ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΕΚΘΕΣΗ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ Σ.Μ.Υ.Ν.

ΠΑΛΛΑΔΟΣ 24-26 ΤΚ 10554 ΑΘΗΝΑ

ΤΗΛ/FAX: 2103218319

email: sasmyn82@gmail.com

ΑΠΟ: ΣΑ/ΣΑΣΜΥΝ

ΠΡΟΣ: ΓΕΝ/ΔΕΔΗΣ                                                               Αθήνα 08/03/12

ΚΟΙΝ.: ΠΜ Θ/Κ ΑΒΕΡΩΦ                                                    Αρ. Πρωτ. 06/12

            Βιβλιοθήκη Ναυτικού

            Πολιτισμού (ΒΝΠ)

ΘΕΜΑ: Έκθεση ΒΝΠ

Κύριε Διευθυντά,

  1. Ο ΣΑ/ΣΜΥΝ ως μέλος της ΒΝΠ και χορηγός επικοινωνίας της, υποβάλλει το αίτημα της πολιτιστικής αυτής ομάδας, όπως οργανώσει έκθεση, σχετική με αρχειακό υλικό Τριήρους, στο ΠΜ Θ/Κ ΑΒΕΡΩΦ.

  2. Η έκθεση πρωτίστως αποβλέπει στη προβολή της ναυτικής μας κληρονομιάς στο εσωτερικό και δεύτερον στην ενίσχυση της πιθανότητας συμμετοχής της Τριήρους ΟΛΥΜΠΙΑΣ σε ναυτικές εκδηλώσεις στη Μ. Βρετανία, διοργανώτρια χώρα των Ολυμπιακών αγώνων 2012.

  3. Το προϊόν της έκθεσης θα αποτελείται από τριάντα (30) μεγαλόσχημα λάβαρα (banners) με αντίστοιχο υλικό από το ιστορικό αρχείο της Τριήρους, διατυπωμένο σε τρεις γλώσσες: ελληνική, αγγλική, γαλλική με πληθώρα σπάνιων φωτογραφιών.΄

  4. Για πληρέστερη ενημέρωσή σας, σας εσωκλείουμε σύντομο ιστορικό της ΒΝΠ, όπως αυτό δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό «Ναυτική Ελλάς» τεύχος 941, Φεβρ. 2012.

  5. Το μέλος της ΒΝΠ και ιδρυτικό στέλεχος αυτής, Αντισυνταγματάρχης (ΣΔΓ) Γεώργιος Καλογερόπουλος, υπηρετών στο Πεντάγωνο (τηλ. 210 6571148), μπορεί να σας προσφέρει κάθε αναγκαία διευκρίνηση ή πληροφορία που θα απαιτηθούν.

  6. Προτεινόμενη περίοδος έκθεσης από Δευτέρα 23 Απριλίου έως 31 Μαΐου 2012, και εφ΄ όσον αυτή προσφέρεται ως προς τις υποχρεώσεις-δεσμεύσεις του ΠΜ Θ/Κ ΑΒΕΡΩΦ.

Με εκτίμηση

            Ελ. Σφακτός                                                                            Αγ Γαλανός

              Επστής ε.α.                                                                       Αντιπλοίαρχος ε.α.

              Πρόεδρος                                                                         Γεν. Γραμματέας

 

=====================================

«ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΠΛΟΙΑ ΣΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ»

Ο όρος «Πολιτισμός» συνδέεται με την έννοια της προόδου.

Αποτελεί έκφραση της ζωής του ανθρώπου, ως ένα σύνθετο σύνολο που περιλαμβάνει τη γνώση, την τέχνη, τα ήθη και τα έθιμα, καθώς και άλλες δεξιότητες που απέκτησε ο άνθρωπος ως μέλος κοινωνικών ομάδων.

Παρατηρώντας τις δραστηριότητες της «Βιβλιοθήκης Ναυτικού Πολιτισμού» διέκρινα ταυτόσημες έννοιες με αυτές που προανέφερα, διαπιστώνοντας ότι η ενδελεχής από τη «ΒΝΠ» μελέτη της ναυτικής μας ιστορίας, απέδωσε τους πολιτισμικούς όρους που προσδιορίζουν τη διαχείριση και προβολή του

ιστορικού της αρχείου. Με ενδιαφέρουσες, όσο και πρωτότυπες θεματικές εκδηλώσεις – εκθέσεις, με τίτλο «Ρότες Ναυτικού Πολιτισμού», η Βιβλιοθήκη Ναυτικού Πολιτισμού σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ευγενίδου, το Σ.Α.ΣΜΥΝ και τον Όμιλο Ερετών Πειραιώς ανέδειξε τη ναυτική μας κληρονομιά με την ευκαιρία

διαμόρφωσης μίας ξεχωριστής «ρότας», όπου και προβλήθηκαν ιστορικά πλοία.

Το κοινό περιηγήθηκε με τη βοήθεια των μελών της «ΒΝΠ» σε ομώνυμες εκθέσεις και ήρθε σε επαφή με αρχειακό υλικό που αφορά στην αρχαία ναυπηγική τεχνολογία, η οποία αποτέλεσε το θεμέλιο λίθο για την ανακατασκευή της Τριήρους, στα τέλη του 20ου αιώνα. Οι εκθέσεις περιλάμβαναν επίσης στοιχεία σχετικά με την παρουσία της Τριήρους «ΟΛΥΜΠΙΑΣ» στη Λαμπαδηδρομία των θερινών Ολυμπιακών Αγώνων, ετών 1988 και 2004, ενώ δόθηκε η ευκαιρία στους επισκέπτες να «ανακαλύψουν» υλικό που αντλήθηκε από τις ποικίλες πολιτιστικές συμμετοχές

της Τριήρους κατά τα παρελθόντα έτη, σε εσωτερικό και εξωτερικό.

Οι ομιλίες και τα βίντεο κάλυψαν τις ενότητες Ναυτικής Τέχνης και Ναυτικού Πολιτισμού, με αναφορές της Βιβλιοθήκης στην πολιτισμική διαχείριση του ιστορικού αρχείου της Τριήρους «ΟΛΥΜΠΙΑΣ».

Το εν λόγω ιστορικό αρχείο παρουσιάσθηκε, κατά τα παρελθόντα έτη, σε Ναυτικά Μουσεία της Χώρας μας. Επιπρόσθετα, χρησίμευσε στον εμπλουτισμό του Φακέλου Λαμπαδηδρομίας Τριήρους 2004, παρέχοντας ιστορικές πληροφορίες απαραίτητες κατά την παρουσίασή του στην Ελληνική Επιτροπή Λαμπαδηδρομίας 2004.

Υλικό του αρχείου Τριήρους χρησιμοποιήθηκε και για τη διαμόρφωση των δύο εκ των τριών Θεματικών Πινάκων που κοσμούν την Τριήρη «ΟΛΥΜΠΙΑΣ», έμπροσθεν του Νεώσοικου.

Τα υπάρχοντα ιστορικά αρχεία οργανώνονται κυρίως ψηφιακά, συνεισφέροντας μέσα από ένα σύνολο ενεργειών στη διατήρηση ιστορικών πληροφοριών, διατηρώντας πρωτίστως, μέσω κανόνων και προδιαγραφών μουσειολογίας, βιβλιοθηκονομίας, αρχειονομίας και πληροφορικής, την αξία της αυθεντικότητας του Ναυτικής μας Ιστορίας.

Το ψηφιακό αρχείο περιλαμβάνει οπτικοακουστικό υλικό, αναφορικά με τη ναυπήγηση, την τελετή ένταξης στο Π.Ν. , πλόες στη Μ. Βρετανία – Τάμεση 1993, στους Ολυμπιακούς Αγώνες Σεούλ ΄88 και Αθηνών 2004. Επίσης, κανονισμούς συντήρησης ιστορικών πλοίων και εκπαιδευτικό υλικό, μέρος του οποίου παραχωρήθηκε στο Π.Μ. Θ/Κ ΑΒΕΡΩΦ, για την εκπαιδευτική ενημέρωση των

επισκεπτών στην Τριήρη «ΟΛΥΜΠΙΑΣ».

Οι Θεωρητικές Κατευθύνσεις που διέπουν τις εργασίες της «Βιβλιοθήκης Ναυτικού Πολιτισμού» αναφέρονται κυρίως σε διδακτικά συστήματα, όπως είναι τα Διαδραστικά και Βιωματικά, άλλωστε ο εκσυγχρονισμός της μουσειακής εκπαίδευσης απαιτεί ρηξικέλευθες τομές στον τρόπο διάρθρωσης της προβολής θεματικών ενοτήτων και των μεθόδων εκπαίδευσης και ανανέωσης των διδακτικών εργαλείων.

Ο εκπαιδευτικός τρόπος προσέγγισης, αναδεικνύει τον κύριο προσανατολισμό της διδακτικής πράξης σε ένα εκπαιδευτικό περιβάλλον, που δεν αρκείται όπως γίνεται με την παραδοσιακή μουσειακή έκθεση στην περιγραφή των εκθεμάτων, αλλά επιδιώκει την επεξήγησή των.

Βασική συνιστώσα της μουσειακής προσπάθειας της Βιβλιοθήκης Ναυτικού Πολιτισμού είναι η αρχή που εκτιμά μουσειακό περιεχόμενο και εκπαιδευτικές διαδικασίες ως αδιάσπαστες ενότητες της μάθησης.

Ως παράδειγμα αναφέρεται η καθηγεσία που έλαβε χώρα στα Εκπαιδευτήρια «Πλάτωνα», όπου μέλη της «ΒΝΠ» σε συνεργασία με το Π.Μ. Θ/Κ ΑΒΕΡΩΦ γνώρισαν σε μαθητές κεφάλαια της ναυτικής μας ιστορίας, προκειμένου να μεταφέρουν τις γνώσεις τους σε σχετική εκδήλωση της UNESCO.

Οι συμμετέχοντες στη «Βιβλιοθήκη Ναυτικού Πολιτισμού» αξιοποιούν τα ιδιαίτερα ναυπηγικά χαρακτηριστικά της Αθηναϊκής Τριήρους, καθώς και των πολιτισμικών πληροφοριών που αντλούνται από τις ποικίλες συμμετοχές της Τριήρους «ΟΛΥΜΠΙΑΣ», υλικό που εμπλουτίζει και αναδεικνύει τη ναυτική μας κληρονομιά, διαμορφώνοντας για το 2012, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ευγενίδου, μία πρωτότυπη έκθεση με τίτλο «ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΠΛΟΙΑ ΣΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ».

Η εν λόγω έκθεση θα παρουσιασθεί πρωτίστως στο εσωτερικό, κατά τη διάρκεια των

Ολυμπιακών Αγώνων Λονδίνου 2012, επίσης αναμένεται να αναπτυχθεί και στο εξωτερικό, συνοδεύοντας πλόες της Τριήρους «ΟΛΥΜΠΙΑΣ», εφόσον αυτή συμμετάσχει σε ναυτικές εκδηλώσεις της Μ. Βρετανίας που διοργανώνει τους «ΟΑ 2012» , όπως και σε επικείμενες ναυτικές εκδηλώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, για τις οποίες έχει ήδη προταθεί η παρουσία της Τριήρους με ανάλογο ενδιαφέρον της ομογένειας.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: