ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΠΟΥ ΛΑΒΑΜΕ

ΝΑΥΤΙΚΟΝ ΜΟΥΣΕΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΜΟΥΣΕΙΩΝ (ICOM)

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΜΟΥΣΕΙΩΝ (ICMM)

ΚΟΙΝΟΦΕΛΕΣ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ-ΚΟΙΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΥΠ. ΠΟ.-ΥΠ.                                                                                                                            ΟΙΚ.: 56437/1417/19-11-94

Επιχορηγείται από ΥΠ.ΠΟ-ΥΕΘΑ/ΓΕΝ-ΥΕΝ-ΝΑΤ

Ακτή Θεμιστοκλέους, 185 37 Πειραιάς Τηλ. 210 45 16 264, 210 42 86 959, Fax: 210 45 12 277 email: nme@ath.forthnet.gr, website: www.hmmuseum.gr

 Κύριον Ελευθέριο Σφακτό

Σύνδεσμο Αποφοίτων ΣΜΥΝ

Παλλάδος 24-26

Τ.Κ. 10 554 Αθήνα

Πειραιάς, 17 Μαρτίου 2012

Αξιότιμε κύριε Σφακτέ,

Η Πρόεδρος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ναυτικού Μουσείου της Ελλάδος, σας ευχαριστούν θερμά για τη δωρεά στο Μουσείο μας των κατωτέρω εκδόσεων, οι οποίες θα αποτελέσουν πολύτιμο συμπλήρωμα της βιβλιοθήκηας μας στον τομέα αυτό.

Σας ευχαριστούμε και πάλι για την συμβολή σας στον εμπλουτισμό της βιβλιοθήκης μας.

Με εκτίμηση

Η Πρόεδρος

Αναστασία Αναγνωστοπούλου-Παλούμπη

=======================================

ΝΑΥΤΙΚΟΝ ΜΟΥΣΕΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Πειραιάς, 27 Μαρτίου 2012

Έχουμε την τιμή να σας γνωρίσουμε ότι κατά τις αρχαιρεσίες που πραγματοποιήθηκαν την 18η Μαρτίου 2012, εξελέγη το νέο Δ.Σ. του Ναυτικού Μουσείου της Ελλάδος για την προσεχή τριετία, το οποίο συγκροτήθηκε σε σώμα ως ακολούθως:

Πρόεδρος:

Αναστασία Αναγνωστοπούλου-Παλούμπη

Α’ Αντιπρόεδρος:

Παναγιώτης Λασκαρίδης

Β’ Αντιπρόεδρος:

Κων/νος Αποστολάκης

Γενικός Γραμματέας:

Τιμόθεος Μασούρας

Ταμίας:

Νικόλαος Σερέτης

Μέλη:

Γεώργιος Δεσποτόπουλος

Νικήτας Νικητάκος

Αριστομένης Συγγρός

Ηλίας Νταλούμης

Μετά τιμής

Η Πρόεδρος

Αναστασία Αναγνωστοπούλου-Παλούμπη

Ο ΣΑ/ΣΜΥΝ εύχεται στο νέο Δ.Σ. καλή επιτυχία στο έργο του.

=======================================

Πόρτο Ράφτη 8/3/2012

Αγαπητέ Λευτέρη γεια σου.

Επισκέφτηκα την έκθεση στο ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων, για τον κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία. Η έκθεση μεταξύ των άλλων παρουσίαζε τους Θησέα, Ηρακλή, Αχιλλέα, Πάρη κ.α.

Στην ομήγυρη που βρισκόμουν κάποιος ψιθυριστά ρώτησε! «Εγώ περίμενα να έβλεπα και κάποιον πολιτικό μας της τελευταίας 10ετίας…».

Αμέσως ακούστηκαν σχόλια και γέλια ειρωνικά.

Και πως να μη συμβεί όταν όλοι ξέρουμε τι συμβαίνει στην πατρίδα μας. Μάλιστα, η Διεθνής Διαφάνεια στην 275 σελίδα της έκθεσης της εφημερίδας ΄΄ΤΑ ΝΕΑ΄΄ (1-3-2012) γράφει: «η Ελλάδα έχει επαρκέστατο νομοθετικό και θεσμικό πλαίσιο, αλλά της λείπουν οι λειτουργοί που θα το εφαρμόσουν».

Η έρευνα βασίστηκε στην αξιολόγηση (13 θεσμών), όπως νομοθετική, εκτελεστική, δικαστικής εξουσίας, δημοσίου τομέα κ.τ.λ.

Αγαπητέ Πρόεδρε ας μου επιτρέψεις μέσω της εφημερίδας μας να εκφράσω τα συγχαρητήρια μου στους Ιταλούς! Δημάρχους Μάρκο Γκάλτι, Δήμαρχο στο Κάβα ντε Τιρένι και Τζοβάνι Μοσκατιέλο, Δήμαρχο του Μπαρονίση που πρόσφεραν συμβολικά για ένα έτος τους μισθούς τους υπέρ της Ελλάδος. Όταν το πληροφορήθηκα, η συγκίνηση ήταν πολύ μεγάλη.

Επίσης, να θυμίσω στους συναδέλφους μας πως, κατά τον Αριστοτέλη (384-322 π.Χ.) στη Δημοκρατία, η μεσαία τάξη εξασφαλίζει την ισορροπία ανάμεσα στους φτωχούς και στους πλουσίους, διότι περιορίζει το κοινωνικό μίσος ανάμεσα στα άκρα και τους κινδύνους από αναστατώσεις.

Στα Ρωμαϊκά χρόνια τα χειρόγραφα του Αριστοτέλη που μαζί με ολόκληρο το προσωπικό του αρχείο ανακαλύφτηκε στην Τρωάδα, μεταφέρθηκαν στη Ρώμη. Εκεί αντιγράφτηκαν και διαδόθηκαν σε όλα τα πνευματικά κέντρα της Ιταλίας, άρα κάποια θα πήγαν και στους Δήμους των φίλων μας (δημάρχους Μάρκο και Τζοβάνι).

Ανεξάρτητα από όλα αυτά τους ευχαριστούμε μέσα από τα βάθη της ψυχής μας.

Μάλιστα ο Δήμαρχος Μοσκατιέλο απήγγειλε Καβάφη στην τελετή που έγινε προς τιμήν τους, στην Ελλάδα. Τους ευχαριστούμε

Με εκτίμηση

Δημ. Αναστ. Σταματέλλος

Σειρά 1953

=============================

Ιωάννης Μαρτζούκος                                               Κέρκυρα, 3 Απριλίου 2012

Απόστρατος Αντιπλοίαρχος (Ε) Π.Ν.

Κάτω Κορακιάνα- Άγιος Βασίλειος

Τ.Κ. 49083 – Κέρκυρα. Τηλ. 6946056688

Προς: ΕΑΑΝ

Προς Ενημέρωση:

  1. Υπουργείο Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Γραφείο κ. Υπουργού.

  2. Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, Γραφείο κ. Υπουργού

  3. Δημαρχείο Χίου Γραφείο κ. Δημάρχου.

  4. Σύνδεσμο Αποφοίτων ΣΜΥΝ (ΣΑ/ΣΜΥΝ)

Θέμα: Η Σφαγή της Χίου και ο ομώνυμος πίνακας του Ντελακρουά

Το Σάββατο 24 Μαρτίου 2012, παραμονή της εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου, διάβασα στην εφημερίδα REAL NEWS ένα άρθρο του έγκριτου δημοσιογράφου κ.. Τάσου Κοντογιαννίδη, σχετικά με τη σφαγή της Χίου από τους Τούρκους και τον ομώνυμο πίνακα του Ντελακρουά (Eugene Delacroix), αντίγραφο του οποίου ευρισκόταν επί σειρά ετών στο Βυζαντινό μουσείο της Χίου.

Ομολογώ ότι συγκλονίστηκα ως Έλληνας, αλλά και συνάμα στεναχωρήθηκα για το γεγονός, ότι προς διετίας κάποιοι προφανώς υψηλά ιστάμενοι της Ελληνικής Πολιτείας, συμφώνησαν να απομακρυνθεί από το Βυζαντινό μουσείο της Χίου, το αντίγραφο του πίνακα του Ντελακρουά «Η Σφαγή της Χίου», προς ικανοποίηση των τουρκικών απαιτήσεων. Έτσι τουλάχιστον αναφέρεται στο άρθρο της εφημερίδας.

Στεναχωρήθηκα για το σκεπτικό των νεωτέρων Ελλήνων και ιδιαιτέρως των ιθυνόντων των Υπουργείων Παιδείας και Πολιτισμού, φορέων που μας κυβερνούν αλλά και του πνευματικού κόσμου της Χίου και προβληματίστηκα, διερωτώμενος για το που βαδίζει η Χώρα μου τον 21ο αιώνα και για το ποια θα είναι η τύχη των νέων γενιών των Ελλήνων, συμπεριλαμβανομένων των εγγονών μου, οι οποίες γενιές αποκτώντας ελλιπή, «στρογγυλεμένη» ή σε κάποιες περιπτώσεις διαστρεβλωμένη ιστορική γνώση, είναι ίσως πολύ πιθανόν να ξαναζήσουν τα γεγονότα της Ιστορίας.

Ποια άραγε είναι η αξία της προσφερόμενης (υποτίθεται) τιμής κατά τον κατ΄ έτος εορτασμό της  25ης Μαρτίου, προς τον απλό λαό και τους Ήρωες της Επανάστασης του 1821, οι οποίοι μας χάρισαν την Ελευθερία, όταν εμείς σήμερα ασχημονούμε πνευματικά, πολιτιστικά, υποβαθμίζοντας ή και διαγράφοντας τις θυσίες τους, αλλά και την Ιστορία μας γενικά, χάριν κάποιων απαξιωτικών σκοπιμοτήτων;

Πως θα αισθάνονταν αυτοί οι Ήρωες, οι απλοί ταπεινοί αγωνιστές που εμπνεύστηκαν από αυτούς και τους ακολούθησαν στον Αγώνα, αλλά και οι σφαγιασθέντες της Χίου αν βρίσκονταν ανάμεσα μας; Τι θα μας έλεγαν; Τι θα τους λέγαμε; Πως θα αισθανόμασταν, αυτοί και εμείς; Δε θα κοκκινίζαμε από ντροπή;

Στεναχωρήθηκα, ίσως ακόμη περισσότερο από κάποιον άλλο αναγνώστη του εν λόγω άρθρου γιατί, ως μαθητής της Σχολής Ναυτοπαίδων το 1950 και στο πλαίσιο εκπαιδευτικού πλου στη νήσο Χίο, επισκέφτηκα και τη μονή του Αγίου Μηνά όπου αντίκρισα με τα μάτια μου, τις αιματοβαμμένες από τη σφαγή πλάκες του δαπέδου της εκκλησίας, που παρά το διαρρεύσαντα χρόνο αρκετών δεκαετιών έμεναν μερικώς ανεξίτηλες, για να δηλώσουν το μαρτύριο των σφαγιασθέντων.

Αυτή την εικόνα δε θα τη ξεχάσω ποτέ όσο ζω και θα αισθάνομαι ντροπή γιατί η Ελληνική Πολιτεία, ιδιαίτερα δε ο πνευματικός κόσμος της χώρας μου, υιοθετούν σκέψεις και απόψεις κάποιων περιέργως σκεπτόμενων που ενσυνειδήτως και εντέχνως, για τους δικούς τους λόγους, ξεχνούν ή παραποιούν την Ιστορία της Πατρίδος μου λέγοντας ότι:

  • τα 400 χρόνια σκλαβιάς στους Τούρκους συνετέλεσαν ώστε να αναπτυχθούν οι Έλληνες, να μορφωθούν και γενικά να ευημερήσουν ή ακόμα ότι

  • κατά την Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 οι Έλληνες απλά συνωστίζονταν στη προκυμαία της Σμύρνης.

Ευτυχώς οι Γάλλοι φιλοξενούν το πρωτότυπο πίνακα του Ντελακρουά «Η Σφαγή της Χίου», στο μουσείο του Λούβρου και εκατομμύρια επισκέπτες των βλέπουν κάθε χρόνο, ενώ εμείς οι Έλληνες που υπερηφανευόμαστε για την Ιστορία μας τον αφαιρέσαμε από το Βυζαντινό Μουσείο της Χίου.

Ο αναγνώστης μπορεί να εξαγάγει τα δικά του συμπεράσματα, αλλά ας μην εκπλαγεί εάν στο εγγύς μέλλον κάποιος «προοδευτικός» κυβερνητικός ή κάποιος «αμερόληπτος» ιστορικός αναλυτής κλπ, εισηγηθεί:

  • τη διάλυση/ βύθιση του Θ/Κ ΑΒΕΡΩΦ γιατί «ξυπνά δυσάρεστες ιστορικές μνήμες στους γείτονες» και «διχάζει τους λαούς αντί να τους ενώνει», ή

  • τη μετατροπή του Κήπου των Ηρώων στην Ιερή πόλη του Μεσολογγίου σε φωτοβολταϊκό πάρκο για τους ίδιους λόγους «έτσι για να μη μένει αναξιοποίητο» ή

  • την αλλαγή χρήσης της έκτασης που καταλαμβάνουν συνολικά τα οχυρά του Ρούπελ και μετατροπή τους σε οτιδήποτε «καινοτόμο και σύγχρονο», διότι η ύπαρξη των οχυρών ως μνημεία είναι πλέον παρωχημένη και ίσως «δηλητηριάζει» τις σχέσεις των σημερινών λαών, θυμίζοντας ότι οι Έλληνες υπερασπιστές τους αγωνίστηκαν μέχρις εσχάτων για τα ιδανικά του Έθνους, ενώ οι νικητές Γερμανοί έδειξαν σεβασμό, αποδίδοντάς τους έως και στρατιωτικές τιμές για τον υπεράνθρωπο Αγώνα τους.

Πρώτα καθαιρούνται οι πίνακες που απευθύνονται στην ιστορική μνήμη ενός λαού, μετά τα λάβαρα, τα σύμβολα και τα ενθύμια των Αγώνων του Έθνους και στο τέλος υποστέλλεται η ίδια η Σημαία.

Ίσως ακούγομαι γραφικός και υπερβολικός, αλλά τι από αυτά που βιώνουμε στις μέρες μας δε θα φαινόταν υπερβολικό μόλις πριν δύο έτη;

Καταλήγοντας θα ήθελα να παραθέσω τη γνωστή ρήση ενός από τους σύγχρονους και πιο σημαντικούς Ηγέτες και διαμορφωτές της νεότερης παγκόσμιας ιστορίας: «ο λαός που ξεχνά την Ιστορία του δεν έχει μέλλον» Winston Churchill

Με σεβασμό στους σφαγιασθέντες από τους Τούρκους στη Νήσο Χίο.

                                                                  Ιωάννης Μαρτζούκος

                                                      Απόστρατος Αντιπλοίαρχος Π.Ν. (ΠΥ/ΡΕ)

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: