ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ 2012-ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΜΥΝ


Στις 15 Ιανουαρίου 2012 και στους φιλόξενους χώρους του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος ο ΣΑ/ΣΜΥΝ έκοψε την πατροπαράδοτη πίτα και βράβευσε τρεις αριστούχους μαθητές της ΣΜΥΝ.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με σύντομο χαιρετισμό της Προέδρου του Ν.Μ.Ε., ως οικοδέσποινας, κ. Α. Αναγνωστοπούλου-Παλούμπη η οποία καλωσορίζοντας τους παρευρισκομένους τόνισε τις «συγγενικές σχέσεις» μεταξύ αποστράτων και Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος.

Ακολούθησε ο Πρόεδρος του ΣΑ/ΣΜΥΝ ο οποίος εστίασε την ομιλία του στο θεσμό βράβευσης που εδώ και εννέα χρόνια έχει καθιερώσει, όχι σαν μία τυπική τελετή, αλλά σαν έκφραση ουσίας. Κάθε προσπάθεια κι επιτυχία πρέπει να επαινείται κι ενθαρρύνεται. Οι τεράστιες δυνάμεις που πολλοί άνθρωποι κρύβουν μέσα τους σε λανθάνουσα μορφή, πρέπει να βοηθηθούν για να τις αναπτύξουν. Ένας από τους ευμενείς παράγοντες που συντελούν προς τούτο είναι και η ενθάρρυνση και αναγνώριση της προσπάθειας. Η βράβευση αυτό ακριβώς τον στόχο έχει. Η αποδοχή και επισημότητα που η τελετή έχει πάρει, επιβεβαιώνει την σκοπιμότητα της. Το σημερινό επίπεδο της ΣΜΥΝ προσφέρει όλα τα εχέγγυα εφόδια για άτομα ικανά και φιλόδοξα. Η κατοχύρωσή της δε στην ανωτέρα δευτεροβάθμια εκπαίδευση, με την νομική θέσπιση τριετούς φοίτησης, θα είναι η απόδοση σωστής δικαιοσύνης σε μία κατηγορία επαγγελματιών που το αξίζουν και δικαιούνται.  Εν συνεχεία, την σημερινή τραγική κατάσταση της Ελλάδος την περιέγραψε με τρία ποιήματα των: Κ. Καβάφη, Νικ. Βρεττάκου και Οδυσσέα Ελύτη ο συνάδελφος και ερασιτέχνης ηθοποιός Γιάννης Ψυρίδης (Σ.Ν. 1956). Προφητικά θα έλεγε κάποιος τα λόγια τους, σκιαγραφούν ακριβώς τα σημερινά δρώμενα και πως έγιναν. Γνωρίζοντας δε την ελληνική ψυχή, καταλήγουν με μία ελπιδοφόρα εξέλιξη των πραγμάτων, όπως έχει αποδειχτεί δια μέσου των αιώνων (τα ποιήματα δημοσιεύονται στη σελίδα…….).

Το νεανικό χορωδιακό σύνολο (αποτελούμενο από 55 παιδικές φωνές) της κ. Έλενας Καντάρη-Κούκου, που πήρε τη σκυτάλη του προγράμματος χάρισε στιγμές ενθουσιασμού με την άρτια εκτέλεση του προγράμματος και αισιοδοξίας για το μέλλον της Ελλάδος. Επιλεγμένα ένα -ένα τα τραγούδια κάλυψαν όλα τα «μουσικά γούστα», ιδίως εκείνα με στίχους των Οδ. Ελύτη και Ν. Γκάτσου. Την παράσταση έκλεψε το άγνωστο σε πολλούς λόγιο τραγούδι της Λέσβου (περιόδου 1912-13) «Ζήτω ο Αβέρως (φ)», κατά τη νησιώτικη προφορά. Τραγούδι αφιερωμένο από τους κατοίκους της Λέσβου για την απελευθέρωσή τους από το Θ/Κ ΑΒΕΡΩΦ. Το τραγούδι είναι ανεβασμένο στο site του Π.Ν. hellenicnavy.gr (δείτε στιγμιότυπα από τη κοπή πίτας του ΣΑ/ΣΜΥΝ). Ο ενθουσιασμός ήταν τόσο μεγάλος, ώστε το επανέλαβαν και δεύτερη φορά μετά από απαίτηση (μπιζάρισμα) των παρευρισκομένων. Στους μικρούς καλλιτέχνες ο ΣΑ/ΣΜΥΝ προσέφερε ως αναμνηστικό, ανάτυπο πίνακα με σύνθεση λουλουδιών (στα κορίτσια) και πίνακα με τη Φ/Γ ΕΛΛΗ (στα αγόρια). Στη μαέστρο κ. Καντάρη-Κούκου δόθηκε πίνακας, προσφορά της γκαλερί Η. Βαζαίου-Κ. Νυχτάκη.

Η πατροπαράδοτη κοπή πίτας είχε και αυτή την απρόσμενη, συγκινητική της στιγμή. Κατά την επίδοση του τεμαχίου πίτας στη τιμώμενη για εφέτος γυναίκα κ. Πίτσα Ανδρώνη, συγκλόνισε με τον χαιρετισμό της, όταν με παλλόμενη φωνή, μίλησε για την αγάπη που οφείλουμε στην Ελλάδα για τη δύναμη της ψυχής και το σθένος που πρέπει να δείξουμε στις δύσκολες, σήμερα ημέρες (η κ. Ανδρώνη ως εθελόντρια του Ελ. Ερυθρού Σταυρού (Ε.Ε.Σ.) ακολούθησε τον απόδημο στόλο στη Μ. Ανατολή το 1941. Με την απελευθέρωση, συνέχισε να προσφέρει τις νοσηλευτικές της υπηρεσίες στο ΝΝΑ για πολλά χρόνια. Την τιμητική πλακέτα, θυρεός του ΣΑ/ΣΜΥΝ, την επέδωσε στη κ. Ανδρώνη, ο Διευθυντής ΔΥΓ/ΓΕΝ, Υποναύαρχος (ΥΙ) Απόστ. Μαντίδης Π.Ν. , τιμής ένεκεν, διότι όπως ο ίδιος είπε προς τους παρευρισκομένους, τον βοήθησε στα πρώτα του ιατρικά βήματα. Τα στιγμιότυπα είναι, επίσης αναρτημένα στο ίδιο site του ΓΕΝ).

Η εκδήλωση έκλεισε με τη βράβευση των μαθητών της ΣΜΥΝ. Βραβεύτηκαν οι: Αρχηγός της Σχολής Δόκιμος Υπαξ/κός (Τ/ΟΠΛ) 31ης σειράς Μπουνιά Δήμητρα. Την πλακέτα ΒΖ (έκφραση ευαρέσκειας) έδωσε ο Πρόεδρος της ΕΑΑΝ Αντιναύαρχος ε.α. Σπ. Περβαινάς Π.Ν.

Ο Υπαρχηγός της Σχολής, Δόκιμος Υπαξ/κός (Τ/ΗΝ) 31ης σειράς Ψημάδης Δημήτρης, Την πλακέτα έδωσε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αποφοίτων ΣΝΔ Αντιναύαρχος Ξεν. Μαυρογιάννης Π.Ν.

Και ο Αρχηγός της Α! Τάξεως, Δόκιμος Υπαξ/κός (Τ/ΟΠΛ) 32ης σειράς Πατμανίδης Ευάγγελος. Την βράβευση έκανε ο Πρόεδρος Εταιρείας Μελέτης Έργου Ι. Καποδίστρια και Καθηγητής Νεότερης Ιστορίας στη Σχολή Εθνικής Αμύνης, Ταξίαρχος ε..α. κ. Ανδρ. Κούκος (γιος συναδέλφου της Σχ. Ν/δων 1951-54 με πολλά χρόνια υπηρεσίας στο Π.Ν).

Η τελετή τελείωσε με παράθεση μικρής δεξίωσης εντός του Ν.Μ.Ε. Την τελετή τίμησαν με την παρουσία τους οι:

Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Κοσμάς Χρηστίδης Π.Ν.

Αρχηγός Στόλου Υποναύαρχος Κων. Αινιάν-Μαζαράκης Π.Ν.

Διοικητής ΣΝΔ και ΔΝΕ Υποναύαρχος Αναστ. Κτσάρης Π.Ν.

Διευθυντής ΔΥΓ/ΓΕΝ Υποναύαρχος (ΥΙ) Αποστ. Μαντίδης Π.Ν.

Διοικητής ΣΜΥΝ Αρχιπλοίαρχος Γεώργ. Μπάκος Π.Ν.

Εκπρόσωπος ΔΔΜΝ Πλοίαρχος Μεν. Κόντης Π.Ν.

Διευθυντής ΤΕΣ Υποναύαρχος (Ο) Χρ. Λύγουρης Π.Ν.

Αρχιεπιστολέας ΔΝΕ Αρχιπλοίαρχος (Μ) Νικ. Μαρίνης Π.Ν.

Διευθυντής Σπουδών ΣΜΥΝ Πλωτάρχης Γ. Κοκκινόπουλος Π.Ν.

Διευθυντής Εθιμοτυπίας ΣΜΥΝ Υποπλοίαρχος (Ε) Π. Ελένης και αντιπροσωπία μαθητών ΣΜΥΝ.

Οι Βετεράνοι του Β! Π.Π. Αντιναύαρχοι ε.α. Γ. Μόραλης και Θ. Μανωλόπουλος

Οι Πρόεδροι:   ΕΑΑΝ Αντιναύαρχος ε.α. Σπ. Περβαινάς Π.Ν.

                                    ΜΤΝ Αντιναύαρχος ε.α. Μιλτ. Κανάρης Π.Ν.

                                    ΣΑ/ΣΝΔ Αντιναύαρχος ε.α. Ξεν. Μαυρογιάννης Π.Ν.

                                    Ν.Μ.Ε. κ,. Ανανγνωστοπούλου -Παλούμπη

                                    ΕΑΑΝ/παράρτημα Πόρου Αρχιπλοίαρχος ε.α. Γ.                                                       Αλιφέρης Π.Ν.

                                    ΠΜ/ΣΑΣΥ/ΠΝ Αντιπλοίαρχος (Ε) ε.α. Γ. Τούντας                                                     (εκπρόσωπος Προέδρου)

                                    Συλλόγου Καρδιοπαθών Αντιπλοίαρχος (Ε) ε.α. Κ.                                                   Μακρής.

                                    Ελ. Συνδέσμου Υ/Β Σημ. (Ε) ε.α. Εμ. Καϊλας (Γ. Γ.                                                  Συνδέσμου).

                                    ΣΑΣΥΔΑ Σμηνχος ε.α. Αθ. Πάνου (μέλος ΔΣ)

                                    ΑΝΕΑΕΔ Αντιναύαρχος ε.α. Β. Δημητρόπουλος (Δημ.                                             Σχέσεις)

Επίσης μας τίμησαν οι: πρώην Διοικητές ΣΜΥΝ, Αντιναύαρχος ε.α. Γ. Ντούνης και Ι. Γεωργιάδης. Ο τ. Πρόεδρος ΤΕΣ Αρχιπλοίαρχος (Ο) Π. Μανάκος. Το μέλος της ΚΕΕΘΑ, Υποναύαρχος ε.α. Ι. Ντουνιαδάκης, ο Αρχιπλοίαρχος Φιλ. Ζωιδάκης, ο Ανθ/χος ε.α. Νικ. Τζόβλας (ταμείας ΑΝΕΑΕΔ).

Τέλος, οι εκλεκτοί προσκεκλημένοι: Αντ. Βογιατζής Πρόεδρος Ιδρύματος Βούρου-Ευταξία. Κος Βαρελάς, διπλωμάτης ΥΠΕΞ Νέας Ζηλανδίας και Κα Ζηλεμένου, καθηγήτρια Παντείου Πανεπιστημίου.

Το Δ.Σ του ΣΑ/ΣΜΥΝ ευχαριστεί θερμά όλους που παραβρέθηκαν και συνέβαλαν στην, πανθομολογουμένη, επιτυχή εκδήλωση. Ιδιαίτερα τους: ΝΜΕ, ΕΑΑΝ, ΠΟΝ, και συνάδελφο Μιχάλη Καλαφάτη, για την έμπρακτη συνεισφορά τους.

Καλή χρονιά με υγεία και λιγότερα προβλήματα για εμάς και την πατρίδα μας. Και του χρόνου.

Ε.Σ.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: