ΑΝΟΙΚΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ………….

ΑΝΟΙΚΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ‘73

Συμπληρώνονται εφέτος 39 χρόνια από την εκδήλωση του Κινήματος του Ναυτικού κατά της δικτατορίας τον Μάιο του 1973.

Το Κίνημα του Ναυτικού κατέλυσε τον μύθο της στήριξης της χούντας από το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό με την ενημέρωση της διεθνούς κοινής γνώμης από την ανταρσία του ΒΕΛΟΣ.

Αποδόμησε κάθε επιχείρημα των πατρώνων της χούντας και επιτάχυνε την πτώση της που δυστυχώς συνοδεύτηκε με την εθνική τραγωδία της Κύπρου.

Το Κίνημα του Ναυτικού το 1973 ξεκίνησε να σχεδιάζεται από έναν πυρήνα αξιωματικών του Ναυτικού και εξελίχτηκε ουσιαστικά σε Κίνημα των Ε.Δ. με τη συμμετοχή του συνόλου σχεδόν του Π.Ν. αλλά και στελεχών του Σ.Ξ. και της Π.Α. και τη στήριξη πολιτικών και ευρύτερα κοινωνικών παραγόντων. Χαρακτηριζόταν από την ανιδιοτελή αγάπη των μελών του προς την πατρίδα, την πίστη τους στην Δημοκρατία και στο Σύνταγμα που βασίζεται στη λαϊκή βούληση και είχε σκοπό την επαναφορά του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος στη χώρα.

Η χούντα του ’67 στην Ελλάδα δεν ήταν αποκλειστικά ένστολη όπως στερεοτυπικά προβάλλεται μεταπολιτευτικά. Ήταν ένας παρακρατικός μηχανισμός που περιλάμβανε λειτουργούς από κάθε Αρχή και θεσμό του κράτους που σχεδιάστηκε, αναπτύχθηκε και οργανώθηκε με την ανοχή της μέχρι τότε πολιτείας αν όχι με τις ευλογίες της.

Με τον χαρακτηρισμό της χούντας ως αμιγώς στρατιωτικής απαλλάσσονται από τις ενοχές τους όλοι όσοι έδειξαν αδράνεια και ανοχή προς αυτήν. Ίσως γι αυτό το Κίνημα του Ναυτικού αποσιωπάται στα ιστορικά τηλεοπτικά ντοκυμαντέρ. Ίσως γι αυτό ποτέ δεν προβάλλεται ο αριθμός των εκατοντάδων στελεχών των Ε.Δ. και των τριών όπλων που εναντιώθηκαν στη χούντα καθ’ όλη τη διάρκεια της επταετίας και υπέστησαν αποτάξεις, συλλήψεις, εξορίες, φυλακίσεις, βασανισμούς ακόμα και θάνατο.

Η επέτειος επομένως του Κινήματος του Ναυτικού δεν είναι επέτειος λίγων. Είναι η επέτειος της αντίστασης του ένστολου τμήματος του ελληνικού Λαού στη δικτατορία.

Αντίσταση που μαζί μ’ αυτή της νεολαίας και των πολιτών οδήγησε στην πτώση της χούντας. Είναι μια επέτειος που πρέπει να προβάλλεται και να γιορτάζεται σεμνά και λιτά, όπως επιβάλλουν οι αρχές και αξίες των πραγματικών αγωνιστών. Χωρίς τυπικά πρωτόκολλα και προσκλήσεις. Με μια εκδήλωση ανοικτή σε όλους τους πολίτες,ένστολους και μη.

Εκτιμώντας ότι εκφράζω το σύνολο των ένστολων αγωνιστών κατά της δικτατορίας απευθύνω ανοιχτή πρόσκληση προς όλους τους πολίτες που θέλουν να παρευρεθούν στην φετινή τελετή στον Φλοίσβο το τρίτο δεκαήμερο του Μαΐου στην ημερομηνία που θα ορίσει το γενικό Επιτελείο Ναυτικού.

Κωνσταντίνος Γκόρζης

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: