38η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΝΑΥΤΙΚΟΥ (23 ΜΑΪΟΥ 1973)

Με την καθιερωμένη ετήσια τελετή, εορτάσθηκε κι εφέτος η 38η επέτειος του κινήματος του Ναυτικού τον Μάιο του 1973. Η παρουσία πολλών επισήμων, με επικεφαλής τον ΥΕΘΑ, καθώς και πλήθους προσκεκλημένων, προσδίδει την ιστορική βαρύτητα του εγχειρήματος. Η σημερινή δύσκολη κατάσταση που διέρχεται η πατρίδα μας, δεν μπορούσε παρά να ρίξει την σκιά της πάνω από την ατμόσφαιρα της όλης τελετής. Γενική τοποθέτηση όλων των ομιλητών, αλλά και στα επί μέρους «πηγαδάκια», το τολμηρό εγχείρημα των 150 και πλέον μυημένων αξ/κών, με την γνωστή κατάληξη, και η αδυναμία ή ανικανότητα των μεταπολιτευτικών κυβερνήσεων να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της χώρας μας, με κατάληξη την σημερινή τραγική της κατάσταση.

Ναύαρχος ε.α. Ν. Παππάς (ΕΠ/ΑΓΕΝ) και Αντιν. Δ. Ελευσηνιώτης Π.Ν. (Α/ΓΕΝ)

  • Η τελετή άνοιξε με χαιρετισμό από τον Διευθυντή Μ.Α.Α. Α/Τ ΒΕΛΟΣ Αντιπλοίαρχο Δ. Λιβανό Π.Ν.
  • Ακολούθησαν οι: Ναύαρχος ε.α. Ν. Παππάς Π.Ν., επίτημος Α/ΓΕΝ όπου στον χαιρετισμό του μεταξύ των άλλων τόνισε την ανάγκη «….ενότητας και πίστης που σήμερα ψάχνουμε», όπως την έκφραζε το κίνημα του Π.Ν. και του Α./Τ ΒΕΛΟΣ.
  • Ο εκπρόσωπος του τότε, φοιτητικού κινήματος, βουλευτής Μ. Ανδρουλάκης καταπέλτης για την σημερινή εξαθλίωση των πάντων, τόνισε, «το κίνημα του Ναυτικού δημιούργησε την παρακαταθήκη ενός ιστορικού γεγονότος, όπου οι νεότερες γενιές μπορούν να αντλούν παράδειγμα θάρρους , αντιμετώπισης και αποτροπής τραγικών γεγονότων.
  • Ο Α/ΓΕΝ Αντιν. Δ. Ελευσινιώτης Π.Ν. τόνισε ότι «Το Π.Ν. τιμά κι εορτάζει το κίνημα του Ναυτικού και Α/Τ ΒΕΛΟΣ με το βλέμμα στο παρελθόν, αλλά και ατενίζοντας το μέλλον. Το Π.Ν. πάντα δημοκρατικό σώμα, αντέδρασε από την πρώτη μέρα της χουντικής εγκαθίδρυσης (παραίτηση Α/ΓΕΝ Εγκολφόπουλου), μέχρι τη δράση του Α/Τ ΒΕΛΟΣ και των συμμετασχόντων στο προδοθέν κίνημα του Ναυτικού». Και κατέληξε: «…..Είναι γεγονός ότι η πατρίδα μας διέρχεται μία ιδιαίτερη δύσκολή περίοδο από ορατούς και αόρατους κινδύνους. Είναι ανάγκη όχι τόσο για ήρωες, αλλά για ομαδική ομοψυχία. Να βάλουμε το «εμείς« πάνω από το «εγώ«, εμπνεόμενοι από την παρακαταθήκη της ναυτικής μας παράδοσης και τους αγώνες της» (ο λόγος παρατίθεται πλήρης στο τέλος του κειμένου).

Μεταπολεμική ιστορική αναδρομή από τον Αντιν. ε.α. Ν. Βασιλείου Π.Ν.

  • Ο επόμενος ομιλητής, Αντιν. ε.α. Ν Βασιλείου Π.Ν., επίτιμος ΑΕ/ΑΣ και Κυβερνήτης Υ/Β ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ (1973) έκανε μία μεταπολεμική ιστορική αναδρομή (πολιτική ανάλυση) το πως φτάσαμε στην  21 Απρ. 1967. Τον τραυματισμό των δημοκρατικών αισθημάτων τόσο του Π.Ν. όσο και του λαού, από μέτριες κυβερνήσεις και κυβερνώντες με αποτέλεσμα και το ναυτικό κίνημα.
  • Τέλος, αν και δεν προβλέπετο, μίλησε εκτός προγράμματος ο ΥΕΘΑ Ε. Βενιζέλος, αντί του προγραμματισμένου Αναπληρωτή ΥΕΘΑ Π. Μπεγλίτη. Αφού τίμησε το κίνημα του Νικ. Παππά, ανέπτυξε τα αίτια που οδήγησαν στην 21/4/67. Προσπάθησε να δικαιολογήσει τα σημερινά δεδομένα, λέγοντας ότι και οι ΗΠΑ , Ιταλία και άλλες χώρες έχουν τρομερά ελλείμματα, καθώς μιλούν και για άλλες χώρες προς χρεοκοπία!!!! Επίσης αναφέρθηκε στην καχεξία του κράτους από ιδρύσεώς του όπου «εγεννήθει χρεωμένο και με διαφθορά στην πολιτική και κοινωνική του δομή». Και κατέληξε: «Ναι, υπάρχει οικονομικός έλεγχος, βεβαιώνοντας όμως ότι δεν υπάρχει κίνδυνος της εθνικής μας ανεξαρτησίας, (διότι αυτό υποτιμά τις Ε.Δ.) και ότι η λύση θα βρεθεί μέσα από την δουλειά μας….

Είθε η επόμενη επέτειος να βρει την πατρίδα μας με καλύτερες προοπτικές και η θηλιά στραγγαλισμού να έχει αφαιρεθεί από την αγχόνη που μας έχουν στήσει «φίλοι και σύμμαχοι».

Ε.Σ.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: