ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΣΤΟΛΟ

Η καθιερωμένη κατ’ έτος επίσκεψη στο Στόλο που οργανώνει η ΕΑΑΝ, έγινε με επιτυχία κι εφέτος την 6 Ιουνίου.

Οι οικονομικές δυσκολίες που η πατρίδα μας περνάει έχουν εύλογα δημιουργήσει μία ανησυχία στον ελληνικό λαό που αγωνιά, μέσα σε όλα τα άλλα και για τις τυχόν επιπτώσεις που μπορούν να επηρεάσουν και τις Ε.Δ. από την έλλειψη κονδυλίων. Οι μεγάλες περικοπές που φτάνουν σε υψηλά ποσοστά, δικαιολογούν αυτές τις ανησυχίες.

Είναι γεγονός ότι, διάφοροι κοινωνικοί τομείς που απαρτίζουν αυτό που λέμε κράτος παρουσιάζουν μία στασιμότητα στη λειτουργία τους, μία βραδύτητα ανάπτυξης ή και εικόνα διάλυσης, αποτέλεσμα της πολύχρονης πολιτικής ανεπάρκειας και προγραμματισμού. Τέτοια εικόνα, ευτυχώς, δεν παρατηρήθηκε στο χώρο των Ε.Δ. και συγκεκριμένα στο Π.Ν., που μας αφορά άμεσα.

Από την ενημέρωση των αποστράτων για το Ναυτικό τού σήμερα.

Η πλήρης και αναλυτική ενημέρωση που έγινε στους αποστράτους-επισκέπτες από το επιτελείο του Α.Σ., επιβεβαίωσε τους πάντες ότι,  η ικανότητα άμεσης προσαρμογής του σώματος στα νέα δεδομένα είναι γεγονός. Οι αναγκαίες μεταβολές που η οικονομική δυσπραγία επέβαλαν, δεν επηρέασαν εις το ελάχιστο τη μαχητική ικανότητα του σώματος κάτι που σίγουρα γνωρίζουν σύμμαχοι και «φίλοι».

Σήμερα που η τεχνολογία βρίσκεται σε αδιανόητα, για εμάς τους παλαιούς επίπεδα, το υψηλού επιπέδου μόρφωσης και απόδοσης των στελεχών του Π.Ν. εγγυώνται για την  μαχητική ικανότητα του σώματος όποτε κι όταν αυτή χρειαστεί. Ο μηδενισμός του χρόνου (ή real time) σε μία διένεξη είναι ο ακρογωνιαίος λίθος επικράτησης επί του αντιπάλου. Και αυτό απαιτεί ποιότητα στελεχών και υλικού και όχι ποσότητα υλικού. Το Ναυτικό μας δεν έχει ενταχθεί χαρισματικά στη πρώτη  καλύτερη εξάδα όλων των Πολεμικών Ναυτικών, όπως αυτό δημοσιεύτηκε στον έντυπο περιοδικό τύπο. [1]

Η αναλυτική ενημέρωση και ξενάγηση που μας έγινε επί της Φ/Γ ΣΑΛΑΜΙΣ από το επιτελείο της, μας εντυπωσίασε κι επιβεβαίωσε τα πιο πάνω. «The Navy is here» όπως συνήθιζαν να λένε οι Άγγλοι κατά τη διάρκεια του Β! Π.Π., όταν το Ναυτικό τους εμφανιζόταν ως εκ Θεού σε κρίσιμες φάσεις του Πολέμου (Νορβηγία, Δουνκέρκη, Κρήτη κ.α.). Φυσικά το ελληνικό Ναυτικό έχει προηγηθεί εκείνου των Άγγλων έχοντας αφήσει πίσω του ιστορικές παρακαταθήκες καταλυτικής παρουσίας του σε κρίσιμα πεδία μαχών ανά τους αιώνες (Αρχαίοι Έλληνες, Βυζαντινοί, Εθνική Παλιγγενεσία, σύγχρονη Ελλάδα).

Τμήμα των επισκεπτών στην πρύμνη της Φ/Γ ΣΑΛΑΜΙΣ.

Συγχαρητήρια στην ΕΑΑΝ για τη κατ’ έτος οργάνωση της επίσκεψης κι ευχαριστήρια στα επιτελεία ΑΣ και Φ/Γ ΣΑΛΑΜΙΣ για τις ενημερώσεις και θερμές φιλοξενίες τους.

Κλείνω το σύντομο αυτό σχόλιο με μία ευχή και μία απορία.

Η ευχή: του χρόνου υγιείς και περισσότεροι επισκέπτες.

Η απορία: γιατί τόσο εμφανής η απουσία αποστράτων αξ/κών προελεύσεως ΣΝΔ;

Ε.Σ.


[1] Στην έκτη θέση παγκοσμίως το Πολεμικό Ναυτικό

Έκτο στον κόσμο κατατάσσει το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, μία από τις πιο έγκυρες ξένες ιστοσελίδες, η «STRATEGYPAGE» , γεγονός που από μόνο του αποτελεί μία σημαντική επιτυχία, που έρχεται να …τονώσει το ηθικό του προσωπικού σε μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδο. Την ίδια ώρα, η ιστοσελίδα, κατατάσσει το Τουρκικό Ναυτικό στην 24η θέση. Στο strategypage.com/fyeo υπάρχει μία database με τα 40 πιο ισχυρά Πολεμικά Ναυτικά παγκοσμίως, στην οποία το Ελληνικό ΠΝ κατέχει την έκτη θέση. Η κατάταξη αυτή έχει γίνει σύμφωνα με την ποιότητα του προσωπικού και του υλικού, θεωρώντας ως βάση αξιολόγησης το γεγονός ότι το Αμερικανικό ΠΝ κατέχει την πρώτη θέση. Και ακολουθούν κατά σειρά: η Βρετανία, το Ισραήλ, ο Καναδάς, η Ιαπωνία και στην έκτη θέση ισοβαθμούν η Ελλάδα, η Ολλανδία, η Νορβηγία και η Αυστραλία. Η Τουρκία, ως προελέχθη, βρίσκεται στην 24 θέση.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: