ΠΛΟΕΣ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

 «Το καλοκαίρι του 1987 ένα ξεχωριστό σκαρί γλίστρησε για πρώτη φορά, μετά από 2500 χρόνια, στα νερά του Σαρωνικού».

Η ιστορία ενός πλοίου που κατασκευάσθηκε για πρώτη φορά τον 5ο π.Χ., που εξαφανίστηκε μαζί με την τέχνη της ναυπήγησής του αργότερα και που ανακατασκευάστηκε τον 20ο αι. μ.Χ., σίγουρα είναι ενδιαφέρουσα.

Το πλοίο αυτό ακολούθησε τη φυσική εξέλιξη των «μονήρων», των κωπήλατων πλοίων που έκαναν νωρίτερα την εμφάνισή τους στις ελληνικές θάλασσες, ακολουθώντας μία εξέλιξη αργή, βασισμένη στην εμπειρία που αποκτούσαν οι αρχαίοι  ναυτικοί από την καθημερινή τους επαφή με το υγρό στοιχείο, από τις ανάγκες του αποικισμού νέων τόπων και από τη συνεχή προσπάθεια για τη ναυπήγηση πλοίων που θα υπερτερούσαν του αντιπάλου στο θαλασσινό αγώνα.

Πλέουσα της ιστορικής μνήμης, η «Τριήρης» ζωντάνεψε και πάλι, εμφανιζόμενη μπροστά μας ως ναυπήγημα μοναδικό, τεχνικά και αισθητικά, ώστε τελικά να εκτιμήσουμε στην άρτια μορφή αυτών των ναυπηγημάτων, την «των αρχαίων Ελλήνων ναυτική τέχνη».

Το ζωντάνεμα της ιστορικής αυτής μνήμης προσέφερε η έκθεση που λειτούργησε στο ΠΜ Θ/Κ ΑΒΕΡΩΦ από τις 7 Μαΐου έως και την 17 Ιουνίου, η οποία οργανώθηκε από τη ΒΝΠ, Ίδρυμα Ευγενίδου και τον  ΣΑ/ΣΜΥΝ ως χορηγό επικοινωνίας.

Πλήθος επισκεπτών την περιηγήθηκαν και ήρθαν σε επαφή με το εκθεσιακό υλικό που αφορά την ναυπηγική τεχνολογία της τριήρους και όχι μόνο. Μεταξύ του κοινού ήταν και αρκετοί ξένοι. Την 14η Ιουνίου ομάδα αξ/κών από το ΓΕΕΘΑ και ΓΕΝ επισκέφθηκαν την έκθεση όπου ο ιθύνων νους και ιδρυτής της ΒΝΠ κ. Γ. Καλογερόπουλος τους ξενάγησε αναλύοντας με κάθε λεπτομέρεια την ιστορική αναδρομή της τριήρους έως και τις ημέρες μας.

Συγχαρητήρια στους εκθέτες και θερμές ευχαριστίες στο ΠΝ για τη διάθεση του εκθεσιακού χώρου.

Ξενάγηση στη ΒNΠ από τον κ. Γ.Καλογερόπουλο.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: