ΤΑΞΗ ΣΧΟΛΗΣ ΝΑΥΤΟΠΑΙΔΩΝ 1951 (6Η ΣΕΙΡΑ)……

ΕΠΕΤΕΙΟΣ

ΤΑΞΗ ΣΧΟΛΗΣ ΝΑΥΤΟΠΑΙΔΩΝ 1951 (6Η ΣΕΙΡΑ). 60 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΚΑΤΑΤΑΞΕΩΣ

Η επονομαζόμενη 6η ηρωική σειρά της Σχολής Ναυτοπαίδων του 1951, εόρτασε στις 19/6 τα 60 χρόνια από κατατάξεως στο Π.Ν. στους χώρους από όπου και ξεκίνησε. Στις εγκαταστάσεις του ΚΕ/ΠΟΡΟΣ όπου λειτουργούσαν οι Σχολές Ν/δων, ΣΔΥΝ και ΣΜΥΝ (1946-1990). Το γεγονός δεν είναι τυχαίο. Οι έφηβοι της μεταπολεμικής γενιάς που πέρασαν από τους χώρους αυτούς, δεν ξέχασαν ότι εκεί μέσα, στα τρία καθοριστικά χρόνια της φοίτησης, ανδρώθηκαν, έμαθαν και άντλησαν στοιχεία που τους κατέστησαν ικανούς υπαξιωματικούς κι εν συνεχεία αξιωματικούς στην επίπονη πορεία τους στο Π.Ν. Για όσους διέκοψαν την καριέρα τους κι επέλεξαν τον δύσκολο και σκληρό στίβο του ιδιωτικού χώρου, με βάση τα στοιχεία της Σχολής όπως, αυτοπειθαρχία, προγραμματισμός, υπομονή κι επιμονή, διέπρεψαν με υποδειγματική ικανότητα ως εφοπλιστές, καλλιτέχνες, συγγραφείς, μαχητές της άγριας θάλασσας κ.α. επαγγέλματα. Φωτεινοί φάροι οι συμμαθητές: Σπύρος Δημουλάς (ναυτιλιακές επιχειρήσεις) και Κώστας Καρακάσης (συγγραφέας).

Η τάξη αυτή είχε και την πρώτη μεταπολεμική προσφορά πεσόντος «Υπέρ Πατρίδος». Του Αρχικ. (ΠΥΡ) Σπύρου Αγάθου που έπεσε στην Κύπρο την 8/8/1964 με την Α/Κ ΦΑΕΘΩΝ.

Η επέτειος των 60 ετών εορτάστηκε επί ένα τριήμερο στον Πόρο (17-19/6) με εξορμήσεις στα παλιά γνωστά λημέρια (Μοναστήρι, Ρώσικος Ναύσταθμος κ.α.) συνεστιάσεις, με αποκορύφωμα τον εκκλησιασμό την Κυριακή 19/6, όπου τελέσθηκε μνημόσυνο πεσόντων υπέρ πατρίδος για τους Σπύρο Αγάθο (Αρχικ Πυρ.) και Νίκο Πανάγο (Αρχικ. Μηχ.) που φονεύθηκαν την  8 Αυγούστου 1964 στα γεγονότα της Κύπρου. Επίσης, και υπέρ των θανόντων εν ειρήνη συμμαθητών 6ης σειράς.

Στη συνέχεια ο Διοικητής ΚΕ/ΠΟΡΟΣ, Πλοίαρχος Νικ. Λεμονής Π.Ν. δεξιώθηκε τους εορτάζοντες, προσφέροντας αναμνηστική πλακέτα στον αρχηγό της τάξεως 1951 Σπύρο Δημουλά σε ανάμνηση της επισκέψεώς της στο ΚΕ/ΠΟΡΟΣ για την 60η επέτειό τους. Είχαν προηγηθεί χαιρετισμοί των: Σπύρου Δημουλά, Κώστα Καρακάση (καταξιωμένος συγγραφέας στο χώρο της ελληνικής λογοτεχνίας) και Ελ. Σφακτού εκ μέρους του ΣΑ/ΣΜΥΝ.

Στον συναισθηματικά φορτισμένο χαιρετισμό, ο κάθε ομιλητής έκανε ένα σύντομο απολογισμό ξεκινώντας με τους έφηβους της μεταπολεμικής γενιάς όταν και πρωτοσυναντήθηκαν, το μακρινό 1951. πολύ κοντινό όμως για αυτούς που διέγραψαν μία πορεία 60 ετών και σαν θείο δώρο, σήμερα είναι πάλι μαζί αναπολώντας χίλια δύο πράγματα. Δικαιολογημένη η συγκινησιακή φόρτιση των παρευρισκομένων. Χαιρετισμό απεύθυνε και ο Πρόεδρος παραρτήματος ΕΑΑΝ Πόρου Αρχιπλοίαρχος (Δδ) Γ. Αλιφέρης Π.Ν., ο οποίος εξήρε την κίνηση των συμμαθητών του 1951 αποδεικνύοντας την αγάπη τους για την σχολή τους, για το Π.Ν. Σε ανάμνηση δε, τους προσέφερε τον θυρεό της ΕΑΑΝ/ΠΟΡΟΥ.

Στην ξενάγηση που ακολούθησε από τον Υποδιοικητή της σχολής Αντιπλοίαρχο Χαρ. Γαβαλά Π.Ν. οι έφηβοι της τρίτης ηλικίας….δεν είδαν τίποτα, από την σχολή του 1951 όπου είχαν φοιτήσει για 3 χρόνια!!! Τα παμπάλαια κτίρια είχαν δώσει την θέση τους σε σύγχρονα και λειτουργικά καινούργια, με εξαίρεση τα γνωστά μας «Παλάτι«, Νοσοκομείο, Εκκλησία, Συνεργεία.

Το επίσημο γεύμα που δόθηκε στο έναντι της σχολής κέντρο «ΘΕΑΝΩ« σήμανε και το πέρας των εκδηλώσεων της 6ης σειράς για τα 60 χρόνια από κατατάξεώς τους.

Στο γεύμα παρευρέθηκαν εκτός των συμμαθητών 1951 και συζύγων τους οι : Υποδιοικητής της Σχολής, Πρόεδρος παραρτήματος ΕΑΑΝ, Πρόεδρος ΣΑ/ΣΜΥΝ, Δημ. Λινάρδος, Σωτ. Πηγαδιώτης (1953), Εμ. Καλογεράκης (1950), Κ. Μαρίνος (φίλος της σειράς).

Σημειωτέον ότι του επισήμου γεύματος είχε προηγηθεί το προηγούμενο βράδυ (18/6) τρικούβερτο γλέντι με όργανα και τραγουδιστές. Εκεί ο επί σειρά ετών οργανωτής Κ. Σπύρου εκφώνησε ανάλογο με την εκδήλωση λόγο καταλήγοντας «…εμείς συνεχίζουμε αδελφωμένοι και αγαπημένοι όπως τότε σιγοτραγουδώντας «Στα ξάρτια ψηλά….» σαν να μην κύλησε ποτέ ο χρόνος.

Όλοι χώρισαν με μία ευχή. Καλή συνάντηση στην 70η επέτειο. Οργανωτής της όλης κίνησης ήταν ο συμμαθητής 6ης σειράς Αθαν. Παπασταθόπουλος, ο οποίος έφερε σε πέρας την όλη εκδήλωση με επιτυχία. Η αναγνώριση του πρέπει. Συγχαρητήρια Θανάση και τα…..εβδομήντα είναι κοντά.

Ο προσκληθείς Εμ. Καλογεράκης (τάξης 1950) αφιέρωσε ένα ποίημα για τα 60 χρόνια της τάξης 1951. Λόγω περιορισμένου χώρου, δημοσιεύουμε 3 στίχους από το ποίημα:

ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΛΙΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΙ

Εξήντα χρόνια πέρασαν από τότε που παιδάκι

με κοντό παντελονάκι

άφησα πίσω το χωριό τ’ αδέρφια και τη μάνα

και αντί σακάκι μου έβαλαν σκελέα και μπελαμάνα.

Μου έμαθαν πως το ψωμί το λένε κουραμάνα

και το φαί σερβίρεται μέσα σε καραβάνα

μας έμαθαν ακόμη

το μαλλί το λένε κώμη.

Τα όπλα τα ‘χουν οι οπλονόμοι

την απλώστρα λένε επάρτη

πως δένουν στο άλμπουρο το ξάρτι

πως διαβάζουμε το χάρτη.

Κοχλιάριο το κουτάλι και πινάκιο το πιάτο

μου ‘ρθαν τα πάνω κάτω

αν σ’ έβαζαν αγγαρεία για να πλύνεις την πατάνα

μην πάει ο νους σε κάτι άλλο, εννοούσαν καραβάνα…

Advertisements

2 Responses to ΤΑΞΗ ΣΧΟΛΗΣ ΝΑΥΤΟΠΑΙΔΩΝ 1951 (6Η ΣΕΙΡΑ)……

 1. Ειμαι προην Μαθητης της ταξης Θωμα Βαροτσι 1946 σχολης Ναυτοπαιδων Πορου. Ειμαι στην Φλοριδα Αμερικης . Θελω να γνωριζω εαν υπαρχει καμια ενωση η αδελφοτης της σχολης ναυτοπαιδων Ονομα μου Προδρομος Προδρομιαδης e-mail mou : PAULADIS@ATT.NET
  Eυχαριστω

  • Αγαπητέ κ.Προδρομιάδη
   Με χαρά σε ενημερώνουμε ότι υπάρχει ένωση των προερχομένων και απο τη σχολη Ναυτοπαίδων. Ο σύνδεσμός μας που ονομάζεται ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ
   ΜΟΝΙΜΩΝ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ( ΣΑ/ΣΜΥΝ) ξεκίνησε το 1980 ως σύνδεσμος αποφοίτων σχολής ναυτοπαίδων.Στη διαδρομή άλλαξε τίτλο διότι συνάδελφοι και απο αλλες
   σχολές επιθυμούσαν να γίνουν μέλη του συνδέσμου μας.Έτσι το 1982 αλλάξαμε καταστατικό
   και τίτλο.Ο μεγαλύτερος όγκος των μελών μας προέρχεται από τη Σ.Ν.
   Μπορείς να μας παρακολουθείς απο την παρούσα ιστοσελίδα, facebook, και you tube.
   Eπίισης αν θέλεις μπορούμε να σου στέλνουμε και την εφημερίδα μας καθώς και ένα βιβλίο
   για τη σχολή μας που έχει γράψει ο πρόεδρος του ΣΑ/ΣΜΥΝ Ε.Σφακτός (ν/παις του 1953) με
   τίτλο ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΛΕΥΚΩΜΑ ΣΧΟΛΗΣ ΝΑΥΤΟΠΑΙΔΩΝ-ΣΔΥΝ-ΣΜΥΝ 1946-2000
   Εκεί σίγουρα θα δεις πολλές γνωστές φυσιογνωμίες.ίσως και την δικήσου.Στοιχίζει 8,50 Ευρω
   συν τα εξοδα αποστολής με το ταχυδρομείο
   Απο τη σειρά σου μέλη είναι οι: Θ.Βαρότσης,Λαμπρίδης Κώστας,Μονώπολης Σπύρος (+)
   Αυτά κ.Σηματωρέ (88518) όπως αναφέρεσαι στο βιβλίο και στα ονόματα εισαχθέντων μαθητών στη Σ.Ν. (σειρά 1η 1946)
   Η διεύθυνση των γραφείων μας είναι. Σύνδεσμος Αποφοίτων ΣΜΥΝ Παλλάδος 26-26
   Αθήνα 105 54 Ηellas.
   Mε συναδελφικούς χαιρετισμούς
   Για τον σύνδεσμο
   Ελευθέριος Σφακτός
   πρόεδρος

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: