ΑΠΟ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΠΟΥ ΛΑΒΑΜΕ

Με μία λαμπρή εκδήλωση

ΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΤΗΣ ΤΑΞΕΩΣ 1961 ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ Ν/ΠΑΙΔΩΝ ΓΙΟΡΤΑΣΑΝ ΤΑ 50 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΌ ΤΗΝ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΤΟΥΣ

Ώρες ευχάριστες, ώρες τιμής και μνήμης μας χάρισαν οι μαθητές μας της Σχολής Ναυτοπαίδων του Πόρου, απόστρατοι σήμερα Αξιωματικοί, της Τάξεως 1961. Στο κατάστρωμα του ιστορικού θωρηκτού ΑΒΕΡΩΦ, με μία λαμπρή εκδήλωση γιόρτασαν τα 50 χρόνια από την κατάταξή τους στη Σχολή.

Στο επετειακό προσκλητήριο ανταποκρίθηκαν όλοι σχεδόν οι συμμαθητές, οι περισσότεροι από τους οποίους διέσχισαν μακρινές αποστάσεις, για να έλθουν στην κοινή αυτή συνάντηση, κατά την οποία είχαν τόσα πολλά να πουν και άλλα τόσα να θυμηθούν, από τη ζωή τους στη Σχολή, αλλά και από τη μακρά σταδιοδρομία τους στο Π.Ν. κι ήταν πραγματικά συγκινητικές οι στιγμές της συνάντησης, μετά από μακροχρόνιο χωρισμό, αλλά και δυσχερής η μεταξύ τους αναγνώριση, σε κάποιες περιπτώσεις, στις οποίες η πορεία του χρόνου φρόντισε να αποτυπώσει τα σημάδια της.

Πρώτη φροντίδα τους η επικοινωνία με τους 12 συναδέλφους τους, που δεν βρίσκονται πια στη ζωή, στη μνήμη των οποίων τελέστηκε μνημόσυνο στο μικρό εκκλησάκι του Άι-Νικόλα στη πρύμνη του θωρηκτού, με τη συγκίνηση να ξεπερνά το κόκκινο, την ώρα που όλοι μαζί έψαλλαν το «Αιωνία η μνήμη».

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με χαιρετιστήρια προσφώνηση του αρχηγού της Σχολής και υπεύθυνου της εκδήλωσης Παναγιώτη Αρφάνη, από την πορεία αργότερα ως ενεργών στελεχών στο Π.Ν. ευχαρίστησε όλους , όσοι συνέβαλαν στην οργάνωση της εκδήλωσης αλλά και όλους, όσοι την τίμησαν με την παρουσία τους.

Παρόντες στην εκδήλωση, εκτός από τον Κυβερνήτη του πλοίου, ο Υποναύαρχος-εκπρόσωπος του Α/ΓΕΝ, ο τότε Διοικητής της Σχολής και σήμερα Αντιναύαρχος Θεόδ. Μανωλόπουλος, ο Υποδιοικητής Υποναύαρχος Τίτος Αλικαμπιώτης, ενώ δεν παρέλειψαν να προσκαλέσουν και τους δασκάλους τους Αρχιπλοιάρχους Γιάννη Χαρτοφύλη και Σπύρ Κονταρίνη.

Όλους τους υποδέχτηκαν με θερμές εκδηλώσεις αγάπης, σεβασμού και τιμής, ως τους ανθρώπους, που όπως οι ίδιοι δήλωναν, βρέθηκαν δίπλα τους σε κάποιες δύσκολες στιγμές της ζωής τους, συμμερίστηκαν τα προβλήματά τους και τους καθοδήγησαν στο να χαράξουν σωστή πορεία στη ζωή τους.

Σε χαιρετισμό, που απηύθυνε ο κ. Μανωλόπουλος, εξέφρασε τη χαρά του γατί βρέθηκε σε αυτή την τόσο όμορφη εκδήλωση, ευχαρίστησε για την πρόσκληση και συνεχάρη τους παλαιούς μαθητές και σήμερα συναδέλφους για την επιτυχημένη πορεία τους και την πολύτιμη προσφορά τους στο Πολεμικό Ναυτικό, ενώ δεν παρέλειψε, με το γνωστό του χιούμορ, να αναφερθεί σε ευτράπελα στιγμιότυπα από την περίοδο της Διοίκησής του στη Σχολή.

Εκ μέρους των Αξιωματικών Δασκάλων την εκδήλωση χαιρέτισε ο υπογράφων, ο οποίος εξέφρασε τη χαρά του γιατί βρίσκεται ανάμεσα σε ανθρώπους, τους οποίους πρωτοσυνάντησε αμούστακα ακόμα παιδιά, σε άλλες εποχές, σε άλλους χώρους και για άλλο σκοπό, τότε που οι συνθήκες της ζωής τους οδήγησαν στα δεκατρία τους μόλις χρόνια να ακολουθήσουν τη στρατιωτική ζωή. Αναφέρθηκε ακόμα στη δυσκολία της αποστολής των ιδίων, ως δασκάλων αφού εκτός από τη συμπλήρωση των γνώσεων και την ανύψωση του μορφωτικού επιπέδου των μαθητών τους, είχαν επωμισθεί και την ευθύνη να εντάξουν μέσα στα πλαίσια της στρατιωτικής πειθαρχίας, τη νεανική ζωντάνια, τη δράση άλλα και την εφηβική αντίδραση αυτών των παιδιών, που λίγες μέρες πριν απολάμβαναν τις χαρές και τις απολαύσεις της ελεύθερης ζωής. Και ξαφνικά, από τη μία μέρα στην άλλη βρέθηκαν σε ένα νέο περιβάλλον με περιορισμούς και απαγορεύσεις και γεμάτο από πολλά μη και όχι.

Η εκδήλωση ήταν τέλεια οργανωμένη και για αυτό αξίζουν συγχαρητήρια και πολλά μπράβο σε αυτούς που τη φρόντισαν. Έκαμαν 70 χρόνια να γυρίσει 50 χρόνια πίσω και να φέρει στη σκέψη μας τα όμορφα χρόνια της Σχολής, με τη βοήθεια και μίας γιγαντοοθόνης, στην οποία προβάλλονταν σκηνές από εκείνη την εποχή.

Στην διάρκεια της εκδήλωσης προσφέρθηκαν αναμνηστικά δώρα στους καλεσμένους και ακολούθησε πλούσια δεξίωση.

Τόσο ο υπογράφων όσο και ο συνάδελφος Σπύρος Κονταρίνης θέλομε να εκφράσουμε τις θερμές ευχαριστίες μας προς τους οργανωτές της εκδήλωσης, πρώτα-πρώτα για την τιμητική τους πρόσκληση, αλλά και για το ότι μας έδωσαν την ευκαιρία να καμαρώσουμε, άνδρες σήμερα, τους παλιούς μαθητές μας και να νιώσουμε για μία ακόμα φορά ικανοποίηση και χαρά για την επιτυχημένη επαγγελματική και οικογενειακή τους εξέλιξη.

                                                                        Γιάννης Χαρτοφύλης

                                                                   Αρχιπλοίαρχος (Δδ) Π.Ν. ε.α.

========================

Ποικίλα και Αληθινά

Ορμήνιες συμβουλές από ένα Υποπλοίαρχο (ΠΤ) Π.Ν. τότε, του Παναγιώτη Καρυστινού.

 

Γράφει ο Αντιπλοίαρχος (ΠΤ-ΗΝ) ε.α. Γρ. Γεωργακόπουλος Π.Ν.

Τα χρόνια πέρασαν, αναπολώντας τις προσφορές των συναδέλφων, ενθυμούμαι ότι πολλοί λογικοί άνθρωποι σε αυτό τον πλανήτη προσφέρουν στους συνανθρώπους τους γνώση. Η ειλικρινής ορμήνια στις μικρές ηλικίες και όχι μόνο, όταν αρχίζει η σταδιοδρομία είναι μία μεγάλη προστασία σε αυτό το δύσκολο κόσμο που ζούμε. Πολλοί από εμάς ξεκινήσαμε από τις οικογένειές μας, για να βγούμε στη ζωή, γαλουχημένοι σωστά κατά τα πρότυπα της τότε εποχής τα οποία ήσαν σωστά και με θετικές κατευθυντήριες  γραμμές κατά την κρίση των γονιών μας και της τότε σωστής κοινωνίας.

Πάντα η οικογένεια για τη μόρφωση των παιδιών της είχε γνώμονα τη θρησκεία, τη πατρίδα μας και τη δημιουργία σωστής οικογένειας. Αθώοι από τα δεινά που ίσως θα αντιμετωπίσουμε στη ζωή μας με την αλλαγή της κοινωνικής στάθμης πάντα χρειαζόμαστε μία ορμήνια. Πολλούς λογικά σκεπτόμενους συνάντησα στο διάβα μου και στον κύκλο της σταδιοδρομίας μου. Ένας από όλους αυτούς είναι ο Πλωτάρχης ε..α Π.Ν. Παναγιώτης Καρυστινός. Θυμάμαι όταν συνυπηρετούσα ως υφιστάμενος του πολλές σπουδαίες ορμήνιες. Ας αναφερθώ σε μία από τις πολλές, τα οικονομικά που είναι και της εποχής. Έλεγε πολύ παλιά πριν αρχίσει η κραιπάλη της οικονομικής σπατάλης από τους μεγάλους οικονομολόγους ιθύνοντες που ρήμαξαν και αργοπέθαναν την οικονομία της χώρας, πολύ σπουδαίες συμβουλές. Ήταν η εποχή  που. δεν είχε αρχίσει ακόμη η άδηλη οικονομική καταστροφή.

Ο Π. Καρυστινός δεν είχε σπουδάσει οικονομικά σε πανεπιστήμια, αλλά είχε σπουδάσει στο καζάνι της ζωής τις δεκαετίες 1940, 1950,1960. Πολλές φορές σε κατ΄ ιδίαν  συζητήσεις μου έλεγε: οι οικογενειάρχης δεν πρέπει να ξοδεύει ποτέ περισσότερα από όσα εισπράττει. Δεν πρέπει να χρεώνεται και να δανείζεται από οπουδήποτε για να περνάει καλύτερα πέραν από τις οικονομικές του δυνατότητες. Ως επίσης, ορμήνιες πως να αποκτήσεις στέγη και πολλά άλλα νοικοκυρεμένα θέματα. Εσύ καλό μου κράτος δε τα ήξερες αυτά και μας καταχρέωνες με τα δάνεια που έπαιρνες; Έτσι και το κράτος ανορθώνεται σιγά-σιγά και τώρα δεύτερη πενταετία του 1970 είμαστε καλύτερα από τις προηγούμενες πενταετίες. Τη δεκαετία του 1980 που έδιναν δάνεια αφειδώς, μας έλεγε εμείς δεν χρειαζόμαστε δάνεια εορτών, γάμου, διακοπών τότε μάθαμε όλες τις ονομασίες δανειοδότησης. Τι ωραίες συμβουλές τότε από λογικούς ανθρώπους.  Ο λογικός Υποπλοίαρχος τότε, Διευθυντής προπαιδεύσεως 1300 ατόμων στο ΚΕ/ΚΑΝ ήταν παράδειγμα σε όλους εμάς τους υφιστάμενους του και όχι μόνο, ως μεγάλος ικανότατος Διευθυντής. Ο Αξιωματικός αυτός ήταν πρώτος στα υπηρεσιακά του καθήκοντα ακούραστος, στο βάθος της ψυχής του είχε την αγάπη για την υπηρεσία την άριστη διεξαγωγή της, καθώς και την πίστη του προς την πατρίδα μας. Αξιωματικέ ε.α. ΠΝ Παν. Καρυστινέ έσω υπερήφανος για την προσφορά σου στους υφιστάμενούς σου, ορμήνιες παραδειγματισμό τιμιοτήτος, ειλικρίνειας, καλοσύνης που σε διακρίνει. Ήσουν για εμάς τους υφιστάμενούς του τότε παράδειγμα, υπόδειγμα ανθρωπιάς. Μας προσέφερες πολλά και σε ευχαριστούμε. Είθε να είσαι οικογενειακώς  καλά και ευτυχισμένος.

===========================

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

Ο Ναπολέοντας είχε πει ότι «αν όλος ο κόσμος ήταν ένα κράτος τότε η πρωτεύουσά του, θα πρέπει οπωσδήποτε να είναι η Κωνσταντινούπολη». Στην μεγάλη της ιστορία έχει αποτελέσει πρωτεύουσα της Ρωμαϊκής, της Βυζαντινής, της Λατινικής και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Σήμερα ονομάζεται Istanbul και είναι μία μοντέρνα μεγαλούπολη, 5η σε πληθυσμό στον κόσμο, ενώ αποτελεί οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο της Τουρκίας.

Έτσι λοιπόν κι εγώ, επισκέφτηκα αυτή την μεγαλούπολη σαν μέλος-σύνεδρος της Ελληνικής αποστολής του συνδέσμου των υποβρυχίων, στην 48η διεθνή σύνοδο, από 23 έως 27 Μαΐου 2011.

Οι εντυπώσεις ανάμεικτες. Η Αγία Σοφία, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, Η γέφυρα του Γαλατά, το Υδραγωγείο, το Παλάτι του Πασά, το Πολεμικό Μουσείο του Grand Pazar  και τόσα άλλα υπέροχα μέρη, που οι Τούρκοι με τον τρόπο τους έχουν δώσει τόση έμφαση, έτσι ώστε όλα να είναι πηγές ενδιαφέροντος και φυσικά εισοδήματος.

Με λύπη μου, διαπίστωσα ότι στο Πολεμικό Μουσείο, μετά από μία επιβλητική παρουσίαση του Τουρκικού στρατιωτικού συγκροτήματος, υπάρχουν πέντε (5) Ελληνικές σημαίες. Η μία αναφέρει ότι πιάστηκε κατά την διάρκεια του Independent war (πολέμου)! Οι δε άλλες τέσσερις (4) κατά την ειρηνική επιχείρηση στην Κύπρο στο τέλος του 20ου αιώνα. Αισθάνθηκα έντονη απογοήτευση, καθότι αρκετός κόσμος βλέπει όλα τα εκθέματα – λάφυρα και διαμαρτυρήθηκα έντονα. Πόσοι άραγε Έλληνες έχουν δει το συγκεκριμένο θέαμα; Τι μπορούμε να κάνουμε για αυτό; Έτσι ώστε οι επισκέπτες του συγκεκριμένου μουσείου να μην αντικρίζουν αυτό το θέαμα;

Δυστυχώς, από όσο μπόρεσα να δω, σε αυτόν τον τεράστιο χώρο, ήταν οι μόνες σημαίες – λάφυρα, οι Ελληνικές που έχουν οι Τούρκοι να επιδείξουν.

Σε ιδιαίτερη συνομιλία με τον Τούρκο Ναύαρχο, υπεύθυνο της διοργάνωσης, μου αποκρίθηκε ότι αυτά δεν έχουν και τόση αξία, είμαστε φίλοι και είναι παλιά θέματα… Του απάντησα ότι σίγουρα θα αισθανθεί πολύ άσχημα αν δει την Τουρκική σημαία σαν λάφυρο σε κάποιο μουσείο, για αυτό και έκανα την δική μου παρέμβαση – αναφορά στο Πολεμικό μουσείο της Κωνσταντινούπολης.

Το ραντεβού μας με τους Τούρκους υποβρυχιάδες ανανεώθηκε για το 2014 όπου και η Ελλάδα θα φιλοξενήσει το 51ο International Submariners Congress, αφού πρωτίστως διεξαχθούν για το 2012 στην Ουκρανία και το 1014 στην Ιταλία.

Με εκτίμηση

Υποπλοίαρχος (Ε) Δημήτριος Τουμπανάκης ΕΑ

=================================

ΣΑΤΑΝΙΚΕΣ ΧΑΣΜΩΔΙΕΣ

Πλανιέμαι στο κύμα του χαλασμού

ζω μες το χάος του μαρασμού

σεργιάνι άπληστων σωστών Μαμμωνάδων

στην αιθρία των κακών Σατανάδων.

Βιαστικοί Ασμοδαίοι που τρέχουν

στα κορίτσια που μέλλον δεν έχουν

και θερίζει στα αγιάζι των Εωσφόρων

μες στα απέραντα μάκρη των λεωφόρων.

Βενζεβούλ ο αχόρταγος βρίθει

κι ο Λεβιάθαν με ζήλεια στα νέα τα ήθη

του Βεελφεγώρ του γνωστού ακαμάτη

που τον κόπο μας θέλει, γιατί το ΄χει γινάτι.

Τώρα τη γη μας την κάνανε κόλαση

στη σκιά του δαφνώνα ζητάμε την όαση

και ο ζόφος ερρίφθη στη γήινη σφαίρα

κι ο πνιγμένος ζητώ καθάριο αγέρα.

Λεωνίδας Γιανναράκος

ΣΝ 1949

Advertisements

One Response to ΑΠΟ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΠΟΥ ΛΑΒΑΜΕ

  1. Non says:

    Συνάδελφοι ¨όσο πιο λίγα γράφουμε, τόσο πιο πολλοί θα τα διαβάζουν.
    Με θαλασσινούς χαιρετισμούς Α.Μ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: