Η ΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΣΜΥΝ

Η αναβάθμιση της ΣΜΥΝ που γράφαμε στο προηγούμενο φύλλο, έχει γίνει αυτοσκοπός για την ηγεσία του Π.Ν. Έτσι, μετά την διετή φοίτηση των μαθητών στη Σχολή και την ορκωμοσία τους σε Κελευστές, ως γνωστόν θα παραμένουν στη Σχολή επί ένα ακόμη έτος για εξειδίκευση ειδικότητας. Κατά πληροφορίες μας, οι νέες αναβαθμίσεις είναι οι πιο κάτω:
  • Οι δευτεροετείς μαθητές, αντί να συμμετέχουν στα 48ωρα εκπαιδευτικά ταξίδια με Α/Γ, θα λαμβάνουν μέρος σε ασκήσεις πλοίων στόλου, επιβαίνοντες σε Φ/Γ, για απόκτηση εμπειρίας σε πραγματικές συνθήκες αποστολής ενός πλοίου.
  • Όλοι οι απόφοιτοι της ΣΜΥΝ, μετά την συμπλήρωση της τριετούς εκπαίδευσής τους, θα τοποθετούνται σε πλοία Φ/Γ για ολοκλήρωση και εμπέδωση των γνώσεών τους, πριν αυτοί τοποθετηθούν ως υπόλογοι σε πλοία  δεύτερης-μάχιμης γραμμής του στόλου. Μία απόλυτα σωστή κίνηση. Έτσι, κανένα στέλεχος δεν θα μένει ημιμαθής ή άπειρος, τοποθετούμενος μετά την αποφοίτησή του, σε πλοία με δευτερεύουσα μαχητική δραστηριότητα και δίχως δυνατότητα εκπαίδευσης του νέου στελέχους.
  • Τέλος, ένα θεσμικό μέτρο που έχει τον ανάλογο βαθμό αξίας του. Στη Σχολή παραχωρήθηκε μικρό λεωφορείο για την εσωτερική, εντός του Ν. οχυρού, μετακίνηση των μαθητών. Ιδίως κατά την ώρα της εξόδου, όπου, όπως θυμούνται οι παλαιότεροι, ένα ατελείωτο ανθρώπινο κομβόι πεζοπορούσε προ το Φ1 ή προς το Πέραμα.

Συγχαρητήρια στην ηγεσία του Π.Ν. και στην Διοίκηση της Σχολής για τις συνεχείς προσπάθειες αναβάθμισης της. Όταν υπάρχει δημιουργικό πνεύμα, πάντα βρίσκονται θέματα που μπορούν να βελτιωθούν.

Ε.Σ.

ΑΞΙΟΛΟΓΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μέσα στη κρίση που η πατρίδα μας διέρχεται, όπου δομές, αξίες και οικονομία θίγονται βάναυσα, υπάρχουν ορισμένες πνευματικές εστίες που ανθίστανται, προσπαθώντας να εμφυσήσουν πνεύμα αισιοδοξίας και ότι η μιζέρια, που απλόχερα ανίκανοι πολιτικάντηδες μοιράζουν σε μικρομεσαία κοινωνικά στρώματα, δεν πρέπει να μας καταβάλλει, ιδίως την νεολαία.

Με αφορμή το Έπος του ΄40, έγινε μία σπουδαία εκδήλωση στο Αμερικάνικο Κολέγιο Αθηνών (Αγ. Παρασκευή) από το Μουσείο της πόλεως των Αθηνών Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία.

Ομιλητές οι: Κων/νος Δεσποτόπουλος, Ακαδημαϊκός και Ανδρέας Κούκος, Πρόεδρος Εταιρείας Μελέτης Έργου Ιωάννη Καποδίστρια-Καθηγητής Νεότερης Ιστορίας στη Σχολή Εθνικής Αμύνης-Ταξχος ε.α.

Οι ομιλίες τους, πέρα από την ιστορική αναδρομή, καθήλωσαν το ακροατήριο με την τεκμηριωμένη ανάπτυξη του θέματος: «28 Οκτωβρίου 1940: Σκέψεις και Προβληματισμοί» από τον κ.Κούκο. Ομιλίες που παρακαλάς να μη τελειώνουν ποτέ.

Το καλλιτεχνικό μέρος με το νεανικό χορωδιακό σύνολο Έλενας Καντάρη-Κούκου, ενθουσίασε και συγκίνησε με την ερμηνεία του σε τραγούδια, από το έργο του Γ. Κατσαρού «Αλβανία» σε στίχους Πυθαγόρα. Η άψογη σε όλα παρουσία τους, παρακαταθήκη για ένα καλύτερο μέλλον της πατρίδας μας.

ΤΕΛΕΤΕΣ-ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μετά την απόφαση της πολιτικής ηγεσίας για αλλαγές στην κορυφή των Ε.Δ. έγιναν με κάθε επισημότητα οι τελετές παράδοσης-παραλαβής της ηγεσίας του Π.Ν. Η αξιοπρέπεια και ο αλληλοσεβασμός των παραδόσεων που επικράτησαν σε όλες τις τελετές, όπως φάνηκαν και μέσα από τους εκφωνηθέντας  λόγους των εμπλεκομένων, επιβεβαίωσαν το υψηλό κύρος και ήθος που χαρακτηρίζει τους αξ/κούς του Π.Ν.

Ο ομφάλιος λώρος που συνδέει  κάθε στέλεχος που υπηρέτησε το ΠΝ και γενικά τις Ένοπλες Δυνάμεις, έχει βαθιά τις ρίζες του. Αποκόβονται μόνο όταν κόβεται το νήμα της ζωής. Ας το έχουν υπ΄ όψιν τους πρόσκαιροι πολιτικάντηδες, που συμπεριφέρονται ως μικροί…….Ναπολέοντες.

Ο ίδιος ισχυρός δεσμός επιβεβαιώθηκε και στις ετήσιες εκδηλώσεις (χοροεσπερίδες) της ΕΑΑΝ (ΛΑΕΔ 14/12) και Συνδ. Αποφοίτων ΣΝΔ (Νοεμβρ. 17/12) τις οποίες τίμησε με την παρουσία του ο Α/ΓΕΝ.

Η εγκαρδιότητα μεταξύ των συνδαιτυμόνων, το κέφι, ο χείμαρρος των αναμνήσεων, με προεξέχουσες σε όλα τις γυναίκες των αποστράτων, απέδειξαν την ομοψυχία που μας χαρακτηρίζει. Και δεν είναι τυχαίο. Ο υψηλός, κοινός σκοπός κατά την διάρκεια της ενεργούς δράσης, που δεν είναι άλλος από την υπεράσπιση της πατρίδας και η κοινή γαρ τύχη κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας, είναι οι σπουδαιότεροι παράγοντες σύσφιξης άρρηκτων δεσμών μεταξύ των στελεχών.

Ο αμφίδρομος δε σεβασμός τόσο στην υφιστάμενη ιεραρχία, όσο και στην προσωπικότητα του κάθε στελέχους, είναι τα στοιχεία που σφυρηλατούν και θωρακίζουν αυτούς τους δεσμούς. Μακάρι αυτό το φρόνημα να χαρακτήριζε και άλλους τομείς και χώρους της κοινωνικής μας ζωής.

Σίγουρα η πατρίδα μας θα ήταν διαφορετική.

Ε.Σ.

 ========================

Ο Πρόεδρος του ΣΑ/ΣΜΥΝ επιδίδει αναμνηστικό στον αποχωρούντα Α/ΓΕΝ Ναύαρχο Δ. Ελευσινιώτη ΠΝ

Ευχές για καλή αποστρατεία κι ευχαριστίες για την ειλικρινή συμπαράσταση του κ. Α/ΓΕΝ στον Σύνδεσμο

Oι Αν. Σαλωμίδης και Ελ. Σφακτός με τον αποχωρούντα Α.Σ. Αντιναύαρχο Παν. Ευσταθίου ΠΝ

Επίδοση αναμνηστικού στον αποχωρούντα Διοικητή Δ.Δ.Μ.Ν. Αντιναύαρχο Κ. Αγιατζίδη ΠΝ

O κ. Νυχτάκης (αντιπρόεδρος ΣΑ/ΣΜΥΝ), προσφέρει τον θυρεό του Συνδέσμου στον αποχωρούντα Διοικητή ΔΝΕ
Αντιναύαρχο Γ. Καλογήρου ΠΝ

Επίδοση αναμνηστικού στον απερχόμενο Διοικητή ΣΝΔ Αντιναύαρχο Ι. Κωνσταντινίδη

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΠΕΣΟΝΤΩΝ

Στις 2 Δεκεμβρίου 2011 πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη κάθε χρόνο τελετή απότισης φόρου τιμής στους ηρωικούς νεκρούς του Π.Ν. και Λ.Σ. που έπεσαν υπέρ πατρίδος κατά την διάρκεια του Β! Π.Π., καθώς και στα στελέχη που έπεσαν εν καιρώ ειρήνης κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας.

Η τελετή διεξήχθη με κάθε οφειλόμενη τιμή, ευλάβεια κι ευγνωμοσύνη προς τους γενναίους συναδέλφους μας. Διότι όπως τόνισε ο Πρόεδρος της ΕΑΑΝ στη καθιερωμένη ομιλία του «Η προσφορά της ζωής των γενναίων αυτών συναδέλφων προς την πατρίδα αποτελεί ύψιστο καθήκον και χρέος που υπαγορεύεται από την παράδοση του σύγχρονου Έλληνα μαχητή και απορρέει από τον όρκο για αγώνα μέχρι της τελευταίας ρανίδας του αίματός του….».

Το ΑΝΣ εν μέσω του αναπληρωτή ΥΕΘΑ κ. Γεωργ. Γεωργίου

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε για πρώτη φορά, ύστερα από πολλά χρόνια εκπρόσωπος του ΥΠΕΘΑ κάτι που σχολιάστηκε ευμενώς (παρευρέθηκε ο ΥΦΕΘΑ κ. Γεώργιος Γεωργίου).

Επίσης, το ΑΝΣ με επικεφαλής τον Α/ΓΕΝ, επίτιμοι Α/ΓΕΕΘΑ, Α/ΓΕΝ, ΑΣ, Διοικητές Υπηρεσιών και Σχολών, Βετεράνοι του Β! Π.Π., εκπρόσωποι των ΕΑΑΣ, ΕΑΑΝ κι Λ.Σ., Πρόεδροι και μέλη Δ.Σ. των ΣΑ/ΣΝΔ, ΕΣΥ/Β, ΕΣΝΑ, ΣΑ/ΣΜΥΝ, ΠΜ/ΣΑΣΥ/ΠΝ, αντιπροσωπείες μαθητών ΣΝΔ, ΣΜΥΝ και απόστρατοι ΠΝ.

Mε κατάνυξη έγινε το μνημόσυνο πεσόντων κατά τον Β! Π.Π.

O Πρόεδρος του ΣΑ/ΣΜΥΝ Ελ. Σφακτός καταθέτει στεφάνι  στο μνημείο πεσόντων.

Ο όγκος των τελευταίων κάθε άλλο παρά ικανοποιητικός ήταν. Χωρίς σχόλια και περαιτέρω ερμηνείες, παρατηρείται μία φθίνουσα παρουσία από χρόνο σε χρόνο. Ατυχώς η δυστυχώς, οι νέες γενιές αποστράτων δεν αναπληρώνουν τις δικαιολογημένες απουσίες των παλαιοτέρων. Στις καταθέσεις στεφάνων, ο ΣΑ/ΣΜΥΝ έχοντας διαπιστώσει το κενό που υπήρχε στην εκπροσώπηση των πεσόντων Υπαξ/κών, υπέβαλλε σχετικό αίτημα αρμοδίως, το οποίο και ενεκρίθη. Έτσι, από εφέτος ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Σχολών Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού θα τιμά τους ηρωικούς συναδέλφους με την καθιερωμένη κατάθεση στεφάνου.

Ε.Σ.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: