Όμηροι της παχυσαρκίας οι Έλληνες

ΕΝΑΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

 Άλλη μία θλιβερή ευρωπαϊκή πρωτιά για τη χώρα μας.

 

Έχει περιγραφεί και χαρακτηριστεί με τις πλέον αρνητικές λέξεις και έννοιες –π.χ. μάστιγα, επιδημία, νόσος. Παρόλα αυτά όμως, η παχυσαρκία «θεριεύει» τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ε.Ε. και σκοτώνει εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο. Μόνο στην Ευρώπη θεωρείται υπεύθυνη για το 10% με 13% των θανάτων.

Πρώτοι στην Ευρώπη

Στην Ελλάδα η παχυσαρκία κινείται ανεξέλεγκτα εδώ και χρόνια, πλήττοντας άνδρες και γυναίκες, ακόμα και παιδιά, ανεξάρτητα από το κοινωνικό-οικονομικό τους επίπεδο. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Συνεργασίας Ιατρικής και Κοινωνίας, το 30% των ανδρών (δεύτερο υψηλότερο ποσοστό στην Ε.Ε.) και το 30% των γυναικών (πρώτες στην Ευρώπη) είναι παχύσαρκοι, ενώ η χώρα κερδίζει την πρωτιά στην Ευρώπη όσον αφορά και την παιδική παχυσαρκία.

Οι αριθμοί είναι ενδεικτικοί: Το 26% των αγοριών και το 19% των κοριτσιών ηλικίας 6 με 17 ετών είναι υπέρβαρα. Σήμερα τα παιδιά της Ελλάδας, μαζί με αυτά των ΗΠΑ, είναι τα πιο παχύσαρκα στον κόσμο. Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, τα υπέρβαρα παιδιά, ειδικά άνω των 7 ετών, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για παχυσαρκία και καρδιαγγειακά νοσήματα κατά την ενήλικη ζωή. Είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση του Ευάγγελου Μενενάκου, επίκουρου καθηγητή  Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου, ότι «ο Έλληνας κοινωνικοποιείται μέσω της εστίασης , καθώς εκφράσεις όπως «περάστε για φαγητό», «πού θα πάμε να φάμε» δεν υπάρχουν πουθενά στον κόσμο με τη συχνότητα που τις βρίσκουμε στη χώρα μας».

 

Επικίνδυνες συνέπειες

Οι συνέπειες της παχυσαρκίας στην ανθρώπινη υγεία είναι πολλαπλές και σοβαρές. Συγκεκριμένα, κατηγορείται ότι προκαλεί εμφάνιση σοβαρών μεταβολικών διαταραχών, όπως δυσλιπιδαιμίες (αύξηση ολικής, της «κακής» χοληστερόλης και των τρυκλυκεριδίων, αλλά και ελάττωση της «καλής» χοληστερόλης) και σαγχαρώδη διαβήτη, ενώ θεωρείται ότι επιβαρύνει τη λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος (π.χ. εμφάνιση αρτηριακής πίεσης). Επιπλέον προκαλεί υπογονιμότητα και στα δύο φύλα, προβλήματα στο αναπνευστικό σύστημα και κρίσεις άπνοιας στον ύπνο, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, ακράτεια ούρων, παθήσεις στο συκώτι, αλλά και στις αρθρώσεις, καθώς και ποικίλες ψυχολογικές διαταραχές. Ωστόσο τα τελευταία έτη ολοένα και περισσότερες μελέτες αναδεικνύουν τη συσχέτιση της παχυσαρκίας με ορισμένες μορφές καρκίνου, κυρίως του μαστού, του παχέος εντέρου και του ενδομητρίου, αλλά και της ουροδόχου κύστης, του τραχήλου της μήτρας, των ωοθηκών και του προστάτη.

Σπύρος Ν. Παπαϊωάννου

Ειδικός Καρδιολόγος

Αν. Διευθυντής Καρδ/κής Κλινικής

ΝΝΑ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: