Η ΓΩΝΙΑ ΤΩΝ Υ/Β

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

     Ο Ελληνικός Σύνδεσμος  Υποβρυχίων επιθυμεί να ενημερώσει  έγκαιρα τα μέλη και τους φίλους του Συνδέσμου ότι περί  το δεύτερο 10ήμερο του μηνός Μαΐου  2012 προγραμματίζεται να εορτασθούν, σε συνεννόηση με την Διοίκηση Υποβρυχίων, τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Στολίσκου Υποβρυχίων και τα 30 χρόνια από την ίδρυση του Ελληνικού Συνδέσμου Υποβρυχίων.

     Με νεώτερη ανακοίνωση θα γίνουν γνωστά ο τόπος και η ακριβής ημερομηνία της εκδήλωσης.

Χαράλαμπος Γιακουβάκης

giakouvakis2004@yahoo.gr

============================

ΚΟΠΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗΣ ΠΙΤΑΣ

      Ο Ελληνικός Σύνδεσμος υποβρυχίων έκοψε την καθιερωμένη πρωτοχρονιάτικη πίτα του στο Ναυτικό Μουσείο Ελλάδας την Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012 την οποία τίμησαν με την παρουσία τους, εκπρόσωπος του Α/ΓΕΝ, εκπρόσωπος του Α.Σ, ο Διοικητής υποβρυχίων με επιτελείς και κυβερνήτες υποβρυχίων, το προεδρείο της Ε.Α.Α.Ν, εκπρόσωπος του συλλόγου αποφοίτων Σ.Ν.Δ, ο πρόεδρος του Σ.Α/Σ.Μ.Υ.Ν, εκπρόσωπος του Π.Μ/Σ.Α.Σ.Υ/Π.Ν, εκπρόσωπος της ΑΝ.Ε.Α.Ε.Δ, ο πρόεδρος της Ελληνικής Θαλάσσιας Ένωσης και πλήθος συναδέλφων.

Δέηση για το νέο χρόνο.

      Την ενημέρωση των παρευρισκόμενων έκανε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ναπολέων Γενοβέλης σε θέματα που άπτονται των ενεργειών του συνδέσμου και αφορούν:

      (α).- Την εκδήλωση  30 χρόνων από την ίδρυση του συνδέσμου μέσα στο 2012 με επετειακές εκδηλώσεις σε περιοχή ελέγχου του Πολεμικού Ναυτικού και ειδικότερα της περιοχής των Υποβρυχίων.

       (β).- Την ίδρυση μουσείου Υποβρυχίων σε συζήτηση με την ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού επ’ ευκαιρία παροπλισμού του Υ/Β ΓΛΑΥΚΟΣ.

       (γ).- Την συμμετοχή του συνδέσμου στο 49ο Παγκόσμιο συνέδριο των Υποβρυχίων στην Ουκρανία, καθώς και συμμετοχή μελών στην Εθνική συνάντηση του Γερμανικού Συνδέσμου Υποβρυχίων στο Κίελο της Γερμανίας περί τον μήνα Μάιο.

       (δ).- Την ετήσια εκδήλωση συνεύρεσης σε συνάντηση την Τσικνοπέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

       (ε).-  Τις ενέργειες του συνδέσμου σχετικά με την αναπαλαίωση της σημαίας του Υ/Β ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ που εκτίθεται στο Ναυτικό Μουσείο Ελλάδας.

Πίτα για τον ΣΑ/ΣΜΥΝ (πάλι φλουρί δεν έπεσε!!)

      Στην πορεία τον λόγο πήρε η πρόεδρος του Ναυτικού Μουσείου Κυρία Αναστασία Αναγνωστοπούλου-Παλούμπη η οποία στον χαιρετισμό της αναφέρθηκε και τα εξής:

«Κυρίες και Κύριοι.

Το Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος σας καλωσορίζει για την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Βασιλόπιτας του Συνδέσμου σας και αισθάνεται ιδιαίτερη χαρά για τη φιλοξενία της εκδήλωσής σας.

   Όπως όλοι γνωρίζετε σκοπός του Ναυτικού Μουσείου είναι η συγκέντρωση, διαφύλαξη και προβολή των εθνικών κειμηλίων που αναδεικνύουν και καθιστούν ψηλαφητή τη ναυτική μας ιστορία. Μ’ αυτή την έννοια το Μουσείο αισθάνεται συγγενική σχέση με το Σύνδεσμό σας. Και πως θα μπορούσε άλλωστε να είναι διαφορετικά για ένα Μουσείο που χρησιμοποιεί ως καταφανές προσδιοριστικό του σημείο τη γέφυρα του Παπανικολή, που η καλή τύχη το ανέδειξε ως το ενδοξότερο Υ/Β του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και στα εκθέματά του περιλαμβάνονται το περισκόπιο του Δελφίνος, του ελληνικού Υ/Β που εξετέλεσε την πρώτη στην παγκόσμια ιστορία τορπιλική επίθεση.

   Στο Μουσείο εκτίθενται επίσης και κειμήλια από τα ιερά σκηνώματα του Πρωτέως, του Γλαύκου, του Κατσώνη, του Τρίτωνος, δίπλα στα αντίστοιχα των πλοίων επιφανείας του Π.Ν. και των 2.500 περίπου νεκρών της Εμπορικής Ναυτιλίας.

   Είναι αυτό ακριβώς που ξεχωρίζει ετούτο το Μουσείο από τις διάφορες συλλογές ναυτιλιακών αντικειμένων οσοδήποτε πλούσιες, ή τα αφειδώς επιχορηγούμενα Μουσεία των πολυτελών κτιρίων και των αστραφτερών πωλητηρίων. Στο δικό μας Μουσείο στεγάζεται η ναυτική ιστορία των εθνικών μας αγώνων κι είναι αυτό που μας κρατάει όρθιους στην εθελοντική προσπάθεια να διατηρήσουμε ανοιχτό το Μουσείο, σε πείσμα των δίσεκτων καιρών που ζούμε.

   Σ’ αυτή την προσπάθεια σας θέλουμε δίπλα μας αρωγούς και συμπαραστάτες. Γνωρίζουμε πως δεν είναι στις δυνατότητές σας η υλική υποστήριξη του Μουσείου, αλλά έχουμε απόλυτη ανάγκη από την ηθική σας ενίσχυση και από την ιδέα πως είστε γνώστες του αγώνα που διεξάγεται σ’ αυτή την ιστορική γωνιά του Πειραιά, των νεωσοίκων και των τριήρεων της Σαλαμίνας.

    Πριν κλείσω θα ήθελα επίσης να αναφέρω ότι το Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος για μια ακόμα φορά αναγνωρίσθηκε και τιμήθηκε στα πρόσωπα των Ναυάρχων Τιμόθεου Μασούρα και Θωμά Κατωπόδη, το βιβλίο των οποίων «Τα ελληνικά Υποβρύχια» απέσπασε έπαινο της Ακαδημίας Αθηνών. Ευχαριστούμε και επισήμως τους Ναυάρχους για την τιμητική διάκριση που αντανακλάται και στο ΝΜΕ.

    Εκλεκτά μέλη του συνδέσμου των υποβρυχίων, σας ευχαριστούμε για την πρωτοβουλία σας να ξεκινήσετε το 2012 από το Ναυτικό Μουσείο, το σπίτι σας. Μας δίνετε δύναμη να συνεχίσουμε τη δύσκολη πορεία μας.

Η Ηγεσία ΠΝ, το Επιτελείο Υ/B και μέλη τιμούν την εκδήλωση

Χαιρετίζουμε τη χαρούμενη εκδήλωσή σας και ευχόμαστε Ευτυχισμένο και παραγωγικό Νέο Χρόνο.

 (σε ότι αφορά την δωρεά συνδέσμου για τη συντήρηση της σημαίας του υποβρυχίου «Παπανικολής») η Κυρία Πρόεδρος ανέφερε:

  Ένα από τα παλαιότερα και πολυτιμότερα κειμήλια της συλλογής του Ναυτικού Μουσείο της Ελλάδος είναι η σημαία του θρυλικού «Παπανικολή», του υποβρυχίου που έγραψε μία από τις ενδοξότερες σελίδες της ιστορίας τους Πολεμικού Ναυτικού κατά το δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

   Η σημαία της συλλογής του μουσείου είναι εκείνη που έφερε το υποβρύχιο κατά τη δράση του στην Αδριατική Θάλασσα.

   Στο πλαίσιο λοιπόν της διαφύλαξης και αρτιότερης επανέκθεσης της σημαίας του ηρωικού Παπανικολή, επιδίωξε και έλαβε ομολογουμένως πολύ πρόθυμα, την οικονομική αρωγή του Ελληνικού Συνδέσμου Υποβρυχίων.

Η τιμημένη σημαία του Y/B-2

   Σας ευχαριστούμε θερμά για αυτήν την ουσιαστική βοήθεια, η οποία εν τέλει βάζει ένα λιθαράκι στο ευγενές και υψηλό έργο της διατήρησης της ναυτικής μας κληρονομιάς.

   Η δωρεά σας, προκειμένου για την συντήρηση της σημαίας θα καταχωρηθεί και θα δημοσιευθεί στο περιοδικό του μουσείου «Περίπλους» .

(αναφερόμενη στο ιστορικό του Υ/Β ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ) σημείωσε:

Το υποβρύχιο Παπανικολής ναυπηγήθηκε στη Γαλλία μεταξύ 1926-27. Από την έναρξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου μέχρι την κατάληψη της Ελλάδος πραγματοποίησε 4 περιπολίες με κυβερνήτη τον πλωτάρχη Μ. Ιατρίδη και βύθισε το ιταλικό οπλιταγωγό Firenze. Μετά την κατάληψη της Ελλάδος κατέπλευσε στην Αλεξάνδρεια, από όπου πραγματοποίησε δέκα ακόμη περιπολίες. Κατά τη διάρκεια αυτών με κυβερνήτη τον υποπλοίαρχο Ρουσσέν βύθισε ένα μεγάλο γερμανικό φορτηγό έξω από τη νήσιδα Αλίμνια της Δωδεκανήσου και ένα σημαντικό αριθμό γερμανικών και ιταλικών ιστιοφόρων ενώ αιχμαλώτισε ένα από αυτά. Μετά από την απελευθέρωση επέστρεψε στην Ελλάδα και το 1945 τέθηκε σε παροπλισμό. Ο πυργίσκος του διατηρήθηκε αρχικά στη βάση υποβρυχίων και στη συνέχεια τοποθετήθηκε έξω από το Ν.Μ.Ε., όπου βρίσκεται ως σήμερα.».

     Δευτερολογώντας ο Πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Υποβρυχίων είπε: «Ο  σύνδεσμός μας αισθάνεται περίσσια περηφάνια που η πλειοψηφία των μελών του στάθηκε αρωγός προσφέροντας άφθονο υλικό για την πληρέστερη δημιουργία και ολοκλήρωση του δίτομου αυτού βιβλίου. Είναι αλήθεια πως ένα κομμάτι της εργασίας ανήκει και στον σύλλογό μας».

   Ακολούθως, τιμήθηκαν οι συνάδελφοι Βασίλειος Γερμενής με την τιμητική διάκριση του επιτίμου Αντιπροέδρου  και Αθανάσιος Καραχλάνης με την τιμητική διάκριση του επιτίμου ταμία του Ελληνικού συνδέσμου υποβρυχίων.

    Ο κ. Βασίλειος Γερμενής συγκινημένος από την απόφαση του Δ.Σ στον σύντομο λόγο του ανέφερε:

«Ευχαριστώ θερμά τον πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ για την απόφαση να μου απονεμηθεί η τιμητική διάκριση του Επιτίμου Αντιπροέδρου του Ελληνικού Συνδέσμου Υ/Β.

   Θα ήταν παράληψη να μην ευχαριστήσω τα μέλη του Συνδέσμου που επί 29 συνεχή έτη με τιμούσαν με την ψήφο τους στην ανάδειξή μου στις θέσεις του Γενικού Γραμματέα και Αντιπροέδρου του συνδέσμου.

   Εύχομαι στο Δ.Σ κάθε επιτυχία στο έργο του και προπάντων στην μεγάλη προσπάθεια για την καλύτερη διοργάνωση του Παγκόσμιου συνεδρίου υποβρυχίων που έχει προγραμματιστεί να γίνει στην πατρίδα μας το 2014.

   Με την σημερινή συγκυρία, παρακαλώ την Κυρία πρόεδρο του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος, να δεχθεί και να περιλάβει στα εκθέματα του μουσείου μας, την σφυρίχτρα αυτή, το γνωστό σε όλους μας «σφυριχτράκι», η οποία αποτελεί ιστορική κληρονομιά του Ναύκληρου του παλαιού Υ/Β ΝΗΡΕΥΣ Εμμανουήλ Χιώτη προς τον γιό του Στέφανο ο οποίος βρίσκεται σήμερα μαζί μας. Για την ιστορία και μόνο το σφυριχτράκι αυτό είχε επιδοθεί στον Ελληνικό σύνδεσμο υποβρυχίων πριν 25 χρόνια».

     Η πρόεδρος του Ναυτικού μουσείου ευχαρίστησε για την προσφορά και υποσχέθηκε πως το κειμήλιο αυτό θα πάρει την θέση που του αξίζει κοσμώντας στο εξής τις προθήκες του μουσείου που αναφέρεται στην ιστορία του Υ/Β ΝΗΡΕΥΣ.

    Το «τυχερό» φλουρί της πρωτοχρονιάτικης πίτας έπεσε στον Π.Μ/Σ.Α.Σ.Υ/Π.Ν και το αναμνηστικό υποβρύχιο παρελήφθη από τον εκπρόσωπό του Σπύρο Καβαδία.

  

Χαράλαμπος Γιακουβάκης

giakouvakis2004@yahoo.gr

===========================

ΣΗΜΑΙΑ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟΥ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ

    Ο Ελληνικός σύνδεσμος υποβρυχίων αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει από καρδιάς τους συναδέλφους των υποβρυχίων και ειδικότερα τους παρευρισκόμενους κατά την εκδήλωση 40 χρόνων από τον κατάπλου του  υποβρυχίου ΓΛΑΥΚΟΣ στην Ελλάδα που με το υστέρημά τους  συνέδραμαν στην πρόσκληση πρόκληση του Ναυτικού Μουσείου για την εκ βάθρων αναπαλαίωση της σημαίας του ιστορικού μας υποβρυχίου ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ (Υ-2).

    Του υποβρυχίου που πριν ο πυργίσκος του πριν καταλήξει να κοσμεί των εξωτερικό χώρο του Ναυτικού Μουσείου, όπου φιλοξενηθήκαμε για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του συνδέσμου μας, ενθουσίασε τον Ελληνικό λαό με τις επιτυχίες του κατά τον Β! Παγκόσμιο Πόλεμο φτάνοντας στο σημείο να γίνει και κινηματογραφική ταινία. Ήταν το πρώτο υποβρύχιο που απέπλευσε την 28 Οκτωβρίου 1940 με κυβερνήτη τον Πλωτάρχη Μίλτο Ιατρίδη για να πλήξει τους υπερόπτες Ιταλούς και τις επιβουλές του άξονα βυθίζοντας τρία μεταφορικά εμπορικά πλοία, καταφέρνοντας παράλληλα να αποφύγει τους διώκτες του που τα συνόδευαν και είχε ως αποτέλεσμα την επ’ ανδραγαθία προαγωγή του κυβερνήτη του.

    Το ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ έφερε το βαρύ όνομα του   Ψαριανού μπουρλοτιέρη της Ελληνικής  επανάστασης του 1821 Δημητρίου Παπανικολή (1790-1855)  ήταν τύπου «SCHNEIDER – LEUBEUT» και αδελφάκι του υποβρυχίου ΚΑΤΣΩΝΗΣ (Υ-1) Κατασκευάσθηκε στα ναυπηγεία «France – Ateliers & Chantiers de la», κατόπιν παραγγελίας της Ελληνικής κυβέρνησης καθελκύστηκε στις 3 Νοεμβρίου 1927 και ύψωσε την Ελληνική σημαία στις 21 Δεκεμβρίου του ιδίου έτους στο Τουλόν της Γαλλίας.

    Από την έναρξη του πολέμου και μέχρι την επιστροφή του στην Ελλάδα από την μέση Ανατολή το 1945, κατά τις εκτελεσθείσες περιπολίες καταγράφονται στο ιστορικό του η βύθιση του Ιταλικών πλοίων  «Firenze» – «Maria» – «Vavara» των ιστιοφόρων   «Antonietta» – «Κατίνα» – «Αγία Αικατερίνη» – «Ευαγγελίστρια» – «Άγιος Στέφανος» – «Αγία Παρασκευή» – «Fiamenta» – «Ρίνα» καθώς και άλλων μικρότερων τα οποία δεν έφεραν ονόματα.

    Τιμώντας την ένδοξη πορεία και τους αγώνες του πληρώματος του ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ για την ελευθερία της πατρίδας ο Ελληνικός Σύνδεσμος Υποβρυχίων ευχαριστεί  τους αρμοδίους του Ναυτικού Μουσείου που ασχολήθηκαν με τη συντήρηση της σημαίας και ευελπιστεί πως η διοίκησή του  θα μνημονεύσει στο έργο τα ονόματα των δωρητών.

Οι ευγενώς προσφέροντες το τίμημα για την αναπαλαίωση της σημαίας του Υ/Β ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ είναι οι εξής συνάδελφοι μέλη του Ελληνικού Συνδέσμου Υποβρυχίων:

Αθανασιάδης Βασίλειος, Αλαφούζος Αθανάσιος, Αλυγιζάκης Ματθαίος, Αποστολόπουλος Θεόδωρος, Βίτσας Ανδρέας, Γαλανάκης Άγγελος, Γενοβέλης Ναπολέων, Γιακουβάκης Χαράλαμπος, Δημητριάδης Δημήτριος, Επιτρόπου Δημήτριος,  Ζησιμόπουλος Γεώργιος, Κάιλας Εμμανουήλ, Καλαπέτσας Κωνσταντίνος, Καλογερόπουλος Παναγιώτης, Καλογερόπουλος Χρήστος, Κάλφας Ιωάννης, Κιοινές Ιωάννης, Κοντούλης Κωνσταντίνος, Κουτεντάκης Νικόλαος, Κοφινάς Αριστείδης, Κουταλάς Σταύρος, Λινάρδος Δημήτριος, Μανιάτης Ιωάννης, Μαυρίκος Γεώργιος, Μήλας Δημήτριος, Μουτσάτσος Γεώργιος, Μπαιρλής Ευστράτιος, Μπαντάνης Βασίλειος, Μπεκιάρης Κωνσταντίνος, Μπουμπουρέκας Ευάγγελος, Ντέμος Κωνσταντίνος, Ξανθουλέας Αλέξανδρος, Παντελίδης Μελέτιος, Παπαδόπουλος Ιωάννης, Περάκης Νικόλαος, Περβαινάς Σπυρίδων, Πετρόπουλος Ευστάθιος, Ράντζας Δημήτριος, Ρογδάκης Ιωάννης, Στεφόπουλος Γεώργιος, Τζάνος Παναγιώτης, Τζιανακόπουλος Βλάσσης, Τσεσμετζής Αθανάσιος, Τσιούλος Νικόλαος, Τσισκάκης Ελευθέριος, Τσώτσος Σταύρος, Υδραίος Νικόλαος, Φιλιππίδης Ηλίας, Φραγκής Δημήτριος, Χαβέλας Ιωάννης, Χαραλαμπίδης Ευστράτιος, Χειμαριός Πέτρος.

Χαράλαμπος Γιακουβάκης

giakouvakis2004@yahoo.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: