Α/Τ ΒΕΛΟΣ (πάντα εν πλω)!!!

Η επανάληψη μίας πρωτόγνωρης εκδήλωσης

Στις 28 Μαΐου 2011 επαναλήφθηκε για πολλοστή φορά η «γενική κλίση« του πληρώματος παραλαβής του Α/Τ ΒΕΛΟΣ από τις ΗΠΑ το 1959.

Η συμμετοχή των μελών του τότε πληρώματος ήταν αυθόρμητη, αθρόα, πλημμυρισμένη από μνήμες ενός δημιουργικού παρελθόντος και πάνω από όλα με διάχυτο το πνεύμα της συναδελφότητος και του αλληλοσεβασμού παρά το πέρασμα 52 χρόνων.

Επίδοση αναμνηστικού 52ης επετείου στον Κυβερνήτη από τον Φ. Ζωιδάκη

Από το προσκλητήριο υπήρξαν δυστυχώς και απόντες που το φορτίο των χρόνων, τους στέρησε την δυνατότητα να παραστούν. Και όπως ήταν φυσικό και όλοι οι οριστικά «σπασμένοι κρίκοι» της καδένας που αποτέλεσε το πλήρωμα παραλαβής του Α/Τ ΒΕΛΟΣ. Είναι όμως βέβαιο ότι η ψυχή τους, το πνεύμα τους, ήταν ανάμεσα στους παρόντες. Το πλήρωμα παραλαβής του ΒΕΛΟΣ είχε μία ιδιαιτερότητα αρκετά δύσκολη. Ήταν η πρώτη αποστολή παραλαβής κι έπρεπε ανελαστικά, όλοι μαζί και ο καθένας ξεχωριστά, να αποδείξουν ότι το ελληνικό πολεμικό ναυτικό είχε ικανά πληρώματα να ταξιδέψουν πλοία προηγμένης τεχνολογίας από αυτά που είχε. Το αποτέλεσμα απεικονίστηκε κραυγαλέα, όταν το κουφάρι ενός παροπλισμένου Α/Τ τύπου Fletcher μεταμορφώθηκε σύντομα σε ένα σύγχρονο πολεμικό πλοίο της εποχής, επανδρωμένο με ένα πιλοτικό για την Ελλάδα πλήρωμα άρτια εκπαιδευμένο και πειθαρχημένο. Δεν μπορούσε να γίνει αλλιώς, αφού ο αρχηγός της αποστολή ήταν ο Ανπχος Γ. Μόραλης.

Αναμνήσεις από τα παλιά από τον Φ. Ζωιδάκη

Το γεγονός αυτό οδήγησε, πλοίο και πλήρωμα σε υψηλές διακρίσεις ναυτικής και πολεμικής δεξιότητας, ενώ παράλληλα, άνοιξε διάπλατα τον δρόμο για την επιτυχή παραλαβή και των λοιπών πλοίων, που επί πολλά χρόνια αποτέλεσαν τις αξιολογότερες ασπίδες της πατρίδας και ιδιαίτερα του γαλανού Αιγαίου.

Όλες αυτές οι ιστορικές μνήμες, αλλά και άλλες, απλές της καθημερινότητας, ξαναζωντάνεψαν στην ετήσια συγκέντρωση της 28/4/2011 στις φιλόξενες εγκαταστάσεις του Ν.Ο. Καλαμακίου. Ο ακούραστος βασικός οργανωτής της καθιερωμένης πια εκδήλωσης, ο τότε ανθ/χος Φ. Ζωιδάκης, αφηγήθηκε και αυτή την φορά χαρακτηριστικά περιστατικά της ζωής στο πλοίο, τακτική που ενώνει την ομάδα, ακόμα πιο πολύ. Και όπως πάντα, το κέντρο σεβασμού και αγάπης ήταν ο πάντα ευπροσήγορος, ακαταπόνητος συστηματικός και ευρηματικός ακέραιος άνθρωπος, ο κυβερνήτης τότε αντ/χος Γ. Μόραλης. Βέβαια και ο απόλυτος εκφραστής της απόλυτης στρατιωτικής νοοτροπίας και αντίληψης της ευθύτητας και της αυτοπειθαρχίας ο Υποναύαρχος του ΒΕΛΟΥΣ ο τότε Πλωτάρχης Γ. Τσιαδής. Όπως κάθε χρόνο ως αναμνηστικό μοιράστηκε στα μέλη, το πρώτο φύλλο της τότε εφημερίδας του πλοίου που της δώσαμε τον τίτλο «ΤΟ ΒΕΛΟΣ ΜΑΣ« και με ημερομηνία 10/7/1959. Η γραπτή αυτή θύμηση διασώθηκε στο αρχείο του πρωτομάστορα της γιορτής Φ. Ζωιδάκη. Για μία ακόμα φορά η εκδήλωση σε ανάμνηση της παραλαβής του Α/Τ ΒΕΛΟΣ ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία.

Επιθεώρηση πληρώματος από τον Κυβερνήτη Γ. Μόραλη

Και στην λήξη της ….γενικής κλίσης του πληρώματος ακούστηκε μία ευχή από όλους, σαν από ένα στόμα: «και του χρόνου πάλι να ξαναζήσουμε τις μνήμες της νιότης όλοι μαζί και να διαμηνύσουμε, όσο μπορούμε δυνατά, ιδιαίτερα στους νέους, ότι όταν ο Έλληνας συστηματικά, οργανωμένα και ανιδιοτελώς καθοδηγείται, μεγαλουργεί.

Τέλος, ένα μεγάλο ευχαριστώ από όλα τα μέλη της άτυπης αυτής ομάδας, προς τον εκδότη της εφημερίδας τα «ΝΕΑ ΤΟΥ ΣΑ/ΣΜΥΝ« κ. Ελ. Σφακτό, που πάντα με ενδιαφέρον και αγάπη συμμετέχει στην γιορτή μας και πάντα της προσφέρει δημοσιότητα που την κάνει γνωστή στην οικογένεια του Πολεμικού Ναυτικού.

Το ευχάριστο αυτό είναι ακόμη πιο μεγάλο, γιατί άλλα έντυπα, ίσως πιο αρμόδια που εκπροσωπούν το Πολεμικό Ναυτικό, επιδεικτικά την αγνοούν, ενώ θα έπρεπε τουλάχιστον να την αξιοποιήσουν προς παραδειγματισμό.

Βασ. Χαρδαλιάς

Μέλος του πληρώματος «ΒΕΛΟΣ«

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: