣΟΙΠΑ)

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: